Scudo Sports

İki ileri bir geri: Bisiklet için yapılan fuzuli harcamalar

biz yazalim yazalim, sonra @mehmetsunu gelsin bizm tarzimizdan etkilenerek biseyler yazssin, sonrada bizi elestirsin cok enteresan azizim. Hemen fularimi boynuma takip pipomun esliginde ( ingiliz mali pahali bi pipo tabi markali, sekil bisey ) sistemin bizi nasil ele gecirdigini anlatan isyankar siirler yaznaliyim.
Huooologggggggghhhhhh syhaaaaannnnnnb hep amarihanın oyunlari bunlar hep

Scudo
@mariokaldato

Tabi sen entel dantel elinde pipoylan ekspresyonist empresyonist nihilist nihilist takılırken ben helka iniyorum. Beni bu healkımız varetti. Varolun nurolun

images.jpg

• Beğen
Tepkiler: Ahmetkhrmn
@mehmetsunu
Ahahahaha :D yok be abi bizimki degimi yerindeyse "Thug Life " yada Çicek taksi kafasi :D

@Melih Demir
Hayatımda yaptığım en hayırlı ve isabetli işlerden birisi olarak görüyorum. Darısı tüm niyetlenenlerin başına...İnşallah iptal ettikten sonra ne kadar isabetli bir iş yaptığınızın farkına varacaksınız..

Çoktandır takılmaya başlamıştım bisiklet için yaptığım harcamalara. Hattâ bundan sonra bisiklet ile ilgili (sarf malzemeleri hârıç) hiç bir şey almamaya karar vermiştim üç ay önce. Bana âit bir rahatsızlık olduğunu düşünüyordum. Meğer çoğu bisiklet sevdalısında varmış bu masraf etme işi.
Tek teselli kaynağım; dokuz senedir harcadığım para ile düşük model sıfır bir araba alabiliyor olsam da, sigara parasına denk gelen bir masraf yapmışım. Sigaraya verseydim o parayı duman olup gidecekti. Yapacağı sağlık hasarları işin cabası.
Bir de bisiklet vesilesi ile yaşadığım mutluluklar, özel ânlar, tanıştığım güzel dostlar var ki bahâ biçilmez.

Şimdiki aklım olsaydı o kadar gereksiz harcama yapmazdım. O vakit de şimdiki aklım veya tecrübem olur muydu bilmiyorum.

Ailenize bisiklet veya parça fiyatları konusunda yalan söylemek istemiyorsanız (gerçek fiyatını söylemek sıkıntı verecekse) Euro cinsinden söyleyin miktarı ama sadece rakamı, tl cinsinden algılanıp probleme yol açmıyor.

@m.ali mülayim

Bisikletçi dostum onuda denedik en son almış olduğum bisikletin değerini para cinsini telaffuz etmeden 1200 dedim. kadının aklı çıkıyordu. O kadar para bisiklete verilirmi, sen kafayımı yedin, hastamısın şeklinde beni tahkir ve tezyif eden ifadelerde bulundu bir hafta kendime gelemedim.

Öhöm... Galiba ben de biraz abartanlardanım. Fuzuli mi değil mi bilemiyorum ama ben genelinden memnun kaldım açıkçası. Daha da abartma planlarım bile var...
Katlanır bisiklet aldım, baktım her gün kullanıyorum, uzun km’ler yapıyorum ve daha hızlı gitmeye uğraşıyorum. O bisiklete sele, lastik, fren pedi, trilyon aksesuar alıp en sonunda Dahon marka daha iddialı bir katlanır aldım, ilkini hanıma verdim. Sürekli bakımlarını yapıp cicili bicili yapmama rağmen bir iki defa yalandan bindi bıraktı sağolsun.
Baktım ben katlanırla hala daha da uzun km’ler yapıp daha da hızlı gitmeye uğraşıyorum gittim bir yol bisikleti aldım. İkinci el için düşük olmayan bir paraya Trek 1.2 aldım ama çok temizdi Allah için, Çamurluk aldım, conti 4 seasons aldım, kaliteli iç lastik aldım, fren pedi aldım yetmedi ultegra ön fren bacağı aldım, sele aldım başka sele aldım bir başka sele daha aldım, gidonu shallow drop ve daha konforlu bir gidonla değiştirdim jelli gidon bandı aldım, campagnolo zonda set aldım, 11’li ultegra set taktım, öndeki fren bacağının pedlerini bir daha değiştirip swisstop taktım, lastikleri conti pro 4 endurance ile değiştirdim, gidon bandının altına jel şerit yapıştırdım ve gidon bandını yeniledim. Trilyoonnn tane aksesuar aldım( garmin 810, 100lümen arka ışık, kıyafetler içlikler yağmurluklar vs vs)
Ama hepsini çok araştırdım, fiyatlarını çok takip ettim. Çoğundan da çok memnun kaldım. Tam istediğim gibi bir bisiklet oldu. Kompakt ayna kol, 32 ruble, çok konforlu sele, harika frenler, kusursuz vites geçişleri, çok konforlu bir gidonum oldu. Gidon boğazını de değiştirip istediğim sürüş poziyonunu yakaladım. Artık o bisiklete yapılabilecek bir şey kalmadı. En fazla abartılırsa karbon sele borusu falan takılır o kadar...

