Scudo Sports

İstanbul 1. Uluslararasi bİsİklet festİvalİ 6-8 hazİran'da

Çok fena öz eleştiri yapacağım kimse kusura bakmasın. Alınıp kızacaklar olacaktır bunlar benim görüşlerim saygı duyulmasını beklemiyorum. Yorumlarım haremde ki talihsiz olayla ilgili değil.

Önce şu magandalık kavramına bir açıklama getirmek istiyorum.

Magandanın bir tanımı yok, arabada sürüyor olabilirsiniz bisiklette. Maganda her yerde magandadır. Kaldırımda çoçuk arabasıyla dolaşan bir ailenin içinde çoçuk olan arabasına çarptıktan sonra , babanın tepkisi üzerine bisikletinden inip "görmüyor musun bisikleti neden yol vermiyorsun" diyerekten ailesinin yanında adamı dövmeye kalkan bisikletçide gördüm. Trafik ışıklarını, sağa dönüş kurallarını gibi kuralları sallamayıp kafasına göre takılan bisikletçide gördüm. Akan Trafikte slalom yaparak araçları sollamaya(ve sağlamaya) çalışanda gördüm. Gördüm de gördüm. Saygısızlık, magandalık, zontalık, barbarlık sirkeciye gidip bisiklet alıp üstüne oturduktan sonra yok olan şeyler değil.

Gelelim bisikletin bir vasıta aracı olarak kullanılması hususuna,
Bu konuda değil ülkemiz, bence dünya bile arafta.

Bildiğimiz gibi ülkemizde bisiklet yolu yok. Dolayısıyla motorlu araç trafiği dediğimiz trafiğe katılmak bu yolları kullanmak durumundayız. Şimdi burada motorcular gibi bisikletli arkadaşlarda Trafikte bende varım bende vasıtayım buda aracım diyorlar. Bu arkadaşlara sormak istiyorum acaba bisikletlere plaka ve ehliyet alınması gibi bir zorunluluk olsa bunu destekleyecekler mi? Uygun koşullarda saatte 50 kilometre gibi hızlara çıkan bir aracın motordan farkı ne? Neden yan aynalar, dönüş sinyal lambaları zorunlu değil? Trafik kurallarını ihlalinde neden ceza yazılmıyor gibi trafikte dolaşan bir vasıtada olması gereken ama "bisiklette" olmayan bir ton yanlış sayarım. Siz bir sahil gezisi yapmak istiyor olabilirsiniz ama trafiğe çıktığınız anda hem kendinize hem diğer insanlara karşı sorumlusunuz. Bu esnada motorlu araçların uyması zorunlu bisikletli araçların uymasa da olur gibi bir mantıkla hareket etmek trafik bilincinin daha bizde olmadığını gösterir ki karşıdan birşeyler bekleyelim. Bunu yayalara çarpan yada diğer araçları hataya yapmaya zorlayan bisikletçi arkadaşlarımızı mütemadiyen gördüğümden söylüyorum. Trafik eğitimi ALMAMIŞ bir kişinin değil bisikletle, kaykayla bile trafiğe çıkması yasak olmalı bu çok net.

Gelelim organizasyona.

Öncelikle bu boğaz köprüsü sevdasını anlamış değilim. Biri gider golf oynar, öteki yürür, tenis oynar felan. Formula arabası süren bile var. O köprünün bir yapılış amacı var ve İstanbul için kritik bir önemi var. İnsanlar güzel bir boğaz havası eşliğinde profil fotoğrafı çeksinler diye yapılmadı onlar. Hadi diyelim kendimizi duyurmak istiyoruz yada oranın sembolik bir önemi var gibi bir argümanla gelinse, aklı selim bisikletçiler ve bu işe gönül vermiş insanlar, bazı hakların elde edilmesi için, "haydi boğazdan bisiklet sürelim böylece insanlar bizi görsün" den yapıcı ve sembolik olmayan adımlar atılması gerektiğinin zaten farkındadır. Yani neden boğaz köprüsünden geçmek olmazsa olmaz varsa bir izahı allah'ını seven bana açıklasın.

