Hopa Sugören köyü - artvin yol ayrımı turu

Tolga Gürgün

Forum Bağımlısı
Kayıt
3 Aralık 2005
Mesaj
1.639
Tepki
2.142
Şehir
İstanbul
Bisiklet
Pinarello
Sevgili Arkadaşlar. Çoğumuzun bildiği üzere doğu karadeniz bölgesi bazı kesimleri görülmeye değer ciddi koruma altına alınması gereken yörelerden.Bende yakın tarihe kadar ilk olarak geçen sene Temmuz sonu eşimin memleketi olması sebebiyle oraları görme fırsatım oldu.Geçen sene 2 bu sene de 2 sefer gittim.Tabii mtb kullanımı oralarda yaygın olmamakla birlikte görenlerde şaşkınlık içerisinde kalıveriyor.2006 Ağustos sonu yapmış olduğum turlardan birini sizlerle paylaşayım istedim. Sugören köyünden Artvin'e gideyimde döneyim dedim.Gidiş-Dönüş 120 civarı. Türkiye'mizin sağ üst köşesinden Hopa'nın Sugören köyünden sabah saat 07:00'da dut pekmeziyle yarım ekmeği yiyip çıktım yola,Sugören köyü Arhavi'den çıktıktan sonra Hopa'ya gelmeden 2 km kala sağa girerek yaklaşık 2 km tırmanarak ulaşılan bir köy, köyün gün batımı ve kaldığımız anneannemizin 1 asırlık evinin balkonu ( geçen yıl fotolamıştım).

Hopa dan sağa Artvin Erzurum yoluna girip devam, asfalt yolda başlangıçta böyle tatlı tatlı bir eğimle yükseklik kazanmaya başladım.İlk olarak Cankurtaran Geçidine ulaşmadan ufak bir tesiste bir çay içeyim dedim.Bir bardak çay söyledim iyi geldi bir çay daha ısmarladım onuda içtim.Bu arada tesiste mola vermiş bir kamyon şöförü abimize Cankurtaran geçidinden ve Borçka'dan sonraki yolun durumunu sordum. Öncesinde Cankurtaran geçidi'ne çıkmışlığım var.Bana Kars-Ardahan yolundan anlatmaya başlayınca çaycı gence dönüp borcum ne kadar diye sorduğumda bilmiyorum cevabını aldım.Genç Gürcü imiş kamyoncu amcanın rehberliğinde 3 çayın 1 ytl olduğuna kanaat getirerek akabinde 2 çayın kaç para edeceğinin cevabını alamayarak gence bir bardak daha çay getirmesini söyledim.Hadi onuda içip yola devam.Hopa'dan Cankurtaran Geçidi yaklaşık 18 km sağlam dik tırmanış var.Delta Bisikletten aldığım Corratec 'i deniyorum,, Yollar şöyleki; Cankurtaran gözüktü tırmanırken ikide birde durup bagajdaki eşantiyondan efes light çantamı açıp foto makinesini çıkartıp çekim yapmak zaman kaybı gibi geliyor fakat sonrasında iyikide durmuşum diyorum.( bu arada foto makinesini upgrade lazım gibi ) İnişte artık durmam.
Cankurtarana ilk geçen sene şeker bayramında çıkmış idim öğlen saat 13:30 da sis basmış ve ben hemen Hopa'ya inmiştim.

Uzakta Karadeniz sisli olduğundan yada makinemin yetersizliğinden pek seçilemiyor, tepeye ulaşınca üzerime rüzgarlığı geçirip yaklaşık 18 km iniş ve Borçka'ya varıyorum.Merkezden geçiş yaparken kayda değer bir fotolanacak yer bulamıyorum.Merkezden içeriye Maçahel ve Karagöl tarafından çok bahsediliyor , bir dahaki sefere kesin gitmek lazım. Borçka'yı geçtikten sonra baraj çalışmaları Çoruh nehri boyunca yaklaşık 30 km devam ediyor,her taraf toz toprak içinde .Hani diyorum şu çalışma bir bitse Artvin levhası görünse ama yok nerdeee.Artvin şehri hakkında duyduklarım gayet dar bir yoldan dolan dolana çıkılan tepede kurulu imiş.Hatta şehir o kadar engebeliymişki rakı bardağını bile düz koyacak yer bulunamıyormuş , ayrıca şehir yolları itibariyle kaliteli şöförler çıkarıyor imiş. Öyle böyle derken toz toprak Artvin yol ayrımına saat 12:20 gibi vardım.Bayağı bir acıkmışım etrafda lokanta felan yok tabii büfeden 3 çilekli,5 kakaolu top kek,1 kola ve 1 su alıp yiyip birde foto çektiriyorum.