@Ozan k. 4 season'dan sonra pro4 endurance nasıl geldi?

Parayı çöpe atmamak için yapılması gerekenler:

1. Gerçekten sürekli bisiklet kullanacak kadar disiplinli misiniz buna karar vermek. Üşenmeler başlarsa iki ay sürüp bisikleti yatırırsınız. En büyük para kaybı budur.
2. Bisikleti kadrosu kaliteli, güvenilir ve sağlam, donanımı orta seviyede almak. Hele bir kullanın iyice eskitin donanımı. 10bin km yapın o jantlar erisin. Bisikleti sağına düşürün arka arttırıcı pert olsun. Sonra ihtiyaca göre güzel parçalar takarsınız.
3. Az kullanılmış ve yaşlanmamış ikinci el bir bisiklet almak. İkinci el fiyatları tabiri caizse ölü fiyattan gidiyor ülkemizde. Piyasası bu malesef. Bisikletten anlayan biriyle, parçaları orijinal kalmış düzgün bir ikinci el bisiklet almaya çalışın. Piyasada jantı, tekeri komple değişmiş ikinci eller gördüm. Çok sakat. Ayrıca bir bisiklet 3 yıl düzenli kullanılırsa birçok parçası eskir. Bisiklet kadrodan ibaret değildir. Her parçası orantılı olarak para eder ve kullanıldıkça ömrü tükenir ve değeri düşer. Bir bisiklet donanımına göre 3 yılda gerçekten fiyat olark değil değer olarak da yarıya düşebilir.
4. Her parçayı sonuna kadar, cılkını çıkartana kadar kullanmak. Bisikleti aldıın. 2 hafta bindin kıçın ağrıdı. Orijinal seleyi çöpe attın ya da ölü fiyat verdin brooks sele aldın. İki kere tekerini patlattın hemen "Şıvalbe Maratoncular" etrafını sardı, sıfır lastiği çöpe attın aldın yenisini. "Pabuçlar baradine olacak aga" dediler pabucunu bitirmeden aldın taktın... Bu böyle sürer gider. Bu gaza geleceksen alır almaz değiştireceksin. Bisikletin üzerinde mal sıfırken...
5. Bisiklet parçalarının ömrünü uzatmak. Tabi bunun için düzenli bakım yapmak gerekiyor. Bisikletin 3te 1i sürüş, 3te 1i giyinme, 3te 1i de bakımdır. Bunu unutmayın. Ona göre alın alacaksanız. Yoksa paranız gider mi gider.
6. Aldığınız parçaları uzun vadeli ihtiyaçlarınıza göre alın. Örneğin kızaklı fren pabucu. Sadece pabucun ucu için para veriyorsunuz bir kere taktıktan sonra. Yılda 2-3 kere pabuç derğiştiren biri için çok kârlı. (Tabi ilk pabucu bitirdikten sonra yapın bunu).

İyi sürüşler

@Ahmetkhrmn başka konuda yazmıştım ama kısaca 4seasons yazın sıcak asfaltta fazla yumuşuyordu. Pro4 daha iyi ama kışın çok soğuk havada yerler ıslakken denemedim. Muhtemelen 4 seasons kadar tutmuyordur ama yine de bence pro4 endurace, conti 4seasons 'Dan Daha 4 seasons. Yani 4 mevsime daha uygun. Conti 4 seasons sanki 3 seasons, yaz hariç harika...

