Scudo Sports

İlk uzun sürüş denememde vücut olarak tükendim, sorun ne olabilir?

Tam "Herşeye rağmen" olmuş, bir 30-40 k.m. daha gidilseymiş şoseye düşmeye " ramak kalırmış"..
Rotayı ilk defa gittiğim için yolları bilmiyordum ve pazar günü olduğu için de açık yer bulamadım. Normalde yanımda ton balığı, enerji barı vesaire olmadan uzun yola pek niyetlenmezdim.

Yolda beslenme olayını bir kez daha tecrübe ettim, tam olarak acıkınca yemek yersen onu vücudun sindirmesi vesaire derken kendini daha geç topluyorsun. Sevindiren durum ise patlama olayı olmadı, 130 küsür nabızlarla gidersem muhtemelen çok daha sorunsuz bir șekilde gidebilirim diye tahmin ediyorum. Yakında yol bisikleti ile denemeyi düșünüyorum. 🙃

Scudo
Rotayı ilk defa gittiğim için yolları bilmiyordum ve pazar günü olduğu için de açık yer bulamadım. Normalde yanımda ton balığı, enerji barı vesaire olmadan uzun yola pek niyetlenmezdim.

Yolda beslenme olayını bir kez daha tecrübe ettim, tam olarak acıkınca yemek yersen onu vücudun sindirmesi vesaire derken kendini daha geç topluyorsun. Sevindiren durum ise patlama olayı olmadı, 130 küsür nabızlarla gidersem muhtemelen çok daha sorunsuz bir șekilde gidebilirim diye tahmin ediyorum. Yakında yol bisikleti ile denemeyi düșünüyorum. 🙃
önümüzdeki ramazana kadar mevzu devam eder kesin :D

Tamam hata yapmışsın da neyi doğru yapmışsın bir tek onu bulamadım. :ssrtcbya:

(Ders çıkarıp hatalarını tekrarlamayacağını düşünüyorum)
Bu sefer biraz da șanssızlıktan oldu bir șeyler, hatalarımdan ders çıkarmaya çalıșıyorum her zaman.
önümüzdeki ramazana kadar mevzu devam eder kesin :D
Ortalama olayına takılmasam dün bir 100 daha gidebilirdim galiba. 😂 Önceki gün de uzun yol gittim ve akșam olmasa daha onlarca kilometre gidebilirdim. Ki düșük nabız da düșük ortalama ile gitmiștim. 🙃 Hayırlı Ramazan ayımıza her geldiğimizde konu üzerinde geyik muhabbeti dönmez umarım. 😂 Forum birșeye sarınca bırakmıyor maalesef.

Bir dahaki sefer bu bisikletle denemeyi düșünüyorum, umarım yol bisikleti ile uzun yol tadı dediğimiz olay bir efsaneden ibaret değildir. Haha Yoksa bisikleti iade etmek zorunda kalıp eski bisikletimin sıfırından almak zorunda kalırım. 😁

Screenshot_20210629-114450.png

Son düzenleme yönetici tarafından yapıldı:
Bisikletin kurallarında biri derki susamadan iç acıkmadan ye
Oruçluyken uzun sürüş yada efor gerektren işlere kalkışmayın.
çok geçmiş olsun. Uzun sürüşler için bol su, izotonik içecekler, jeller, kuru yemiş, kuru meyve yada size uygun olacak tip yiyecek ve içecekler yanınızda bulunsun. Bu duruma bonglamak diyorlardı galiba Tekrar geçmiş olsun.
Beslenme çeşitleri çok fazla, eğer vücudunuzu yağ yakmaya alistirirsaniz aç karnına o km leri çok rahat yapabilirsiniz...

Öncelikle uzun biniş konusunda yorum yapmak isterim.

Yol bisikletçisi değilim. Hayatım boyunca mtb bindim.

Son dönemde pandemi sebebi ile asfaltta binmek sorunda kaldım. Haftada 3 akşam çıkıp önce 25-30 sonra 60km ler yapmaya başladım.

