İstanbul'da bisiklet kullanmaktan yılmak

Kuzey Ege

Forum Bağımlısı
Kayıt
30 Temmuz 2015
Mesaj
3.596
Tepki
10.276
Şehir
İstanbul
İsim
Murat Gökhan
Başlangıç
1980—81
Bisiklet
Diğer
Bisiklet türü
Dağ bisikleti
40 yaşında, evli ve bir çocuk babasıyım. 20 yıldır yol bisikleti kullanıyorum. İstanbul'da yaşıyorum. Son zamanlarda soğumaya başladım bu şehirde bisiklet kullanmaktan. Her gün dibimde beliriveren otomobiller, çıldırmış gibi korna çalanlar, bakmadan önüme kıran halk otobüsleri, 5 santim farkla yanımdan geçenler, vızır vızır geçen motorsikletler, taksiler, kamyonlar... Bugün yine biriyle tartıştım, az kalsın giriyorduk birbirimize. ardından Eyüp-alibeyköy arasında az kalsın beyaz bir şahin altına alıyordu beni. Bu iki olay beni oldukça soğuttu. Sırf asfalttaki hızım trafiğin akış hızıyla yakın olsun ve seri olayım diyerek yol bisikleti kullanıyorum ve ortalamam 28-35 arası seyrediyor. Bu anlamda yaşıma göre fena olmadığımı düşünüyorum. Ancak artık nefes alamamaya başladım bu şehirde, lakin her araç klimasını çalıştırıyor ve bu egzost gazı salınımı ikiye katlıyor, otobüs minibüs gazları ise zaten cabası. Ve de yola bakmadan atlayan yayalar.

İstanbul'u seviyorum, tarihiyle, dokusuyla, çeşitliliğiyle. Ancak bisiklet kullanmanın verdiği keyif, yollarda uğraştığım sorunların ve yaşadığım korkuların artmasıyla geride kalmaya başladı. Evden her çıkışımda ailemde esen cenaze evi havası, oğlumun "baba, gitme" diye sarılması, aile babası olmayanın anlayabileceği duygular değil. Lakin arkadan bir aracın hızla yaklaştığını gördüğümde, gözümün önünde beliriveren oğlumun siması, o an boşanan soğuk ter ve aracın geçip gitmesiyle yaşadığım rahatlama. Ölüm korkusu değil bu. Ölüm yoksa ben varım, ölüm varsa ben yokum, bunu algılayabilecek felsefeye ve hayat görüşüne yeterince sahibim. Ancak bu felsefe, muhtemel bir kayıpta geride kalabilecek bir eş ve bir evlat söz konusu olduğunda farklı bir şekle dönüşüyor.

Kader inancım var. Yazgıya inanırım. Zaman bittiyse, zaten gelir bizi bulur neredeysek. Zaman tükenmiştir çünkü. Ne zaman ne olacağını biz bilemeyiz.

Forumda bazen Anadolu'da bir şehirde, kasabada yaşayan arkadaşlara denk geliyorum. Özeniyorum, ne güzel küçük yerde yaşamak. Evinden çıkıyorsun, 3-5 km sonra doğadasın, dağ yollarına, köy yollarına gir, tabiatla buluş, nefes al, arkana bakma, sür yeşilliklere, ormana. Bu maalesef İstanbul'da çok zor, hatta imkansız. Oralara ulaşmak için bile yoğun trafikli kavşaklardan, ana arterlerden geçmek zorundasın. Sırf çarpılmamak için performans sürücüsü modundayım. Nefes alarak, bakına bakına gezemiyorum.

Bugüne kadar farkındalık eylemlerinde, bisiklet yolları için düzenlenen forumlarda hep ön saflarda yer aldım. Çarşıda pazarda, sağda solda, vapurda durakta, meraklı gözlerle bakan herkesin yanına gittim, anlattım, özendirdim, çoğunu bisikletçi yaptım. Bundan büyük keyif aldım. Hala devam ediyorum. Ama işte riskli durumlarda yankılanan o ses, "baba"...

Bırakmayacağım tabii ki. Ancak artık yol bisikletimi satıp bir mtb almak, eşimle bisikletlerimizi arkasına atabileceğimiz bir araca sahip olarak hafta sonları sabah gün doğmadan çıkıp, Trakya tarafında, Şile tarafında belirleyeceğimiz köy yolu rotalarında (mümkünse toprak) 60-70 km pedallar atlar arabaya geri döneriz gibi planlarım var.

