Scudo Sports

Jel takviyesi

@BoZCaN
@Erkut Yiğit

Erkut'un cevabına katılıyorum.

Çikolata yağ oranı oldukça yüksek bir besin. İçinde %30 lardan da fazla seviyerlerde olabilen yağ bulunmakta. Kakao yağına ilaveten nebati margarinlerle de bu oran bazen daha da şişirilmekte.

Çikolata yiyen bir bisikletçi kendini o anda enerjik hissediyorsa bu çikolatadan hemencecik enerji elde edebilmesinden değil, yine çikolatanın etkisinden olan kan endorfin düzeyinin yükselmesinden olabilir. Ancak endorfinler bildiğim kadarıyla şekerler gibi ATP üretimine hammadde olamazlar yani enerjiye dönüşemezler. Yağların yanması ise oldukça uzun zaman alır. Bir porsiyon Çikolatanın içindeki mevcut karbonhidratlar ise bisikletçiye orta yada uzun vadede yetecek enerjiyi vermekten uzaktır kanaatimce. Yağlara sıra gelinceye kadar ise zaten yarış yada gezi çoktan bitmiş olabilir. :)

Tekrar ediyorum;
Ben enerji jeli alamayanlara cezerye, meyva kuruları(incir, üzüm, kayısı, tatlı erik vd)ve tahıl gevrekleri önerebilirim...

• Beğen
Tepkiler: Erkut Yiğit
Scudo
@Mesut GirgiçBuna muzu ekleyelim. İçerdiği potasyumun ayrıca yararı var.

Her ne kadar onaylamasam da kolalar (pepsi-cocacola vs) elit düzeyde sporcular arasında sıkça tercih ediliyor. Özellikle yarışın son çeyreğinde içindeki şeker ve kafein ile oldukça iyi sonuç aldıklarını söylerler. Tabi gazı kaçırılmış olarak.

Tabi genel öneri antrenmanlarda bunları deneyip kendimiz için en doğru olanı seçmemiz gerek. Bizim Adanalı sporcular arasında yaptığımız bir espri vardır, "kenardan kebap şalgam" desteği ile ilgili. Sanırım mecbur tutulsa Adana dünya şampiyonu olurdu.

Turcular için jel yada barlar oldukça pahalı çözümler. (aslında cezeryeyi de ucuz sayamayız) Diğer seçenekler bulunması kolay olduğundan tercih edilmeli. Tabi kuru meyvelerin turlarda taşınması da oldukça kolay. Kuru meyvelerden özellikle çekirdekleri ile kurutulmuşlara (benim gibiyseniz) dikkat etmek lazım. Çekirdekler hazım edilmediğinden barsak hareketlerini hızlandırır.

• Beğen
Tepkiler: Erkut Yiğit
Ben de genel kullanıcılara enerji jeli önermiyorum, içeriği çoğunun zaten çok çetrefilli değil, genelde karbonhidrat ağırlıklı ve bazen de biraz vitamin ekli oluyor (genellikle Türkiyede bulduklarımızdan bahsediyorum, iyi olanları da var buraya gelmeyen) yani annenizin yaptığı marmelatı alın uygun bir şekilde taşıyın (artık nasıl olur bilmiyorum) o da neredeyse aynı işi görür, elbette babadan kalma cezerye, kuru kayısı, cevizli sucuk vs pekala turcuların veya genel antrenman sırasında işinizi görür, yarışta jel kullanışlı olabilir ama gene de isostar vs varsa mataranızda fazla gerekeceğini sanmıyorum kaldı ki çok pahalı şeyler bu jeller. Ben antrenmanda yanıma fındıklı dut pestili biraz da kuru ceviz alıyorum bunları minik kilitli plastik torbalarda forma cebimde taşıyorum ve 2-3 saatte bir yiyorum bisiklet üzerinde.

@gurol

Eee hep derim biz "karbonhidrat yüklemesi" yaparken adanalı sporcular "kebab yüklemesi" yapıyorlar bu yüzden çok başarılı oluyorlar :) :D

Genel kullanıcıların Jel kullanmasına hiiç ama hiç gerek yok .Jelin sağladığı enerji 30 dakika ile 1 saat arasında değişiyor. Yani tura çıkmış biri için fazla bir süre değil. Ayrıca genel kullanıcılar genelde aerobik sürüş yaptıkları için enerjilerini karbonhidrat ve yağ yakarak sağlarlar.Fakat yarışçılar için bu böyle değil( bisiklet ve triathlon için konuşuyorum). Yarış başladıktan 1 saat -1,5 sat sonra vücutlarındaki karbonhidrat miktarı çok azalır.Ve yarışta kullanılan öncelikli olarak karbonhidrattır.Bu nedenle yarışlarda jel in katkısı büyüktür.Çünkü jel 10 dakikada kana karışarak karbonhidrat seviyesini arttırır.Buda performansta gözle görülür bir artış sağlar.

