Scudo Sports

İETT Sıkıştırması - 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Bisiklet Korteji

@Çağrı Öztürk Üslubunuza teşekkür ediyorum. Uyarılarınız ve düşüncelerinizi böyle düzgün söylediğiniz için memnun oldum. Fakat şöyle bir durum var. Sanki siz veya bi çok kişi bazı şeylere aldırış etmeden sağından solundan geçmemi istiyor gibisiniz. Allah korusun bu benzer olayların daha zora sokanı veya yaralanabileceğimiz bi durumla karşı karşıya kalmamak için ben susmuyorum açıkçası. Otobüsün %10 hatası bile olsa ben onu düzeltmek için kavga da ederim dayakta yerim. Çünkü benim bisiklet kullanan onlarca arkadaşım, akrabam ve burada sevdiğim insanlar var. Bugün uyarmadığım bi İETT, minibüs, taksi veya herhangi bi şöfor gelip sizleri veya başka birini ezebilir. Yorumunuzdan ötürü kanalımın tarzını değiştirmeyi düşünebilirim, teşekkür ediyorum tekrar.

@Birhan K. veyahut siz izlemeyi bırakabilirsiniz, teşekkürler.

@Auron Sanchez reis şimdi durum öyle değil. normalde sakin bi insan olmaya çalışırım fakat durum benim hayati veya kişilik hakkıma saldırıya gelirse ben manyağın teki çıkıyorum.

@Atacan Bu metne benzer metinleri birkaç kişi daha atmıştı, anlayabilene :)))) Adama diyorum ki bak şu kadar kişiyiz bu kadar kişiyiz yol şerit kapatma hakkımız var, kapatamazsın diyor, otobüse yol vereceksin diyor. Nereye ışınlanayım? Sağa çekip beklesem otobüs yanaştıkça bi şekilde bana sıkıntısı var. Tamam hadi bana dokunmadı, ee önümde 2 kişi daha var onlar nolacak? Hiç düşünmüyorlar.

@cahitakin Üstte hatta çok üstlerde yorumları okusaydınız bazı cümleleri kurmanıza gerek kalmazdı. Mevzu artık sen haklı ben haklı mevzusu değil. Kuralları yazan abilerimiz var aha inanmıyorsanız dayıya sorun @Kudret Kurtcebe sağa geçecekseniz kontrol edin diyor bi bakın diyor araç var mı diyor.

@enes_vl Orada kaç kişi olduğumuzu görüyor musun? Videonun ileri ki kısmında arkamı dönüp baktığımda kaç kişinin o arada kaldığını görüyor musun? "2 bisikletli sağ şeridi kapatabilir" gibisinden bi kural olduğunu bilmiyor musun? Araç kullandınız mı bilmiyorum ama bir düşünün; sol şerittesiniz sağa geçmeniz gerekiyor, o araç size yol mu versin yoksa siz onu geçmeniz mi lazım, arkasına mı geçmeniz lazım?

@Kudret Kurtcebe Teşekkür ediyorum böylesine güzel bi metin yazdığınız için, anlamayanlar tekrar olacaktır elbet ama tekrar sağolun.

• Beğen
Tepkiler: Çağrı Öztürk
Scudo
@Bugraacik
toplu tasima duraga yanasmak yahut duraktan ayrilmak icin sinyal verdigi anda gecis üstünlügü toplu tasimaya aittir.

bu kural varmı araştırıyorum..

GEÇİŞ ÜSTÜNLÜĞÜ

Geçiş Üstünlüğü: Görev sırasında, belirli araç sürücülerinin can ve mal güvenliğini tehlikeye sokmamak şartı ile trafik kısıtlama veya yasaklarına bağlı olmamasına "geçiş üstünlüğü" adı verilir.
http://www.trafikkurallari.net/images/gecis_ustunlugu_ambulans.jpg http://www.trafikkurallari.net/images/gecis_ustunlugu_itfaiye.jpg
Geçiş üstünlüğüne sahip araçlar;

