Scudo Sports

İBB İstanbul Bisiklet Çalıştayı

@Kuzey Ege Ben de metro ağına bisiklet yolları ilave edilebilir mi acaba diye düşünüyorum ama malum belediyelerin en büyük geliri ulaşım. Aklıma bu gelince genel bir hayal kırıklığı oluyor.
Aslında bahsettiğim projede belediyenin ulaşım geliri artar.
Bölgede iş yapan esnafların da işi artar.
Trafik ve egsoz olmayacağından bölgede ikamet eden insanlar da mutlu olur.
Biz zaten mutlu oluruz.
İnsanlar spor yapar.
Bence çok avantajı var. 20 kmlik nostaljik bir tramway yolu varya, uff, yazın da üstü açılanlardan yapıcan, üfür üfür gitsin millet.
hocam bunu ben de çok düşünmüştüm, ancak sahilin topoğrafik yapısı buna çok müsait değil malesef. yayalaştırılan yerlerin çoğunda bir arka paralelinde vs trafik oluyor, araçlarıyla bir şekilde evlerine erişebiliyor insanlar. ancak boğazda çoğu yerde sahil yolundaki evlerin arkası bildiğimiz dağ tepe. hani yakında bir paralel yol olsa ve erişim konusunda 100 metre rakım farkı olmasa tamamen kapatılabilir. ya da hemen biraz paralelde bir alternatif daha olsa, tek yön uygulaması yapılabilir. ancak boğaz hattı malesef çift yöne mahkum.

yine de yapılacak çok şey var. park sorunu çözülmeli. hisar, emirgan, istinye, bebek'teki vale sıkıntısı ortadan kaldırılırsa trafik akabilir. bu durumda tek hatlı, tramvayla bir çözüm üretilebilir. istiklal caddesi'ndeki uygulamayla. tabi incelenmesi lazım bunun.
Boğaz bölgesinden yanlış hatırlamıyorsam 5 veya 6 noktadan çevreyoluna ulaşım var. 20 km güzergah baz alındığında 3,5 kmde bir yapar.
Bence zor değil. Bu proje ile boğaz bölgesi dünyanın incisi haline gelir. Bir de para basar o bölge gerçekten de.
Zaten basıyor, daha çok basar.

Scudo
Amasız fakatsız net konuşuyorum. Ne yaparlarsa yapsınlar bu ülkede bisiklet kullanımını arttıramazlar. Motorlu araç sahibi olmanın erkeklik ikonu hâline getirildiği bir toplumda ne yaparsanız yapın bisiklet gelişmez. Bisiklet yolu olmuş olmamış fark etmez.

Ancak bu ülkenin tanınmış üroloji bölümleri bisiklet kullanımının cinsel gücü arttırdığına yönelik düzeyli açıklamalar yapsın, merkez medya bir ay düzenli olarak ana haber bültenlerinde bunu haber yapsın, haber kanalları tartışma programları düzenlesin. Ondan sonra bisiklet yoluna barikat yapsan bile bisiklet kullanımının artışına engel olamazsınız.

Bu ülkede seviye budur. Yok efendim şehir planlamacılığı yok efendim entegrasyon. Bunlar bizim iki yüz yıl sonra tartışacağımız konular maalesef.
Aslında birkaç gönüllü sosyal medya ajanı ayarlayıp zaten halihazırda ABD'de var olan "erkek organının büyüklüğü ile kullanılan aracın büyüklüğü ters orantılıdır" efsanesini ülkemizde de yaygınlaştırırsak 1 günde mağazalardaki tüm bisiklet stokları tükenir; Salcano, Kron, Ümit ve Corelli "merak etmeyin, Türkiye'yi bisiklete boğarız" açıklaması ile yüreklere su serper, Hollanda halkı "yahu şu Türkleri örnek alın adamların bisikletle gitmediği yer yok şu Türkler kadar bisiklet kullanmadık be" der.

Aklıma birşey geldi. Forum yöneticisi arkadaşlar bilmiyorum daha önce konuşuldumu.
Acaba İBB Bisikletten yöneticiler ve Ekrem İmamoğlu ve yardımcısı Murat Ongun'a bu forumdaki yazışmaları bir şekilde aktarsak acaba fikir alışverişine en azından gerçek bisiklet kullananların sorunlarını görmeleri açısından katılımcı olmaları daha iyi olmaz mı?

