Scudo Sports

Hızlanma için vites değişimi

The Ertuğrul

Forum Bağımlısı
Tepki
313
Geçen gün 1 saatlik yola çıktım önüme 2 saldırgan köpek çıktı bisikletle hızlanamayınca inip taş atarak korkutmak zorunda kaldım. Sizce bisiklette ani hızlanmanın vites değişimi nedir?

Scudo
Bence hızlanmakla ugrasma. Trafikte kendi canını riske atarsın. O hayvanlara hiç bişe olmaz ;) En iyisi yavaşla dur bak o zmn hayvan senden tırsacak :p
sen ondan kaçtıgın için seni kovalıyo gibi oluyo ondan bu tipik davranış oluyor:p

Eğer düşük hız ise ve direk havlamaya başlayınca heyecanlanmaya gerek yok, zaten ısıracağınıda sanmıyorum.

Dün bana oldu kabataşta köpek birden havlamaya başladı gidonu sola kırdım o an caddede hızlı giden bi araç olsa kesin çarpardı , kesinlikle heyecanlanmamak lazım :)

bir gün 21.viteste inişli çıkışlı keskin virajlı bi yolda gidiyorum inişin ardından yokuş var hemen.Baktım hızlansam vites değişmeden çıkarım.bastım pedala inişi aşağı indiem yokuşu çiktım tam sonuna geldim orada da viraj var .durma seviyesindeydim neredeyse.2 tane köpek kenardan fırlamasınmı.Hızlanmak ımkansız.attım bisikleti yere tepeye tırmanmaya basladım.o altı dumduz ayakkabıyla nasıl tırmandım anlamadım.Adamda kenardan kaçma kaçma bişe etmez diyo ya o bana koyuyo

2 köpek 1 köpekten daha tehlikelidir. aralarında şöyle bir muhabbet oluşur.
1. köpek - bak şu gelen adama dalacam şimdi.
2. köpek - hadi lan oradan sen kim dalmak kim.
1. köpek - bak havlıyorum. adamı kovalayacam şimdi.
2. köpek - hadi lan otur gölgede işte. kaldırma beni şimdi yerimden.
1. köpek - lan ben dalarım, döverim oğlum.
2. köpek - bak şimdi kalkıyorum ayağa.
1. köpek - sen tırsıksın oğlum. tırstın sen artık. dalmak mı sen.
2. köpek - şimdi .... rım ben onu.

eğer kaçmaya başlarsan vay haline. itlerin itibarı artar. 9 mahalle kovalarlar peşinden.

Köpekten kaçıp kaçmamak tartışma konusu. ben buna hiç bulaşmak istemem. Ama daha iyi hızlanmak için hangi vites sorusunda hata var. Zaten sabit bir vitesde gidemezsiniz ki. Bir arkadaşım yukarıda yazmış 21. viteste (3-7) inişli çıkışlı bir yolda gidiyorum diye. inişli çıkışlı bir yolda sabit vitesle gidilmez ki. Hele sürekli 3-7 hiç gidilmez. Bu yanlış bir uygulama. Hem bisikletinizin yürüyen aksamını zorlayan hem bacaklarınızı özellikle dizlerinizi zorlayan ve eklem rahatsızlıklarına davetiye çıkaran bir yaklaşım. Onun yerine hep "uygun viteste" gitmelisiniz. (Aynen otomobil gibi. otomobili de 5.viteste kaldıramazsınız yada tüm gün 1. viteste gidemezsiniz.)

Uygun viteste olduğunuz durumda zaten hızlanmak için gerekli olan şey pedal devrini (kadans) yükseltmek ve yeterince yükselince bir üst vitese geçmek.

Eğer sadece tek bir vitesi kullanacaksanız aktarıcıları, koca rubleyi, koca aynakol dişlilerini, vites kollarını ve tellerini boşuna taşıyorsunuz demektir. geçiniz single speed'e kurtulunuz bunlardan.

Kadans konusunda ise açıklama yapmak burada sanırım yeri olmayacaktır. bu konuda forumda oldukça fazla başlık ve birçok bisiklet sitesinde makaleler bulabilirsiniz. yine de aradığınız bilgiyi bulamazsanız bir başlık daha açarsanız seve seve yanıtlarız..