Ülkemizde jel fiyatları oldukça yüksek.Fakat yurt dışında paketi 1$ civarında.30 luk kutular alırsanız 1$ ında altına iniyor.Türkiyede bu fiyata snickers,mars,twix gibi çikolataları satıyorlar...

@gurol
Gürol beye katkıları için öncelikle sonsuz teşekkürler. Sonralıkla konferansımıza geçelim...:)

BİRİNCİ TARİHİ CEZERYE KONFERANSI. :)
Benim yönlendirmelerim sadece ekonomik tercih sebebiyledir ve cezerye enerji jellerinden, tahıl gevreklerinden vb. daha ucuzdur.

Ben size Konya daki süper marketlerden fiyat örnekleri vermek istiyorum.

80 gr.(+/- 10gr) Havuçlu-fındıklı cezerye 450 kuruş ve her markette kolayca bulunabilen bir şey. Jelatinli naylon paketlerde.
İçeriği: Şeker, glikoz, havuç, hindistan cevizi, bazı aromalar, çeşidine göre fındık veya fıstık veya ceviz.
Yada işin en lüksüne gidecek olursak:100 gr.(+/- 10gr) Hurmalı-Antepfıstıklı cezerye 1 YTL.

içerik maddelerin kalori oranlarına bakalım.
100 gr havuçta 40 calori vardır.
100 gr şeker-glikoz karışımında yaklaşık 250 kalori vardır.
100 gr.Ceviz 549
100 gr.Çam Fıstığı 600
100 gr.Fındık 650
100 gr.Hindistan Cevizi 603

cezeryede yukarıdaki maddeler belli oranlarda ama hepsinden yaklaşık maksimum 90-100 gr olacak şekilde bulunuyor. Kutu üzerinde toplam kalori belirtilmemiş. Ancak cezeryeye takriben hangi malzemeden ne oranda katılabileceğini biliyorum. Buna göre benim tahminimce 100 gr cezeryede yaklaşık 300-400 kalori arası enerji olabilir.

Bir tüp enerji jeli (takriben 100 gr)7.5 YTL.
Buna göre, cezeryedeki kalorinin birim fiyatı çok çok daha ucuza geliyor zaten.
Muzda çok çok güzel bir meyve ancak bisiklette muz taşımak biraz müşkül. 1 kg muzu bisiklette en fazla bir gün boyunca taşıyabilirsiniz. Yemezseniz bozulur.
Cezeryenin saklama ömrü ise 6 ay.
Ama cezerye sporcular için yarış esnasında pratik midir. HAYIR. Yarış esnasında heyecan ve panik halinde eminimki sporcunun ağzında sakız gibi uzayıp gidecektir. :D
Cezerye keyifli gezginlerin yada uzun yol bisikletçilerinin hem damak tadına hitap eden hem de ucuz bir alternatiftir, cezerye bir KUVVET MACUNUDUR(üzerinde öyle yazıyo:) ) o kadar.

not: Herhangibir cezerye imalathanesiyle ticari bir bağım yoktur. Duyurulur. :)

• Beğen
Tepkiler: BağdatlıRuhi
Değerli arkadaşlar merhaba :)

SiS GO Isotonic Energy Jel , egzersiz sırasında ihtiyaç duyulan enerji ihtiyacını karşılamak için kolayca sindirilebilen hızlı bir karbonhidrat kaynağı sağlayan dünyanın ilk izotonik jelidir. Standart jel ürünlerinin aksine, tüketiminden sonra su içmenize gerek yoktur, bu sayede jel tüketimi sonrası aşırı su içme ile ortaya çıkabilecek şişkinlik riskini en aza indirir. SiS Go Isotonic Energy Jel, her paketinde 22 gram hızlı emilen karbonhidrat içerir. Egzersiz sırasında karbonhidrat depolarınızı tüketmek, yorgunluğun en önemli nedenlerinden biridir. Egzersiz sırasında ilave karbonhidrat alımının antrenman verimliliğini iyileştirdiği ve yorgunluğu geciktirmeye destek olduğu bilinmektedir. Jeller hakkında sorunuz varsa cevaplamaktan memnuniyet duyarız.

187209

(link)

• Beğen
Tepkiler: Özcan
Jel kullanan var mı gerçekten fark edecek derecede işe yarıyor mu?

