ozan_gurkan
Aktif Üye
- Tepki
- 21
Bence gerçekten bir hantalaşma olabilir ĵantçemberi eğrilip lastigin yere daha fazla basarak sürtüneyi artırırmıs olabilir.Ben akort öncesi fark etmeden arka jantta bir tel kopuk sürmüşüm. Çok emin olmamakla birlikte çıktığım turda bisikletin biraz hantallaştığını hissetmiştim ama sebebini çözememiştim. Acaba bundan kaynaklanıyor olabilir mi? Yoksa psikolojik mi durum![]()
Bence sen ne yazdigini kendin bile bilmiyorsun, kusura bakma ama bunu demek zorundayim. 25 yasinda genc delikanli adamsin, kesin okulada gitmissinidir. Rica ediyorum önce kendi yazdigin yaziyi anlamaya calis, caliski önceki yazdigin hikaye ile ikinci hikayen biri birini tutsun.Fazla gevşetmişim hocam başka bir nedeni yok tam yaptığım anda çıkmadılar işaretlemiştim oradan biliyorum.
Yani sürerken çıkmışlar hocam.
Çıkarırken de kırdım telleri aslında lastiği çıkarınca arkadan alabiliyormuşuz ama ben bunu bilmiyordum gitti teller.
Üst seviye acemilik yani hocam.
Dt Swiss, sapim ve Titanyum tellere bakmanızı önerebilirim.100 yüz çelik tel veya sağlam marka kolay kırılmayan tel markası önere bilirmisiniz
Kestiniz mi teli? Geçen hafta benim de bisikletin teli koptu. Haftasonu ona bakarken farkettim bir tane tel nipelden bayağı çıkmış. Tel başı da yalama olmuş. Herşeyi denedim. En son çare bulamayınca teli kestim kargaburunla. Ama dehşet bir ses çıktı. Muhtemelen 140 kilonun üzerinde gerilim vardı telde. Gözlüksüz eldivensiz kestiğime pişman oldum. Sıkıntı çıkmadı ama çıkabilirdi. Deneyecekler dikkatli olsun diye yazayım dedim.Sanırım ben de, ne sıkılan ne gevşeyen nipeli çıkartamazsam 1 teli keserek çıkarmak zorunda kalacağım.
Geçenlerde yanal jant eğriliklerini düzeltmeye çalışırken dikey eğriliğin olduğu kısımda bir tel nipelinin bozuk olduğunu gördüm. sıkma ya da gevşetme yönünde çevirsem de bıraktığım gibi eski konumuna geri dönüyordu. iç lastiğe veya şeride takılıyor diye lastiği söküp kontrol edince vida ağzının da bozuk olduğunu gördüm, tornavida ile biraz da ben aşındırdım ama bana mısın demedi, gevşetemedim. Muhtemelen fabrikadaki montajında diş kaptırdılar veya tel/nipel hatalıydı sıkıp geçtiler. sökülmeyecek gibi olunca da bana kadar ulaştı.
Kendim yapayım istiyorum, örnek olarak sağlam tellerden birini söküp ölçüsünü aldım; 272 mm boyunda. yarın mahalledeki tamirciden bir nipel bir tel temin edebilirsem sorunlu teli kesip çıkaracağımm sonra yenisini takıp komple akordu yapmayı deneyeceğim. Evde ne işinin olduğunu bilmediğim cam kesme/elmas aparatında bulunan cam oluğunun ölçüsü jant nipellerine tam geliyor ve sıkıp gevşetmeyi onunla yapıyordum ama bu vesile ile bir tane de akord anahtarı alsam iyi olacak![]()
Aslında anahtarla denedim önce, olmayınca penseyle denedim. O da olmayınca tornavidayla deneyeyim dedim ama tel nipelden yarım cm dışarı çıkmıştı oraya da müdahale edemedim. Sonrasında mecbur kaldım.@-Deniz- Gerilimli teli kesmek çember bakımından riskli bi hareket, işini bilen tamirci (sen öğrenme aşamasındasın) yapmaz. Teli bir anda kesince onun gerilimi onunla aynı taraftaki komşu tellere düşer ve bu gerilim artışıyla alüminyum çember nipel deliğinden yırtılabilir. Tel çıkarılması gerekiyosa, o bölgedeki teller sırayla azar azar gevşetilir, bu sayede çember yırtılması ihtimali oluşmaz. Teli anahtarla değil de çemberin içinden tornavidayla gevşetmek isteseydin olurdu bu arada.
Kesmeden bıraktı kendini çok şükür. Yedek jant teli aldıktan sonra koparsa kopsun diyerek akord anahtarı ile sağlam yüklenince açıldı. Bendeki tel gergin değildi neyse ki senin de başına bir şey gelmemiş. Laf aramızda hala akordlarım bir miktar bozuk ama geniş bir zaman bulana kadar dokunmayacağım. kask, eldiven, dış lastik sipariş ettim gelince uğraşacağım artık kaçarı yok.Kestiniz mi teli? Geçen hafta benim de bisikletin teli koptu. Haftasonu ona bakarken farkettim bir tane tel nipelden bayağı çıkmış. Tel başı da yalama olmuş. Herşeyi denedim. En son çare bulamayınca teli kestim kargaburunla. Ama dehşet bir ses çıktı. Muhtemelen 140 kilonun üzerinde gerilim vardı telde. Gözlüksüz eldivensiz kestiğime pişman oldum. Sıkıntı çıkmadı ama çıkabilirdi. Deneyecekler dikkatli olsun diye yazayım dedim.