Scudo Sports

Kaldırımda bisiklet sürmek yasal mı?

Yasal olmasa kaldırımı maviye boyayıp bisiklet yolu demezler

Scudo
@efeozata
Bunun yanıtı bir üstteki mesajda:

@hamlet2006
Bu kural kaldırım genişliğinden ve bisiklet tipinden etkilenmiyor tabiki.

''Kaldırımlar çoğu bisikletli için arabalardan kaçış olarak kullanılır. Ama hareketleri kestirilemez yayaları, bina giriş çıkışları gibi kör noktaları ile kaçış alanı olmayan dar bir koridordan başka birşey değillerdir. Hem siz rahat süremezsiniz hem de yayaların arasında yaptığınız salvolar iki taraf içinde tatsızlık çıkartabilir.
Siz nerede sürerseniz sürün birileri yoldan çekilmenizi isteyecek. Arabalar kaldırımdan git, yayalar yoldan git diye bağıracak. Biraz sabırla yolun bizim de olduğunu anlayacaklar. O zamana kadar kavga edip stres olmaktansa iyi bir bisikletli olmak, arabaları ve yayaları zor durumda bırakmamak elinizde. Yolları paylaştığımız ve daha fazla kişinin ulaşım aracı olarak bisiklet kullandığı şehirler dileğiyle.''
Kaynak:(link)

Bende bu konuyu bir ara araştırmıştım, bisiklet yolu olan yerlerde bisiklet yolundan gitmelisiniz, aksi taktirde ceza yenilebilir. Bisiklet yolu olmayan yerlerde en sağ şeritten gidilmesi gerekir. Kaldırımlar aslında bisikletlere yasaktır ama bizim kültürümüzde : "Eğerki bisiklet sürecekseniz kaldırımdan gidin,yola inmeyin araba çarpar." denilerek koruyucu bir yanı vardır. Aslında bir noktada kaldırımdan gitmek avantajlıdır, yaya azsa, kaldırımdan rahat rahat gidip etrafı izleye izleye yol alınabilir.Ama yola inince, daha çok dikkat edip,bize verildiğini düşündüğümüz(bisiklet yolu yoksa) ama aslında bir çok araç kullanan kişinin bunu kabul etmediği dar bir alanda ilerlemememiz gerektiği için her an tetikte olmamız gerekir. Gereğinden fazla kenara yaklaşmak kazaya sebeb verir,gereğinden fazla yola yönelmekte hem kendimize hemde arkadan gelen araca panik yapmaya iter.O yüzden mesafeyi iyi ayarlamak gerekecektir. Şahsen tek gidiş geliş yollarda mümkün mertebe kaldırım varsa onu kullanırım.Hem trafiği kilitlememek olsun hem milletle uğraşmamak için...
Mazgallara dikkat. :=)

Ters şerit mi ayn yön mü meselesine gelecek olursak, bunun tartışması facebookta bir bisiklet formunda da yapıldı ve araçla aynı yönde gidenlerin sayısı daha fazla çıktı.Ama ters yönde gidenlerin sayısıda baya yüksekti.Aynı yönde gitmenin temel sıkıntısı,arkadaki aracın ne halt ettiğini görememiz ve özellikle yolun kenarına park eden araçlar, çöp konteynırları, çıkmak için burnu çıkartan araçlar vs gibi durumlarda ya durup arkamızı kontrol edip kontrollü bir şekilde bir sol şerite geçip sollayacaz ya hızlı bir bakışla ne gördüysek artık ona güvenerek hareket edeceğiz(genelde snlik görüntü olacağı için aracın hızı,mesafesi vs iyi tayin edilmez ama genelde araçlar sizi farkeder ve önlem almaya çalışır) ya da şansımızı deneyip direk sollayacaz(bence riski büyük) ya da ayna kullanacağız.
Ters yönden gitmek ise, araçları görüğümüz için manevralar daha rahat olacaktır, lakin bundaki sıkıntı araçların rüzgarları sürekli bizi geri itecek, ve herhangi bir çarpma anında sizin hızınız ve aracın hızı birleşimi bir kuvvete maruz kalınacaktır. Tek gidiş geliş bir yolda bir keresinde yol alırken bir olay başıma geldi. Sağ şeritin kenar kısmı yeterli değildi, gerektiğinde araca yol vereyim desem kaçmaya yer yoktu.Bende sol şeritten gidiyordum.Hem ilerinden gelen araca göre hemen kenara kaçıyordum.Sonra ileride bir viraja denk geldik ben direk karşımı göremediğim için biraz kenrardan gidiyordum ama kenarıda çok fazla kasisliydi.Sağ şerittete bir araç yol alıyordu, nasıl olsa o araçla aramda bir buçuk arabalık mesafe olduğundan ben direk ilerden araba geliyor mu gelmiyor mu diye oraya odaklanmıştımki bir anda sağımdan bir nerdeyse sıfır geçti.Hiç beklemiyordum, sağ şeritteki araç oarada, ileriden araç yok.Bu araç ne zaman nereden geldi.Hani bazen bir anda ürkersiniz,zıplarsınız onun bir titredim,arka teker yolun dışına çıktı,kaymaya başladı.Bildiğin yan yan kayarak gittim :) Sonra toplamak için kontra yaptım ama yolun kenarı bozuk,kasisli falan direk gidip bir yolun kenarındaki çimlerin otların arasına girip saplanıp durabildim.hani orası dere olsa dereye uçmuştum....O yüzden beklenmedik süprizlerede açık olmak lazım. :) Mecbur kalınmadıkça ters yönden gidilmemeli.

