@c. kırmızı
Fotoğrafçı değilim, amatör olarak birşeyler yapmaya çalışıyorum 2-3 yıldır. Eminim forumda da benzer yanlış düşünceye sahip arkadaşlar vardır; "İki şak şak, bir kağıt hoop 10 lira. Ben de çekerim bunu ne var sanki" diye.

Bu 10 TL vb fiyatların sebebini anlayabilmek için öncelikle bir "emek-tecrübe-yetenek ve masraf" kelimelerinin üzerinde iyice bir düşünmek lazım.
Bu adam bu fotoğrafı çekebilmek için kaç yıl eğitti kendini, neler okudu, ne zorluklar çekti, aynı ekipmana sahip diğer insanlara göre daha iyi fotoğraflar çekebilmesini sağlayan şeyleri (ışık bilgisi, kompozisyon bilgisi, etkili iletişim vb) ne kadar zamanda nasıl öğrendi vs. Elindeki makineye, lens(ler)e ne kadar masraf etti. Paraflaşına, tripoduna, filtresine, softboxuna, çantasına, tepe flaşlarına, ışık ayaklarına, stüdyoya veya dış çekim için bu malzemeleri taşıyacak arabaya vs ne kadar masraf etti. Ödediği vergi, maaş vb zorunlu harcama nedir, ne değildir?
Bunların maddi değerini elbet bilemem. Ama şunu bilirim, o kağıt parçası ve baskı maliyetinin toplamı normalde 2 TL ise, benim bu ürüne vermem gereken ücret elbette 2TL'den daha yüksek olmalı yukarda saydıklarımdan ötürü. Doğal olarak herkes kendi "emeğinin" ücretini belirleme hakkına sahiptir. Daha azını istemek o adamın emeğini küçük görmektir, saygısızlıktır benim gözümde. Fiyat pahalı gelirse daha ekonomik olanını ararım, kaliteden ödün vermeyi göze alarak. Ya da "Ne var ki bunda, bende yaparım bunu" diyerek yapmaya çalışırım aynısını. Yerse(!) tabi.
Aynı olay bir musluğu iki anahtarla 1 dakikada tamir eden su tesistatçısında da geçerli, hastanın sırtını 1 dakika dinleyip 1 "kağıt parçasına" 1-2 satır ilaç yazan doktorda da geçerli bence. Tüketim toplumu olmakta son derece başarılı olduğumuz için "emek" kavramını unutmaya başlamışız iyice.
Neyse dağıtmayayım konuyu. Gidip biraz pedallayıp sakinleşeyim. "Kaça aldın? " diye soran olursa "20bin'e aldım işte malım biraz, hödüğüm, bakmayın siz bana" diyeceğim