Yapabililir mi böyle birşey?

• Beğen
Tepkiler: Histogram
İnsanlar 3 ay arada bisiklete binip 9 ay bodrumlara bırakıyor bisikletini. Önce biz sokaklarda yıl boyu görünmeliyiz ki sokaklar buna göre şekil alsın. Yıl boyu işe gidip gelirken vapurda/yolda bisikletli gördüğüm iyi havalar bile sayılı. Hak verilmez alınır diye boşa dememişler. Altın tepside bisikletli bir şehir beklemek anlamlı olmuyor bu sebeple. Şimdi dünyanın en güzel bisiklet yolu yapılsa, yıl boyu boş durması, yeterince kullanılmaması göze batacak. Ama yollarda bisikletliler oldukça o potansiyel yollar daha bir önem kazanacak. Önce kendi hayatımıza bisikleti entegre etmeliyiz bu sebeple. Yerel yönetim bir adım atıyorsa biz iki adım atmalıyız ki bir yere varsın bu süreçler. Yoksa bu pop up yol da eski örnekleri gibi kimsenin işine yaramıyor denilerek kaldırılacak zaten.

@undefined
kesinlikle katılıyorum. Ben İnönü caddesindeki bisiklet yolunda sürüyorum bazen. 1 kere bile birini görmedim.Denk gelmemiş olabilirim ama olay şu ki adamları bu bisiklet yolunu yapsa bile sürekli kullanacak bir insan kitlesi var mı ? Bisiklet kültürünün yerleşmesi lazım. Öyle gezme tozma olarak değil, insanların hayatlarının bir parçası olması lazımki bu talep karşısında yeni yollar yapılsın ve genişletilsin. İnönü caddesindeki bisiklet yolunun bir çok yerinde arabalar park etmiş durumda zaten. Veliefendi hipodromunun ordaki yollar bisiklet paylaşımlı yollar. Toplasanız 3-4 tana görmüşümdür. Bana çok ütopik geliyor böyle şeyler. Büyük çoğunluğu gösterişi seven bir halk olarak böyle sade ve kullanışlı kültürün yerleşmesini çok gerçekçi bulmuyorum. Amsterdama gittiğimde bisikletin ulaşım aracı olarak kullanmanın ne demek olduğunu anlamıştım. Yollar olsun insanlar olsun herkes ciddi anlamda benimsemiş durumda. Hatta bir kere arkadaş yanlışlıkla bisiklet yolundan yürüdü adam teki bisikletle geçerken arkadaşın omuzuna vurmuştu üstünede bağırmıştı :D

