Scudo Sports

Hipertansiyon ve bisiklet

Göğüs ağrım bisikletten düşünce sol kaburga kemiğinin üzerine düştüm. Orada bir ağrı oldu. Bisiklet sürerken göğüs bölgemde bir ağrı yada tıkanmam olmuyor. Yakın bir zaman önce BT ilaçlı tomografi çektirmiştim.
Bunlar hep tahmin, o ct eskide kalmış artık, zaten görüntülemeler sınırlı bigli veriri, yeni bir tıkanıklık da olabilir, siz hızlıca kardiyologunuzla görüşün.
Kardiyak veya karotis kontrolleri normalse uzun sürüşlerde en muhtemel sorun özellikle de hipertansiyon ilaç içenlerde dehidratasyon olur, bundan sonra sıvı alımınıza dikkat edip turları o kadar uzatmamanınızı öneririm.
Dehidrate iken bir de tuz tableti içerseniz hem sıvı elektrolit dengenizi iyice bozar, zaten susuz kalmış böbreklerinize hasar verirsiniz.

Son düzenleme:
Scudo
Bunlar hep tahmin, o ct eskide kalmış artık, zaten görüntülemeler sınırlı bigli veriri, yeni bir tıkanıklık da olabilir, siz hızlıca kardiyologunuzla görüşün.
Kardiyak veya karotis kontrolleri normalse uzun sürüşlerde en muhtemel sorun özellikle de hipertansiyon ilaç içenlerde dehidratasyon olur, bundan sonra sıvı alımınıza dikkat edip turları o kadar uzatmamanınızı öneririm.
Dehidrate iken bir de tuz tableti içerseniz hem sıvı elektrolit dengenizi iyice bozar, zaten susuz kalmış böbreklerinize hasar verirsiniz.

Anladım, tuz tableti kullanmadım. Kullanılabilir mi? Diye tecrübeli arkadaşlarıma sormak istedim. Merakımı bu vesile ile gidermiş oldum. Önerinizle kardiyoloji ye randevu almaya çalışıyorum. Çok teşekkür ederim.🙏

• Beğen
Tepkiler: mcanerg
Benimde hipertansiyonum var ama ben ilaç kullanmıyorum düzenli bisiklet sürünce tansiyonum normal seviyelere geliyor biraz ara verince tekrardan yükseliyor sanırım sık sık bisiklet sürmek kan basıncını düzenliyor

Benimde hipertansiyonum var ama ben ilaç kullanmıyorum düzenli bisiklet sürünce tansiyonum normal seviyelere geliyor biraz ara verince tekrardan yükseliyor sanırım sık sık bisiklet sürmek kan basıncını düzenliyor

Bence sizde bir hafta sabah akşam tansiyon takibi yaparak. Doktorunuzun uygun bulacağı ilaçlarınızı kullanmalısınız.

Bende de hipertansiyon var ve duzenli ilac kullanmak zorundayim.
Duzenli bir sekilde bisiklet kullandigimda tansiyonum normal seviyelerde ama birkac gun biraksam hemen yukselmeye basliyor.
Doktor, bisikletin tansiyon hastalari icin cok faydali oldugunu ama kendimi asiri zorlamamam gerektigini soyledi. Uzun mesafe surusleri de problem yaratmazmis tansiyon hastalarina.

Arkadaşlar benim bisiklet maşası yarıya kadar göçüyor rebaunt ve kitlemesi yok yarıya geldiğinde tak ediyor bunun çözümü varmı
1714019163429.png
Bu ilaçtan alıp ılık suyun içine 4-5 tablet kırıp eritiyorsun. Aman dikkat edin 4-5 tabletten fazlası olmasın. Yavaş yavaş maşanın arasından bu ılık suyu dökerken içinizden yada dışınızdan maşam benim maşam benim tansiyonsuz yaşam benim şeklinde 4-5 sefer tekrarlayın hadi geçmiş olsun.

Yukarıda yaptığım bu şaka benimde tansiyon hastası olmamdan kaynaklıdır yoksa dolaylı yada dolaysız bir hastalıkla şaka yapmam mümkün değildir. Bu konuya bu soruyu soran arkadaşın bu cevabı hakettiğini düşünüyorum. :)

316564 dosyayı görüntüleBu ilaçtan alıp ılık suyun içine 4-5 tablet kırıp eritiyorsun. Aman dikkat edin 4-5 tabletten fazlası olmasın. Yavaş yavaş maşanın arasından bu ılık suyu dökerken içinizden yada dışınızdan maşam benim maşam benim tansiyonsuz yaşam benim şeklinde 4-5 sefer tekrarlayın hadi geçmiş olsun.

