Scudo Sports

Kahve kültürü

@Birhan K. Filtre yani öğütülmüş kahveyi granül kahve sınıfına sokmuyoruz değil mi? Ben biraz kolaycıyım,Tchibo'dan aldığım Caffesimo makinesiyle kapsül kahve içmeye bayılıyorum.

Scudo
@Aytaç DİREK Hayır, öğütülmüş kahve granül kahve değildir. Granül kahve, suda basitçe çözünebilen "hazır" kahvelere deniyor. (Kapsül kahveleri hiç denemedim.)

• Beğen
Tepkiler: Aytaç DİREK
@rknsycck Barista kahveyi içime hazırlayan kişiye denir. Barmen nasıl sa barista da kahve için kullanılan bir terim. Yurt dışında belirli tariherde en iyi barista seçimleri yapılır. 4-5 kişilik juri ler karşısında belirli kriterlere göre değerlendirilir baristanın hazırladığı kahveler. Birde barista kendi özel formülü olan bir tadım sunar ama bu şartmı bilmiyorum. Belki de + puan için dir.

Herkese merhabalar arkadaşlar malum filtre kahve işine yeni girdim french press yapıyorum yanlız iki seferdir pres yaparken köpürüyor gibi yapıp kaçırıyor neden oluyor bu french pres mi adi anlamadım:mad:

bir kültürsüz olarak soruyorum, bir bardak kahve cidden 10+ lira ediyor mu yoksa bu kahvecilerde oturan tayfanın tek derdi ortamda boy göstermek mi?

@zlatan_1903 Bence kahve çok ince öğütülmüş olduğundan kaçırıyordur. French Press için kahvenin kalın öğütülmüş olması gerekiyor. Bir kontrol edin. Aldığınız yere French Press için kullanacağınızı belirttiğinizden emin olun. French Press i tamamen doldurmadan iki santim kadar su ekledikten sonra bir yirmi saniye bekleyin köpüğü açığa çıksın sonra tamamen su ekleyin. Ayrıca pistonu çok yavaş bastırın. Bir anda bastırdıysanız kaçıracaktır ve kahvenin tadını etkileyecektir. Eğer buna rağmen kaçırıyorsa French Press in pistonunda/filtresinde sorun olabilir.

@trabzonlu ozan evde hazırladığım kahvenin sade olarak fincanı kabaca hesaplarsak 1 liraya mal oluyor. Süt vs eklerseniz sütün oranına göre yine kabaca hesaplarsak 1,5 yada 2 liraya mal oluyor olabilir. Ama Starbucks tan aldığım büyük boy filtre kahveye 6,75 kuruş ödüyorum. Kendi termosumu götürürsem 50 kuruşta indirim yapıyorlar. Böyle düşününce arada sırada dışarıda kahve içmenin sakıncasını görmüyorum.

• Beğen
Tepkiler: trabzonlu ozan
@rknsycck evinde kahvesini yapana tek kelime lafım yok zaten, butik kahvecide oturanlar cidden kenya kahvesi içmezse ölecek rahatsızlığından mı muzdaripler yoksa sırf internette foto paylaşmak ya da kahve duayeni olarak ahkam kesebilmek için mi 10 lira veriyorlar merak etmiştim. tchibodan biraz kahve alıp deneyeyim ben de evde.

• Beğen
Tepkiler: CyclistAntalya
@trabzonlu ozan belki de kahvelerini kendileri secip kavurup farkli demleme metodlari kullandiklarindan olmasin sakın?

• Beğen
Tepkiler: Birhan K.
@kobalamin muhakkak öyledir ama dediğim gibi kültürsüzüm, yani bilemem, belki adamın 10 liraya sattığı bir dilim limonlu cheesecakein içindeki limonlar da inanılmaz özel limonlardır. ben kahve cahili olduğumdan french press, 3ü 1 arada ve cezve dışındaki kavramlara, demlemeye falan aşina değilim mazur görün lütfen, öğrenmeye çalışıyorum.