Şimdi ise oğlumu ön koltuğa bindirip yaklaşık 32kg olan bisikletle 40kmler yaparak antrenman yapıyorum. Tbai ortalama 17-19 arası oluyor. Tek binişte ise 24-27 arası ortalamalar yapıyorum.

Beslenme olarak kilo da vermek isteği olduğu için yarı zamanlı ketojenik yapıyorum diyebilirim. Genellikle sabah kahvaltısı ya hafif yapıyorum Max 1 dilim ekmek ile, ya da haftanın en az 3 ya da 4 günü bulletoroof Coffee (lurşun geçirmez kahve) ile kahvaltıyı geçip direkt akşam yemeğine bağlıyorum. O günlerde aldığım besin değerleri %10 u geçmeyecek şekilde karbonhidrat + %40 protein + %50 yağ dengesinde oluyor.

Bunu neden mi anlattım.

Tek çıkışlarımda gerek ormanda 30km sert parkur olsun gerek şehirde 60 - 80 km civarı binişler olsun, örneğin sabah kahveyi içtikten sonra diyelim ki saat 15.00 de çıktım bisiklete. Arada bir şey yemeden direkt çıkarım. 3-4 saat içinde max 750ml su eşlik eder bana. Hatta mümkünse hiç içmem. Biniş sonunda ise normal bir akşam yemeği ile devam ederim.

Karbonhidrat yoğun beslenme yaptığınız zaman mecburen biniş esnasında protein bar ya da enerjisi bol olan destek besinleri almak zorundasınız. İstemeseniz de almalısınız çünkü vücutta fazla yağ stoğu olmayacağı için daha çabuk acıkacak ve yorulacaksınız.

Efsane olduğunu düşündüğüm ama eğer bir gün kendim yaparsam doğruymuş diye anlatacağım bir olay da, 800ml butterproof Coffee içtikten sonra su bile içmeden İstanbuldan Adapazarına bisikletle gidenler olduğunu duymuştum. Yabana atmayın 1 yıldan fazladır her türlüsünü denedim ve sallamıyorum 🙂

Kilo vermeye de katkısı oluyor tabi. Her çıkış sonrası ortalama 1.1-1.4kg daha hafşflemiş oluyorum tabi su kaybı faktörü var. Ama önemli olan diğer çıkışa kadar mesela 1.4 eksilip geriye 800gr aldıysanız bu sefer daha da aşağı iniyorsunuz. Bu sayede kilo kaybı hızı da inanılmaz oluyor. Tabi kilo azaldıkça performans da yapılan yol da artıyor. Kendi kendinize gaza geliyor her bir gün biraz daha fazla gideyim diyorsunuz. Açıkçası benim dönüşlerim genellikle saat kaygısı ile oluyor. Eve dönüş saati kaygısı olmasa alıp başımı gidicem.

Bir başka konu da YOL BİSİKLETİ kullanan bazı arkadaşların kendilerinin ferrariye bindiğini düşünüp herkesin de ferrariye binmeyi istemesi ya da ulaşılabilecek Max seviyenin o olduğuna kendilerini inandurmaları gibi bir durum var. Bunun sonucu olarak da genellikle MTB kullananları küçük görme, sen onunla şu hızda gidemezsin demeler. Bunu herkes yapmıyor ama yapanlar var. Bu son derece rahatsız edici. Şahsen sadece hızlı gidebilen bir bisiklet benim hiç bir işime yaramaz, kaldırım geldiğinde bunny hop yapıp devam edemeyip inip elimde geçtikten sonra, çukura girip esneyemeden lastik patlattıktan jant yardıktan sonra, viraj dönerken pedallatamadıktan sonra, stabil asfaltta bile giderken takır tukur gittikten sonra ne anladım o bisikletten. Ama ben yol bisikleti binenler için ne onlara yazık gözüyle bakarım ne de ulaşılamaz gözü ile.

Herkesin zevki kendine.

2 bisikletimden biri tam bir mtb durumunda. Diğeri ise şehirde binmek üzere uyarladığım şekli ile. Nedir o, lastikleri 26x1.50 dişli yaptım. Gayet akıcı ve gayet tutuşu da fena değil. Sert kullanıma da geliyor. Uzun yola da.