• Beğen
Tepkiler: mariokaldato
Benim basima gelmisti sag seritten gidiyordum taksici yolun ortasinda yolcu indirmesin mi kapiyi bir acti güm bir girdim sol elim 1 hafta agridi on janti yamulttu zilimi kirdi vs. felan adamin dedigi su kaldirimdan neden gitmisiyorsun dedi kaldirim yayaya ait dedim cevap vermedi basti gitti olan bize oldu

Yolun güvensiz olduğu yerlerde varsa kaldırımdan gidin ama önceliği yayalara verin, yaya varsa kaldırımda onları korkutacak panikletecek derecede hızlı kullanmayın.

• Beğen
Tepkiler: slckats
Yayaları, araçları ve kendimi tehikeye atmadan kimseyi rahatsız etmeden en emniyetli yol neresiyse (bu bazen ters yön bile olabilir. Bazı yolların sağ şeritleri hem araçlar hem bisikletli için tehlike arz edebiliyor.) Ordan giderim.

• Beğen
Tepkiler: Cotyoran52
Bisikletli kaldırımdan bir şekilde gidebilir, inip elinde götürerek. Aynen bebek arabası sürenler gibi. Başka türlüsü yasal değil. Güvenli de değil.

• Beğen
Tepkiler: Hami Bulut
Şehir için de tek yönde genelde araçlar hızlı değildir. Mesafenizi korursanız şeritin tamamını kullanabilirsiniz. Dikkatli olmak koşuluyla. Kendi adıma ışıklarda ve tek şeritli yolda öyle yapıyorum korna çalana da rastlamadım. Hızınızı korursanız sorun yaşayacağınızı sanmıyorum.

• Beğen
Tepkiler: BerkEvren
Kaldırımda yasal değil diye biliyorum fakat bisiklet yolunun olmadığı yerlerde mecbur kaldırımdan sürmek zorunda kalıyoruz

• Beğen
Tepkiler: Cotyoran52
Üç durumda ara ara bende ihlal edebiliyorum,bazen trafik araçları yanımdan geçiyor tabi bir heyacan olmuyor değil.
1.Bazı yerlerde,kaldırımda formalite icabı kaldırım taşlarının üzerine çizgi çizmişler. Bu yoldan gitmek,kaldırım taşı üzerinde gitmeden dolayı sürekli sarsıntılı,takır tukur ve düşük performanlı oluyor.O yüzden gene asfalttan gitmeye meyilli oluyor insan.
2.Bisiklet yolu yok ama asfatta tek gidiş tek geliş,şimdi bende asfalta insem trafikteki araçlara tehlike oluşturacağım,adam illa beni geçmek isteyecek, ya bana çok yakın geçecek ya da fazla ara bırakarak karşıdan gelen aracın yoluna girecek.O yüzden o tip yolda mümkün mertebe kaldırımı kullanıyorum.
3.Dönüş yolunda bisiklet yolu bitince,mecburen asfaltta geliş yolunun kenarından gidiyorum.Ya öyle gideceğim ya da milletin arasında daracık kaldırımda kıçlarının dibinde adım adım gideceğim. Ha birde şu durum var,bazı kesimlerde yolun kenarlarında yola paralel mazgallar var.Onlara girmemek için ya kaldırımdan gitmek gerekiyor ya da araçların tam önünde gitmek gerekiyor.Bu durum içinde kaldırımı kullanmak zorunda kalıyorum.Bunlardan dolayı ceza yemek çok kötü olur.İnsanın ne devletine ne güvenlik güçlerine ne adalete saygısı,güveni kalmaz...

