Scudo Sports

Kadans olayı

Kadansı nasıl ölçüyorsunuz

Scudo
Konuyu hortlatıyorum sanırım ama sormam gerekli.Şimdi ben sürekli yüksek viteste kullanıyorum.Çoğu zaman en azından.Yüksek kadansta kullanmak için düşük viteslerde mi kullanmam gerek? Pedal boşa dönüyormuş gibi olmayacak mı o zaman?

@Uptown Cyclist
kendi adıma ben de ilk aldığım zamanlar yüksek viteste kullanıyordum ve bana çok da zorlayıcı gelmiyordu. ne zaman ki turlarımın sayısı ve mesafesi artmaya başladı, o zaman bu yüksek vites ve doğal olarak düşük kadans dizlerimi ağrıtmaya başladı.
ben de ondan sonra orta viteslerde gidip kadansı artırdım ve ağrılarım azaldı hatta yokoldu.

daha açık olarak mesela yüksek viteste 55-60 kadans arası giderken bunu orta viteste 85-90'a çıkardım ve hızım da düşmemiş oldu böylece.
85-90 yüksek bir kadans değil sanırım ama en azından 60'tan iyidir.

bu arada yüksek vites ve orta vitesten kastım benim bisikletimde,
yüksek (14-16)*42
orta 16*34 , 18*42 gibi...

tabi bisikletim rockrider 300 onu da belirteyim :D
bir yol bisikleti için bu oranlar çok çok hafif kalabilir. benimki biraz ağır da :(

Kadans bisiklet sürerken tahmin edebileceğiniz bir çok şeyden önemlidir..

Kadans metre ile ölçebilirsiniz, km sayaçlarına ek bir aparat şeklinde oluyor genelde..

KAdans ölçemiyor iseniz, elinizden geldiğince düşük viteste kullanın bisikleti,

Kaba bir tabirle, bisiklet üstünde pedal çevirirken zıplamaya başlamadan bir önceki seviye gibi denilebilir..

En kısa sürede kadans ölçer almanızı tavsiye ederim..

Şuan kullandığım tek veri kadans metre, diyebiliirim..

@Bahadır Gürel
Ben bunun için müzik kullanıyorum. Bana uygun aynı tempoda 1 yada daha çok müzik parçasıyla tempoyu tutturup uzun mesafeyi sürekli aynı zamanda koşuyorum.

@Uptown Cyclist abi cevabın kendi sorunda. arabada nasıl devri geldiğini anlayınca vites yükseltiyorsak seninki de aynı durum. boşa dönecek duruma geldiğinde ya da çok rahat pedal çevirebildiğinde arttıracaksın.

Yeterince açıklayıcı oldu herkese teşekkür ederim.Kadans Kırım hazirda bekliyordu.Takayım en iyisi.Ona göre anlarım ne durumda olduğumu.

Kadans ölçecek aletiniz yoksa ya da takana kadar 10 saniye içinde tam tur kaç defa pedal çevirdiğinizi sayın ve 6 ile çarpıp dakikada çevrilen pedal sayısını bulun.

@Bahadır Gürel

Yukarıdaki mesajı Mayıs'ta göndermiştim. O zamanlar gerçekten de durum buydu. Mayıs'tan itibaren düzenli antrenman programları uyguladım, özellikle Strava'nın yokuş antrenman programları. Mayıs ve Haziran'da haftanın 5-6 günü sabahın köründe tek başıma çıkıp programda istenilen antrenmanları yapmıştım: Power interval, laktat eşiği antrenmanı, endurance vb. Birkaç ay bu tür antrenmanlar yapınca kadans tamamen değişti.

Tek sürdüğüm antrenmanlarımda kadansım 85-90 civarı oluyor; grup sürüşlerinde de 75-80 civarı.

İnanılır gibi değil ama antrenman programlarına sadık kalınca kadans da artıyormuş. Bu konuyu güncel görünce VW'den de kontrol ettim:

upload_2015-10-22_14-29-8.png

Geri