Etkinlik için herkesin güzel duygularını ben de paylaşıyorum. Fakat burada yapıcı bir eleştiride bulunmak da istiyorum.
* Kırmızıda bir-iki kişi duruyor, geri kalan tüm grup geçiyordu. Bir defasında kırmızıda duran bir otonun sağında ben de durunca arkamdaki bisikletliye geçecek yer kalmadı, bana devam etmemi söyledi. Ben de bisikleti biraz yana yatırıp geçebileceği kadar yer açtım ve "buyrun siz geçin" dedim. Anladı ve arkamda bekledi. Oysa "Kurallara Uyalım" pankartı taşıyorduk biz.
* Çift bant yolda sağ bandı komple işgal edip araç trafiğini tek banda indirmemize rağmen, soldaki banda taşan bisikletliler oldu ve bir çok defa araçların uyarı için korna çaldığına şahit oldum. Her defasında da malesef korna çalan araç haklı idi.
* Agresif bir sürüş psikolojisi gözlemledim yer yer. Bir defasında orta yaşlı bir adam, yanında eşi ve tahmini 4 ve 6 yaşlarında iki çocuğuyla yoldan karşıya geçmek için bekliyordu. Konvoy çok uzun olduğundan artık bekleyemedi, gülümseyen ve rica eden bir ifadeyle parmağını kaldırarak "1 dk" işareti yaptı. Karşılık olarak bazı arkadaşlarımız zile asılarak hiç yavaşlamadan adamı sıyırma geçtiler. Rahatsız edici derecede agresif bir manzaraydı. Buna benzer diğer davranışlar da gözlemledim (çoğunlukla araçlara karşı, az miktarda da yayalara karşı). Biz sempati çekmeye çalışıyoruz. Saygısız tutum ile bunu başaramayız. Oysa "Bisiklete Saygı" pankartı taşıyorduk biz.
* Bir defasında (sağ bandı kapattığımız için) belediye otobüsü sol banttan sağdaki durağa girmeye çalışıyordu. Konvoyun sonu gelmek bilmiyordu ve kimse otobüse yol vermiyordu. Otobüs iyice yavaşladı ve nihayet sol bantta durmak zorunda kaldı. Arkadaki trafik felç oldu tabi. Ben otobüsün arkasına yaklaştığımda "arkadaşlar otobüse yol verelim" dedim, birkaç kişi daha geçti, diğerleri durarak otobüsün durağa yanaşmasına izin verdik. Otobüsü solundan geçerken şöför pencereden başını uzattı, "Yolu paylaşın, paylaşın!" dedi. Oysa "Yolları Paylaşalım" pankartını taşıyan bizdik. Utancımdan ne diyeceğimi şaşırdım ve teşekkür ettim adama.
* Gerçekten tek sıra olunması gereken kritik yerlerde (çift sıranın hiç bir şekilde tolere edilemeyeceği yerlerde) üç sıra olduk.
* Ve saire...
Benim naçizane tavsiyem şudur.
Bisiklet imajını yükseltmeye yönelik etkinliklerde, kuru kalabalık yerine seçilmiş sürücülerden grup oluşturulabilir. Çünkü kuru kalabalık bisiklet imajını yükseltmiyor, alçaltıyor malesef. Öte yandan, kuru kalabalık ile yapılan etkinlikler daha dürüstçe ve daha etik bence - camianın gerçek yüzünü yansıtıyor zira.