@trabzonlu ozan yok efenim yazdiklarinizin kultursuzlukle bir ilgisi yok.
Simdi 10 liraya satilan cheesecake'in icinde cok cok ozel seyler kullanilmiyordur lakin isletmelerin genel politikasi anlaminda bu sekilde fiyatlandirma yaparlar ki ben bunu dogal karsiliyorum.Misal kahveciye gittiniz kucuk bir dilim tatli 6-7 liraya satarlar(benim gordugum).Simdi sizin gorusunuze uygun olarak ben de kucuk bir dilim tatliya bu kadar para vermek istemem.Belki o bir dilim tatlinin ederi 2tl ancak isletmeci insanlarin oraya gelmesinin esas amacinin tatli yemek olmamasi icin bu sekilde fiyatlandiriyor bence.
Starbucks gibi mekanlara bakarsak bana gore kahveleri,diger bilinmedik mekanlara bakinca ucuz.Ancak kahvenin yaninda sattiklari seyler bilimum pahali ve az miktarda.Az miktarda olmasinin nedeni de kahvenin yaninda o tatlinin yenilmesinin istenmesi aslinda.
Son olarak ben de az miktarda bir tatliya 10 tl vermesem de verenlere de saygi duyuyorum.Onlarin azicik tatliya 10tl vb. miktarlar vermelerinin onlari enayi vb.gibi seyler yapmayacagi inancindayim

Kahve dunyasindan cikmayan ben
Espresso manyagi ben
Artik Çaykur manyagi oldum..d

Arada bende 1 dilim pasta ya o kadar para veriyorum ama misafirim geliyor-dost muhabbeti oluyor vs. oturuyorsun güzel bir kahve içelim hem hava almış oluruz farklılık olur diye o da ayda yılda bir iki defa .

@trabzonlu ozan Bir şeyin iyisini tatmadan yaptığınız şeyin iyi olduğunu bilemezsiniz. Daha aşina olduğumuz, yemek gibi bir konudan örnek verirsem eğer, hayatında iskender yemeden iskender ustası olmak gibi bir şey bu. Ne kadar çok denerseniz, hangisinin iyi olduğunu ancak öyle anlayabilirsiniz.

Öte yandan çok uzun zamandır kahveyle içli, dışlıyım. 4 yıl kadar barista olarak çalıştım, hala da baristalık yapıyorum. Gittiğim her şehirdeki özellikle 3. dalga kahvecileri, ama genelde gözümün çarptığı, bir şeyler vaadeden kahvecilerin tamamını ziyaret edip bir şeyler içtim ancak bu zamana kadar daha bir kahveye 10 ₺ vermek nasip olmadı.

Kahvenin 10+ ₺ gibi fiyatlara satıldığı algısı kahve dükkanlarına hiç gitmemiş insanlara yerleşmiş durumda bu ülkede nedense.

@rknsycck Öncelikle tavsiyeniz için teşekkür ederim filtre kahve yi de French presi de aynı yerden aldım tchibo aklıma gelmedi kahve dünyasından aldımistim ikisini de.
Zaten yavaş bastırıyorum ilk kaçırdığında evet köpük vardı bu sefer köpüksüz halde denedim yine aynı yere gelirken kaçırdı bugün müşteri hizmetleri ni aradım mağazamıza getirin bozuksa değiştirelim arkadaşlar baksın dedi bakalım yarın götüreceğim.

• Beğen
@furkantrojka merhaba, kahveye henüz 10 tl nasıl vermediğinizi anlamadım, ben de baristayım diye muhabbete girip eşantiyon kurabiyelerden yiyip bedava çay içip kalkıyor musunuz (şaka şaka), düşünün ki ben kahve cahiliyim ben bile cafe latte içtim bir yerlerde +10 tl para verdimdi.

bu kahvecilerin menü fiyatlarını internette bulamıyoruz, demin arandım da yaşadığım şehir için sadece şöyle bir şey bulabildim.
(link)
fiyatlarla ilgili şeylerden seçme yapıp yazıyorum ki kahveye 10 lira vereceğini sanan cahil kesim dışındaki insanların da fiyatlara hayret edebildiği konusunda uzlaşalım.

konu izmirdeki 3. nesil kahveciler, şurası iyi, burası dandik diye konuşuyorlar, x için yorum yapıyorlar.

-İki Chemex bir Çikolatalı cheesecake 33 TL gibi bir fiyat ... Ehh işte , hafif pahalı ;)

-Malesef ki izmirdeki 3rd wave cafelerin ortak yanlış fiyat politikasına sahip olduğunu düşünüyorum. Yeni açıldık sizinle birlikte öğreniyoruz diyenlerin chemex fiyatı 10-11 TL, 6 aydır 1 yıldır yapıyoruz biz bu işi öğrendik diyenlerin de 12-13 TL.

