Scudo Sports

Kahve kültürü

@clubber Haklı olabilirsiniz, bilmiyorum. Devletlerin vergilendirme ve gümrükleme biçimleri farklı oluyor. AB ülkelerindeki durumu çok bilmediğim için yorum yapmak istemiyorum bu konuya. Ancak Türkiye'deki rekor vergiler de hepimizin malumu. Konuyu bilirkişilere bırakıp tartışmadan çekiliyorum :)

Şu hayatta çok az sayıda hobimiz var (şahsen benim az), onlara bir miktar bütçe ayırmaktan erinmiyorum. Tabii gönül isterdi ki daha ucuz olsun ama napalım.

Scudo
Tchibo da 100 gram 6.75 1 bardak küçük boy 4.5 TL :) kahve çekirdeği alıp kendin yapmak çok ucuza geliyor

GM 5 Plus d cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

@Birhan K. Türkiye'de hala kahve kültürü oturmadığından olabilir. Lüks tüketim sayılıyor bizde. Gerçi bazı ithal f/p ürünleri de bulunabiliyor. Örneğin 1 kg Julius Meinl-Auslese kahvesi N11’de 60 liraydı, 250 gram 15 lira yapıyor.

• Beğen
Tepkiler: Birhan K.
@clubber Avrupa Birliği ile Türkiye'de uygulanan vergiler aynı mı diyorsunuz şimdi, anlamadım? Türkiye'de ithalat sonrası malın tüketiciye ulaşana kadar yaklaşık %65 oranında vergi vb. kalemlere maruz kaldığını okumuştum yanlış hatırlamıyorsam. Yani 100 liralık kahve, memlekete girdikten sonra 165 liraya fiyatlanıyor. Bunda tabii işletmenin kâr payı hariç.

@Birhan K.

İthalat vergileri ve işlemleri aşağı yukarı aynı. İthalattan sonra Avrupa'da ürünlerin tüketiciye ulaşana kadar üstündeki maliyet Türkiye'ye göre kat kat üstünde. Buna rağmen Avrupa'da kahve fiyatları yarı yarıya.

@Birhan K.

Ben hakimim. Türkiye AB'ye üye değil ama AB'nin bütün ekonomik anlaşmalarına taraf.

@kuşlar gibi özgür

Evet istendiğinde uygun fiyatlı satılabiliyor. Bu fiyat benim Fransa'da aldığım fiyatın aynısı diyebilirim. Tchibo'da da fiyatlar buna yakın.

Şunu da belirtmek isterim.

Benim linkini verdiğim site, yani Kahve Fabrikası, Türkiye'nin sayılı (hatta bana göre en iyi) kahve tedarikçisidir. Eminönü'ndeki dükkanlarına giderseniz (Coffeetopia), zaman zaman, hasadı çok nadir olan kimi yöresel kahve çekirdeklerine denk gelebilirsiniz. Bu kahve işi biraz da arz-talep meselesi. Kimi çekirdeklerin hasadı daha azdır, dolayısıyla fiyatı yüksektir. Her kahve birbiriyle aynı değil. Özellikle belli yöreler has etiketlenen kahvelerde bu arz-talep olayı daha ön planda oluyor.

Yani kahve fiyatları değerlendirilirken sadece kilosu şurada 60 lira, burada 180 lira falan diye bakmamak lazım. Ucuz kahve arıyorsak Eminönü'nde çuval çuval bulabiliriz, her yer toptancı dolu.

@Birhan K.

Mesele iyi kahve tedarikçisi olmak değil dünya fiyatlarının neresinde ona bakmak lazım. Sadece "Kahve Fabrikası" değil bir çok kahve çekirdeği satan dükkanda fiyatlar acayip yüksek.

Ucuz kahveden bahsetmiyorum. Taaaa Eminönüne gideceksem onun neresi ucuz olacak?

@clubber isteyen istediği yerden kahve almakta özgür fakat benim demek istediğim şey şu: Kahve piyasasında fiyatları belirleyen şey, en temelde, o kahvenin hasat miktarı oluyor. Falanca ülkede kahvenin kilosu falanca liraya satılırken bizdeki fiyatlar neden daha yüksek gibi farazi konuşmamızın anlamı yok. Çünkü bu konuşmada bahsedilen "kahve"nin "neliği" belirsiz durumda.