1) Yaralı veya acil hastaların taşınması ve bunlara ilk ve acil yardımın yapılması için kullanılan ambulans ve özel amaçlı taşıtlarla, yaralı ve acil hasta taşıyan diğer araçlar,
2) Organ ve doku nakil araçları,
3) İtfaiye araçları ile benzeri acil müdahale araçları,
4) Sanık veya suçluları takip eden veya genel güvenlik ve asayiş için olay yerine giden zabıta araçları,
5) Trafik güvenliğini koruma veya trafik kazasına el koyma amacıyla olay veya kaza yerine giden trafik hizmetlerine ait araçlar,
6) Yolun yapım ve bakımından sorumlu kuruluşa ait kar ve buz mücadelesi araçları ile acil müdahale gerektiren çalışmalarda görevli araçlar,

7) Afet ve acil durum hâllerinde afet ve acil durum hizmetlerinde görevli bulunan araçlar,
8) Hizmetin devamı süresince koruma araçları ile korunan araçlar,”
Geçiş üstünlüğü hakkının kullanılması esasları;

Özel amaçlı taşıtlardan ambulans ve itfaiye araçları ile organ ve doku nakil araçları, emniyet ve asayiş hizmetlerinde kullanılan, boyama şekilleri veya ayırım işaretleriyle tanınan geçiş üstünlüğüne sahip oldukları açıkça belli olan araçlar dışındaki ayırım işareti bulunmayan ancak, geçiş üstünlüğüne sahip olan diğer araçlardan,
1) Geçiş üstünlüğü hakkını kullanması gereken güvenlik ve asayiş hizmetlerinde kullanılanlar gerektiğinde derhal söktürülüp takılabilen ışıklı ihbar işareti ve devamlı olarak da görülmeyen kısımlarda sesli ihbar işareti bulundurmak zorundadır.
2) Ambulans ve organ ve doku nakil araçları dışında, yaralı ve acil hasta taşıyan veya organ ve doku naklinde kullanılan; ancak geçiş üstünlüğüne sahip oldukları ayırım işaretiyle belirlenmemiş olan araçların sürücüleri geçiş üstünlüğü hakkını, gereksiz olmamak şartı ile kendilerine taşıt yolu üzerinde yer açılmasını sağlamak üzere yeterli şekilde ses cihazlarını ve ışıklı işaretlerini kullanarak, gerektiğinde el ve kol işareti yaparak, karayolunu kullananları uyarmak suretiyle kullanır. Bu hakkı gereksiz yere kullananlar hakkında Karayolları Trafik Kanununa göre işlem yapılmakla birlikte Türk Ceza Kanunu hükümleri de uygulanır.”
Geçiş üstünlüğü olan araçların uyarı işaretleri;

1) Işıklı uyarı işareti, Ambulanslarda, organ ve doku nakil araçlarında, trafik ve genel zabıtaya ait araçlarda mavi-kırmızı veya mavi, Karayolları Genel Müdürlüğünün sadece trafik hizmetlerine tahsis edilen araçlarında mavi, itfaiye ve afet ve acil durum hizmetlerinde görevli bulunan araçlarda kırmızı renk ve ışık veren ve normal hava şartlarında 150 metreden görülebilen, dönerli veya aralıklı yanıp sönen lambalı cihazlardır.
2) Sesli uyarı işareti, Araçların üzerinde veya görülmeyen kısımlarında bulunan canavar düdüğü, siren veya çan gibi en az 150 metreden duyulabilecek şekilde ses çıkaran cihazlardır. Sesler, afet ve acil durum hizmetlerinde görevli bulunan araçlarda devamlı aynı notadan, diğerlerinde değişik notaların seslendirilmesi şeklindedir.
3) Ambulans ve organ ve doku nakil araçları dışında, yaralı ve acil hasta taşıyan araçların bu amaçla kullanılacak ses ve ışık cihazları hakkında bu maddenin (c) bendinin (2) numaralı alt bendi hükümleri uygulanır.”

@Kudret Kurtcebe Bu metinden bazı arkadaşlar şunu diyebilir: "Otobüsler de can taşıyor geçiş üstünlüğü olsun" he olsun he.

Metin için teşekkür ediyorum @Kudret Kurtcebe

@Bugraacik

trafik kanununda bir boşluk var galba bir madde gerekiyor,

toplu taşıma duraga yanasmak icin sinyal verdigi anda , sol şeritte seyir eden araçları bekleme durumundadır,(bisiklet,araç )

açıkça bisiklet yazacak,,

.......