Yasal olarak bakarsak bisiklet , bisiklet icin ayrilmis ozel yol olmadigi durumda trafikteki diger araclarla birlikte seritte yol almasi gereklidir. Yani polisin emniyet seridinde gittigimizde bile ceza yazma hakki var ama bunu kimse yapmayacaktir diye dusunuyor umuyorum. Kaldirimda yayalari tehlikeye soktugu icin ceza yeme ihtimali daha fazla.

Ben sahsen emniyet seridinin olmadigi tek gidis donus yollarda serit genisse seridin sagindan serit eger ki dar ise seridi ortalayarak devam ediyorum. Dar yolda kenardan gitmeye kalkarsam millet gidona surtecek derecede yakin geciyorlar bu riski almam seridin ortasindan devam ederim gecmek isteyen sollasin devam etsin. Zaten bu tur yollarin cogunun sehir icinden oldugundan dolayi hiz sinirlarinin araclar icin 30 50 km/h oldugunu dusunursek yaklasik olarak ortasini yakalayabilecegim bir tempo yine de gecmek isteyen varsa dedigim gibi sollayip devam eder. Ama yine de her an arkayi kollamak sart

Zor hocam ya, sürekli arkadan korna sellektörle taciz ediyorlar,kaç defa kavga edecektim.Gereksiz yere başımı ağrıtmamak için bu tip yollarda kaldırım varsa kaldırıma çıkıyorum.Tamam 10-20 ile gitmiyorum 25-30 ile bir an önce yol bitsin diye uğraşıyorum ama bizim millet kadar aceleci millet yoktur. Kimisi için,ulan keşke kaza yapsada şöyle suratına baka baka geçsem diyorum ama kimiside beni sıkıştırmamak için diğer aracın yoluna çok yaklaşıyorki,özellikle virajlarda adamları tehlikeye attığım için bazen kahroluyorum ama yapacak bir şey olmuyor...

Haklisiniz tabi hocam ama benim icin acikcasi cok rahat oluyor cunku yasalara gore e5 karayolu dahi olsa sag seritten gitmek benim hakkimdir bunu bilmemek saygi gostermemek onun ayibi , yavas giden bir kamyon traktore denk geldiklerinde nasil pasa pasa bekliyorlarsa ayni sekilde beni de bekleyecekler eger sacma sapan biryerde sollamaya calisip kendini veya baskalarini tehlikeye atiyorsa da bunda benim sucum yok duzgun biyer bekleyip duzgun bi solama yapsin kimse de tehlikeye girmesin topu topu bekleyecegi en fazla 2 dakika

• Beğen
Tepkiler: -Skynet-
O konuya cevap yazmam yasaklandı maalesef ancak konu hala açık..
Sevgili moderatör her kimsen benden korkma bu kadar..
En kötü banlarsın olur biter..

@mehmetsunu
Bravo yakladın beni..
Ben de fani biriyim ve trafik kurallarını çiğneyebiliyorum..
Ancak o kuralın haksız olduğunu ve beni o noktada yakalarsa trafik polisinin tukaka olduğunu yazmadım..
Kaldırım bisiklete yasaktır
Kırmızı ışıkta geçmekte hakeza.
Maçanız yiyorsa ihlal edin ama ceza yeyince de foruma gelip ağlamayın...

• Beğen
Tepkiler: Cemal Ç.
2918 Sayılı Türk Ceza Kanunu'na (Trafik kanunu) göre bisikletlilerin yaya yollarını kullanmaları yasaktır. Bisiklet yolu bulunmayan yollarda bisikletliler yolun sağ şeridini kullanabilirler.

• Beğen
Tepkiler: Cemal Ç.
Yasak. Fakat dikkatli olmak şartıyla kaldırımların kullanılmasında bence bir sakınca yok. Bazı durumlarda kaldırım kullanmasa kendimizi bir aracın altında bulabiliriz.

Geri