Şimdi bazıları alınır yazdıklarıma belki ama benim altını çizmek istediğim nokta sadece bazılarının herkesin sanki yarış bisikletinin hayalini kurarken gidip mtb ye binmek sorunda kaldığı yanılgısına düşmemeleri gerektiğidir. Evet beşki 35 ortalama ile gidemezsin ama 3-4 km/h altın gayet seyredip aynı zamanda yol bisikletinin giremeyeceği yerlere de giren bir bisiklete sahip olabilirsin.

Selamlar.
Beslenme çeşitleri çok fazla, eğer vücudunuzu yağ yakmaya alistirirsaniz aç karnına o km leri çok rahat yapabilirsiniz...
Ben yazarken önce davranmışsınız 😜

uzun yol tadı dediğimiz olay bir efsaneden ibaret değildir.
Bisikletin türü farketmeksizin, bundan alacağınız zevk sizin MAZOŞİSTLİK derecenizle doğru orantılıdır. 😂

Ben de vücudunu yağ yakması konusunda ikna edemeyenlerdenim, biraz tüyo verebilir misiniz? Vücudumuzu, enerjisini yağdan karşılaması konusunda nasıl eğitiyoruz? Bu eğitim ücretli mi? Teşekkürler

konuyla ne kadar alakası var bilmiyorum ama içimden yazmak geldi...
kilo vermek isteyen bir insan boğazına sahip olacak. her istediği şeyi, istediği saatte yemeyecek. bu kadar basit ama uygulaması ise bir o kadar zor bu işin :) tecrübeyle sabit... 1 saat harıl harıl bisiklet sürdükten sonra harcanan kalori miktarı 600 filandır...1 paket (100 gr) sütlü çikolata ise 537 kcal'dır. gel de çık işin içinden şimdi. kilo vermek isteyen bir insan hem yiyiyor ve hem de bisiklet sürüyorsa kilo veririm diye hayal kurmasın! istediği kadar uğraşsın, yemek yemeyi kontrol altına almadıktan sonra KİLO VEREMEZ. kilo vermek demek basit şu formülle izah edilir: "aldığın kalori, yaktığın kaloriden fazlaysa kilo almaya başlarsın." zor biliyorum ama kilo vermek demek spor yapmak değil az yemek yemekten geçer.

Ben de vücudunu yağ yakması konusunda ikna edemeyenlerdenim, biraz tüyo verebilir misiniz? Vücudumuzu, enerjisini yağdan karşılaması konusunda nasıl eğitiyoruz? Bu eğitim ücretli mi? Teşekkürler

"Intermittent fasting" yani aralıklı oruç ile bu konuda olumlu sonuçlar alınıyor.

Nasıl alıştırabiliriz, bir yöntemi vs var mı?
Her insanın metabolizmasi, vücudu farklı olduğu için değişiklik olabilir, deneyip kendinize uygununu seçmeniz lazım. Canan Karatay'in beslenmesi bana mantıklı geliyor, tabi ki her dediğini yapmıyorum gene de.
Ücreti vücudumuz alıyor 🙂 genel olarak 1-Şekerden uzak durmak(meyve şekeri, hazır soslardaki dahil her türlü şeker) vücudumuz şekere alışkın olduğu için ilk haftalarda halsizlik yapabiliyor.
2- Pirinç, nişasta, beyaz ekmek vs basit karbonhidrat yerine kompleks karbonhidratlar tüketmek( makarna yerine tam buğday makarna/ekmek gibi.)
3- Trans yağlardan uzak durmak lazım: kızartma, kavrulmuş kuruyemişler ve her türlü yanmış yağ. Zeytinyağı, tereyağı en iyisidir ama 30-70tl 😣 mümkün olduğunca artık 🙂
4- Cig kuruyemişler muhteşem enerji kaynakları, özellikle ceviz suruste muhteşem bir enerji 😎. Pahalı olsalar da zaten oturup 1kg yemiyoruz 😊. Uygun fiyatlı kabuklu ceviz/fındık alıp kendiniz kırabilirsiniz hem daha taze oluyor, çevrenizde yoksa da internet bile uygun fiyata satan yerler var.
Not: Beslenme uzmanı değilim, sadece kendi tecrübelerimden ve edindiğim bilgilerden yazdım, merak ettikleriniz olursa sorabilirsiniz...
"Intermittent fasting" yani aralıklı oruç ile bu konuda olumlu sonuçlar alınıyor.
Evet yazmayı unutmuşum, çok faydası oluyor, 2 öğün tavsiye ederim.