@Kudret Kurtcebe Bisiklet için zaten 3-4 tane anca kural var, şu sıralar ekleneceğini de pek sanmıyorum ama hayırlısı olsun. Bize verilen kurallar dahilinde sürdüğümüz için ve bu kuralları savunduğum için şuan bu kadar linç edilme safhasına geldi.

@Bugraacik

orta nokta bulunur,amaç tüm bisikletlilerin bağımsız platformlarda demokratik mücadele vermesidir,trafik kanunlarının bisiklet lehine geliştirilmesinden yanayım,bisikletli can taşıyor ,patlıcan değil,4 tonluk araça karşı gücümüz yok,birlikten kuvvet doğar, protesto sürüşlerinde saflardaydım (ido-lüks feribot,ölen zihni dostumuz -derneğin trafikte bisiklete saygı sürüşleri )aynen saflardayım yeterki hareket olsun...

En basitinden videodaki gibi durağa giren otobüse yol vermezsek bu adamlar tabi bisikletçileri sevmez ve saygı durmazlar çünkü trafikte bu şekilde bisiklet sürmek trafikte sadece sorun açar.Otobüs sinyal verdiğinde yavaşçana frene basarak otobüsün arkasına çok rahat geçebilirdiniz.Siz otobüs sol şeritde dursun, yolu kapasın, trafik beklesin ama biz geçelim bakışındasınız.

@Kaang96

yanlışsınız, bizim derdimiz otobüs bisikletçilerin arkasından gelsin ve durağına yanaşsın, herkes mutlu ve güvenli sürsün bakışı.

"200 metre ilerde durak var, önümde 10 tane bisikletli gidiyor, dur ben soldan basayım bunları geçerim durağıma yanaşırım. tüh lan geçemedim adamları, dur sinyal yakayım da aralarına gireyim durağı geçmiş olmayalım. nasıl olsa bisikletli bunlar, ben koca otobüsüm elbet bana yol verecekler. arabalar bile yol veriyor, bunlar da kimmiş hah. hobaa nası da girdim ama araya, bak bak bir de bana laf ediyorlar alo falan dedi iki teker"

@Atacan mevzu zaten burada 2 3 bisikletli için değil. arkamizda en az 200 kişi daha var ve bunların içinde bayan ve çocuklarda var. bizim yerimizde çocuk veya bayanlı grup olsaydı durum daha farklı olabilirdi açıkçası.

Genel kanaat olan "Otobüs Durağı" na yaklaşan ve sinyal veren otobüse yol verilmiş olması gerektiği kanaatindeyim; çünkü otobüs devamı 200 kişi olan bisiklet konvoyununun geçmesi için orta şeritte bekleyip trafiği felç edemez. Siz konvoyunuz kopmasın, uzaklaşma olmasın diye ısrarla devam etmeye çalışmışsınız. Benim asıl eleştirme ihtiyacı duyduğum nokta üslup. ..."La İETT, alooo, n'oluyooo? n'oluyoo?" tarzında otobüsün dışından içeriye sesini duyurma çabalarına girmek, daha da kötüsü çevredeki vatandaşları sesinizle rahatsız edip çevre kirliliği yaratmanız. Bunun yerine o harika video kayıt cihazlarına ödediğiniz bedelin çok daha az bir kısmıyla elde edebileceğiniz kornalardan bisikletinize monte etmiş ve onu kullanmış olsaydınız, hem burada hem seyir halinde kimseden tepki çekmemiş olurdunuz. Kaliteli bir korna ile birkaç uyarı yapsaydınız İETT şoförü "belki" yavaşlayıp geçmenize izin verirdi; ama siz yine de videoyu burada paylaşıp size yol veren şoförü de eleştirirdiniz. Her neyse, bazı şeyler değişmiyor ne yazık ki...

@Halil EROĞLU bende değişmediğinin kanaatindeyim haklısınız. üstte zilyon kişi kuralları yazmış fakat değişen bi fikir yok halen.

