Scudo Sports

İki ileri bir geri: Bisiklet için yapılan fuzuli harcamalar

mehmetsunu

Kaldato ile sohbeti kestim.
Tepki
13.214
Başlangıç
2010—11
Bisiklet
Cube
Bisiklet türü
Yol bisikleti
Şimdi bisiklet için yapılan harcama hiç boş olurmu diyenleriniz olacaktır ama maalesef hatta maatteessüf oluyor. Şu bisiklet işine girdiğimden bu yana 3 birim harcama yapmış isem bunun en az 1 birimi bir şekilde boşa çıktı. Kaynaklarımız o kadar zenginmiki. İlk bisikletim market bisikleti bir bianchiydi. Bisikletten aldığım hazdan sonra iki ay sonra değiştirmek durumunda kaldım. Üç otuz ölü fiyatına takas ettik, sonra aldığımız bisiklet bir anlık bir gaflet sonucu çalındı. kaldır at şimdi o parayı. Aylarca olmayan bisikletin taksidini ödedim. Arada nerdeyse kıştan kışa kullandığım bir mtb aldım. Dördüncü bisikleti allah var tepe tepe kullandım ama üçüncü yılın sonunda kanıma giren yükseltme hastalığı yüzünden sattım. 1500 teleye alınan bisikleti alınan o kadar malzemeye rağmen 800 e sattım. En az bisikletin yarısı kadar daha masraf yapmıştım oysa. Beşinci bisikleti fonksiyonel olarak almıştım hızlı bir tur bisikleti olsun istiyordum sırf bu amaçla daha hafif gidon, rotor, disk fren ve jant setini merlinden aldım. Bir tonda onlar için masraf yaptım. Daha bu masrafların üzerinden 6 ay geçmeden bisikletin bu amacını boşa çıkaran bir yol bisikleti aldım. Sırf plansızlık, sırf maymun iştahlılık. Şimdide boşa çıkan bir km saati denemem oldu.

Yani bisiklettir işte ne alsan yeridir anlayışıda doğru bir anlayış değil. Kıt olan kaynakların boşa gitmesi, üstelik nerdeyse tamamı ithal ürünler. En iyisimi @Ahmetgitar gibi alışveriş orucuna yatmak. Biliyorumki sizlerde bu şekilde yapılan boş harcamalarla en az bir kaç bisiklet parası ödemişsinizdir. oysaki bisiklet cenneti hollandaya, danimarkaya, norveçe baktığımızda halkın bize göre çok ilkel bisikletleri kullandığını görüyorsunuz. Neyseki bisikletin hakkını @Candan Biberci kadar olmasada veren birisiyim. Yılda en az 7000 km sürmeden bırakmam. Bisikleti alıpta süs eşyası olarak kullananlarda var. Ama yinede kaynakları verimli kullanmak gerek. Bisikletforumunda bu konuda oldukça faydalı olduğunu düşünüyorum. Hep anlatırlar dünyada çöpe giden yemeklerle bir dünya nüfusu daha doyurulur diye. ya bizim yaptığımız gereksiz alışverişle bir kaç ailenin bisiklet ihtiyacı giderilir. Şimdi bisikletforumun market, 2. el sitelerinin bisiklet sayfalarına bakıyorum daha lastiği asfalta değmeden satılan yüzlerce bisiklet var. Alış verişlerde ihtiyacımızın ne olduğunu bilmek , en az orta vadeli bir projeksiyon yapmak ve maymun iştahlı olmayıp sınırlarımızı bilmek şart.

Scudo
@mehmetsunu İşte sadece bu sebepten bisikletimi ikinci el olarak aradım ve buldum. Benim satın aldığımda 2015 ti, bisikletim 2014 modeldi. Yaklaşık 2 senedir biniyorum ve ne zaman değiştirmeyi düşünsem bilgisayarımda daha önceki gezilerimizin fotoğraflarına bakıp vazgeçiyorum. Param da cebimde kalıyor.

@mehmetsunu kesinlikle haklısınız. ben de ilk sedona 770 mtb almıştım. bisikletforumla daha sonra tanıştım ve mtb tercihinin yanlış olduğunu anladım ama o ara lastikleri daha ince lastikle değişmiştim. o bisikleti kullanabilirdim ama 100 km kadar kullanmışken 200 tl zararla sattım. sonra ikinci el bir sedona 345 aldım. bisiklet sıfır sayılırdı. ona da bir süre bindim ve bu bisiklet çok ağır diye onu internete koyup 50 tl zararla sattım. yol bisikletine karar vermiştim ve salcano xrs 040 sora aldım 1400 tl ye. aslında gayet iyi bir bisikletti. yol bisikleti konforsuzmuş aslında en iyisi city bike miş dedim ve onu da 400 tl zararla sattım. en çok salcanoya yanıyorum. gayet yeterli bir bisikletti. en son geçen sene mosso legarda 1621 aldım. yazın kullandım ve şuan balkonda. 820 tl ye aldım mossoyu. gayet yeterli ve şık bir bisiklet. inşallah artık uzun süre kullanmak istiyorum. biz malesef şekilci bir milletiz. bu kadar zengin de değiliz. neye ihtiyacımız olduğuna karar verip o bisikleti almalı ve uzun süre binmeliyiz.

