Scudo Sports

Hidrolik fren sorunları ve çözümleri

Scudo
@Yusuf !!WOW!!
Başlamadan fren kolunu sıkıp pistonları çıkardım ama yağı boşaltırken farketmeden geri döndürmüş olmalıyım :ssrtcbya:

Öncelikle şunu söyleyeyim; 2 gün önce kaliperin çalışan tarafından çok çok az yağ sızdığını farketmiştim.

Az önce kaliperi kapatıp şırıngaya su doldurdum( dot yarından sonra elimde olacak) suyu basınca bahsettiğim çalışıp yağ kaçıran piston fırladı. Diğeriyse olduğu gibi kaldı.

Durum böyle olunca pistonu tekrar yerine oturttum ve su ile kabaca bleed yaptım.

(Şırıngadaki kaliperi çıkarmadım) geçen sefer çıkan pistona baskı uygulayarak şırıngayı ittirsem de gömülü piston yine de gömülü kaldı. Bastığım su ise çalışıp yağ kaçıran pistondan tamamıyla çıktı.

Yağ kaçırdığını söylediğim tarafta sorun gözükmüyor. Öyleyse sıkıntı diğer tarafın çalışmamasıyla birlikte bütün hidroliğin tek pistona odaklanıp sızması değil mi?
Ben sorun göremedim açıkçası bu tarafta. Fotoğraflarda her şey net gözüküyor:
DSC_1166.JPG DSC_1167.JPG DSC_1168.JPG DSC_1169.JPG DSC_1170.JPG

@Mustafa Zeybek
Sağa sola da mı dönmüyor piston ? Pistonun üzerindeki tırtıklara bıçak veya cetvel tarzı bir şey ile dalıp döndürsen belki gevşer. Bunu denemiş miydin ?:okyrm:

• Beğen
Tepkiler: Mustafa Zeybek
@Yusuf !!WOW!!
Piston conta takımı 45 lira olduğu için denemedim :D başta tornavida ile biraz uğraştım, sonra cımbız ile. Bir de sizin dediğiniz gibi yapayım. Olmazsa yarın wd 40 bulup döksem nasıl olur?

Az önce denedim, bana mısın demedi. Gücümü de sonuna kadar kullandım. Tekrar cımbız denedim yine fayda etmedi. Sabah bisikletçimle bir konuşayım en iyisi. Bu arada sabırla yardım ettiğin için çok teşekkür ederim. Bu sorunun üstesinden gelebilirsem forumda birçok kişinin fren sorunlarını çözebileceğime inanıyorum.

@Mustafa Zeybek
Bazı spreyler contalara zarar veriyormuş. Shimano kullanıcı kitabında özellikle kullanmayın yazıyor ama sen bilirsin. Sıcak su nasıl olur acaba ? Conta lastik olunca esneyip kolay çıkma ihtimali olur mu ?

@Mustafa Zeybek

Su anda hepimiz piston ve contaya odaklandik. Ancak ''piston calismiyor'' dediginiz taraftaki kanalda bir sorun olabilir mi? Bu nedenle yag/su akisi duzgun olmayan tarafin pistonunda problem yasiyor olabilir misiniz?

@suat akman
@Yusuf !!WOW!! Sıcak su fikrini ortaya attığından beri kaliperi sıcak suya koyup koyup çıkardım ve cımbızla tekrar tekrar pistonu çıkarmaya çalıştım, olmadı. Piston başından beri 2mm kadar dışarıdaydı, sinirim bozuldu, onu da ben ittim, tam içeri oturdu. Kanalda sorun olduğunu sanmıyorum çünkü kaliperi mermere vurunca kanaldan kir aktı.
DSC_1172.JPG DSC_1171.JPG geriye sadece wd 40 ile bisikletçiyle konuşmak kaldı galiba :acpsnr::aglyrmngaa:

• Beğen
Tepkiler: suat akman
@Mustafa Zeybek

Yinede siringa ile acik tuttugunuz kaliperin supheli tarafina sıkıca yerlestirip su sıktıgınızda sorunsuz akıp akmadigini kontrol edin iciniz rahat etsin. Pistonda ve kaliper yuvasinda hasar gorunmuyorsa kanaldan suphelenmek disinda bir sey gelmiyor akla...

@isosel kapağı yurtdışında satılıyor eğer sorun kapaktaysa onu alman mümkün
(link) bu türkiyeye getirilebiliniyormuş

@suat akman
Ben frenin ilk sahibi değilim. Fren aldığımda tertemizdi ama malum elixir eski bir seri. 1000 km kadar kullandım ve farkettigim tek şey fren yaparken ön tekerin öne arkaya doğru esnemesiydi. Sorunu farketmem lastik değiştirmeye karar verdiğim zamana denk geldi. İç lastiğime bakmak için tekeri söktüğüm zaman fren koluna hafifçe basınca pistonun birinin oynamadığını gördüm. Sonra kola sonuna kadar bastım ama yine de tık yoktu. Sonrasını buraya yazdım zaten. Bir ihtimal piston artık kalipere yapışmış/ kaynamış vs olabilir. O yüzden wd 40 mantıklı geliyor.

Burada benim kusurum büyük. Frenin tek bakımının bleed olduğunu sanırdım...

@JusTiMe
baktım olacak gibi değil yap dolumu gaz çıkartılacak olacak mı olmayacak mı derken tam takım m355 sipariş geçtim aliexpressten. Ama bu iyiymiş teşekkür ederim:)

@isosel bunları alsaydın daha hızlı olurdu ya bu arada başına daha büyük bela aldın çünkü bu aldığın frenler içleri boş geliyor bütün kabloları ayrıdır doldurman her halükarda şart gerçi sonuçta yağ akıyor diyorsun kapakları alsaydın 2-3haftaya alırdın aliexpressde ne zaman geleceği belli olmuyor :D

@JusTiMe
yok yok yağları dolu geliyor sıkıntı yok. Aliekspreste takipli geliyor. 2 hafta oldu bugün yarın tr ye girer takipteyim yolda :krsn:
(link)

Son durum:

Pistonların ikisini aynı anda çıkaramayıp tek tek çıkarıp temizledim. Kaliperin diğer tarafında da bir sorun gözükmüyor.
DSC_1185.JPG DSC_1186.JPG DSC_1187.JPG
Dot 5.1 ile yağ doldurma işlemini yaptım, beyaz gres ile pistonları güzelce yağladım. Yaptığım bleed kusursuz olmamasına rağmen fren koluna abanınca ortaya çıkan gücün farklılığını hissettim. Biraz daha gözlem yapmam gerek ama sanki fren yaparken tekerin öne arkaya esneme sıkıntısı da geçti gibi. Özellikle @Yusuf !!WOW!! a, sonra ilgilenen herkese teşekkür ediyorum.

@venom09
Doğrudur, espri yapıyorum abi. Kendisi ilk şirket aracım olur :D:D(ilk arabamızda tabi). Bende yeri ayrı keratanın :asik::asik:

• Beğen
Tepkiler: venom09
o zaman sende bizdensin:) apaçi modeli gelmesin aklına. aile arabası.

• Beğen
Tepkiler: Yusuf !!WOW!!
@venom09
Bu devirde binilecek en makul araba. Parçası, yakıtı vs. Sınırları zorlamıyorsan, kafana takma usta. Kazasız belasız :asik: Konuyu da eccuk dağıtmışız bu arada :D:D

• Beğen
Tepkiler: venom09
Geri