Scudo Sports

Kaldırım ve engelli bandına park etmek yasak değil!

Roti

Aktif Üye
Tepki
178
Bisiklet
Diğer
Merhaba arkadaşlar, dün gece sahilde oturuyorduk ve sahil yolunda dakika başı motorlu geçiyordu(bildiğim kadarıyla yasak). Karanlık olduğu için plakaları bir türlü alamadım ve zaten az ileriden yola çıktılar ki plakayı görsem ihbarı yapacaktım. Hata iş öyle bir noktaya gelmiş ki geçen motorlunun biri (kasksız ve büyük ihtimal ehliyetsiz) sahil yolunda(yayaların oturduğu, yürüdüğü, koştuğu, çocukların park ve çevresinde oynadığı yol) hız yapıp önde yürüyen yayalara da avazı çıktığı kadar kornaya basıp son sürat gidiyordu. Plakasını nasıl bir şekle sokmuşsa artık okunmuyordu. Bunlar her gün olan şeyler.

Neyse bu olaylardan sonra sinirlendim iyice ve plakalarını alabilirsem hiç düşünmeden şikayet etmeye karar verdim. Eve gelirken 2 adet araç kaldırımda ve engelliler için yapılan bandın üzerine park etmiş vaziyette duruyorlardı. Neyse polisi aradım; 2 aracın kaldırımda ve aynı zamanda engelli bandında park ettiğini yasak olup olmadığını sordum. Polisin verdiği cevap zaten beni benden aldı. Eğer kaldırımda park yasak tabelası yoksa eğer kaldırıma park edebilirmiş! Orası yayaların yolu ve engelliler için yapılan özel bir şerit var adamlar onu engellemiş diyorum yok hala park yasak tabelası yoksa kaldırıma park edebilir diyor...Saçmalığa bak... Neyse ardından en sağ şerit güvenlik şeridi değil mi? Araçlar nasıl oraya park edebiliyor dememe kalmadan ben trafik hakkında pek bir şey bilmiyorum size numara vereyim yada park yasağı yazıyorsa bana söyleyin ben trafiğe bildireyim dedi... (Hay yapacağınız işe, trafik ile ilgili bir şey bilmiyorsan neden 154 Trafik ihbar hattını 155 Polis imdat ile birleştirirsiniz ki?) Ardından Mersin Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü'nün numarasını verdi...

Kaldırım diyorum, yaya yolu diyorum "Park Yasak!" tabelası yoksa olmaz diyor!

Not: Kaldırıma park eden araçların fotoğrafları telefonumda kayıtlı.

Scudo
e normal çünkü o aradığın poliste izinli olduğu gün aynı şekilde park ediyor arabasını.Bu ülkede hiçbir zaman düzen sağlanmaz.Başının çaresine bakacaksın.Polisten uzak duracaksın.
Biz hala " gözyaşı orucu bozar mı? " soruları soran bir milletiz.Senin olayın bizim insanlarımıza 10 numara büyük gelir..
Burası Türkiye....

(link)

bu linkten resimleri yüklemen gerekli.
3 gün boyunca 20 küsur resmi her gün yükledim, tek tek yükleniyor maalesef.
3. gün sonunda gerekenin yapıldığı ile ilgili mail aldım ve bir daha kaldırıma arabaları park etmiyorlar.
şikayet ettiğim yer bir oto servis yeriydi.

• Beğen
Tepkiler: Barış TURAN
@Rotinda A.

Hic yasak mi diye sormayacaktin aslinda.
Direk engelliyim ve benim yoluma arac park etmis gelip bunu KALDIRIN! seklinde emir kipi ile konusacaktin. Ustune birde konustugun kisinin yaka numarasini isticektin bak nasil yapiyorlar islerini.
Ne yazikki canim ulkemde isler boyel yuruyor birilerini korkutacaksin ki islerini yapsinakr ozellikle polisler ( hepsi degil tabii ama malesef buyuk cogunlugu)

@Tahsin Y.
İyi ki fotoğrafı çekmişim (link) bu siteden ihbarı yaptım ama bir şey çıkacağını sanmıyorum.