Yukarıda yaptığım bu şaka benimde tansiyon hastası olmamdan kaynaklıdır yoksa dolaylı yada dolaysız bir hastalıkla şaka yapmam mümkün değildir. Bu konuya bu soruyu soran arkadaşın bu cevabı hakettiğini düşünüyorum. :)
Dostum evde eski bir bisikletim vardi masasi sikintiliydi, valla ben ilaci alip erittim, bir gunde sonuc verdi. Gercekten ise yaradi. Su an downhill parkurundan bildiriyorum, bisiklet salkano ng 7850_xx model

Ben de bir kaç yıldır hipertansiyon hastasıyım. Bu konunun önceki sayfasındaki mesajımda detaylı anlatmıştım. Benimki kalp kası büyümesine bağlı bir hipertansiyon. Geçtiğimiz aylarda hayatımda ilk defa taşikardi (çarpıntı) yaşadım. Önündeki iki gün ilacımı aksatmış, bol miktarda kafein ve tuzlu tüketimim olmuştu. Hemen randevu alıp bir kardiyoloğa gittim. Doktorum kendime çok yüklenmemek ve bol sıvı almak kaydıyla bisiklete ve ilacıma devam etmemi söyledi. İlacımı vaktinde almamı ve asla aksatmamamı söyledi. İlacım Excaliba 20/5. İlacı düzenli kullandığım zaman hiç bir sorunum yok. Artık aksatmıyorum. :)
Bu arada bunu bahane edip zaten uzun zamandır kafamda olan ama erteleyip durduğum pedaldan elektrik destekli bir bisiklet aldım ;).

Sanırım çağımızın hastalığı hipertansiyon.
hareket eksikliği sağlıksız beslenme ve stress ve ülkemizdeki zor koşullar. Ben bunlara bağlıyorum
avcı toplayıcılıktan sanayi toplumuna geçisin evrimin yakalayamayacağı kadar hızlı olmasından kaynaklı, bu çağda da yapay zeka ve robotlar çok hızlı bir devrim oluşturacak
Buzul çağından daha çok az enerji ile hayatta kalanlar seçildiği için tür olarak kilo almaya da meyilliyiz

(link)

(link)

(link)

birde tansiyon hastalarının bu tür sporcu besinlerini kullanmanın sakıncası varmı ürünlerin içeriğinde bize gelmeyecek nelere dikkat etmek lazım

• Beğen
Tepkiler: Mustafa Başak
(link)

(link)

(link)

birde tansiyon hastalarının bu tür sporcu besinlerini kullanmanın sakıncası varmı ürünlerin içeriğinde bize gelmeyecek nelere dikkat etmek lazım

Fransa Turu'nda günlerce üst üste yarış performansında aktivite yapan birisi değilseniz, normal hayatınızda dengeli beslenen, kronik hastalığı olmayan bir insanın, bir iki saat süren bir spor aktivitesinde ek sporcu besinine veya elektrolite ihtiyacı olmaz. (İnternette tonlarca kaynak bulabilirsiniz.)
Bir iki saatten uzun süren aktivitelerde beslenmeniz gerekir. Bunun da sporcu besini olması şart değil, evde yaptığınız sandviçler de olur. Yarışçıları bundan hariç tutuyorum, yarışan kişinin çantasından sandviç çıkarıp yemesi olacak iş değil. Jeli alır 5 saniyede ağzına sıkıp yutar.
Sıcak havalarda, çok terlediğiniz zamanlarda kaybettiğimiz su ve elektroliti yerine koymak gerekir. Bunu da tuzlu fıstık, çubuk kraker, maden suyu ile giderebileceğiniz gibi yarış sırasında elektrolit tableti ile de halledebilirsiniz.
Özetle, saniyelerin önemli olduğu, yarış performansında olduğunuz bir aktivitede değilseniz, evde hazırladığınız ya da bakkaldan alabileceğiniz yiyecek içeceklerle istediğiniz kadar uzun süre bisiklet sürebilirsiniz.
Sorunuza gelecek olursak tansiyon hastası olarak bunları daha dikkatle kullanmanız gerekir. Doktorunuz daha doğru bilgi verecektir.
Sağlıklı sürüşler.

şimdi şöyle düşünün 80-100 km lik rota için sürüşe başladım evden öncesinden atıştırıp çıktım. gitmeye gittim dönüşte insan bir takviye bişey istiyor güç bitiyor bunu 1-2 saatlik sürüşler gibi düşünmeyin 4-5 saatlik turlar, yiyin bişeyler diyebilirsiniz ama ben tok karnına süremiyorum yada bişeyler atıştırsanız dahi mideyi rahatsız ediyor kendim için konuşuyorum yarışıyorum evet ama kendimle