@serchester

Sayın Serchester, SiS markamızın jel ürünlerine bisiklet grubundan doğrudan yoğun talep oluyor, verim almıyor olsalar tüketmezlerdi sanıyoruz. Üstelik Team SKY gibi dünyanın en büyük bisiklet takımlarından birinin de resmi sponsoruyuz. Futbol dalında ise Manchester United, Türkiye'den de Galatasaray'ın sponsoruyuz. Bu takımların her biri çok ciddi adetlerde ürün çekiyorlar ve kullanıyorlar. Kullanım şekilleri ve düzeniyle ilgilenen diyetisyen ve doktor ekipleri dahi var. Siz jelleri merak ediyorsanız decathlon'da bile bulabilirsiniz tekli de satılıyor denemenizi öneririz :)

• Beğen
Tepkiler: Seyda Ünlü
yorum da göremedim ki internette bir yerde ürünü kullananlarla ilgili ona göre geri dönüşlere bakayım.

@SisTurkiye

SiS jeli ilk kez Edirne yarışında kullandım. Gayet başarılı bir ürün. Rahatsız edici bir tadı yok ve kolaylıkla yutuluyor. En büyük avantajı ise aşırı su içirmemesi. Normal sürüşlerde benim açımdan bir espirisi yok bu tip ürünlerin. (Mola verebilirsiniz) Ama yarış veya yarış antrenmanlarında doğru anda jel alarak "duvara çarpma" hissinden kurtulmak mümkün :harika:

• Beğen
Tepkiler: Murat B.
Merhaba

bu ürünlerin farkı nedir ?

SİS GO ENERJİ+ ELEKTROLİT JEL 60ML SCIENCE IN SPORT

ve

SiS GO Isotonic Energy Jel

150+ turlarda yanımda bir tane bulunduruyorum. Geçtiğimiz yaz sayaç 125 gösterirken, uzun bir rampada pilim bitti.
Forma cebindeki jeli hatırlayıp emdikten 5 dakika sonra, tura yeni başlamış gibi gücüm kuvvetim yerine geldi.
60 km daha, çok rahat sürüp eve gücüm yerinde ulaştım. Faideli gıda takviyesidirler. Ancak yine de beslenmeyi ve sıvı tüketimini ihmal etmeyin.
Tek başına bunlarla tur yapmayı düşünmeyin.

• Beğen
Tepkiler: BerkEvren
@Yagizz2
Elektrolit olanda diğerinden farklı olarak terleme ile kaybedilen tuzu ve minrelleri telafi etmek için tuzlr mevcut.

Şöyle de bir ürün var kullananlar varsa yorum yazarsa iyi olur

@ippon

Sis in enerji jelleriyle aynı şey değil bence ama molalarda atıştırmalık için süper

SiS GO Isotonic Energy Jel kullandım, su içilmediği için avantajlı ama o nasıl bir tattır. Tadını hiç beğenmedim ve o nedenle tadı daha iyi diğer suyla tüketilen enerji jellerinden kullanıyorum, ekstra su içmek zorunda kalıyorum ama midem bulanmıyor.

@Yagizz2
@ndhakara

?Sayın ndhakara'nın dediği gibi, izotonik olan standart energy jel, elektrolit ise efor ve terlemeyle kaybedilen mineral ve tuzları tamamlamak adına ekstra elektrolit bileşenleri içeren bir jel. Hepsi her zaman kullanılabilir elbet ama bizim kullanım önerimiz şu şekilde:

Egzersiz öncesi ve başlangıçı: (link)
Egzersiz ortası ve devamında: (link)
Egzersiz sonuna doğru: (link)

@Ziya On Road

Merhaba Sayın Ziya On Road, tadını beğenmemenize gerçekten üzüldük, genelde jellerimizin tatlarına herkes bayılıyor yani oransal olarak %99 beğenilme oranına sahip bile diyebiliriz. Hatta Çeşme'deki etkinlikte ünlü bir şef ve aşçı olan Arda Türkmen de standımızı ziyaret ederek ürünlerimizin tatlarının ve etkilerinin çok başarılı olduğundan bahsetmişti. Ama demek ki damak tadı işi değiştirebiliyor?Yorumunuz için teşekkür ederiz?

• Beğen
Tepkiler: BerkEvren
Son 3 uzun sürüşüm de jel takviyesi kullandım. Etkisini gördüm bir arkadaşım psikolojik olabileceğini söyledi. Bende olabilir diye düşünüyordum ama gene de çantamda taşıyordum. Son sürüşümüzde arkadaşım (psikolojik olabileceğin söyleyen arkadaşım) biraz enerji kaybına bağlı düşük performans göstermeye başladı. Zar zor ikna edip 1 tana ekstra kafeyinli olan jellerden kullanmasını sağladım.
Sonuç mükemmel 10 dk kadar sonra arkadaş kendine geldi ve performansı yükseldi. Jel diye tabir edilen bu ürünlere bu kadar uzak olan birisinin kullanıp olumlu sonuç alması bence bu ürününlerin zor zamanlarda kullanalıbileceği konusunda inancımı arttırdı.

• Beğen
Tepkiler: seydam
Geri