@Ozan k. Halihazırda pro4 end kullanıcısıyım ben de. Alırken kararsız kalmıştım o yüzden merak ettim :) Teşekkür ederim :)

• Beğen
Tepkiler: Ozan k.
@Ahmetgitar Bey evet paylaşayım... :)

(Bu yazıyı birkaç gün önce yazmış ama yayınlamamıştım. "Konuyu bir de bisiklet ekipmanları, aksesuarları ve giyimi üzerinden ilerletsek.." diye yazmıştım ki, şimdi görüyorum da evet buradan da yol alıyoruz artık... :) )

Benim de maceralarım var, şöyle ki:
* Reflektörlü yelek maceram: Decathlondan aldığım reflektörlü yeleğimi baharda güzel güzel kullanıyordum, çünkü ön kısmı rüzgar geçirmeyen yapıdaydı. Ta ki yazın sıcakları başlayana dek. Aynı yapı bu defa ter içinde kalmama neden oluyordu. Önünü açıp ilerlesem bu defa da rüzgarı yelkenli gibi alıyor, performansımı etkiliyordu. Gidip direkt rüzgar geçirebilen fileli bir şey aldım.
* Sele maceram: Sele üzerinde yaşadığım popo sıkıntılarımdan dolayı önce bir jel dolgulu sele aldım. (120TL) Batım hala rahatsızlığım devam ediyor, bu defa jel dolgulu bisiklet taytı aldım.. (70TL) Bir yaz günü güneşin altında sürekli 70 km yapınca bunun da çare olmadığını gördüm, gittim 250TLye Brooks B17 sele aldım. Ve 1000km sonunda artık olay budur dedim ve taytımı da jelli selemi de elden çıkardım.
* Arka çakar ışık maceram: Bisiklete yeni başladığım dönemler olduğu için öyle bir çakar ışığa 100-150TLler veremem diyerekten, 10-15-20 TL lik ürünleri kullanıp kullanıp memnun olamadığımdan, (ya ışığı zayıftı, ya çok kolay su geçiriyordu vs) 3-4 ışık denemem sonrasında tesadüfen rastladığım/bulduğum 15 liralık bir ürünün fiyat/performans olarak oldukça tatmin ettiğini gördüm.
* Arka heybe maceram: Şuan 3. heybemdeyim. İlk heybem küçük olduğundan, benzer bir modelini büyüğünü aldım. Bir önceki yaz 15 günlük turumda kullandım. Sağ-sol ve üst tek parça bir heybeydi. (Gün içinde kullanımı oldukça pratikti memnundum.) Ama akşamları çıkar, sabahları tak zor olduğunu gördüm. Üstüne bir de yağmurda üstüne kılıf koysam da lastiklerden sıçrayan suların heybenin iç kısımlarından heybeyi ıslatması son damla oldu benim için. Ve gittim Ortlieb city modelini ikinci elden aldım. Çok kullanışlı ve su geçirmez. Ama gözüm daha da kullanışlı olan modellerinde değil desem yalan olur.. :)
* Çamurluk maceram: Bisiklet tur bisikleti olunca çamurluk ihtiyaç oldu. Aldığım ilk çamurluk maşallah, viraj alırken sağa-sola sıçratan çok kötü bir çamurluktu. İkinci elden Bontrager çamurluk almak zorunda kaldım..
* Park ayağı maceram: Şu anda evde alıp alıp başarısızlıkla sonuçlanmış tam 4 adet park ayağım var. (Şu an kullandığımla toplam 5 adet) 2 adet orta normal ayaklık, 2 adet orta çatallı ayaklık, 1 adet de arka ayaklık. (şu an kullandığım) Bisiklete yük yükledikçe denge merkezi haliyle değişiyor ve ortada olan park ayaklarının (çatallı model dahi olsa) bir yerde saçmalamaya başladıklarını gördüm. Sırf bu durumdan rüzgarda park halindeki bisikletim arka aktarıcı üzerine düştü ve arka aktarıcımı değiştirmek zorunda kaldım. Kadro kulağı diye ayrı bir parçası olmadığı için de yamulan kısmı düzelttirmek zorunda kaldım. (Riskli bir işti, bi kırıldı mı kadro doğru çöpe gidecekti.)
* Bisiklet kilidi maceram: İlk kullandığım normal kilitler, bisikletim ekipmanı ve donanımı ile yükseldikçe güven vermemeye başlayınca, maşaya takılan, hem alarmlı hem alarmsız kullanılabilen bir kilit sahibi oldum.
* Zil maceram: Şehir içi trafiğin fazla olduğu sürüşlerde park halindeki araçların yola bakan kapılarının aniden açılması ile yaşadığım 1-2 tehlikeden sonra bu gibi zamanlarda kullanacağım yüksek sesli korna gibi bir şeye ihtiyaç duydum ve gittim zilin yanına böylesi bir aleti aldım..
* Gidon çantası maceram: İlk kullandığım çantam cırt-bantla gidona takılabilen küçük bir çantaydı. 10-15 günlük araştırmalarım sonucunda internetten 3-4 farklı gidon çantası sipariş ettim. Gelen çantaları tek tek inceledim ve şuan kullandığım Zixtro marka çantada karar kıldım (diğerlerini iade ettim). 1 senedir de kullanıyordum güzel güzel. Ama o da ne, 2-3 gün önce farkettim ki çantanın kilit mekanizmasına takılan plastik aksamları yer yer kırılmış. Şuan her an bir yerlerde elimde kalacakmış olasılığı dahilinde yaşıyoruz. Yakın vadede kendimi yeni bir çanta macerasına hazırlamam gerekecek sanırım...