2 Arkadaşım Caddebostanda köpekler yüzünden düştü...Biri Yürüyüş yolundan alt kademeye düştü..Migrosun önünde hemde yüz üstü..Köpeklerden kaçayım derken...O yüksekliği bilirsiniz..:)
O yüzden heyecanlanmayın..Onlar elbet geri vites yapıcaklardır..

ben alıştım artık artık dalga geçiyorum köpeklerle kovalamaya başlıyo nasılsa bende hızlı gidemez önce yaklaşmasına izin weriorm yaklaşıyo ben biraz daha kızlanıyorum köpekkler deliriyor korkmayın yl boşsa geçin dalganızı köpekle hayatta yakalayamaz ama o köpekler beni bi gün yakalasalar canımı okuyacaklar :D zaten yavaş giderkende saldıran köpek görmedim saldırırsa da iş düştü başa Allah ne werdiyse geçiriyoruz hayvana :D gerçi hayvanların şiddet görmesinden ezilmesinden nefret edrim ama saldırısa benim de seçeneklerim sınırlı

Viteslerin hepsini attim bir kenara. Bisikletiniz vitessiz, sabit disli (fixed gear), bmx vs vs vs olabilir. Bu isi en guzel cozecek yontem saglam bacak kaslari :) Yeterince tork uygulayabiliyorsan her viteste yeterince hizlanabilirisin, kadans cevirmeyi de bir disiplin haline getirirsen vitessiz bisikletle de hizli gidebilirsin... ;)

bence köpeklten kaçılmaz kaçacağına vites düşürüp biras hızlı pedal çevirerek bu işi halledebiliriz bence çünkü :
1 Köpeğin saldırarak direk beline atlaması halinde kendini tekerin arasında bulacaktır. ve köpek bunu esap edebilir:)
2 önden atlasa aynı şey gene olacaktır
3 yandan saldırsa kafasına pedal gelecektir cesaret edemez:)
sonuç olarak arkandan sen kaçtıkça delice havlayarak kovalayacaktır. ama şöyle bir sorun var bu dediklerimi daha önce hiç denemedim hala hipotez safhasında beni hiç köpek kovalamadı ki :D bunları yapın belki işe yarayabilir yararsa teori olur belki :)

arkadaşlar bırakın köpekleri

zaten bulundukları bölgeden sahipliyse (sokak köpekleri zaten genelde similti:D[babaannem öyle der] oldukları için pek saldırmazlar) 50 metreden fazla uzaklaşmıyorlar

geçenlerde çorlu yakınlarında önerler köyü var orda da bi 5 km içerde bi çeşme oraya giderken bi cephaneliğin yanından geçiyormuşsunuz

tabii ne var besili köpekler 9 tanesi peşime takılınca rüzgarı karşı aynakol 1 arka
aktarıcı 7de zoru zoruna 50 metre pedal çevirdikten sonra köpek kalmadı ama o
50 metre hayatımın en güzel bisiklet sürüşüydü

bence köpekten kaçmak biraz da fantezi eğlence
:D
:D

güzel adrenalin oluyo:D:D:D

• Beğen
Tepkiler: Can.berk
köpekten hiç kaçmaya gerekyok durup beklemek daha mantıklı çünkü 2 ay önce benim başıma geldi bisikletin lastiklerine atlıyorlar lastik döndüğü için ilgisini çekiyor.bisikletten in onlar kendileri gider

ben de kaçmamak gerektiğini düşünüyodum fakat geçen gün kararım değişti.gece karanlık bi yolda parkın yanında geçerken hiç farketmediğim bi köpek(yanından geçiyomuşum belki de kuyruğundan falan geçmişimdir:D )birden atladı ve ayağımı ağzıyla tuttu hem de pedalla birlikte.ayağımı da çekemedim.sonra neyseki bıraktı:) o anda kardeşime yaptığım bütün kötülükler gözümün önünden geçti:D :rolleyes:

Köpeği görünce arka frene basıp kaydırarak köpeğe doğru arka teker ilerleyince korkup kaçabiliyor ..

Durmak ya da durmamak bütün mesele bu:)

Köpeklerin %90 ı durunca kaçıyor olabilir ama birde kaçmayanları var. Erzincan'da böyle ilginç bir olay başıma geldi. Arabayla bir köyden geçiyorduk ve çok sayıda köpek vardı. Tabi modifiye edilmiş, aslan kırması köpekler:) Biri arabayla yanından geçerken başladı havlamaya ama nasıl deliriyor nasıl havlıyor göreceksiniz. Aramanın önüne geçti, bizde ezmemek için yavaşladık, tamponu felan ısırmaya çalışıyor -pisikolojik sorunları olma ihtimali yüksek- fazla lafı uzatmadan tampona bolca diş geçirdikten sonra yanından usulca ayrıldık. Arkamızdan bir süre gelmeye devam etti yoruldu ve bıraktı. Bisikletle oradan geçiyor olsaydım durum ne olurdu tahmin yürütmek dahi istemiyorum;)

Geri