@undefined
kesinlikle katılıyorum. Ben İnönü caddesindeki bisiklet yolunda sürüyorum bazen. 1 kere bile birini görmedim.Denk gelmemiş olabilirim ama olay şu ki adamları bu bisiklet yolunu yapsa bile sürekli kullanacak bir insan kitlesi var mı ? Bisiklet kültürünün yerleşmesi lazım. Öyle gezme tozma olarak değil, insanların hayatlarının bir parçası olması lazımki bu talep karşısında yeni yollar yapılsın ve genişletilsin. İnönü caddesindeki bisiklet yolunun bir çok yerinde arabalar park etmiş durumda zaten. Veliefendi hipodromunun ordaki yollar bisiklet paylaşımlı yollar. Toplasanız 3-4 tana görmüşümdür. Bana çok ütopik geliyor böyle şeyler. Büyük çoğunluğu gösterişi seven bir halk olarak böyle sade ve kullanışlı kültürün yerleşmesini çok gerçekçi bulmuyorum. Amsterdama gittiğimde bisikletin ulaşım aracı olarak kullanmanın ne demek olduğunu anlamıştım. Yollar olsun insanlar olsun herkes ciddi anlamda benimsemiş durumda. Hatta bir kere arkadaş yanlışlıkla bisiklet yolundan yürüdü adam teki bisikletle geçerken arkadaşın omuzuna vurmuştu üstünede bağırmıştı :D
Sabahları işe giderken bir kısmını kullanıyorum. Böyle extrem bir bisiklet yolu yoktur gerçekten. Kozyatağından Atatürk cad. hizasına kadar parketmiş arabalar, yük indiren kamyonlarla kapanmış oluyor. Mecbur yoldan sürüyorum. Işıklardan sonra ilginç şekilde ters şeritte ilerlemeye başlıyorsunuz. (Arada duba vs yok) 500-600 metre sonra o ters şeritte çok görülmüş olacak, yaya kaldırımına çıkıyorsunuz. 3 kez kaldırım inip çıktıktan sonra (ki akıcı bir ilerleme için orayı ezberlemek şart) bisiklet yolu sizi arabaların bat-çık yaptığı bir yolda, sol şeritte kaderinize terk ediyor. Bat-çık içinden sizi görmeden 50-60 km hızla süren araçları geçip yasal hakkınız olan sağ şeride geçerseniz yolculuğunuz güvenle devam ediyor.
Ters yönde metroya binmek için kullanmak isterseniz tüm bu maceralar sonrasında yine trafiğe ters yönde kaderinize terk edildiğiniz bir yoldan yaklaşık 1 km devam ederek kozyatağı metro istasyonuna varıyorsunuz.
Ben iki yönde de bisiklet yolunu kullanmıyorum ve güvenle evime - işime varıyorum. Ama bir gün kaza yaptığımda bisiklet yolunu kullanmadığım için ben suçlu olacağım. İşte bu sebeple kötü / plansız bisiklet yolu yerine yapılmamış bisiklet yolu tercihim her zaman.

Bu sabah yolu kullandım. Şansıma parketmiş araç yoktu. Ama caddenin sağından gelince veya marmaray tarafından sürerek gelince bisiklet yoluna bağlantı düşünülmemiş.
Yol solda olduğu için soldan hızla gelen araçlar benzinci ve sahil dönüşlerinde büyük tehlike oluşturuyor. (Bu ters istikamette gelecek bisikletliler içinde büyük risk)
Yol sol şeritte bir anda bitiyor. O andan sonra ne yapacağınız tamamen size kalmış.
Hepsinden komik olan bu bisiklet yolu nereye varıyor, hangi ulaşım sorununa çare oluyor merak içindeyim. Ne toplu ulaşıma, ne merkezi bir noktaya varmayan, göstermelik ve plansız bir bisiklet yolu daha gördüm ben kısaca....

Bu konunun bu kadar canlı olmasına ve kafa yorulmasına, yola sahip çıkılmasına çok sevindim.

Böyle tartışa tartışa eleştire eleştire geliştireceğiz. Bu konuya katkı yapanlar bana umut veriyor. Var olun.

@BerkEvren
Şu anda bisiklet yolunun durumu buymuş:
227199 dosyayı görüntüle
Az önce eve dönerken yolu tersten kullanayım dedim. Sahile dönen her sokaktan bir arabayla burun buruna geliyor, sayısız motorlu kurye ile kafa kafaya sürüş yapıyorsunuz şuan. 3km'lik kısacık yolda rafting gibi bir adrenalin salgılıyorsunuz. Bu arada stadın oradan bu yola bağlantı yapılıyor an itibariyle. (Kızıltoprak / recep peker cad tarafından) Ama sayısız dükkan ve park yerinin üstüne yapıldığı için daha yapılırken bile üzeri araba ve motorlarla doluydu. Nasıl bir çözüm bulurlar merak ediyorum. Oradaki esnaf kendi yıkar bu yolun dubasını, işaretini.
Çok şey değil planlı işler yapılsın, bu göstermelik işler yerine kalıcı, işe yarar şeyler olsun istiyoruz ama hayalden öteye gidemiyor malesef. Bisiklet yolu oradan kaldırılana kadar bir daha kullanmam o yolu. Yasal hakkım olan sağ şerit bu yapılan yoldan çok daha güvenliydi malesef.