Teşekkürler cevaplar için :harika: Sokratik tartışma yapalım sizinle, adım adım sorulara cevap arayalım:
Vücudumuz ne zaman yağdan, ne zaman karbonhidrattan enerji elde edeceğine nasıl karar veriyor peki?

Teşekkürler cevaplar için :harika: Sokratik tartışma yapalım sizinle, adım adım sorulara cevap arayalım:
Vücudumuz ne zaman yağdan, ne zaman karbonhidrattan enerji elde edeceğine nasıl karar veriyor peki?
Sıralı Otogaz sistemi gibi, vücut sıcaklığını arttirinca(nabzı yukseltince) karbonhidrata geçiyor 😁

Önce karbonhidrat kullanılıyor, ondan sonra yağa geçiliyor. Glikojen depoları boşalmadan yağ yakılamıyor.

• Beğen
Tepkiler: Road_Runner
Önce karbonhidrat kullanılıyor, ondan sonra yağa geçiliyor. Glikojen depoları boşalmadan yağ yakılamıyor.

Peki o zaman çoğumuzun en az bir kez yaşamış olduğu “duvara toslama” (elin ayağın bir anda güçten düşmesi) meselesini nasıl açıklarız? Vücudumuzun yağı da mı bitmiş oluyor da duvara tosluyor, tamamen tükeniyoruz?

Sıralı Otogaz sistemi gibi, vücut sıcaklığını arttirinca(nabzı yukseltince) karbonhidrata geçiyor 😁

Peki bu varsayımdan yola çıkarak; vücudumuzun 1 gram karbonhidratı enerjiye çevirme süresiyle 1 gram yağı enerjiye çevirme süresini birbiriyle kıyaslayabilir miyiz? Hangisi daha hızlı olur, hangisi daha yavaş olur?

Peki bu varsayımdan yola çıkarak; vücudumuzun 1 gram karbonhidratı enerjiye çevirme süresiyle 1 gram yağı enerjiye çevirme süresini birbiriyle kıyaslayabilir miyiz?
Örtmenim, örtmenim, ben biliyom.
Meyve suyu, kola falan içince zıpkın gibi oluyoruz. 😁

Peki o zaman çoğumuzun en az bir kez yaşamış olduğu “duvara toslama” (elin ayağın bir anda güçten düşmesi) meselesini nasıl açıklarız? Vücudumuzun yağı da mı bitmiş oluyor da duvara tosluyor, tamamen tükeniyoruz?
Genellikle glisemik indeksi düşük gıdalar tüketince kan şekeri aniden yükseliyor, yolun ortasında da aniden düşüyor. Yağ yaksaydi duvara toslamazdı çok fazla yağ var çünkü yakılacak 😊

Genellikle glisemik indeksi düşük gıdalar tüketince kan şekeri aniden yükseliyor, yolun ortasında da aniden düşüyor. Yağ yaksaydi duvara toslamazdı çok fazla yağ var çünkü yakılacak 😊

Harika:ssrtcbya: Ama faturayı sadece glisemik endekse kesmek doğru mu?

F248F975-4283-48B9-8E4A-15FCDA97AB72.jpeg

Yoksa glisemik endeksin olayı kan şekerini çok hızlı yükseltip, daha erken bitmesi mi? (Hızlı yaşa genç öl:D) Acaba buradaki asıl problem karbonhidratın bitmesi olabilir mi? o_O

Vücudumuzda hep yağ deposu oluyor, ama bunu enerjiye çevirmek daha zor bir işlem. Duvara toslama durumunda yağdan elde edilen enerji yetersiz kalıyor.

Geri