@mariokaldato
Sizin yaptığınız normal zaten. Ama sanıyorum burada kastedilen telefonun ilana koyulmaması ve fatura olmaması.
Mesela ilanda telefon koymamışım, adam ilk mesajda direk telefon istiyor. Bir konuşalım önce anlaşır gibi olursak veririz elbet ama her önüne gelenin de sürekli arayıp pazarlık yapmaya çalışmasını istemem ben. Müsait zamanın olmayabilir, çalışıyorsundur, toplantıdasındır, sevdiklerinle birliktesindir, bölünmek istemiyorsundur. Mesajlaşıp belli bir noktadan sonra telefona dönülebilir.
Benim satışlarımda bu fatura mevzusu da başıma geldi. Adam fatura yok deyince mesajlaşmayı kesiyor. Kendi bilir tabi de bana acayip geliyor. İlk el aldığım bisikletlerin faturasını ben de saklarım ama ikinci el aldığım bir bisikleti satamayacak mıyım? Garip bir beklenti değil mi bu?
Havale konusu apayrı bir olay. Ufak şeylerde olabilir ancak bisiklet gibi binlerce liralık bir malı önce havale yapıp sonra kargolattırarak almaya çalışmak çok iyi referansı yoksa dükkanlara bile yapılmamalı şahsi görüşüm. Nitekim bu aralar bu forumda da epey anılan bir dükkan var, yanlış ya da eksik ürün gönderen. Bir başkası bisikletleri hiç göndermemiş, aylarca para iadesi için süründürmüş.
Benim tavsiyem önce alıcıyı/satıcıyı tartmak, mümkünse malı da görüp ödemeyi öyle yapmaktır. İz kalsın diye havale yapılabilir, ancak mal teslimi sırasında yapılması daha iyidir. Satıcı başka şehirdeyse de ufak aksesuar yedek parça falan olabilir ama pahalı bir ürünü görmeden almam ben.