şimdi şöyle düşünün 80-100 km lik rota için sürüşe başladım evden öncesinden atıştırıp çıktım. gitmeye gittim dönüşte insan bir takviye bişey istiyor güç bitiyor bunu 1-2 saatlik sürüşler gibi düşünmeyin 4-5 saatlik turlar, yiyin bişeyler diyebilirsiniz ama ben tok karnına süremiyorum yada bişeyler atıştırsanız dahi mideyi rahatsız ediyor kendim için konuşuyorum yarışıyorum evet ama kendimle
yok haklısın hızlı emilmiyen bir şey yenilince kan mide barsak sistemine akar, performans ciddi düşer dolayısıyla mola verilmeyecekse spor sırasında yemek yenilmez

• Beğen
4-5 saat gibi sürüşlerde ek takviye almanız gereklidir, yoksa duvara toslarsınız. Ek takviyeyi doymak için değil enerji seviyenizi yukarıda tutmak için alacaksınız, dolayısıyla tok karnına sürüş yapamıyorum diye birşey olmuyor. Ne kadar takviye almanız gerektiğini siz kendiniz belirleyeceksiniz zira herkesin bünyesi, yaktığı enerji vs aynı değil.

Misal 160 km ve yaklaşık 2300 metre tırmanış olan, 33-34 km/s ortalama hız ile bitirdiğim bir yarışta bana 5-6 matara su, 4 jel ve 4 adet enerji barı bana yetiyor.

4-5 saat gibi sürüşlerde ek takviye almanız gereklidir, yoksa duvara toslarsınız. Ek takviyeyi doymak için değil enerji seviyenizi yukarıda tutmak için alacaksınız, dolayısıyla tok karnına sürüş yapamıyorum diye birşey olmuyor. Ne kadar takviye almanız gerektiğini siz kendiniz belirleyeceksiniz zira herkesin bünyesi, yaktığı enerji vs aynı değil.

Misal 160 km ve yaklaşık 2300 metre tırmanış olan, 33-34 km/s ortalama hız ile bitirdiğim bir yarışta bana 5-6 matara su, 4 jel ve 4 adet enerji barı bana yetiyor.

soylediklerinizin bi kısmı dogru bir kısmı ise eksik bence. Tabi ki takviye şart hepimiz alıyoruz zaten.

alt paragrafta belirtğiniz yarış performansı ile solo performans arasında çok fark var. yarışta 160 2300m de 33-34 ortala yapmışsınız ki bu iyi bir değer ama tabi ki bunun ana sebebi peleton.

yoksa biz fanilerin solo olarak böyle bir performans vermesi mümkün değil. bu ne anlama geliyor peki? süre uzuyor. süre uzadıgı için de beslenme ritüeli değişmiş oluyor. 5 saat yarış işe 6,5 saatlik sürüşün beslenmesi çok farklı olur.

....
- yoğun su kaybında vücuda su takviyesi yapıyoruz ayrıca kan şekeri düşmesin diye aldığımız gıdaların yanı sıra tuz kaybına karşı tuz tableti vs almak gerekir mi?
Kas ağrısı ve kramplarınız da varsa tuz tabletinin faydasını görürsünüz.

• Beğen
Benim yarış derdim yok. Kendimle bile yarışmıyorum. Ben bisikleti hafif spor tadında ulaşım, gezi ve keyif amaçlı kullanıyorum. Yaş olmuş 50. Kendimle bile yarışacak olsam, bunu hırsa ve eziyete çevirip de keyifsiz bir sürüş yapmam. Bedenimin, kalbimin izin verdiği seviyelerde zevk alacağım kadar performans arttırırım. Baktım ki acıkıyorum. Kendimce güzel bulduğum bir mekanda durup yer içerim. Molamı da biraz uzun tutarım. Yediklerimin de keyfini alırım. Zaten arkamdan kovalayan yok. Sonrasında spor tadında gezmeye devam. Hele bir de kafa dengi arkadaşım varsa yanımda... :harika:

bende bir süredir tansiyon konuları ile uğraşıyorum. ne zaman ki bisiklet sürsem tansiyonum o gün normal ancak ara verdiğimde hemen ertesi gün 145/95 civarında seyrediyor, ilaç ile düşüyor ama ilaç kullanmak istemiyorum bi sürü yan etkisi var (kilo aldırıyor/nabzımı değiştiriyor) gibi.

umarım 4-5 kilo fazlamı da verirsem (183 boy ve 82 civarı bi kilodayım ancak ciddi anlamda bel bölgesi tamamen yok olmalı derler) bi miktar daha aşağı düşerse iyi olacak, yoksa ilaca bağımlı kalmak istemiyorum.
ne yazik ki gittiğim tüm doktorlar esansiyel (sebebsiz yada genetik tansiyon) olduğu konusunda hem fikirler.

yaklaşım olarak çok farklı doktorların tavırları; bazıları145/95 tansiyon uzun vadede ne kadar sürdürülebilir veya zaralı olduğu konusunda hem fikir değiller. bazıları bu değeri zararlı görürken. bazıları ise 45 yaşından sonra normal olduğunu da söylerler. sinir bozucu...

• Beğen
Tepkiler: Tuzlu_Fıstık
Geri