-Yahu bu fiyatların hali ne ? Kız arkadaşım bile aşkım yeter bu kadar 3. dalga kahve mekanı baktığımız (ki bu 2. farklı yer) bir yemek parası veriyoruz , yazık ! dedi ... Düşünüyorum haklı da ...

-İzmirdeki 3. dalga mekanların ortak sorunu aslında, çok gereksiz pahalılar, sonuçta birçoğumuz bir kahvenin yeşil kahveden içme seviyesine kadar ne kadar malolduğunu biliyoruz, 1-2 liraya malolan bir kahve 12-13 liraya satılıyor yazıktır.

-2 kişilik Sifon 30 TL diyor. Diğerlerini siz düşünün. 30 liraya 1 kilo kahve alıp bir ay içiyorum, el insaf.

-Bostanlı'da mekanların yüzde 90'ı son 2-3 senedir hep 20-25 yaş aralığına oynuyor.
Belki de asıl parayı harcayan onlar :)

• Beğen
Tepkiler: Onat G.
Filtre kahve Makinasıni yeni edinmiş biri olarak bır kaç deneyimi paylaşmak isterim.

1.Kahve çekirdeklerini taze çekmek için Ankara samanpazarindan 20 veya 25 tl Ye değirmen aldım. Inceligini ayarlayıp cekebiliyorsunuz. Yalnız Değirmeni elde tutunca metal kokusu siniyor elinize. Bu koku Kahveleri çekerken siniyor mu kahveye tam anlayamadim ama içerken sanki hissettim gibi. Bir tanıdığıma verdim değirmeni @Hiko o da kahvede hisseder gibi olmuş metal kokusunu ama yinede tam emin değiliz. O yüzden artık kahve alınca orda cektiriyorum.

2. Ariston marka bir filtre kahve Makinası var arkadaşlar almışlar doğum günü hediyesi sagolsunlar. Plastik filtresi vardı ben de kagit filtre yi herkes övüyor diye tchibo dan kagit filtre aldım 15 liraya.

3. Yeni olduğum için caribou dan aldım ilk paket kahve yi medium roast smooth classic yazıyor 25 tl+bir kucuk boy filtre kahve hediye.caribou da arada içiyordum oranın filtre kahvesi hoşuma gidiyordu. Orta hafiflikte bır kahve aldigim paket. Bir su bardağı kadar kahve iceceksem 1 veya 1.5 çorba kaşığı yetiyor. Bu bitince arabica dan aldım geçen Ankara Beşevlerden en serti kenya dedi barista ver dedim deneyelim. Kahve 35 tl.hediye falanda yok. Caribou kahvesinden 1 su bardağı kahve için 1 veya 1.5 çorba kaşığı yeterken aynı dem için arabica kahvesinde 3 kat fazla atmak gerekti çünkü hiç tat gelmiyor çok açık oluyor az atarsam. Ben beğenmedim. Ayrıca garip bir tadı var arabicanin. ya Kenya olduğu için yada kahvede sıkıntı var bilmiyorum. Gidip tekrar caribou dan aldım gayet iyi.

4.Bu başlıkta bunlardan bahsedildimi bilmiyorum ama çok yorum var okuyamadim açıkça tavsiye edlilenleri. Bende yazmak istedim. Birde Kahveler hep yabancı marka belki yerli vardır.Ama malesef Starbucks veya caribou basarisini yakalayamiyorlar varsada. Adamlar iç piyasayi silip supuruyor. Bizde direk onlara yoneliyoruz. Yazılanları okuyup bakicam belki yerli güzel kahveleri olan vardır.

@enes_vl tüm kahveler ithal zaten, malum TR'de kahve yetişmiyor :D Yerli ithalatçıdan alayım, param küresel şirketlere gitmesin derseniz TR'de bu işin üstadı Şerif Başaran'dır (bence). Ben genelde ya ondan alırım, ya da gidip Şişhane'deki drip coffeeist'ten alırım. Her ikisi de gerçekten taze ve nitelikli kahve satıyorlar. Ama önceliğim Şerif Başaran'ın kahveleri olur. Web sitesi kahvefabrikasi.com sipariş verdiğiniz kahveyi, sizin siparişinizden sonra sizin istediğiniz koyulukta kavurup gönderiyor. Bu da taptaze kahve satın almak demek.

