Scudo Sports

Kaliteli insan özellikleri

hamlet2006

Forum Kedisi
Tepki
35.938
İsim
Süleyman
Başlangıç
1986—87
Bisiklet
Scott
Bisiklet türü
Yol bisikleti
İnsanların ihtiyaç ve beklentilerini karşılamaya yönelik üretilen mal ve hizmetlerin özelliklerini sorarak,araştırarak,başkalarınín deneyiminden yararlanarak az çok anlayabiliyoruz.
Peki toplumsal hayatta etkileşim içinde bulunduğumuz bir kişinin kaliteli olduğunu nasıl anlayabiliriz?
Kaliteli veya kalitesiz insan kendisini nasıl ele verir?
Kaliteli ve kalitesiz insanın özellikleri nelerdir?
İnsanın kendi kalitesini artırmasının yolları var mıdır?
İnsanín kalitesinin artmasında ailenin ve eğitimin önemi nedir?
Bu ve buna benzer sorulara cevap olarak yorumlarınızı bekliyorum.

Scudo
@efeozata

Olaylarí kişilere indirmeden genel anlamda yazmak istemiştim ama sen hemen laf çarptırmak için yazdıysan canın sağolsun.

Kaliteli İnsan Olmanın Sırları

insan-olmak-kolay.jpg

İnsanlar, özlerinde iyilik varken neden kötülük yaparlar? Neden özlerine ihanet ederler? Kaliteli insan olabilmek çok mu zordur? Öncelikle, insan olabilmenin ilk adımları ve eğitimi çocuklukta başlar. İyi insanlardan oluşan

aile, çevre (mahalle, arkadaş vb.) ile ortam (yaşanılan ülke, eğitim olanaklarının kalite ile seviyesi vs.) yetişmekte olan çocukların iyi insanlar olabilmelerini sağlayan temel unsurlardır. Bu unsurlar; ne kadar doğru, olması gereken ölçülerde sağlanır ve uygulanırsa, o çocuklara o kadar yarar sağlayacaktır. Tersi (özetle kötü örnekler) olduğunda, çocukların iyi insanlar olabilmeleri zorlaşacaktır.

Özellikle aileler çocuklarına; “çok çalış, sınavlarda başarılı ol, şu mesleği seç, başarılı olabilmek için daha az oyna vb.” sözleriyle, onları doğru yetiştirdiklerini zannederler. Yanlıştır. Bitmez tükenmez bu hatalı söylemler, o çocukların kendi istek ve arzularını, ihtiyaçlarını (arkadaşlarıyla birlikte olmak, oynamak vs.) asla karşılayamaz. Bu ihtiyaçlarını bastırmak zorunda kalan çocukların psikolojileri de kolayca bozulabilmektedir.

Aileler çocuklarına : “Evladım; ne olursan ol, önce insan olabilmelisin. Doğru, adil ve vicdan sahibi olmak her şeyden önemlidir. Diğer insanlarla birlikte yaşayacağını asla unutmamalısın. Onlarla hayatı paylaşmak zorundasın. Evde, sokakta, okulda, iş yerinde, yani her yerde insanlarla birlikte olacaksın. İyi insan olanları diğer insanlar da sever. Olmayanları ise kabullenmez. Özetle; önce iyi insan, sonra da ne istersen (tahsil, meslek, iş vs.) onu yapmalısın” demelidir.
Aynı söylemler eğitimciler tarafından öğretim sürecinde sürekli işlenmelidir. Belli bir süreden sonra, bu eğitimi almış olan çocuklar kendi yollarını kolayca bulacak, büyük olasılıkla da toplumlarına iyi insanlar olarak katılacaklardır.

Giordano Bruno’nun günümüze kadar gelen “İKİ ŞEY” (iyi, kötü, kaliteli ve kalitesiz insanlar) hakkındaki sözleri, değerlerinden hiçbir şey kaybetmemiştir!
Hatırlayalım…

İki şey ‘Kalitesiz İnsan’ın özelliğidir: 1- Şikayetçilik 2- Dedikodu

İki şey çözümsüz görünen problemleri bile çözer: 1- Bakış açısını değiştirmek 2- Karşındakinin yerine kendini koyabilmek

İki şey yanlış yapmanı engeller: 1- Şahıs ve olayları akıl ve kalp süzgecinden geçirmek 2- Hak yememek

İki şey kişiyi gözden düşürür: 1- Demagoji (Laf kalabalığı) 2- Kendini ağıra satmak (övmek, vazgeçilmez göstermek)

İki şey insanı ‘Nitelikli İnsan’ yapar: 1- İradeye hakim Olmak 2- Uyumlu Olmak

İki şey ‘Ekstra Değer’ katar: 1- Hitabet ve diksiyon eğitimi almak 2- Anlayarak hızlı okumayı öğrenmek.