Maalesef artık böyle bakıyorum. Evet, ölürsem kaybedebilecek hiçbir şeyim yok. Ama babasını kaybedebilecek bir ailem var.

Sanırım ölüm korkusu böyle bir şey.

Saygı ve sevgilerimle...
 
Scudo

Tolga Çelebi

Forum Bağımlısı
Kayıt
2 Haziran 2013
Mesaj
2.735
Tepki
3.767
Şehir
Üsküdar / İstanbul
İsim
Tolga Çelebi
Bisiklet
Focus
Hislerimize tercüman olmuşsunuz binevi ama şu ölüm biraz fazla olmuş,öyle düşünmeyin herkes zamanı gelince gidecek ama hayattan keyif almaya bakalım. Ben de çok istiyorum bir Isparta'da,Nevşehir'de,Eskişehir'de yaşamak ve orda pedallamak ama şartlar el vermiyor maalesef. İstanbul'un gelişimini maalesef biz göremeyeceğiz ama inşallah bir daha ki nesiller görecek :)
 
  • Beğen
Tepkiler: Kuzey Ege

Snorlax

Daimi Üye
Kayıt
22 Mart 2015
Mesaj
312
Tepki
210
Yaş
31
Şehir
İstanbul
İsim
Sinan
Bisiklet
Carraro
Yılın büyük bir bölümünü İstanbul'da küçük bir yaz bölümünü Antalya'da bisiklet kullanarak geçiren birisi olarak yaşadıklarınızı çok iyi anlıyor anlamanın ötesinde tecrübe ediyorum fakat duygusal olarak yaşadıklarınızı sizinde dediğiniz gibi evlat sahibi olmadan kendi ailemi kurmadan anlayamayacağım size tek söyleyebileceğim umarım ailecek güvenle keyifle pedallayabileceğiniz bir yere kavuşursunuz umarım
 
  • Beğen
Tepkiler: Kuzey Ege

ozgur908

Forum Bağımlısı
Kayıt
22 Mayıs 2012
Mesaj
715
Tepki
999
Şehir
İstanbul
ben de kadere ve yazgıya inanıyorum. babam istanbul'un büyük paralar kazanan kebapçılarından (kebaptan gelen para diğer yatırımlardan gelenlerin yanında devede kulak). onun için tam gaz gittiğim alman yapımı yüksek teknoloji arabamla sizi ezsem bana bir şey olmaz. bunun yüzünden benim başımı belaya sokacak adamı da daha tanımadım. sizin yazgınız böyle, benimki de böyle.
ironi bir yana. kader dediğin boyun büktürür. pedal dediğin asfalt söktürür. :p
 

BF Okuru

Üye
Kayıt
6 Eylül 2004
Mesaj
0
Tepki
2
Günaydınlar,

10 gündür bisiklet sahibi ve bununla sadece 5 kez bisiklete binmiş biri olarak konuşacağım. Olabildiğince sağdan ilerlediğim halde, yanımdan geçerken başını pencereden çıkarıp ne yapıyorsun sen ya diye bağıran mı dersiniz(işin üzücü yanı, bunu yapanın hemcinsim olması), otobüslerin yol kenarına sıfırlayıp geçişe izin vermemesi mi dersiniz, yanımdan geçen motosikletlilerin laf atmaları mı dersiniz, yol ayrımlarında şimdi biri gelip çarpacak diye korkmalarım mı dersiniz hepsini yaşadım şu kısacık zamanda. Aslında ölüm değil beni korkutan, yatağa bağlı kalıp aileme yük olmak.

Buna rağmen taksiye binecekken geri çekilip özür dileyip yol verenler, arabasını durdurup zarif bir şekilde yol verenler de umut vermiyor değil. Sanıyorum ki zamanla farkındalık artacaktır ve saygı görmekten vazgeçtim, saygısızlığa maruz kalmayacağız.
 