Benim damak tadımı sorarsan sırasıyla:

1) Burundi Mpanga: (link)
2) Ethiopia Bebeka: (link)
3) Ethiopia Yirgacheffee: (link)

Bunları öneririm.

Kahveler arasındaki fiyat farkı o kahvenin hasat miktarına göre oluşuyor. Kimisi daha az hasat veriyor, dolayısıyla daha pahalı.

drip coffeeist kahveleri nereden tedarik ediyor bilmiyorum ama oranın da Mexico ve Malawi kahvelerini öneririm.

Bu saydıklarımın tamamı tropikal/turunçgil hissiyatı veren kahveler.

• Beğen
Tepkiler: Onat G. ve çimtay
@Birhan K. Teşekkür ediyorum yaziniz için. Bu kahve çok cesitleniyor. Kavurma derecesi , çekilme derecesi , nerenin kahvesi vs. Hazır sevdiğim kahveyi bulmuşken arayışa girmek istemiyorum. Karmaşık geliyor hepsini denemek lazım aksi halde bilemeyiz tadı nasıl. Yazımda da bahsettim farklılık olsun diye değiştirdim kahveyi para boşa gitti. Artık bir yerde denersem farklı kahve, bilgisini alıp ona göre o kahveden de alabilirim.

@trabzonlu ozan

yoo bu bizim evde yaptığımız kahvenin maliyeti. Starbucks gibi küresel şirketlerin Kolombiya vs ülkelerde tekellerinde tuttukları kahve çiftlikleri var. Oradaki çiftçilere ekolojik tarım kisvesi altında tek fiyat dayatıp ellerindeki kahveyi alıyorlar. Çok düşük maliyetlerde elde ettikleri kahvelerin fincanı onlar için 50 kuruş. :) Tabi bu 50 Kuruş benim tahminim. Belki daha da düşüktür. Ama şunu düzeltelim 12-13 liraya latte vs gibi karışımlı aromalı şekerli kahveleri satıyorlar. Benim gibi şekersiz sade/sütlü kahve sevenler için maliyet 6.75 kuruş. (büyük boy)

@enes_vl
Tahmin ediyorum şu eski dip kahve değirmeni aldınız. Pirinç olanlardan. Onlar kesinlikle siniyor.

@enes_vl
Evet Tchibo nun kağıt filtleri nedense çok pahalı. Süzme şekli bakımından kahvenin kalitesini arttırıyor mu bilemiyorum ama ben Migrosta satılan filtreyi alıyorum. Yarı yarıya ucuz.

@enes_vl
Barista arkadaşlar daha iyi bilir ama bildiğim kadarıyla standart bir kahve fincanı için yaklaşık 18 gram kahve kullanmak gerekiyor. Yanlışsa üstatlar düzeltsin lütfen.

@enes_vl

Yerliden sayılırsa Kahve Dünyası gibi markalar var fakat.... maalesef şahsım adına yorum yapıyorum benim damak zevkime kesinlikle uygun kahve yapmıyorlar. Buna Yemen Kahvesi de dahil. Buna Gloria Jeans da dahil. Ben en çok Tchibo ve Starbucks ın kahvesini damağıma uygun buluyorum.

Bildiğim kadarıyla kahve dünyaya Yemen'den yayıldı. Yemen kökenli kahvelerin hepsine arabica deniyor. Kolombiya'da üretilen iyi kahve çekirdekleri de arabica. Bir çekirdek türü daha vardı ama adını hatırlayamadım.

• Beğen
Tepkiler: el_Aksa_1903
@rknsycck
Diger turun adi robusta.
Yazinin basinda kahveyi 50 kurustan mal ediyorlar demissiniz ama esas noktayi kacirmissiniz.Kendi para birimimizin degersizligi.Oyleki abd de 3 ile 5dolar arasinda degisiyor kahve fiyatlari ki onlara gore gayet makul bir fiyat.Starbucks gibi global kahveciler ancak bizim ulkemiz gibi yerlerde bir lüks gostergesi.Halbuki o ulkelerin para biriminden bakinca fiyatlar normal.Anormal olan bizim ekonomimiz ve paramizin degersizligi

• Beğen
Geri