Şehirler geleceği düşünmeden yapıldığı için sokaklarda arabalar istediği gibi park ediyor. Polis ne yapsın. Her yer rant alanına çevrildi zaten. Hangimiz parklara yeşil alanlara cafe yapıyoruz, büfe yapıyoruz ayağına rantlaştırılırken ses çıkarıyoruz...

@Demir Ceyhan
Valla ben ses cikariyorum o yuzden itiraz etme hakkimda oldugunu dusunuyorum en basiti sirkeci garinda marmaray girisinin yanina hop 2gunde bufe kurdular. Hala sikayet ediyorum usanmadan her gun ariyorum

• Beğen
Tepkiler: Aybek Cihan
Bugün radyoda duydum. 72 yaşındaki bir nine çocuk parkını işletme yapamazsınız diye belediyeye dava açmış. Helal olsun kadına. Mahkeme "çocuk parkında işletme açılmasında kamu yararı yoktur" diye ninemin lehine karar vermiş. :)

• Beğen
Tepkiler: Aybek Cihan
@Mehmet Metin Levent önerdiğiniz yöntemin adı maalesef "çözüm" değil, "vandalizm". Şiddetin her türlüsü hiç bir şekilde meşrulaştırılamaz, çözüm bu tür sorunlarla ilgilenen kamu kurumlarına inatla çözüm olduklarını/olmalarını hatırlatmak.

Forum yönetimi kalıcı bir bölüm oluştursa da yasak parketme gibi olayların fotoğrafları kalıcı bir şekilde oraya plakaları görünecek şekilde yüklense nasıl olur?

• Beğen
Tepkiler: Murat B.
@Anonim
size kısa bir hikaye anlatayım. apartmanımız 27 daire 7 arabalık park yeri var. sürekli kavga oluyor. kiralayalım dedim hem de en yakındaki otopark günlüğü 6 lira, günlüğü 15 liradan. kavga bitiverdi. işin içine para girince insanlar susuverdi. bir kişinin sahip olduğu mülke zarar vermek vandalizm olarak sözlükte tanımlanabilir ancak, bu tür yayageçidi, kaldırm gaspları da vandalizm tanımına girer. girmiyorsa bile girmeli. sistem caydırıcı değil. cezasını yiyen inadına nasıl olsa parasını ödedim diye kötü davranışına devam ediyor. kimse, canı yanmadan düzelmeye yanaşmıyor. ben aynen böyle yapıyorum. uygunsuz park eden aracın sileceğini kaldırdıysa biri, diyorum ki demek ki bir kişi rahatsız olmuş, büküveriyorum silecek kolunu.

@Mehmet Metin Levent anlatıklarınız gerçekten benim için hikayeden öteye geçmiyor, sistemin caydırıcı olmaması veya sorunları ayrı bir tartışma konusu, ancak her birey kendi "adaletini" sağlayacak yöntem arayışına girerse başka konularda da olabileceklerin önüne geçemeyiz. Sağlıklı bir düşünce biçimi değil bence bu, sağlıklı bir yöntem de değil! Ama tercih sizin elbette, yolunuz açık olsun ne diyeyim.

@bislet öyle bir konu başlığı vardı diye hatırlıyorum, ancak konu içeriği başka mecralara kaydığı için sanırım konu yoruma kapatılmıştı. Yine de arama butonunu kullanarak şansınızı deneyin lütfen, yanlış hatırlıyor olabilirim zira, iyi forumlar dilerim.

@Anonim

Çok katılmıyorum.

İnsana şiddet meşrulaştırılamaz. Eşyaya şiddet bence yeri gelince meşrudur. Bana sorarsanız yaya geçidinin üstüne araç parketmek de bir çeşit vandalizm ve vandala vandalizm gayet yapılabilir.

Ben bu tip öküzler yüzünden bebek arabasıyla karşı karşıya geçerken kırk takla atıyorum. Bana yarattığı risk, akıllanacaksa sileceğinin kırılmasını gayet de meşru hale getiriyor.

Çok doluyum trafikteki sığırlar konusunda.