mithgor

Aktif Üye
Kayıt
21 Nisan 2015
Mesaj
197
Tepki
207
Yaş
39
Şehir
İstanbul
İsim
Can
Bisiklet
Focus
Caddebostan'da oturuyorum.
Yol bisikletimi yeni aldım, Sahilyolundan Pendik'e gidip geliyorum.
Bisiklet yolundan gittiğim zaman, yola fırlayan çocuklar, yolun ortasında durup muhabbet eden iki ayaklı canlılar, gene çocuklar gibi fırlayan köpekler ve çift sıra giden bisikletler vs. yüzünden performanslı sürüş (25km/h bahsettiğim performans) yapamıyorum.
Yola çıkıp sağ şeritten gittiğim zaman ise, yer yer kasten dibimden geçenler, yer yer ben hiç yokmuşum gibi sağa yanaşan otobüsler ve taksiler, arabalardan saygı bekleyen ama bisikletlere saygı göstetmeyen motosikletler, sağ tarafa park eden, etmiş, kapısını her an açma eğiliminde olan duran araçlar, karşıdan karşıya geçerken arabalara bakıp gelen bisiklet yokmuş gibi davranan yayalar yüzünden gerilim yaşıyorum.
Özellikle akşam saat 8'den itibaren bu dediklerim daha çok artıyor.
Dün bu yola çıkmayı gözüm kesmedi, bisikleti arabaya attım, Maltepe Parkına kadar arabayla gittim, girdim veledromda sürüş yapıp çıktım. Malesef çok zevk alamadım. Ben istiyorum ki toplamda 30km sürdüğümde en fazla 10km'si veledromda olsun. Ama malesef o saatlerde yola çıkmak artık zevk değil ızdırap. Yol boşken biraz daha rahat oluyor yoldan sürüş.
Bu arada benim fikrim en güvenlisi en az 6 kişi bir grup halinde yoldan sürmek. O şekilde en azından sizi görmezden gelip veya sıkıştırma durumları olmaz diye umuyorum.
Gene de özetle bu şehirden malesef devamlı soğuyorum.
 

Osman Kıtay

Forum Bağımlısı
Kayıt
31 Temmuz 2012
Mesaj
856
Tepki
1.090
Yaş
48
Şehir
İstanbul
Bisiklet
Fuji
@Kuzey Ege Dostum merhaba,

Seninle en azından Eyüp-Alibeyköy güzergahını paylaştığımızı anlıyorum. Kaygılarına bir yönden hak vermekle beraber, kendi bakış açımdan hakta vermiyorum.
Mesele ölüm korkusuysa İstanbul' da otobüs durağında beklerken, yol kenarında giderken ölme riskin, bisiklete binerken ölme riskinden daha fazla.
Anladığım kadarı ile evde de bisiklete binmemen konusunda bir sinerji oluşturulmuş. Benimde bir kızım ve oğlum var. Ve seninle aynı yaştayız. Kızım ve oğlum her akşam bisikletimle eve geldiğimde bana yardımcı olmak için yarışırlar. Kızım ona söz verdiğim gibi 16 yaşına geldiğinde yapacağımız bisiklet turunun hayalini yaşıyor.
Tabii ki İstanbul' da bisiklete binmek risk. Ama hayatın kendisi bir risk. Ben kendi açımdan bisiklete binmemeyi pek göze alamıyorum. İstanbul' da yılda yaklaşık 8000-9000 km bisiklete biniyor ve ufak tefek aksilikler olsa da bundan keyif alıyorum. Ve hayatında riski pek seven adam da değilim.
Bu yazdıklarım kendi görüşlerim sonuçta kendi kararını kendin vereceksin.

Not : O İstersen Eyüp-Alibeyköy arası yolun neredeyse tamamını sahilden de yapabilirsin. Trafiği çok hızlı gördüğümde o tarafı kullanıyorum.
 

Zekeriya Çab

Forum Bağımlısı
Kayıt
29 Haziran 2014
Mesaj
1.083
Tepki
1.655
Şehir
İstanbul
@Kuzey Ege biraz zor toprağım. Arabaya atla git 60-70 km geri gel aktivite 3 saat trafik 6 saat 9 saatin gitti. Bisikleti aldığımdan beri aylarca araba yerinden kıpırdamıyorum.
Son Günlerde trafik Sarpa sarmış durumda çünkü insanlar aşırı nemli bir havada geçe 3-4 saat uyku ile araba kullanıyor. Değil araba kullanma gündüz saatlerinde Gölgede bankta oturmak bile iş.
Sizin vardır mutlaka ama trafikte afilli olmak çok farkediyor. Kask,forma,Işık, kamera vs olunca çok dikkat ediyorlar Beşiktaş Sarıyer minibüsüne kameram var yakarım dediğimde durdu ve saygıyla uzaklaşmamı bekledi. Yani ye kürküm ye Dünya'sı. Geçen polis Arabası bisikletliyi sıkıştırmış ileride yakalayıp sormuş niye diye kaskın yok demişler. Şimdi kask takmak zorunlu değil polisin bir yaptırımı yok, tabi taksada yapar mıydı yapardı ama elinde kaskın yok ondan yaptık diye sebebi olmazdı. Herşeyiniz tam olsun sonrası kolay.
 

