İzmirin modern(!) olduğu konusundaki görüşler çok üzülerek ben de katılamıyorum... Artık iki kişinin bile karşı karşıya geldiğinde köprü üstündeki iki inatçı keçinin hikayesindeki gibi birbirlerine yol bile vermeye tenezzül etmeyen, çarpışınca özür dilemekten bile aciz, işi tartışma hatta kavgaya kadar götürebilecek çok karışık insan profilleriyle dolup taşmış bir şehir oldu İzmir...
Neyse bunlar ayrı bir tartışma konusu...
Gelelim asıl meseleye... İki gündür İzmir Metrosu ile olan yazışmalarımı burada sizinle paylaşıyorum.
İlk yazıma gelen cevaba yazdığım karşılık sonrasında ne olacak bekliyorum... Ya talebiniz yetkilere iletilecektir ya da olmaz öyle şey diyecekler ya da en kötüsü hiç cevap gelmeyecek.. her türlü hiçbir umudum yok ama hiç birşey yapmamaktan iyidir diyip yazdım işte... Buyrun...
İlk Yazım :
From: h........@........com
Sent: Thursday, September 06, 2012 6:00 PM
To:
info@izmirmetro.com.tr
Subject: Metro araçlarına bisiklet ile binilmesi
Adı Soyadı: Hakan Şahinoğlu
Konu: Metro araçlarına bisiklet ile binilmesi
Mesajı:
Sayın Yetkililer; İzmir'de metro araçlarına bisiklet ile binilemiyor olmasını bu kadar özenle işletilen bir kuruma yakıştıramıyor, konu ile ilgili gerekli düzenlemelerin yapılarak mümkün olan en kısa zamanda bu konunun serbest hale getirilmesini rica ediyorum. Saygılarımla.
Gelen Cevap :
Sayın Şahinoğlu, Kent içi toplu ulaşım hizmeti veren metrolar, yoğun yolcu taşımacılığı yapar. İstasyonlara girişten itibaren peronlar yoğun bir insan kalabalığı ile doludur ve seferler araç içlerinde metrekareye 4 kişi düşecek şekilde (dünya standardı metrekareye 6 yolcudur) yolcu taşır. bu koşullarda yolcuların konforlu seyahat etmesi herhangi bir risk ve istenmeyen durumla karşılaşmaması çok önemlidir. Metro araçlarında taşınabilecek eşyanın, diğer
yolculara değmeyecek, emniyet ve güvenlik açısından sorun yaratmayacak bagajlar olması gerekir. bunlar yolculuk kurallarında tanımlanmıştır. bu koşullarda işletim ve yolcu taşımacılığı yapan hiç bir metro sisteminde araç
içlerine bisiklet alınmaz. Bisiklet kullanıcıları için istasyon girişlerinde bisiklet parkları bulunmaktadır. İyi günler
Son Yanıtım :
Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim.
Elbette konunun rakamlardan oluşan teknik yanlarını sizler kadar iyi bilmek mümkün değil ancak yine de size katılmadığımı belirtmem gerek.
Dünyaca kabul görmüş her standart her şeyden önce insan sağlığını, rahatını ve elbette güvenliği öncelik olarak kabul eder. Buna katılmamak elde değil. Zaman zaman operatör çalışacak alanlar tasarlayan bir mühendis olarak metrekare başına 4 kişi kulağıma gayet makul gelirken 6 kişi maalesef çok da iyi bir rakam gibi gelmemekte.
Hele ki bizler gibi çoğunluğunu eğitimsiz ve önüne sürülen her şeye tepkisiz kalabilen bireylerin oluşturduğu toplumlarda bu sayı daha da yukarı çıkmakta. Buna her gün işe gidiş ve işden dönüş saatlerinde otobüslerde, metroda, İzban'da rahatlıkla şahit olabiliyoruz.
Cevabınızda belirtiğiniz istasyon giriş çıkışlarındaki park yerlerini ise en göze çarpar şekilde Stadyum istasyonunda görebiliyoruz. Bunun dışında başka bir istasyonda var ise maalesef ben görmedim. Ayrıca takdir edersiniz ki insanların çok özenerek ve bir çok maddi külfete girerek edindikleri bisikletlerini bu kadar korumasız bir park yerine park edip çalınma ve daha bir çok riske açık şekilde bırakabilecekleri düşünmek biraz anlamsız olmaz mı? Üstelik bu şekilde bir talebi olan insanların bisikletlerine varış istasyonundan sonra da ihtiyaçlarının olabileceği aklınıza hiç mi gelmiyor?
Bahsettiğimiz şeyin bir kitle imha silahı değil bir bisiklet olduğunu bir kez daha hatırlatmak istiyorum. İşletme olarak gerekli yatırımları yapabilecek kapasitede olduğunuzu tüm İzmir halkı bilmekte. Ayrıca yine işletme olarak uyguladığınız güvenlik önlemleri yine diğer bir çok şehrimize örnek olmakta. Bisiklet konusunda da gerekli tedbirleri alabileceğinize olan inancım tamdır.
"Yolcu taşımacılığı yapan hiçbir sistemde araçlara bisiklet alınmaz" cümlenize de yine üzülerek katılamıyorum. Bu konudaki yorumu ise ekte dikkatinize sunduğum fotoğraflara bırakıyorum.
Konuyu bir kez daha incelemeye almanızı ve gerekiyor ise bu yazımı ekteki fotoğraflar ile birlikte daha üst makamlara iletmenizi önemle rica ediyorum.
Saygılarımla.