yazmak istemiyordum ama konu hem gündemde olduğu hem de postu beğenen insanlar olduğu için yazma gerekliliği hissettim. videonun 25. saniyesinde bir görüntü var, alta ekliyorum. orada sağ üstteki ikon dikkatinizi çekiyor mu? "BİSİKLET GİREMEZ" diye bilgi veriyor. ana yolları değil otoyolu kullanmışsınız. sadece tehlikeli değil aynı zamanda YASAK DA. yasağı delip delmemek size kalmış ama tutup da böyle bir iş yaptığınız bir videoyu çok matah bir şeymiş gibi youtube'a atıyorsunuz, hadi o da yetmiyor genç insanların, her yaştan bisiklete yeni başlayan insanların olduğu Türkiyenin en büyük bisiklet forumuna da gönderisini yolluyorsunuz. bir de "tehlikeli tavsiye etmiyorum." gibi suya sabuna değmeyen bir öneri veriyorsunuz. siz yetişkin bir insan olmanıza rağmen kural tanımazken; 15 yaşındaki coşkuyla dolu bir insan nasıl kural tanısın? hele de sizin bu yaptığınızı gördükten sonra. yaptığınız cezai yaptırım gerektiren bir harekettir. bisiklet camiasında da kesinlikle paylaşılmaması ve yayılmaması gereken bir harekettir. bisiklet sürücüleri olarak kendi uymadığımız trafik kurallarına hangi yüzle araç sürücülerinin uymasını talep edebiliriz? araç sürücüleri uymadı kurallara, onlar uymuyor diye de biz rest çekip uymadık derken kısır döngüye sokarız olayı. pratikte muz cumhuriyeti gibi yaşarsak gerçekliğimiz de muz cumhuriyeti olur. bunu siz yaparsınız, o hızlı ve çılgın denen apaçi bozması çocuk yapar derken bir kişinin aklına yanlış bir fikir bıraksanız bu durum o kişinin hayatıyla sonuçlanabilir.
bir de, nedir bu youtube çılgınlığı? televizyonların devri bitti, youtubeda içerik yayıncılığının mı devri başladı? niye her şeyi başkalarının beğenisine sunma ihtiyacı var bu kadar? sert bir eleştiri olacak belki ama plastik pedalla alelade gezen birisisiniz. sizin youtube'a sunduğunuz ve orada bulunmayan bir içerik mi ürettiğinizi düşünüyorsunuz gerçekten? evet, farkındayım. ülkenin ekonomik durumu kötü olduğu için bütçe dostu ve zaman geçiren aktiviteler yapmak gerçekten çok zor. o videoyu bilgisayarınıza aktarmak, editlemelerini yapmak derken 2-3 saatiniz geçiyor ve amacınız da zaman öldürmek. ama bu da temcit pilavı gibi hiçbir özelliği olmayan içeriği ısıtıp ısıtıp önümüze sunacağınız anlamına gelmiyor. youtube'a bisiklet yazıp Türkçe içeriğe baktığımda video önizlemeleri, başlıkları ve özet açıklamalarını görünce midem bulanıyor. beğenmiyor değilim, midem bulanıyor resmen. tek bir videoyu açıp 10 saniye izleseniz yemin ederim zamanınızdan çok büyük kayıp. rezalet yahu, bu kadar kötü içerik üreticiliği olamaz. herkes youtube'a içerik sunmak zorunda değil, çekimlerinizi insanların izlemesine açıyorsanız da izlenmeye değer bir şey koyun bari.
bilenler ve bilmeyenler için hatırlatalım; OTOYOLDA BİSİKLET SÜRMEK YASAK VE TEHLİKELİDİR. kendiniz yapıyorsanız riski ve olası sonuçları göze alarak yapın. kendiniz yaparken başkalarına da bunu sunuyorsanız açık bir şekilde bunun yasak olduğunu belirtin.
bisikletin bir kültürü, yazılı olmayan da kuralları vardır. tanısanız çok seversiniz valla ikisini de, aşina olmaya çalışın.