bilalfidanboy

İstanbul
Kayıt
12 Eylül 2013
Mesaj
912
Tepki
2.328
Yaş
48
Şehir
istanbul
İsim
Bilal Fidanboy
Başlangıç
2004—05
Bisiklet
Cube
Bisiklet türü
Yol bisikleti
Sırf şu istanbul trafiği ve keşmekesliği yüzünden ve rahatça bisiklet sürmek adına üstüne üstelik birde 4 ayaklı canlıların yani köpeklerin kovalamasını göze alarak kendimi tabiat adına Allah ne verdiyse en kısa 50 km dışarı atmak zorunda kalıyorum..köpeklerden asla zarar görmedim insanlardan gördüğüm kadar. Onlar havlıyor tekerleğin dönmesine bende saygı gösteriyorum inip 50 m yürüyorum o kadar. ..
 
Kayıt
2 Ağustos 2013
Mesaj
57
Tepki
60
Şehir
istanbul
Bisiklet
Specialized
Sayın @Kuzey Ege ,
Arada bir dediğiniz yılgınlıklara düşmeyen bisikletli yok gibidir zannımca.Bende daha geçtiğimiz ay 1 gün içinde 4 sefer tartışma yaşadığımda aynı duyguları yaşadım. Bisikleti bırakamayacağımızı da bile bile yine de düşüyor insanın aklına. Evin civarlarında oğlumla yaya gezerken ışık bekliyorduk ve yeşil ışık bize yandığı zaman karşıya geçerken, kendisine kırmızı ışık yanan şahıs, üstelik dönüş yasağı olan yerde arabayı üstümüze sürdü zor kaçtık. Bu mahlukatlar için bisikletli, yaya veya araçla olduğunuz farketmiyor. Her türlü zararlı varlıklar. Bence bir süre grup şürüşlerine çıkın, tek takılmayın. Çünkü ben tek olduğum zaman bir karış bile sayılmayacak ötemden, üstelik korna çalarak geçen hafriyat kamyonlarının 5 kişilik grupta diğer şeritten geçtiğini de gördüm. Kalabalık gözlerini korkutuyor çoğunlukla. Diğer bir taraftan eğer trafikte varolmayı bırakırsak, hem yeni nesil için örnekler kalmaz, hem zaten yavaş olan bisiklete alışma süreci hepten uzar diye düşünüyorum. Fazla uzun oldu kusuruma bakmayın. Tüm bisikletliler sağlıkla pedallamayı dilerim. :)
 

Fırat Y.

Forum Bağımlısı
Kayıt
8 Temmuz 2014
Mesaj
884
Tepki
1.370
Şehir
samsun
Bisiklet
Focus
bu kadar karamsar olmayın, evet istanbul içinde yaşayan için tam bir çile bilirim ama güzel şehirdir, gezecek keşfedecek çok yeri vardır ve bence istanbulu gezmenin de en zevkli yolu bisiklettir, sürekli aynı yerlerde pedallamayın hep farklı bir yerleri keşfetmek amacında sürüş yapın, istanbulda keşfedilmeyi bekleyen çok yer var, yol bisikleti istanbulda tam olarak zevk vermeyebilir çünkü trafik yüzünden tempo yapmak mümkün değil ama bagajlı bir şehir bisikletiyle keşif turları yapmak çok zevkli bence
 
  • Beğen
Tepkiler: Tolstoy

Kuzey Ege

Forum Bağımlısı
Kayıt
30 Temmuz 2015
Mesaj
3.596
Tepki
10.276
Şehir
İstanbul
İsim
Murat Gökhan
Başlangıç
1980—81
Bisiklet
Diğer
Bisiklet türü
Dağ bisikleti
@ersoy balcı
Kesinlikle tüm yazdıklarınıza katıldığımı ifade etmek istiyorum. Birlikte takıldığımız ufak bir grubumuz var aslında ve beraber çıkıp pedallıyoruz. Ancak gruptakilerin işlerinden, ailelerinden ve zaman kısıtlılığından dolayı ayda bir kaç kez denk getirip çıkabiliyoruz.
Trafikte var olmayı bırakmamak gerekiyor tabii ki, ama sanırım bu işi artık biraz daha yeni nesillere bırakma zamanı geldi gibi. 92den beri bisiklet üzerindeyim, biraz da yeni nesil göstersin bakalım kendini. Biz ara sıra yine yaşlı kurt olarak çıkıp kartal kanadımızı göstereceğiz elbette :)
 

Can Oksuz

Aktif Üye
Kayıt
4 Aralık 2014
Mesaj
170
Tepki
124
Yaş
40
Şehir
Adana
ah hocam ah. İçim titredi okurken. Ne desek boş bu durum için. İnsanlarımızın kafaları değişmez. Bu noktada çok umutsuzum.
 