Bu bisiklet işine ciddi manada gireli bir yıl oluyor bi baktım piyasada karbon bisikletler, xt grup setler , karbon jantlar bende bir maymun iştahı kabardı sonra bisiklet işi ile uğraşan arkadaşıma sordum ne kadar gerekli ve ne kadar avantajlı sen ne önerirsin dedi abi kendi bisikletinden başka bisiklet sürme bi tur atayım deme arkadaşlarının bisikleti için dedi. Allah razı olsun o arkadaşımdan çalınmaz ise uzun yıllar mosso ile giderim diyorum elimdeki ile yetiniyorum.:)

Bisikletimi sattım kilo kilo, kilo aldım. Satıyorsanız almayın, alıyorsanız satmayın, değiştirmeyin. Kendime ve forum ahalisine sözümdür bundan sonra alacağım bisikleti kadayıf haline gelene kadar kullanacağım. Hele ki dövizin liraya hardcore davrandığı bu günlerde bisikletinize sarılıp uyuyun.

Bir ara gaza gelmiştim, yol bisikletimi komple Ultegra yapacaktım. Aldım sattım, aldım sattım. En sonunda "ee bu da gidiyor ki, ne yapmaya çalışıyorum lan ben" diyerek bir uyanış yaşadım, durdum. Son 1.5-2 senedir bisikletime sadece dış lastik aldım (eskisinin dışından iç lastik görünmeye başlayınca). Kafam bayağı rahat. Bu aralar da gidon bandım eskidi. Onu değiştiririm, 2 sene de o idare eder. Oooh mis.

Bir şey satın alacaksam hep nokta atışı yapmayı hedefledim. Fuzuli, boşa çıkan harcamalarım illaki oldu ama bunu olabildiğince az tutmaya çalıştım. Sonuç, cepte para kalmadı :D Tabi her kuruşuna değdi :)

Henüz tam anlamıyla boşa gittiğini düşündüğüm bir harcamam yok. Market model bianchim var ve spd taktım. Pedalları bisikletin kendisinden daha pahalı şu an galiba. :koptum: Bir seferinde Sedona hardtail mtb sürmüştüm kiralayip, maşanın esnemesinden yokuşlar çıkılmıyordu.Bu ise akıcı ve sanki rijit:komik:.Zoom maşanın ve ortadaki yayın kalitesizliğinden esneme yapmıyor:D. Performansı sürücü olarak benim performansımdan iyi. Spd alalı pek olmadı şu an için boşa gitmiş gibi. Bakalım neler olacak şu karlar erise, yollar açılsa da hakkını versem.:)

MErket bisikleti ile başladım hurdaya çıkana kadar kullandım :) Hurdaya çıkınca dükkana koyduk çalınana kadarda orada kullanıldı. 2. bisiklet yine bianchi market bisikleti idi o erken eridi çok kalitesiz çıktı. 3. Slacano astro 4-5 yıl oldu aktif kullanıyorum. Hiç yüzümüzü kara çıkarmadı saolsun :) Birde yol bisikleti aldım oda niş başına bir iş gelmezse hurda olana kadar bende :)

Butceniz azsa, fuzuli harcamanizda az oluyor :) Ince eliyor, sık dokuyor, konfor veya performansi arttiracak dogru urunu bir kerede almaya ozen gosteriyorsunuz.
Mevcut bisikletim 3 yildir bende!
Aldiktan sonra tamir takimina bir miktar gomdum rahat ettim.
Sonra hollowtec II gobek icin paraya kiydim.
Dış lastik konusunda bahtsiz ciktim 2 takım lastikte cam ve kaya nedeniyle ciddi yariklar oldu, simdi on arka 2 farkli ve asinmis lastikle kışı geciriyorum pek binmeye firsat bulamadigim icin.
Arada indirimden kistirdigim elcikler geldi.
Birde san marco sele buldum indirimden hepi topu bu!
Eh kaza gecirip kirdigim arka HD fren elcigi ve salaklikla dagittigim arka vites aktarici degisimleri, omru dolan zincir zorunlu ihtiyactan diyelim :p