İki şey geri bırakır: 1- Kararsızlık 2- Cesaretsizlik

İki şey kaşif yapar: 1- Nitelikli çevre 2- Biraz delilik

İki şey ömür boyu boşa kürek çekmemeni sağlar: 1- Baskın yeteneği bulmak 2- Sevdiğin işi yapmak

İki şey başarının sırrıdır: 1- Ustalardan ustalığı öğrenmek 2- Kendini güncellemek

İki şey başarıyı mutlulukla beraber yakalamanın sırrıdır: 1- Niyetin saf olması 2- Ruhsal farkındalık

İki şey milyonlarca insandan ayırır: 1- Sorunun değil, çözümün parçası olmak 2- Hayata ve her şeye yeni (özgün, orijinal, farklı) bakış açısıyla yaklaşabilmek

İki şey gelişmeyi engeller: 1- Aşırılık (mübalağa, abartı, ifrat) 2- Felakete odaklanmış olmak

İki şey çözüm getirir: 1- Tebessüm (gülümseme) 2- Sükut (susmak)

İki şeyin değeri kaybedilince anlaşılır: 1- Anne 2- Baba

İki şey geri alınmaz: 1- Geçen zaman 2- Söylenen söz

İki şey ulaşmaya değerdir: 1- Sevgi 2- Bilgi

İki şey “hayatta önemli olan her şey” içindir: 1- Nefes alabilmek 2- Nefes verebilmek

KAYNAK : (link)

@hamlet2006
her insanın iyi ve kötü özellikleri vardır. kaliteli ya da kalitesiz insan diye birşey olamaz, bunun değerlendirmesini kimse yapamaz.

• Beğen
Tepkiler: JusTiMe
@Bigpatron Bu güzel paylaşımınız için teşekkür ederim.İnsanın ufkunu açacak gúzel değerlendirmeler bulunuyor.

@efeozata
Keşke en baştan bu şekilde paylaşsaydınız ne yalan söyleyeyim biraz kırdınız beni.

Bence dunyada iki tip insan var : 1. iyi insanlar ve 2. Kötü insanlar
Insan iyiligi secebildigi gibi kotulugude secebiliyor.
Eger iyi biri olmak arzumuz var ise kıskançlık ve hasetten uzak durmaliyiz. Kibir kadar beter bir şey yok bu dunyada gercekten. Ha ben kiskanmiyor muyum ? Evet , kibirli degil miyim ? Evet kibirliyim. Ama bunu hayatimin asla merkezine koymadim , genelde içimde erimesini bekliyorum bu dusuncelerimin

@hamlet2006 güzel konu..;)

İnsan dediğimiz şey nedir?Homo sapiens'mi,bir primat mı,bir hayvan mı?
Yoksa özü hayvan olan ama hayvanlıktan başkalaşım geçirerek farklılaşan bir canlı mı?
Bilim bize insanın sadece bir hayvan olduğunu söylüyor..Homo,bu hayvan cinsinin adıdır..İnsan demektir..Sapiens ise,bu hayvanın türünün adıdır..Bu da zeki demektir..Tabi bu zeki söylemini koyanlar da homo sapiensler:D
Halbuki zeka ile uzaktan yakından alakası olmayan,sıradan bir homo türüyüz..Homo neandertal veya homo erectus gibi..
Bakmayın siz Mars'a yollanan roketlere veya uzay istasyonlarına filan..!

Yani insanı(homo),diğer hayvanlardan ayıran herkes bir yanılgı içerisindedir..İnsan,tıpkı kedi veya timsah gibi bir hayvan cinsinin adıdır..Dünya'da hayatta kalmaya çalışan sıradan bir hayvan cinsinin,sıradan bir türünün,sıradan bir bireyiyiz..O kadar sıradanız ki,bunu algılamak zordur..

Peki,bu homo sapienslerin iyisi ve kötüsü olur mu?Tabi ki olur..Mesela bir Einstein veya bir Atatürk,kaliteli/iyi/farklı insanlardır..
Peki,sıradan insanlar iyi/kaliteli insan olabilir mi?Olur tabi ama bu da zor aslında..
Bir kere özümüz hayvan olduğu için,hayvan dürtüleri ile hareket ederiz..Bu dürtüleri bir kenara bırakıp hareket etmeye çalışanlar ise,farklı/kaliteli insanlar olur işte..