Bir vatandaş ile tanıştık baraj çalışmasında aktif görevde imiş, bilgi olarak adamdan öğrendiğim bu ayrımdan Artvin'e kadar 29 adet dönüşle 7 km sonra ulaşılabiliyormuş.Düşünüyorum saat olmuş 13:00 Artvin'e çıksam dönüşte karanlığa kalıcam neyse ufak ufak Çoruh Nehrini yalayarak geriye dönmeye başlıyorum, ki offfff karşıdan vadinin tam ortasından giderken bir rüzgar esiyor ki offff .Rüzgarın hızımı nerdeyse sıfıra indirmesi yetmiyormuş gibi yoldaki tüm tozu , toprakı kaldırıp ağzıma yüzüme çarpıyor.Bir ara yeni aldığım bisikleti Çoruh Nehrine doğru fırlatasım geldi.O ne rüzgar be kardeşim 35 Km/saat le esiyor...Kasırgaydı bence o dönüş fotoları.

Çoruh'u birde kışın görmek lazım. Yol çalışmasının olduğu bölgeyi sabır ve metanetle bitirdikten sonra Borçka'da benzincide durup su içerken bende Cankurtarana tekrar tırmanma heyecanı alıp yürüyor.Yol asfalt geniş sayılabilir trafik seyrek kenardan kenardan gidiyorum. Yol üzerinde gençler fındık satıyorlar , okuyorlarmış; hani durup çocuklara bir katkımız olsun istiyorum. Fındıklarını aldıktan sonra üstüne birde foto çekilmeyi teklif edince gözlerindeki çoşku dolu pırıltıyı unutamam. Cankurtarana tırmanış saat 17:00 de bitiyor. Rüzgarlığımı giyinip gene 18 km inerek Hopa'ya ulaşıyorum. Canım bir alabalık çekmişki arkadaşlar sormayın çarşı içine hemen dalıyorum 2 alabağı birde yorgunluğumu atsın diyerekten efe rakıyı sardırıp Sugören köyüne ulaşıyorum.

Saygılarımla,
Tolga Gürgün
 
Scudo

by_rapsh

Üye
Kayıt
24 Eylül 2006
Mesaj
1
Tepki
0
Çok sağol gürgün kardeş ben karadenize gitmemiştim gitmek istiyodum bu yaı sayesinde daha falzla gitmeye istemeye başladım
 

Ceyhun Pekuz

Daimi Üye
Kayıt
10 Ağustos 2006
Mesaj
202
Tepki
127
Şehir
İstanbul
Gezi fotoğraflarınızı / anılarınızı bizimle paylaştığınız için teşekkürler.Ben de sadece benim canım mı geziden sorna rakı çekiyor diyordum :p
 

Tolga Gürgün

Forum Bağımlısı
Kayıt
3 Aralık 2005
Mesaj
1.639
Tepki
2.142
Şehir
İstanbul
Bisiklet
Pinarello
@xCeyhunx

ben teşekkür ederim her zaman olmasada uzun turlardan sonra istiyor bir iki duble vücut .

saygılar,
 

Serkan Taşdelen

Forum Bağımlısı
Kayıt
27 Şubat 2006
Mesaj
2.660
Tepki
4.806
Şehir
Türkiye
Paylaşım için çok çok teşekkürler. Süper bi gezi olmuş. Tek olmanız dikkatimi çekti. Desenize tek ben değilmişim tek dolaşan.:D Geziniz gerçekten çok hoşuma gitti. Gittiğiniz yerler harika yerler. Oralarda pedal bastıkça basası gelir insanın. Oksijen oranı çok fazladır. Tabi baraj inşaatlarını saymazsak. Gezilerinizin devamını bekleriz.

Sevgiler...
 

Tolga Gürgün

Forum Bağımlısı
Kayıt
3 Aralık 2005
Mesaj
1.639
Tepki
2.142
Şehir
İstanbul
Bisiklet
Pinarello
@Serkan Taşdelen

Serkan Bey Merhaba ,

İkamet İstanbul olduğundan o bölgelere nadiren gidebiliyorum, tek zevkine varmaya çalışıyorum.Yalnız değilsiniz bu hususta :)

 

Tolga Gürgün

Forum Bağımlısı
Kayıt
3 Aralık 2005
Mesaj
1.639
Tepki
2.142
Şehir
İstanbul
Bisiklet
Pinarello
@gürsel

Gürsel Bey Merhaba,

Yorumunuz için Teşekkür Ederim.
 

H.Can DEMİREL

Forum Bağımlısı
Kayıt
25 Temmuz 2006
Mesaj
1.232
Tepki
950
Şehir
Muğla
Tolga,çok güzel bir doğu karadeniz turu yaptık sayende teşekkürler.Fotoğraflarda bir harika.Sağlıklı ve neşeli sürüşler.
H.Can DEMİREL
 

Mesut Girgiç

Forum Bağımlısı
Kayıt
28 Mart 2006
Mesaj
4.518
Tepki
11.737
Şehir
Konya
Tolga bey selamlar.
Çok güzel bir coğrafya ve güzel bir gezi. Anlatım için de teşekkürler.. Gözünüze gönlünüze sağlık..
 