Parca degisimi zorunlu hale gelmedikce ve ciddi indirim olmadikca, yukseltme ve yeni birsey almayi dusunmuyorum. Ama guzel bir kadro veya uygun degerde guzel bir bisiklet bulursam kendim/esim icin 2. bisiklet toplama/yenileme macerasina girmeye niyetim var :)

Şimdiki aklım olsaydıııı......O zamanlar da aklımız yokmuydu? Alırken iyiydi de sonradan neden pişman olduk?
Madem ihtiyacımız değil di neden almış bulunduk?
Bizde ihtiyaç oluşturan etkenler nelerdir?
Bu soruları cevapladığımızda "LÜZUM" ve "ELZEM" farkını anlar ve Divan Edebiyatındaki mümtaz şahsiyet "FUZULİ" nin adını "Gereksiz" anlamında kullanmayız.;)

Tabi benim de alıp sonradan kullanmak istemediğim şeyler var:telefon tutma aparatı,kadro üstü çanta,jant teli fosfor zımbırtısı,ön ve arka ışık,bedeni küçük gelen bir kaç giysi...

Olayın içinde ilerledikçe ihtiyaçlar değişiyor.. Sosyal statü kaygısı bisiklet camiası içinde kullandığınız bisikleti ile değer gördüğünüz için sanki zorunluymuşsunuz gibi aldıklarınız da oluyor.. Bazen motivasyon amaçlı bir şeyler alıyorsunuz.. Ama bir yerden sonra, oha gardıropta bisiklet giyimi kayda değer bir yer kaplamaya başlıyor.. Kredi kartı ekstresinde belli bir tutarın bisiklet adına yapıldığı görülüyor.. kullanmadıklarınızı sahibinden.com da satmaya başlıyorsunuz.. O zaman bir durayım diyebiliyorsunuz.. çoğu arkadaş bu duruma düşmüştür.. Bir de sizi almaya tetikleyen sistem var.. yeni ürünler.. yeni kadrolar.. vs vs... Nihai amacım doğru kadro ile doğru kombinasyonu yakaladım mı bir şey almamak... ey hat..!! ne mümkün..!! Kendimi merlin cycles ta ultegra set bakarken buluyorum.. :))) Hayır, hanım evden kovacak... :)) Bu işin tadı olan bir nokta olmalı..

Konu kirlenmesin amma:yahu bu kişi aşka aşık,biz bisiklete...15. y.y. da aruz vezini ile aşkını yazmış...Gene de belki gençler merak edip okur diyelim...
Şimdi ve burada "sahip olmak" ile "olmak" arasında kalan biz "üst akıllı" fanilerin ardiyesinde olan "yersiz-gereksiz" şeylere dönelim mi?:)

@amoush00 Eşimle iddaa ya girdim 2017 senesinde bisikletimi değiştirirsem saçlarımı maviye boyayıp 1 hafta o şekilde dolaşacağım. Bisikletlere bakış açımı değiştirdi beğendiğim bir bisiklet olursa arkadaşlara önermekle yetiniyorum. :)

@trainspotting35 bisiklet değiştirmeyeceğim ama sanırım grup set düşünüyorum.. Yükselen kur beni düşündürüyor.. Bir ara erdoğanlar bisiklet ile yurt dışından almak aynı fiyata geliyordu neredeyse, şimdi yurt dışı daha mantıklı gibi ama dura da bilirim... ! Bazen elimizdekilerle mutlu olmalıyız belki de..!

Km saati, gidon aynasi..arka ve on aydinlatma aldim..lastik eskiyene kadar devam..her sey ithal, doviz malum.. olmasada olur diyecemiz malzemeleri almamaya calisirim..aslinda km saatide olmasada olurdu..tek istegim toplam yaptigim yillik km gibi verileri merakimdan almisimdir..hanim zaten dirdir eder durur herseye..bisiklet lafi gectimi hemen kafa utulemeye baslar..has baskada aksesuara gerek kalmadi artik.

Demek hanım kısmısı bu işte en önemli frenleyici faktör... :)))) Yoksa varı yoğu basacağız... bagımlılık.jpg

Aynen bende 3 uncu bisikletim de dogru yolu bulabıldım aha bu dedım ve artık bırsey almamaya calısıyorum ve bu arada da dolar euro yerınde durmuyor 2 3 gunde bır bisikletin fiyatını yukseltıp duruyorum :D Bu paralara kım alacak bu bısıkletlerı cok merak edıyorum bence artık alınan alındı bundan sonra bırseyler alınması hayal gibi.

Geri