Bende bu konuyu bir ara araştırmıştım, bisiklet yolu olan yerlerde bisiklet yolundan gitmelisiniz, aksi taktirde ceza yenilebilir. Bisiklet yolu olmayan yerlerde en sağ şeritten gidilmesi gerekir. Kaldırımlar aslında bisikletlere yasaktır ama bizim kültürümüzde : "Eğerki bisiklet sürecekseniz kaldırımdan gidin,yola inmeyin araba çarpar." denilerek koruyucu bir yanı vardır. Aslında bir noktada kaldırımdan gitmek avantajlıdır, yaya azsa, kaldırımdan rahat rahat gidip etrafı izleye izleye yol alınabilir.Ama yola inince, daha çok dikkat edip,bize verildiğini düşündüğümüz(bisiklet yolu yoksa) ama aslında bir çok araç kullanan kişinin bunu kabul etmediği dar bir alanda ilerlemememiz gerektiği için her an tetikte olmamız gerekir. Gereğinden fazla kenara yaklaşmak kazaya sebeb verir,gereğinden fazla yola yönelmekte hem kendimize hemde arkadan gelen araca panik yapmaya iter.O yüzden mesafeyi iyi ayarlamak gerekecektir. Şahsen tek gidiş geliş yollarda mümkün mertebe kaldırım varsa onu kullanırım.Hem trafiği kilitlememek olsun hem milletle uğraşmamak için...
Mazgallara dikkat. :=)
Ters şerit mi ayn yön mü meselesine gelecek olursak, bunun tartışması facebookta bir bisiklet formunda da yapıldı ve araçla aynı yönde gidenlerin sayısı daha fazla çıktı.Ama ters yönde gidenlerin sayısıda baya yüksekti.Aynı yönde gitmenin temel sıkıntısı,arkadaki aracın ne halt ettiğini görememiz ve özellikle yolun kenarına park eden araçlar, çöp konteynırları, çıkmak için burnu çıkartan araçlar vs gibi durumlarda ya durup arkamızı kontrol edip kontrollü bir şekilde bir sol şerite geçip sollayacaz ya hızlı bir bakışla ne gördüysek artık ona güvenerek hareket edeceğiz(genelde snlik görüntü olacağı için aracın hızı,mesafesi vs iyi tayin edilmez ama genelde araçlar sizi farkeder ve önlem almaya çalışır) ya da şansımızı deneyip direk sollayacaz(bence riski büyük) ya da ayna kullanacağız.
Ters yönden gitmek ise, araçları görüğümüz için manevralar daha rahat olacaktır, lakin bundaki sıkıntı araçların rüzgarları sürekli bizi geri itecek, ve herhangi bir çarpma anında sizin hızınız ve aracın hızı birleşimi bir kuvvete maruz kalınacaktır. Tek gidiş geliş bir yolda bir keresinde yol alırken bir olay başıma geldi. Sağ şeritin kenar kısmı yeterli değildi, gerektiğinde araca yol vereyim desem kaçmaya yer yoktu.Bende sol şeritten gidiyordum.Hem ilerinden gelen araca göre hemen kenara kaçıyordum.Sonra ileride bir viraja denk geldik ben direk karşımı göremediğim için biraz kenrardan gidiyordum ama kenarıda çok fazla kasisliydi.Sağ şerittete bir araç yol alıyordu, nasıl olsa o araçla aramda bir buçuk arabalık mesafe olduğundan ben direk ilerden araba geliyor mu gelmiyor mu diye oraya odaklanmıştımki bir anda sağımdan bir nerdeyse sıfır geçti.Hiç beklemiyordum, sağ şeritteki araç oarada, ileriden araç yok.Bu araç ne zaman nereden geldi.Hani bazen bir anda ürkersiniz,zıplarsınız onun bir titredim,arka teker yolun dışına çıktı,kaymaya başladı.Bildiğin yan yan kayarak gittim

Sonra toplamak için kontra yaptım ama yolun kenarı bozuk,kasisli falan direk gidip bir yolun kenarındaki çimlerin otların arasına girip saplanıp durabildim.hani orası dere olsa dereye uçmuştum....O yüzden beklenmedik süprizlerede açık olmak lazım.

Mecbur kalınmadıkça ters yönden gidilmemeli.