Her ne şartta olursa olsun, ana yollar trafiğe KA-PA-TI-LA-MAZ!. Yasal olarak demiyorum bunu, mantık dışı olduğu için diyorum. Kızım sana söylüyorum gelinim sen anla diyip zırt pırt trafiği kesen bazı yetkili arkadaşlara da selamımı burdan çakarım. Peki neden, çünkü kimsenin ulaşım hakkı elinden alınamaz. Geçici bir süreliğine bile olsa. Başkasının hakkını isteği dışında elinden almak zorbalıktır ki ulaşım oldukça kritik bir haktır hepinizin bildiği üzere. Bu ancak zorla olabilir ki bu polis gücü oluyor gördüğümüz üzere(veya bazı yerlerde terör örgütleri zoruyla). Ama 12 bin bisikletçiyi de trafiği kapatmadan geçiremeyeceğinize göre ne yapacaksınız? Bir çözümünüz yoksa yapmayacaksınız. Özellikle de trafik hakları için savaşan bir topluluğun trafiği keserek organizasyon yapması bana komik geliyor. Size gelmeyebilir. (Burada mantıklı bir güzergah ve saat ile çözüm üretilebilirdi.)

Bazı noktalarda görevli yetersizliğinden, bir takım bisikletseverlerin kendilerinden fedakarlık yaparak güvenlik önlemleri almaya çalıştığını, insanları uyardığını görüyoruz. Kural yetersizliğinden yada sürücülerin önemsizliği yüzünden trafikte hayati tehlikemiz artıyor diyen bir topluluk için yine aynı topluluk tarafından yapılan organizasyonda hayati tehlike oluşturabilecek durumlar oluşturmak kabul edilebilir değil.

Benim yorumlamam bu kadar.
İyi geceler.

Scudo
@alpere

Alper Bey bunun cevabını zaten bir sonraki cümlenizde kendiniz vermişsiniz.

@alpere
Neden benim ulaşım hakkımı elimden alıp sonra da senede 1 gün "Hadi izin verdik, geçebilirsiniz" diyebilsinler ki?

Ben 8 yaşındaki oğlumu da alıp gittim ama açıkçası diken üzerinde geçti bütün tur, arabalarla, otobüslerle minibüslerle beraber. Geçen senekinde organizasyon daha güzeldi, o sebeple bu sene oğlumu da götürdüm, ama seneye götürür müyüm emin değilim :(
Köprü üzerindeki rezalette biraz çuvaldızı bisikletçilere de batırmak lazım, binlerce bisikletçi köprünün ilk ayağının orada durdu, zaten tek şerit, geçmenin imkanı yok. Kardeşim, şart mı orada fotoğraf çekmen :) Git ileri köprü 1500 metre, ileride dur çek fotoğrafını fazla oyalanma, devam et. Ama yok illa o birinci ayağın orada durulacak. Köprü geçen seneki gibi sırf bisikletlere tahsis edilse sorun değil ama geçebilmek ciddi sinir harbi oldu orada. Ben de fotoğraf çektim ama 2. ayağa doğru kalabalık ve keşmekeş azalınca durduk.

• Beğen
Tepkiler: Atilla Özgen
@alpere

Sistem eleştirisi yapıp, anlayamadıklarınızı çok rahat çözebiliriz diye düşünüyorum.
Sanırım bunu yaparsam herkes kendini haklı zannedip konuşmaya başlayacak.

Şöyle özetlemek gerekirse. Çok çok farklı düşünüyoruz biz bisikletlilerle.
Daha doğrusu bisiklet düşmanı bisikletlilerle.

Bisiklet bir ulaşım aracıdır...

Bisiklet köprüden de gider otobandan da.
Öncelik otomobillerin değil, masum olan ulaşım araçlarınındır. Paten, kaykay, scooter artık ne olursa.

Ne kadar söylesem boşa. Çok değil, bu söylediklerimi çok yakın zamanda acı bir şekilde öğrenecek insanlar.