Bahsettiğim bu harcamaların en büyük nedenleri bilgi-tecrübe eksikliği ve maddi imkanlar... Şöyle bir bakıp hesaplayınca alacağım 1 ürünün yanında, bahsettiğim nedenlerden dolayı fazladan 2-3 ürün almışım. Bunu sadece ben yaşamıyorumdur sanırım.. (Evet yaşamıyormuşum...)

Bisikletforum büyük ve güvenilir bir aile. Aslında bir youtube kanalı mı kursak (ya da başka bir platform), kullandığımız memnun kaldığımız ya da kalmadığımız ekipman, aksesuar ve giyim malzemelerimizi tanıtacağımız, (eksileri-artılarıyla, kullanım alanı-kullanmama alanlarıyla, ergonomisi-ekonomisiyle, fiyatıyla-performansıyla, vs vs) anlatacağımız, birbirimize tecrübelerimizle yol gösterecğimiz ve nihayetinde doğru ürüne daha az emek-zaman-para harcayarak ulaşabilmemize aracı olacak bir platform, bir kanal...

Herkese merhaba.
2016 yılını 3.5 yıllık olan 50.000 km ile kapattıktan sonra kar, buz uygunsuz lastik bitik jant derken 2017 de bugün işe ilk kez bisikletle gelmeye başladım.
Açığı kapatmam lazım :)

@mehmetsunu
Ağabey iş benim gibi bitirene kadar kullanan cimrilere kalsa esnaf batar:)
Apgereytçi ve aksesuarcı arkadaşlarda çorbanın tadı tuzu.
Tüketim çarkı onların yanında bizim gibileri hiç sevmez :)
Kayseri'ye selamlar.

yapılan masraflar yükseltmeler cidden farkettiriyor mu? benim de merak ettiği şey bu

@Desert Fox
Evet ama maddi duruma bağlı. Mesela biriyle tanıştım, daha 17 yaşında. Babası bilmem nerenin sahibiymiş. 22 bin liraya full karbon dura ace di2 bisiklet almış. Hem de küçüklüğünden beri bisiklete binmişliği yoktu.

Bense 50 liraya alacağım elciği ciddi ciddi birkaç ay araştırıp aldım. Sonuç olarak rahat da gelmedi. Benim kadar fakir olup elciğe 40 lira verince buluta dokunmuş hissi almak istiyorsun. Ama paran varsa 200 e alır geçersin. Düşünmezsin bile.

@Mustafa Zeybek sen beni biliyorsundur kendim üniversite öğrencisi olarak tüm masrafları kendim karşılıyorum o yüzden bir şeyi almadan önce 100 kere düşünürüm

Soylenenlere tamamen katilmakla beraber olaya bir de su acidan bakmak istiyorum; Eldeki paranin nereye gittigi belli olmayan bu devirde; Ele toplu para gecince elle tutulur bir seye _ surekli kullandigim bir seye harcamak mantiksiz gelmiyor. Hele ki bunu ikinci el alirsan satarken de pek zarar etmiyorsun, yalnizca parayi altinda tasimis oluyorsun.

Ben de karbon kadro alma arifesindeyim, hatta israf seviyede bir rakam, ancak soyle bir gercek var ki; Elimde para dursa saga sola, alakasiz yerlere harcanacak.

Eger kullanan, kullanmaktan buyuk zevk alan biriyseniz bisiklete harcanan paraya uzulmemek gerekiyor bence, satarken de elinize en az yarisi geri geliyor zaten. Ikinci el alirsan tamami bile sayilabilir.

Ama bisiklet kulturu yanlis olustu Turkiyede. Ben de bundan nasibini alanlardanim, uoksa ne isim olur MTB ile :) Daha klas bir bisiklete binmek istemiyor degilim.

Geri