@mariokaldato
Şu belgesel toplumda kötünün karşılığı olan tecavüzcü, adam öldürenler vs ile ropörtajları içeriyor. Bu serinin kendisini izlemenizi tavsiye ederim, bu bölümden de başlanılabilir :D

Kaliteli insanı tanımlamadan önce "kalite" kavramını iyi bilmemiz gereklidir. Sözlüğe bakınca Karşılığı olarak " Bir şeyin iyi ya da kötü olma özelliği, nitelik." açıklaması çıkıyor.

Yani kaliteli insan- nitelikli insan- iyi/kötü insan gibi bir açıklama yapabiliriz.

Kötü insanı tanımlaması kolaydır. Başka bir insana zarar veren, vicdansız, empati yeteneğinden yoksun, ... uzar gider bu liste.

Ancak bir insanı iyi yapabilecek unsurlar nelerdir? Ya da hiçbir şey yapmayan, kimseye faydası olmayan, kendi başına yaşayıp giden bir insanı bu kavramların hangisiyle adlandırabiliriz? Kimseye bir iyiliği olmayan bir insan kötü müdür? Hiçbir şey yapmayan bir insan iyi midir?

Örneğin geçen gün yaşadığım bir olayı anlatayım size. Geçen cuma günü pazar alışverişi yapmak için çıktım. Cuma günleri ilkokul ve ortaokullarda tatile gitmeden önce İstiklal Marşı okunur. Pazarda duyar duymaz hazır ol vaziyetine geçtik ben ve kız arkadaşım. Etrafıma baktığımda pazarın %90 ı duymamazlıktan geliyordu, ya alışverişlerine devam ediyorlar ya da umursamadan yürümeye devam ediyorlardı (Marşın sesini duymamak imkansızdı bu arada). İnsan neden milli marşını duyduğunda hazır ol vaziyeti almaz anlam veremiyorum? Hele ki iki kişi 50 li yaşlarında yanımdan geçip giderken birisi diğerine "İstiklal Marşı okunuyor" dedi, diğeri de "Aman boşver salla" dedi ve yürüyüp gittiler. Şimdi bu insanlara kaliteli insan diyebilir miyiz? Ben bu hareketlerinden sonra diyemem. Milli marşa yapılan bir saygısızlıktır bu. Ancak bu kişilerden birisini, başka bir insana veya canlıya yardım ederken görsem, iyi bir insan diye düşünürdüm o sırada. Sadede gelecek olursam insan denen canlıda kalite(nitelik, iyilik/kötülük) duruma bağlıdır (Çoğu zaman böyledir- yukarıda paylaştığım belgeselde saf kötü insanların da varlığı gösterilmiştir).

Pek düzgün bir yere bağlayamasam da tartışmayı uzatıp hep birlikte beyin fırtınası yaparak sonuca ulaşabiliriz :D

İnsanları kaliteli-kalitesiz olarak nitelendiremeyiz diye düşünüyorum :snzdglsn:

En azından haddimiz değil diye düşünüyorum. İyi veya kötü deriz, problem yok. Ama kalite çok daha geniş çaplı bir tabir. Bunu yapabilcek düzeyde değiliz hiçbirimiz.

En başta, insanları kaliteli ve kalitesiz olarak nitelendirmeye yatkınsak, zaten insanların eşitliğine inanmıyoruz demektir :naslyany:

"Bu kaliteli, bununla işim olur."
"Aa o mu? o kalitesiz, ondan çıkarım olmaz, dolayısıyla ,işim de olmaz :snzdglsn:"

İnsani özellikler, nesneler gibi sınıflandırmakla bir şey kazanılmaz, farklı kültürlerde farklı tarzlar ön plana çıkar, hoş görülür.Genel bir yargı kurmak zordur. Örneğin, yabancılarda anneye babaya,amcaya, dayıya adıyla seslenmek normaldir. Bizim kültürümüzde ise çok anormal kaçar. Misal 29 yaşındayım ama hiçbir zaman babama adıyla seslenmedim, sanki bu bir hakaret gibi geliyor bana. Oysaki, ona o adı annesi babası onla, iletişim kurulurken kullanılsın diye vermiş. Çocukları kullanınca sanki bir değer vermeme, ciddiye almama gibi bir duyum oluşturuyor bizim kültürde.
İyiler veya kötüler diye ayırsak ne kadar doğru olur? Sonuçta her iyinin içinde bir kötülük, her kötünün içinde bir iyilik vardır. İyi insanın sana kötülük yapmayacağını, kötü insanın sana iyiliği dokunmayacağını bilemeyiz.Kaliteli insan veya kalitesiz insan diye ayırmaktansa, genel görülen, kabul edilen gerek ulusal gerekse uluslararası insani değerlere yakın veya uzak insan olarak olaya bakabiliriz. Onlarda samimiyet,güleryüzlülük, vefa, anlayışlılık, empati yeteneği, saygı, sağduyu,temiz kalplilik,güvenirlilik,merhamet......................... .....=Raptor8;):p
Kısacası bireysel olarak sana nasıl davranılmasını istiyorsan, seninde karakterin öyledir. Senin karakterininde yaşadığın toplumdaki, toplumsal sözgeçteki değeride kaliteni verir.