• Beğen
Tepkiler: verisakeet
@alpdeğer tanrıverdi

iyi halt edersin bide utanmadan burada yazıyorsun...muz cumhuriyeti değilmi burası oldu her hata yapanı gücü yeten diğeri dövsün hatta cinayet işleyenleri neden hapise atıyoruz ki gücü yetenlerde onları öldürsün.

olayın esas maiyeti şöyle gelişti dostlarım,
olayın aslı malesef darp edilen aracın sahibi önce polise ana avrat küfür etti polis duymadı arada mesafe var idi polis yolu açınca 67 plakalı araç sahibi bir bisikletliye daha küfür edince o zaman millet hücuma geçti arka cam tuzla buz oldu sonra arka kaportayı göçerttiler adam gaza bastı öndeki bisikletlilere sürdü ,taciz edince orada da filim koptu, adamın aracına darp tabi yalnış oldu ,adamın kızlarının yanında küfür etmesi doğru değildir ,araba olay yerinden ayrılırken resmen harpten çıkmış gibi idi orada tek polis var idi polis aracı bıraktı kadın önden feryat ediyor idi ben yaptım diye direksiyonun başındaki sinirli kocasının yalnış hareketini engellemek için direksiyona el atınca araç sağ sol yaparak bisikletli arkadaşlara çarptı,doğru olmayanlar

1- aracın darp edilmesi
2- adamın polise küfür etmesi
3- adamın çocuklarının yanında küfür etmesi
4- bisikletli arkadaşa küfür etmesi
5- bisikletlilerin üzerine tacizli sürüşü

@Kudret Kurtcebe

okullar açıkken organizasyonun yapılması ve sınav günü yapılması ( 5 Haziranda yapmıyorsan daha sonrada yapabilirdin.)
o aracın oraya girişine izin verilmesi
Dernek başkanı olmakla işin bitmediğini güvenliğin ve organizasyonun iyi yapılması gerektiğinin anlanmamış olması
günler önceden ilanlarla organizasyon ve yolların kapalı olacağı saatlerin bilboardlara yazılması (birçok kişi bilmiyordu).

@niyazi akarken

Ne zaman öğrendiler ki?
Her zaman oluyor böyle şeyler. Yarış sırasında köprü kapatıldı diye bir sürü insan küfür etmedi mi?

Siz istediğiniz kadar insanların gözüne etkinlik var diye sokun. Onların ilgisi ve duyarlılığı olmadığı sürece bu sorunlar yaşanacaktır.
İlgi ve duyarlılığın temeli de eğitimdir.
Türkiye'de okullar kapatılıyor, Laboratuvarlar kapatılıyor profesörleriyle beraber. Çocuğa bir şey öğretmek için çırpınan idealist öğretmenleri dövüyorlar.
Kitap okuma oranı azalıyor. Hobiler teknolojik oluyor filan.

Herkes istediğini söylesin. Suçlu aramaya gerek yok. Suçlu biziz.

@niyazi akarken

niyazi bey
açıkça derneğin şu olayından hep şikayetçi idim o güzergaha sokulmaz o kadar bisikletli ,seneye gene sokarlar ise katılım fazla olur ise gene arabaların camları kırılır ise bu yakışık almaz, dediğiniz çok doğru beylerbeyi tarafında belediye otobüsü geliyor idi ve sol yandan bisikletliler ,otobüs yavaş gidiyor idi sonra durdu bi öğrenci indi benim sınavım var dedi bende otobüs sürücüsüne rica ettim ilerde çok bisikletli var diye ve yavaş gitmesini istedim hilafsız tüm otobüslere aynı şeyi söyledim,durduğum noktadan araçtan bana böyle şey olurmu diye bağıranlara haklısınız diye alttan alınca yatıştırdım ,fervi olmamak lazım çünki hastası olanı olabilir idi acele bi yere yetişecek olan olabilir idi bu güzergah bence yalnış ,bunu çok kereler dile getirdim köprü sonrası trafiğin az oldu güzergaha gidilmesi mantıklıdır ben önden olayı götürürüm arkası ne olur ise olsun mantığı derneğe yakışmadı bu sefer.