O caddede oturan bir arkadaşımın Instagram paylaşımları. O bölgede oturan herkes sanırım aynı fikirde.IMG_20200520_200600.jpgIMG_20200520_200635.jpgIMG_20200520_200723.jpg

Bende bugün test ettim, gördüğüm manzaralar şaşırtmadı. Bikaç kare bırakıyım.
Atılan adım kesinlikle güzel, ama yanlışları var. Yarın detaylı bir video çekmeyi planlıyorum yol üzerinde.
Buarada egm uygulaması üzerinden şikayette bulunabiliyormuşuz galiba. Karşılaştığımız bu tarz olayların yaptırım yapılabilmesi adına şikayet etmekten geri kalmayalım.

A45A04AF-86A2-4A95-B6A4-11C3FF6C644C.jpeg29390394-6C35-4D6D-A296-BFB099F6A12B.jpegD1058DE7-AECF-4682-87DE-DE3697E5FF12.jpeg

Bende yolu az önce gittim geldim. Bağdat caddesindeki yol çok güzel olmuş ama Bp'den sonraki yol biraz saçma geldi. Çünkü bankaların restoranların dükkanların yoğun olduğu yerde park yerini çözmeden bisiklet yolu dikmek pek mantıklı değil. O yol 1 haftaya darma duman olur. Açıkçası Bağdat caddesindeki yoldanda pek umutlu değilim. Hep beraber göreceğiz. Akşam sürerken baya keyif aldım.Caddede 1 şeridin bisiklete ayrılması çok güzel bir his. Eksiklikleri çok olabilir ama bir yerden başlaması bile güzel bir bence. Bu ara bu caddedeki 2. deneme 1.cisi bi günde kaldırılmıştı. Benim tavsiyem dikkat tabelalarına yanıp sönen sarı ışık konması. Balkanlara arabayla gittiğimde bir çok yaya geçidinde uyarı şeklinde yanıp sönen sarı ışık vardı. Bu başlangıç güzel umarım bu yollar artar. Ama gerçekten bunu İstanbul gibi bi yerde yapmak pek kolay değil.

O caddede oturan bir arkadaşımın Instagram paylaşımları. O bölgede oturan herkes sanırım aynı fikirde.227246 dosyayı görüntüle227247 dosyayı görüntüle227248 dosyayı görüntüle

Kusura bakmayın ama aynı fikirde olanlar ne olup bittiğinin farkında değil.

Bugünkü yoğunluğun sebebi, son 4 gün uygulanmış olan sokağa çıkma "kısıtlaması" ve ramazan bayramına 3 gün kalmış olması. Bugün boğaz köprülerinde de yoğunluk vardı, oraya da mı bisiklet yolu yapıldı?

Bağdat Caddesi, Bostancı'dan Göztepe'ye kadar ve Kızıltoprak'tan sonra 3 şerit, Göztepe'den Kızıltoprak'a kadar bu "bisiklet yolu" yapılana kadar 4 şeritti, şimdi 3 şeride düşmüş oldu. 3 şerit başlayıp 3 şerit biten bir caddenin orasındaki bölümün 4 şerit olmasının gerektiğini düşünüyorsanız; "Post hoc ergo propter hoc"tan daha geçerli argüman bulmanız gerekir.

Bağdat Caddesi trafiğinin esas sebepleri şunlardır:
Kurallara aykırı şekilde park ve duraklama yapanlar.
Dönüş yapmak için bekleyenler (döneceği sokak tıkalı olduğu için veya aynı anda karşıdan karşıya geçen yaya olduğu için).
Devlet geceleri yarış yapan 3-5 zengin zibidiye engel olamadığı için konulmuş olan 1,5 metre genişliğindeki hız kesici kasisler.

Yukardaki fotoğraflar için Cimer üzerinden başvurumu yaptım, sonucu burdan paylaşırım, Egm uygulaması canlı ihbar olarak yapabiliyoruz oan resmi çekip göndermemiz gerekiyormuş..

Karşılaştığımız bu tarz durumlarda üşenmeden bir resim alıp 2 satır yazıyla ihbarda bulunabiliyoruz uygulama üzerinden..her araba için bunu mu yapcaz diyorsanız valla evet yapcaz :D bisiklete bisikletlilere saygı gösterilmesini istiyorsak seve seve yapcaz...

1590014619194.png

• Beğen
Tepkiler: necmeddin
Geri