@Atilla Gobel
Biraz da ordu hakkinda kelam edelim tartisalim
Kara ordusuna gelince; Hitler bu orduyu ikiye ayırıyordu. Bir tarafta erler ve subaylar vardı. Ordunun bu kısmına Hitler büyük bir itimat gösteriyor ve onların da kendisine itimat ettiğini biliyordu. Diğer kısımsa generallerdi. Bunlar savaşı kötü idare etmişler ve Hitler stratejisinde sabotajlar yapmışlardı. Hitler’in politikasını başarısızlığa sürüklemiş ve kendi aleyhinde birleşmişlerdi. Ust seviye generallerde kalite dusuk sayilirdi general jodl bunlarin basinda gelir
Denizciler(kriesmarine) bence wehrmactin(alman ordusu genel adi) en kaliteli kismiydi gerek generalleri gerek subaylari cok iyidi (56 gemi indiren denizalti dunya rekoru)(ingiliz limanini basip royal oak i indirme operasyanu) sadece savas boyunca 30.000 kisi u bootlarda (denizalti)can vermistir ve hala halk u bootlarla savasmak icin can atiyodu bi zaman sonra 22 yasinda 55 kisilik murettebattan sorumlu denizalti kaptanlari vardi (murettebatin yasini siz dusunun) (sene 1944 ) ve Doenitz, harp jurnaline şunları yazmaktaydı: «Mürettebatımın sabır ve cesaretini, ben artık gösterememekteydim.»
Hitler de deniz kuvvetlerinin basarisinin farkindaydi 1918 de ki hesap denizlerde kapatilmisti
Havacilar ise yine subay bakimindan cok kaliteliydi 350 ucak indiren pilot erich hertmannn gibi yuzlerce as pilot vardi havacilar tam anlamiyla kahramandi goeringin deyimiyle modern cagin sovalyeleri(bunu avci ucaklar icin demistir bombardimancilar ise kamyon soforuydu) ama yonetim berbatti goering tam anlamiyla dengesizdi britanya operasyonunda cuvallamistir nereleri vuracagindan cok kac km irtifadan vurulacagyla ugrasmis) amiral karl donitz onca cagrisina ragmen filo icin denizlerde kullanilmak uzere istedigi ucaklari bi turlu goering den alamadi hitler donitze izin vermisti aslinda ama goering tam bir maldi (baska bi aciklamasi yok)
Zamanla editleyip yeni seyler eklerim