6 sayfalik tartismanin ardindan videoyu ceken arakadasa kendisinin de hatali oldugunu pek cok farkli kisi soylemis olmasina ragmen, en ufak bir alttan alma, kabul etme ve davranis degisikligi gorunmuyor :kahve:
Ben siradaki videolarini heyecanla bekliyor olacagim :) gorunuse gore trafikte her firsatta problem yasamaya devam edecek.
Hani bisiklet sakinlikti, huzurdu, anlayisti arkadas :) Bisiklet tepesindeyken tum digerlerine dusman olacaksak, hep biz anlayis bekleyecksek nerede kaldi pedal cevirmenin mutlulugu :(

Ben bisikletleyken biri bana yol vereiginde inanilmaz mutlu oluyorum ve mutlaka ona elimle tesekkur ediyorum. O surucuye de hayran kaliyorum :) ama genellikle bana yol veren surucu pek olmuyor. Genellikle yavaslayan taraf, duran taraf hep ben oluyorum. Bana yol vermelerini zaten beklemiyorum. Hep bana yol vermelerini beklersem, ayni bu videodaki gibi her surucuye el kol yapip bagirmam gerekir niye bana yol vermediler diye :D
Bu sinirle bisiklet surmek cok zor olmali :(

@Serkan Mıstınoğlu serkan bey abi, eğer benim yaptığım yorumlari da okumuş olsaydınız orada sadece kendimi düşünmediğimi görebilirsiniz. Ben zaten sinirli olmadığımı iddia etmiyorum farkındaysanız. Bazı kelimeleri yineliyorum, benim yerimde orada gruptaki küçük yaştaki çocuklardan veya bayanlardan biri olabilirdi. Ben bazı yorumlardan sonra bazı şeyleri değiştirecegımden de bahsettim.

Yalnız sizin de şu tavirlarinizi değiştirmenizi öneririm. Birini uyarirken yada bi fikirde bulunacakken karşınızdaki insanın bi insan olduğunu tekrar düşünmeniz gerekiyor.
Iyi forumlar.

Otobüsün böyle bir yolda orta şeritten gidiyor olması sıkıntı zaten. Normalde konvoyun arkasından, bisikletçi arkadaşların hızını takip ederek ilerlemesi gerekirdi.

Aynı mizanseni şöyle kurgulayalım. 2 şeritli bir yolda sağa ayrılacak bir şerit var. Siz bisikletinizle sağ şeritten gidiyorsunuz. Bir kamyon da normalde sağa dönecek olmasına rağmen "birkaç araç daha geçeyim" diye sol şeride gelip, tam iki şeridin ayrıldığı yerden katılım yapmaya çalışıyor. Burada trafik sıkışıklığını yaratan araç kamyondur. Benim de sağ şeritte olduğumu görüyorsa, beklemek zorundadır. Nasıl ki sağ şeritte dört tekerli bir araç varken üzerine kıramıyor, sıkıştıramıyorsa aynısını bisikletliye de yapamaz.

Orada bisikletli değil, kamyon konvoyu olduğunu düşünün. Bu davranışı yapabilir mi? 10-15 metre boyundaki bir araç, sağ tarafındaki araçların bulunduğu bölüme girmeye çalışıyor. Zaten otobüsün arka tarafını geçmiş bisiklet sürücüsü ne yapsın, kaldırıma mı çıksın? Otobüsün arkasında kalmış bisikletçiler, takip mesafelerine göre arkasına geçip bekleyebilir. Otobüsün arka kısmını geçmiş bir sürücünün uçacak hali yok.

Böyle konularda, ne kadar erk odaklı olduğumuz ortaya çıkıyor. Tank gelse "Tabi koca tank, bizi ezebilir" diyeceksiniz resmen.

• Beğen
Tepkiler: Bugraacik
@thedewil Keşke herkes böyle düşünebilse. 'otobüs o yol vereceksin!!!' mantığı işliyor sadece.

Görünce buraya not edeyim dedim. 1:39'dan itibaren.

• Beğen
@thedewil fazlasıyla güzel bi açıklama oldu iki taraf için de. teşekkürler.

Otobüs bisikletçilerin soluna geçip yola devam edecek sonra durağa yanaşacak diye SAĞ TARAFINDA BİSİKLETÇİLER VARKEN , sağa sinyal verip sağa doğru yanaşmaya çalışacak ve yukarıda bir sürü piskeletçi diyecek ki otobüs şoförü haklı . Sinyal verince iyice haklı .

Gece gece güldürdünüz . Yok toplu taşıma araçlarının yol hakkı var , sinyal vermiş , bıdı bıdı . Orada otobüs şoförü nün hakkı değil hak ettiği başka bir eylem var . Görüntüyü çeken az bile tepki vermiş .

• Beğen
Geri