Merhaba, ben İstanbullu değilim, İstanbulda 1 yıl yaşadım, senede 1-2 kez iş için gidiyorum, cumartesi günü aracımla İstanbuldaydım, aklımdan bisikletimi de getirip organizasyona katılmak geçmedi değil. Valla cumartesi 15:00 da işim biter bitmez kaçtım İstanbuldan

Valla o köprüden araçlar zor geçiyor 17 milyon 2 köprüye bakıyor, siz orayı durdurusanız herkes sinirlenir, Yol çalışması var köprü durur, bisiklet yarışı var, koşu var, anneler günü var, yayaları anma günü var var oğlu var, gün mü yok o köprü kapansın... İyi de bu köprünün alternatifi yok, ben köprünün kesinlikle kapatılmamasından yanayım.

Haremde son bulmuş, hareme insan yaya olarak gidemiyor, 15000 bisikletliyi neyere götürürsen götür bunun olacağı bellidir, 67 plakalı bir araçtan daha fazla sabır beklemeyin adam 10 dakikadan fazla bekleyince şalteri atmıştır... Bu güne kadar diğer araçlardan hep sıkıştırma ve zorbalık gören bisikletçi de, kalabalığın verdiği güçle araca saldırmıştır.

Manzara şu:
3 bisikletliye kasıtlı çarpılmış yaralı var
1 araç camı çerçevesi indirilmiş içinde çocuklar var.
yollar kapanmış insanlar gideceklere yerlere gidemez olmuşlar...

@niyazi akarken

Cevap versem adam yerine koymuş olacağım.

@niyazi akarken

Cevap versem adam yerine koymuş olacağım.

@Kudret Kurtcebe

Kudret abi eline, koluna, ayağına, gözüne sağlık ki orada milleti yönlendirdin. Tünele girmeden sağ şeritte barıyerlerin üzerinden bisikletleri geçirdik diye etmedikleri laf kalmadı.

Kudret abi abiligini yaptı ama bir tane var maalesef..

HTC One X cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

kudret abi bi ara baktin artik adam nasil sinirlendiyse soforu indiricek kendi surecek otobusu abi organizassyon fikri guzel ama yapilisi tam bir reziliikti anadolu yakasinda polisler yolu kapatmadi arabalarla ic ice gittik boyle sacmalikmi olur tekrar katilirmiyim kararsizim en guzeli cumhuraskanligi gezisi veririm parasini rahat rahat free sekilde takilirim abi

Bisikletliler derneğinin murat isimli bir başkanı var. Suyabatarmı makaskesmezmi bilmem ama kendisinin ne yüzünü görmüşlüğüm vardır nede sesini duymuşluğum. Bisikletçilerin türkiyedeki en büyük sosyal paylaşım sitesinde yazarmı onuda bilmem. Yazmadığıda belli yazmış olsa idi bizim gibi doğrudan ismi ile yazardı. Şimdi organizasyona daha doğrusu organizasyonsuzluğa imza atanda kendileri. peki iki yıldır arbade eksik olmuyorsa artık bu işlerden elini ayağını çekme zamanı gelmiş demektir. Biz k...kırık bir organizasyonda bile 3-4 motorize ekip ayarlerken bu işler nasıl oluyorda böyle oluyor. Bu nedenle kendisi gitsin evet gitsin yerine adayım Bisikletin gerçek çilekeşi Kudret Kurtcebe abimizdir. Bu iş en güzelde ona yakışır.

@Berke Kazankaya

dostum berke zati biliyor ve de hissediyordum çünki o beylerbeyinden üsküdara giderken aşağıdan yolun kesilmesi kesin gerekecek idi yalnız gün ayarlanması kesin yanlış olmuştur imtihan gününe denk getirilmeyecek idi..
haftaya atılsa idi yani 15 hazirana katılım dahada fazla olacak idi o vakitte dediğim gibi arkada en az 30 kişi gönüllü görev yapacak telsiz olacak idi lastiği patlayana görevliler yani arkadan gelenlerden bir kişi ilgilenecek diğer 29 kişi devam edecek idi görevli geride lastiği değiştirilen kişiyide gruba yetiştirmek ile sorumlu olacak idi ,ben bu işi yaptım daha önce bir bayanın tekeri patladı ona yardım ettim ,esentepe emekli subay sitelerinin orada gruptan ayrı kaldık ama sonra onu gruba sağ salimen yetiştirdim.

