Allah aşkına v freni ölümüne savunmaya gerek yok. Yarış koşmuyorsanız bırakın 100-200 gram ağır olsun ne olur ki? Disk frenin faydası saymakla bitmez:
1) Jant frenlerinde fren yaptıkça uzun vadede jant çemberi eskir; yeni jant çemberi, jantın yeniden örülmesi sağlam masraf yapar. Disk frende eskiyen şey rotor olur, jant çemberi değişiminden daha ekonomik ve daha az zahmetlidir.
2) Yazın sıcak havalarda jant çemberi fren diskine göre yere daha yakın olacağından sıcaktan daha fazla etkilenecek bu da fren mesafesini olumsuz etkileyecektir.
3) Jant frenlerinde fren yüzeyi lastiğe yakın olduğundan fren sonucu ortaya çıkan ısıdan lastik daha çok etkilenecek bu da lastik ömrünü kısaltacaktır.
4) Islak havalarda jant frenlerinde fren yüzeyi daha kolay ıslanacağından fren mesafesi uzayacaktır (bisiklet anasını s**sen durmayacaktır); buna karşın disk fren daha a ıslanır, ıslansa bile frene dokunulduğunda daha kolay kuruyacaktır. Benim bisikletim de disk frenli, eğer balataların durumu iyiyse yağmurlu ve yağmursuz havalardaki fren mesafesi farkının farkında bile olmuyorum. Özellikle İstanbul gibi trafiğin tampon tampona aktığı şehirimsi coğrafik bölgelerde çok önemli bir husus bu.
5) Jant frenlerde fren yüzeyi yere yakın olduğundan fren sistemi kirden daha fazla etkilenir.
6) Disk frenin jantları ön plana çıkardığını, bunun da estetik bakımdan bir artı olduğunu düşünüyorum. Jant frenli bisikletlerde jant yüzeyi için jant çemberinden yer ayrılmasının jantları geri plana attığını düşünüyorum. Ayrıca fren rotorunun da bisikletin jantlarını daha yakışıklı gösterdiğini düşünüyorum.
Bu v frenli bisiklet:
Bu da disk frenli bisiklet:
Jant frenlerinin en geç 5 yıl sonra yalnızca hafifliğinden dolayı yol bisikletlerinde, ucuzluğundan dolayı market bisikletlerinde kullanılacağını düşünüyorum. Nasıl BİM, A101 bakkalların; Uber, Careem t*ksilerin; otomobiller atların; Wikipedia meydan larousse'nin; WhatsApp MSN'nin; vapurlar kayıkların yerini almışsa disk fren de jant frenin yerini öyle alacaktır. Sonuçta azıcık ağırlık fazlasını saymazsak disk frenin jant fren sistemlerine göre bir sürü avantajı var durma mesafesi bakımından. İşletme maliyeti bakımından da V frenin büyük bir avantajı yok. Disk fren balatası jant fren pabucundan biraz daha pahalı, buna karşılık jant frenleri uzun vadede jant çember değişimi gerektirir.(Mekanik diskler için geçerlidir, hidrolik sistemlerde periyodik yağ değişimi önemli bir masraf kalemi olup işletme maliyeti bakımından hidrolik diski V frenin gerisine atmaktadır.)