Linç ya da kısas tarzı uygulamalarla insanlara engelli rampasına park etmeye "utanmayı" öğretemezsiniz. Batıda da ceza ile, yaptırım ile çözüm bulunamıyor. Çözüm insanların yaptıkları bu tip davranışlardan "utanmalarını" sağlamak. Adamın cam sileceğini bükmek ona utanma duygusu aşılamaz, tam tersine öfke aşılar. O öfke de dünyayı dolaşır gelir yine bizim başımıza patlar. Karma dedikleri bu işte. Bir insanın utanmayı bilmesi için "empati" yapabiliyor olması gerekir. Ülkede bırakın bunu yapmayı, anlamını kaç kişi biliyor acaba bu kelimenin?

utanma duygusu olan insan zaten yaya geçidi ya da engelli yoluna park etmez. sileceklerini bükmek ona utanma duygusu da vermez. ama yaptığı saygısızlık ve duyarsızlığa karşı bırakın da azıcık canı yansın, sinirlensin. hiç yoktan iyidir.

Yayaların, engellilerin ve bisikletlilerin haklarını gasp eden motorlu taşıt sürücülerinin araçlarına fiziksel müdahalelerde bulunulması ancak doğru usul ve sembolik eylem düzeninde meşru olabilir.

Yanlış park eden otomobili post-itlerle kaplama eylemini görmüşsünüzdür belki. Bu eylem hem yaratıcı, hem sembolik hem de örgütlü bir eylemdi ve mesajını net biçimde kamuya deklare ediyordu, ayrıca manşetlere de yerleşmiş oluyordu.

Tek tek kişilerin hak ihlallerine hiçbir yaratıcılık, sembolik değer ve örgütlülük taşımayan, zarar verene zarar veririm anlayışıyla verdikleri tepkilerin bence bisikletli ulaşım kültürünün yerleşmesinde ve yaygınlaşmasında yarardan çok zararı olur.

Adaletin sağlanmadığı bir ortamda çözüm adaletsizliğe maruz kalmış kişilerin kendi çözümlerini yanlış usullerle kendileri üretmeleri değil, kendileri gibi mağdur kişilerle dayanışma içinde örgütlenmeyle eyleme geçmeleri olmalıdır. Aktivizm bunun için vardır, tabandan hareketler bunun için vardır, yürüyüşler, oturma eylemleri, gösteriler, dernekler, platformlar, kolektifler, bunun için vardır.

Yanisi, silecek kırmaya falan gerek yok, hemi de yanlış usul kardeşim. Eşyaya dokunmanın başka yolları da var, bunu yalnız yapman da gereksiz hem, kafa kafaya verir, öyle bir eylem yaparız ki, duymayan kalmaz, biz de derdimizi bir güzel anlatmış oluruz cümle âleme.

bir yöntem de lastiklerini indirmek. çağraz 2 lastiği indirmek yeterli. hem mala da zarar vermemiş oluyoruz. win-win yaklaşımı.

@Mert E.

''Devlet, bir coğrafya üzerinde iradesini diğer iradelere rağmen uygulatır ve bunun için gerekirse zor da kullanabilir.'' max weber'in tanımından yürürsek ; devleti, belirli bir coğrafyada şiddeti kullanma tekelini meşru biçimde elinde bulunduran insan topluluğudur diye tanımlar.

buradaki meşruluk kavramını temellendiren şey bireyin rızasıdır. birey , şiddetin devlet eliyle kullanılmasına rıza gösterir . peki rıza göstermez ise şiddet tekelini kullanan organizasyonun meşruluğu sorgulanabilinir mi?
iktidar erki bünyesinde şekillenmiş ve onun ideolojisiyle bütünleşmiş ; her gün maruz bırakıldığımız ekonomik ,psikolojik ,bürokratik,fiziksel,cinsel şiddet meşru mudur? demokratik devlet kendi hukukuyla kendisinin de bağlı olduğu devlettir, insan haklarının kanunlarla korumaya alındığı güvenli bir alandır...uzun lafın kısası mert bey , insana şiddeti öyle bir meşrulaştırırlar ki gıkımız bile çıkmaz!

Geri