bisikletin üstünde alacağı pozisyona bağlı herşey. Zamana karşı yarışlarda proların aldığı pozisyonda sürerse 39 ortalama için gereken güç benim de 4 saat üretebileceğim bir güç. Rüzgarsız hava, düz yol, slick mtb lastiği, zamana karşı pozisyonu ile 160 km boyunca 39 ortalamayı ben de garanti ederim. Ama aero bar olmadan o pozisyonda 4 saati bırak 4 dakika bile duramam. Eğer aero bar yoksa iyice kapanarak 39 ortalamayı 90 dk civarında sürdürebilirim sanıyorum.
Bu ortalama hız konusu çok irdeleniyor ve yeterince konuşuldu ama gözden kaçan veya üzerinde fazlaca durulan birkaç noktayı dile getireyim.
- irtifa: deniz seviyesi ile 1000-1500m arasında 40 km/s civarı hızlar için sırasıyla %8-12 fark vardır. Yaklaşık olsa da bu fark vardır ve önemlidir. Örneğin 1000m rakımda 39 yapılacak eforla sahilde 37'nin biraz üstü ancak yapılabilir. Hız arttıkça bu fark da artar.
- trafiğin yarattığı hava boşluğu: Aynı yöne giden özellikle ağır araçlar ciddi bir hava boşluğu yaratarak arkadan esen rüzgar gibi etki yaratır. Ölçmeden bu etkinin ne kadar olacağını bilemeyiz ama deneyerek iyi bir fikir sahibi olabiliriz. Bence irtifadan bile daha büyük bir etkisi var, %15 ve üstü diyebilirim. Issız yollar yerine işlek şehirler arası yollarda daha yüksek ortalamalar mümkündür.
- gizli rüzgar veya inişler: hissedilmeyecek kadar hafif rüzgar ve inişler çoğu durumda dikkate alınmıyor. Rota çizen uygulamaların veya gps'in vb'nin farkedemeyeceği %0.5 gibi bir negatif eğim bile fark yaratır.
- mtb yol farkı: aradaki fark önemlidir ama gece ile gündüz değildir. Yukarıdaki bisikleti tam TT pozisyonunda ve slick mtb lastikleriyle 39 km hızda götüreceğiniz eforla aynı pozisyonda bir yol bisikletini 41 küsürlerde götürürsünüz. Hız azaldıkça bu fark düşer.
- hızın katlanarak artan etkisi: 40-45 gidiyorduk diye bir ifade olmaz. 40 biz isek 45 tdf'deki produr. Genelde 40 altı hızlar iyi bir pozisyon ve uygun yol şartlarıyla tempo seviyelerinde gidilebilecek hızlardır. En az bir saatlik eforlardan bahsediyorum tabii. 10 dakika 45 ile gitmek zor olsa da yapılabilir.
- ağırlık: 5 kg daha ağır bisiklet ve 10 kg daha ağır sürücü ile TT pozisyonu, kaymak asfalt ve sıfır rüzgarda farkeden hız 0.5 km/s bile değildir. En ufak eğimde işler değişir.
- lastiklerin etkisi: hız arttıkça lastik önemsizleşir. Bahsedilen hızlarda tam slick lastik yarı dişli ile tam dişli lastikten sırasıyla 2 ve 1 km/s daha hızlıdır. TT pozisyonunda elbette. Pozisyon kötüleştikçe lastiğin etkisi azalır.
Sonuç olarak olmayacak şey değil. Öncelikle ölçümlerin son derece güvenilir olması; rota profili ve güzergahı, varsa nabız ve kadans bilgilerinin sağlanması, iki yöne de farklı zamanlarda olsa dahi tekrarlanmış olması gibi şartlar sağlanırsa şüphe kalmayacak şekilde ispatlanmış olur. Şahsen dediğim koşullarda yapabileceğime inanmıyorum, yapabileceğimi biliyorum. Söz konusu bisikletin ölçülerini bilmem ama ideal TT pozisyonumda (bar şart) yukarıda belirttiğim şartlarda o ortalamayı yaparım. Trafik varsa daha da rahat yaparım. 260 watt falan yeter ki tempo aralığımın tam ortası

Sertaç gibi bu işe gönül vermiş biri bence de rahat yapar o ortalamaları.