@murat16
Aslında bu yanlış bir görüş Disk fren uzun yolda daha avantajlı sayılır. Belki hidrolik kullanmazsınız ama şu an üst seviye mekanik disk frenler mevcut. ve hiç sıkıntı çıkartmıyorlar. Mesela Avid BB 7 mekanik disk fren uzun yolcuların tercih ettiği bir modeldir.
Kendi kullandığım MTB yi örnek gösterecek olursam, Shimano BR M 575 (Ne çok iyi, ne de kötü) Hidrolik disk fren de 30.000 km de bu güne kadar sadece 1 sefer yağ değiştirdim. Rotorda değiştirmedim. Sadece eridiği zaman balataları değiştiriyorum. Ve bu bisikleti geçen yıla kadar 1 haftalık turlarımda da kullandım.
Uzun turlarda belki sıkıntı olur. Onun nedeni ise, Gürkan genç gibi -30 lardan +55 derecelere kadar farklı iklimlerde bisiklet sürerken kaliperlerin oringlerinin zarar görme ihtimali olmasıdır. Nitekim Shimano hidrolik disk fren modellerinden birini -70 derecede oringlerin özelliğinin kaybederek yağ kaçırmasından dolayı geri çağırdı.
Bu nedenle Uzun turlar için ise Avid BB 7 gibi mekanik disk fren tercih ederim. Nedeni ise;
Jant teli koptuğunda oluşan jant yamukluklarından asla etkilenmez. Yağmurda dahi mükemmel fren tutuşu. Bakımı çok kolay.