  • Beğen
Tepkiler: Kuzey Ege

BF Okuru

Üye
Kayıt
6 Eylül 2004
Mesaj
0
Tepki
2
Bisikletliler KISKANILIYOR. bir de sürdüğünüz bisiklet biraz güzelse ve kaskınız varsa, siz de sporcu gibi giyinmişseniz yandınız.
bu kıskançlıktan ötürü de sürekli bizi yıldırmaya çalışıyorlar. dalga geçerek, taciz ederek vs. Bir de şu motosikletliler var ki, bence bisikletlilere karşı bir tepki varsa trafikte, bunda en önemli nedenlerden biri de en azından benim gördüğüm motosikletlilerin %90'ı böyle.
şöyle ki, sürekli kırmızı ışıkta veya akan trafikte saçma sapan hareketlerle arabalar arasından geçip her şeyi alt üst etmeleri. insanlardaki motosiklet nefreti maalesef iki teker olduğu için bisiklete de yansıyor. motosiklet nefretinin oluşmasındaki en önemli etken motosikletlilerden başkası da değil.

İstanbul'dan değil bu ülkeden bıktım. Resim 5 dakika önce çekildi ; burası istanbul/tophanede bir yaya geçidi,motorda trafik polisi motoru..

Adsız.jpg

yeni güvenlik yasası çıktıyı kral onlar artık


Adsız1.jpg
 

x-rayted

Forum Bağımlısı
Kayıt
20 Eylül 2011
Mesaj
1.241
Tepki
1.102
Şehir
istanbul, Maltepe
İsim
Cenk K.
Başlangıç
1972—73
Bisiklet
Bisan
Bisiklet türü
Yol bisikleti
Ben de bıktım bu şehirden. Keşmekeşinden, kalabalığından, iş stresinden, uzun saatler boyunca çalışıp , o işe gidip gelirken zaman kaybetmekten ve işten dönünce hiç bir şey yapamayacak kadar mental yorgun olup kanepeye gömülmekten..

Her şeyi arkada bırakıp Alanya'ya göçmeyi, orada tek yaprak aynakol bir TT bisiklet alıp her sabah Alanya-Gazipaşa-Alanya yapmayı istiyorum
 

BF Okuru

Üye
Kayıt
6 Eylül 2004
Mesaj
0
Tepki
2
Uzak doğu dövüş teknikleri biliyorsan eğer iniceksin bisikletten döveceksin onları bir güzel. Benim durumumu okursan anlarsın halimi.
 

Kuzey Ege

Forum Bağımlısı
Kayıt
30 Temmuz 2015
Mesaj
3.596
Tepki
10.276
Şehir
İstanbul
İsim
Murat Gökhan
Başlangıç
1980—81
Bisiklet
Diğer
Bisiklet türü
Dağ bisikleti
@dichter
Maalesef, eşimin ve benim işim İstanbul'da, kıpırdayamıyoruz bu nedenle.
Aslında eşimde sevmiyor İstanbul'un kalabalığını. Ama mesleklerimiz itibariyle, İstanbul dışında çalışmak bizim için çok zor. En azından şimdilik. Ama belki 10 yıl sonra bahsettiğiniz küçük bir ilçe veya sahil kasabasında yapılacak küçük çaplı, kendimizi döndürecek bir iş, sakin bir ortamda yaşamamıza imkan tanıyabilir.
Gemileri yakmak bazen zor geliyor insana. Kurulu düzeni bozup yeni fırtınalara yelken açmak. Aslında insan yaşadığı her ortama ayak uydurabilecek genetik bir zekaya sahip. Ancak işin bir de eşini ikna etme boyutu var ki kadınları ikna etmesi bir hayli zor. Diyelim ikna ettin ve ege kıyısında bir yere yerleştin, işlerin kötü gitme ihtimalinde kopacak yaygara ve fırtına adamı doğduğuna pişman eder. Evliysen bilirsin, kadınlar işte :)
Kafamda deli sorular...