1) Bahsettiğimiz kahve hangisi, nerede-kaç metre rakımda yetişiyor, bu kahvenin hasat miktarı nedir? Yani yıllık üretim miktarı nedir? Buna karşın bu kahveye talep nedir?
2) Satıldığı ülkede kişi başına düşen gelir miktarı nedir?
3) İthal edilen kahvenin vergi-gümrük-işletme gideri-satıcının marka değeri-kâr payı durumu nedir? (Bu, dediğinize göre bizdekiyle benzermiş.)
4) Kahvenin tazelik durumu (hasat tarihi) nedir?

Bu soruları atlayarak fiyat tartışmanın anlamı yok.

@Birhan K.

Fiyat yüksekliğine bahane bulmak için gereksiz sorular. Bir çok yerde fiyatlar fahiş denecek kadar yüksek. Avrupa'da olmayan fiyatlar bunlar. Fransa'daki insanların kalitesiz kahve içtiklerini söyleyip komik olmayalım.

@clubber Farazi konuşmalar bunlar. Fransa'da nerede, hangi fiyata, hangi kahve satılıyor, bilmiyoruz. Yani "Fransa'daki kahveler" derken neyi kastettiğiniz belirsiz. Öyle kahve çekirdekleri var ki, kilosu 1000$'a kadar çıkabiliyor bunların, hatta daha pahalı dahi olabiliyor. Bu dediklerim de yurtdışı fiyatı bu arada, TR fiyatından bahsetmiyorum. Hani diyorsunuz ya, orada kahve ucuz diye. Bu tamamen hangi kahveyi içtiğinize bağlı. TR'de de ucuz kahve var, isteyen onu tercih edebilir.

Ayrıca siz yurtdışı fiyatları daha ucuz deyince merak edip bir araştırma yaptım ve gördüğüm kadarıyla TR fiyatları ile yurtdışı fiyatları arasında bahsettiğiniz kadar fark da yokmuş.

Örneğin şu sitedeki kahve fiyatlarını TR fiyatlarıyla karşılaştırmalı olarak inceleyebilirsiniz: (link)

@Birhan K.

Yooo farazi değil. 4 euroya 8 euro. Tam iki misli. Fahiş.

@clubber

Ethiopia Yirgeşef

TR fiyatı: 7,5 euro / 250 gr. ((link))
ABD fiyatı: 17,95 dolar / 450 gr. ((link))

Rastgele bir çekirdeğin fiyatlarını karşılaştırdım ve TR fiyatı daha ucuz çıktı. Demek ki zannettiğimiz gibi değilmiş. Yurtdışında da aynı çekirdekler benzer fiyatlandırmalarla satılıyormuş. Burada fiyatı belirleyen şey, tekrar söylüyorum, çekirdeğin hangi yöreye ait olduğu ve niteliği. Çekirdekten çekirdeğe inanılmaz lezzet farkı var, bunu farklı yörelerin kahvelerini tatmış olanlar bilir. Her kahve aynı değil.

@Birhan K.

7,5 euro diyorsun. Fransa'da dükkanda 4 euro . iki misli. İlk verdiğin link 8 euro+KDV idi. Fahiş.

@Birhan K.

Ben Türkiye'deki kahve fiyatlarının fahişliğinden bahsediyorum. Ortada rakkamlar var. Sen de fahiş fiyatlarla kahve içmeye devam et.

@clubber Az önce rastgele bir kahve için TR ve ABD fiyatlarını karşılaştırdım ve sonuç olarak TR daha ucuz çıktı. Size diyorum ki kahvenin fiyatını belirleyen şey o kahvenin menşei, yetiştiği rakım ve hasadıdır. Sizin 4 euroya aldığınız o kahvenin menşei nedir? Hangi yörenin kahvesi? Hasat miktarı ve niteliği ne? Bunları biliyor musunuz? Neye göre benim göstediğim çekirdeklerle kıyaslayıp "fahiş fiyat" diye tutturuyorsunuz ben onu anlamadım.

Geri