  • Beğen
Tepkiler: Tolga Gürgün

bulentesk

Üye
Kayıt
28 Mart 2005
Mesaj
47
Tepki
40
Şehir
Eskişehir'in sevimli bir mahallesinde.
Tolga Kardeş,
Çok etkileyici bir gezi olmuş. Hem de yalnız!Tebrik ediyorum.
" Çok farklı alan derinlikleri arasında seyrederken; önündeki, sağındaki ya da solundaki bir nesne dikkatini çekiyor. Onu pedal çevirerek izlerken daha ilginç bir görsellikle karşı karşıya kalıyorsun. Nesnenin belki beş, belki on, belki de daha fazla kilometrelerce ötesindeki dağların, kayaların yada ormanın hareket ediyormuş hissine kapılıyorsun."
Fotoğrafların da bu hisleri de tatdırdığın için ayrıca teşekkür ediyorum...
bülent YILDIRIM
 
  • Beğen
Tepkiler: Tolga Gürgün

Necati Bilgen

Daimi Üye
Kayıt
28 Temmuz 2005
Mesaj
337
Tepki
793
Şehir
Bakırköy, İstanbul
Sevgili Tolga, ve bisiklete binenler. İşte böyle kararını vereceksin gitmek görmek istediğin yerlere yalnızda olsa gideceksin,fotoğraflıyacaksın.Bisiklet sevgisi,doğa sevgisi.Bunların tadını yaşayanlar bilir.Bizlerede yaşattığın için teşekkürler. Bütün arkadaşlara BOL PEDALLI GÜNLER...
 
  • Beğen
Tepkiler: Tolga Gürgün

CenGaver

Üye
Kayıt
22 Eylül 2006
Mesaj
9
Tepki
9
Şehir
Il Aksaray
Merhaba Tolga Kardeş,

Karadeniz turun çok güzel olmuş. Bölgenin coğrafik yapısı zaten MTB için mükemmel. 2007 Temmuz aylarında bizde buradaki ekibimizle Ordu ÇAmbaşı yaylasında 4-5 günlük bir tur planı yapıyoruz.

Işallah seneyede ben buradan fotoları yayınlarım.

bize karadenizde tur ile ilgili tavsiye edebileceğin noktalar varmı?

Selamlar
 

Tolga Gürgün

Forum Bağımlısı
Kayıt
3 Aralık 2005
Mesaj
1.639
Tepki
2.142
Şehir
İstanbul
Bisiklet
Pinarello
@CenGaver

Cihangir Selamlar,

Tamamen katılıyorum size MTB için ideal bölgeler.Mutlaka Ordu'nun çıkılası ve görülesi yaylaları vardır.Ordu'yu en son Karadeniz seyahatim sırasında çok güzel bulmuştum.

Uçakla İstanbul dan Erzurum ordan bisikletle Trabzon a inip , İstanbul a geri dönecek şekilde , benimde planlarım var yakın zamanda ama bakalım...

Sanırım pek yardımcı olamadım , forumda üye olan karadenizli arkadaşlar eminim bizlere o bölgelerde çok keyifli parkurlar önereceklerdir...

Saygılarımla,
Tolga Gürgün
 

Süleyman Şatır

Forum Bağımlısı
Kayıt
22 Mart 2005
Mesaj
1.151
Tepki
2.733
Şehir
Fatih / İstanbul
Çok güzel bir gezi olmuş, tebrikler... Hopa'dan Artvin'e doğru pedal basmak iki yıldır, bizim de programımızda vardı ama, gerçekleşemedi... Yazı ve resimlerinizde merak ettiğim bu yol hakkında oldukça fikir sahibi oldum... Paylaşımınız için teşekkürler...
 
  • Beğen
Tepkiler: Tolga Gürgün

YigitSAYIN

Aktif Üye
Kayıt
9 Aralık 2008
Mesaj
121
Tepki
16
Şehir
Samsun
Şimdi buralar noldu bilirmisin hocam baraj yapıldı , alt yol yukarı tasındı , yollar duzleşti , ulasım kolaylaştı. . .Cankurtaranda bisikletle geçmiştim kışın allah herkeze boyle güzellikler nasip etsin . . .
 

malazivore

Aktif Üye
Kayıt
28 Mayıs 2008
Mesaj
101
Tepki
195
Şehir
Istanbul
Bölgenin son hali içler acısı, o deli gibi akan Çoruh üzerine bir sürü baraj yapıldı. Ekosistem tamamen değişti. Birçok köy sular altında kaldı vs. Tam görülmesi gereken zamanda görmüşsünüz...