Sözüm ona eğitim camiasında bile malesef ekonomik durumu iyi olan,güzel evi-arabası olan ve biraz da reklamını iyi yapan kaliteli öğretmen iken benim gibileri ise sıradan düz amele öğretmen olur ... :acpsnr:

@Serkan Mıstınoğlu
Açıklama yazma gereğini hissettim.''Teşbihde hata aranmaz ''diyeceğim yeterli gelmeyebilir.Benzerlik ilgisini yanlış kurdum özür dilerim desem o da mı kabul olmaz?
Ama şunu samimiyetle söylüyorum:''Kaliteli'' insan kelimesini kullanarak insanları kategorize etmek,sınıflandırmak,ötekileştirmek,dışlamak gibi herhangi bir kötü düşünce içinde değildim.Öyle anlaşılıyorsa herkesten özür dilemeyi borç bilirim.
''Kaliteli insan'' demekle anlatmaya çalıştığım eştlik,özgürlük,dostluk,dayanışma,sevgi,saygı,hoşgörü,merhamet gibi insana özgü ve bütün insanlarda olması gereken üstün değerlere sahip insanlar için kullandığım bir kavramdı.
Yoksa menfaat ilişkimiz yoksa dışlayalım,hor görelim ötekileştirelim vb diye yazmadım.
Konuya kaliteli insan olarak -evrensel insani değerlere sahip bunu içselleştirmiş faziletli kişileri kastetmeye çalıştığımı düşünülerek- yazarsak mutlu olacağım.İstersek kaliteli insan tabirini de kullanmayabiliriz.
Yaptığım anlatım bozukluklarını da hoşgörmenizi diliyorum.Herkese iyi forumlar.
@Serkan Mıstınoğlu Sizden alıntı yaparak kendimi anlatmaya çalıştım.Kişisel değildir ;yanlış anlamayın lütfen.
İnşallah kendimi, konuyu okuyan herkese düzgünce anlatabilmişimdir.
Bütün dinler,bütün öğretiler,bütün sistemler,bütün eğitim dünyası kaliteli insanın peşindedir.Kaliteli insanı oluşturmaya çalışır.

Kaliteli insan işiyle uğraşır derler, harbiden de öyle. Kendini bir alanda ciddi geliştirmişse büyük ihtimalle kalitelidir o kişi.

Biraz daha netleştirmek lazım bu konuyu..
Daha somut yazalım..

Türkiye'de X partisinin il başkanısınız ve yetişkin bir kızınız var..
Sizin partinize ve dolayısıyla size çok kötü gözle bakan başka bir partili,kızınızla flört ediyor..Sizde bunu duyuyorsunuz?Ne yaparsınız?Burada sıradan olup olmadığınız ortaya çıkar işte..Sıradan bir insan,kızının farklı bir kulvarda yer alan biriyle flört etmesine veya evlenmesine izin vermez..Kaliteli insan ise,kızının seçimlerine karışmaz..Sonuçta yetişkin birisi olduğunu kabul eder ve kızının da kendi şahsi malı olmadığını bilir..
Bunu şöyle de algılayabilirsiniz..
Türkiye'de yaşayan inançlı bir müslümansınız ve yetişkin bir oğlunuz var..
Sizin dininize kötü gözle bakan bir ateist kız,oğlunuzla evlenmek istiyor..İzin verir misiniz buna?İzin verirseniz veya bu duruma karışmazsanız,kalitenizi belli edersiniz işte..

Yani kalite,sizin durduğunuz yerle alakalı değildir..Kafanızın içiyle alakalıdır..Önyargılardan uzak,hoşgörülü ve rasyonelseniz;kaliteli birisisiniz demektir..

Kalite insanın kendine yakışanı giymesidir..

Tapatalk kullanarak iPad aracılığıyla gönderildi

• Beğen
Tepkiler: Ozicu
@Decsan
Kıyafet reklamı gibi söz :D

• Beğen
Tepkiler: Decsan
Geri