@eyupozturk

tek kaldım arkada en son adam geçinceye kadar tünelin başında bekledim son adamda geçince aşağı indim..

@erkan_harman

bir genç var idi tam tünelin orada haklı idi işime geç kaldım dedi onu yatıştırdım ,otobüs söförleri keza bu pazar bu bize yapılırmı dediler kesinlikle üsküdara gidilmesine karşıyım bizim özgürlüğümüz başka insanların özgürlüğüne müdale etmeyecek bu nedenle beylerbeyinden üsküdara güzergah iptal edilerek köprüden sonra insanların özellikle araç sürücülerini mağdur etmeyecek güzergah seçilmesi gerekmektedir.

@mehmetsunu

dostum mehmet teşekkür ederimde ama hiç anlamam dernek işlerinden ama bisiklet organizasyonu dersen eyvallah elimden geleni yaparım,murat suyabatmaz dostum ile eskidir arkadaşlığım 23 türkiye şampiyonluğu olan eski milli bisikletçidir, onunda emeği çok geçmiştir canlı şahidiyim ama bu son organizasyon bence olmadı tabi.

Sedat bir zamanlar bende öyle düşünürdüm...İşin içine girince öyle olmadıgını gördüm.......İçindeyizderken arkadaşımız yönetimde o bile 4 ayda illalah etti.......@sedat_slave

Haberlerde sinirlerine gem vuramayan şöförün yarattığı kargaşayı görünce çok üzüldüm. Pek de şaşırmadım ne yalan söyleyeyim :(
Neyse ki kaza geçiren arkadaşların durumu iyiymiş. Büyük geçmiş olsun !!

Katılamadım bu etkinliğe ama orada olsaydım eminim o şöför haricinde kendini bilmez bisikletlilere de aynı derecede sinirlenirdim (tek şerit olmasına rağmen fotoğraf uğruna yolu tıkayanlar, makas atanlar, el kol hareketleri çekenler...) Eğitim şart denir durur ama bundan önce insanların saygı kavramının ne kadar önemli olduğu üzerinde bir durup düşünmeleri daha iyi olur bence. Sadece insanlara değil çevreye de saygı ! Çöplerin yerlere atılmasını kınadım. Suçu organizatörlere atıyorum. Bu etkinliğin tv de reklamlarla, sokakta afişlerle haftalar öncesinden tanıtımı yapılmalıydı ki köprü tamamen kapatılabilsin millet işine, sınavına geç kalmasın. Diğer ülkelerden gelen misafirlere de çok ayıp olmuştur :confused:

Neyse... organizasyon sorumluları bir ders çıkartmışladır eminim. Bundan sonraki etkinliklerin saygı dolu geçmesi dileğiyle...

• Beğen
Tepkiler: tolga akan
Berlin gibi bisiklet kültürünün çok yaygın olduğu bir şehirde dahi,
bisiklet sürücüsü - araç kapışmasına/tartışmasına şahit oldum.
Hele istanbul da, hele ki böyle bir günde, :)
Binlerce bisiklet, binlerce araç var.
Bazı bisikletlilerin yaptıkları bisiklet sürücülerini,
bazı araç sürücülerinin yaptıkları araç sürücülerinin genelini töhmet altında
bırakmaz.
Yaralanan arkadaşlarımıza da, araç içindeki hiçbir şeyden habersiz
çocuklara da geçmiş olsun.
Herkes ders çıkaracak ve gelecek yıl daha iyi bir etkinlik olacaktır.
Gelecek yıllarda bisiklet daha çok gündeme gelecek, haklar kazanacaktır.
Sürücüler daha dikkatli olacak, daha çok saygı gösterecek, empati kuracaktır.
Enseyi karartmayalım.

Soner abi çok güzel anlatmış. Ben de geleceğe ümitle bakanlardanım. Yıllar önce kask taktığımızda bile insanlardan çok farklı negatif tepkiler alırdık. Yavaş yavaş alışıyoruz. Elbette bu yılki etkinlik hepimizi üzdü. Ancak bir Hollanda olamasak da güzel günler göreceğiz. Artık yerel seçimlerde bisiklet konusu geçiyor...

Geri