Scudo Sports

Her şeyin fiyatının artmaya devam etmesi

Öncelikle; kompresyon çorabı satışı ve kullanımı yasaklanmalı. Yasaklanmayacaksa da devlet V12 motorlu arabadan aldığı kadar vergi alsın. Böyle çirkin şey olmaz...

Döviz kurlarının artışı maliyetlere ve fiyatlara hemen yansımaz. Dolar 2,5 Lirayken aldığı 2015 model bisikletlerin fiyatını dolar arttıkça saat başı güncelleyen bisikletçiler gibi müstesna işletmeleri saymazsak; distribütörler ve satıcılar eski fiyattan aldıkları ürünleri eski fiyattan satmaya devam ederler. Stoklar bitip de yeni ürün ithal edildiği zaman onların fiyatı yüksek olur.

Bir de ara mallar için büyük oranda dışa (ithalata) bağımlı olma durumumuz var. Tekstil yerli üretim ama iplik ve boyanın çok büyük bir kısmı dışarıdan geliyor mesela. Yerli üreticiler döviz ilk arttığında "ödediğim maaş da, kira da Türk Lirası, ham maddeyi de yılbaşında ucuza aldım" diye fiyat arttırmaktan kaçınabildiler, fakat eldeki ham madde bitince maliyetleri arttı ve bunları fiyata yansıtmak zorunda kaldılar.

Tek bir ürünün kısa süreli fiyat değişimine bakarak sonuç çıkartmak doğru değil. Karşılaştırma yapılacaksa 1 yıl öncesi ile karşılaştırmak daha doğru mesela. Son 12 ayda Türk Lirası %40 civarı değer kaybetti ve enflasyon %25 civarında gerçekleşti. Bir sene içinde fiyatı %40'tan fazla artan şeyler varsa, onlarda bir çapanoğlu aramak lazım...

Bu arada, Avrupa'da 70€'dan ucuza kaliteli kot bulmak gayet mümkün. Mesela Zara İspanya:
(link)
Liste fiyatı 36€'muş, 29'a düşmüş. En ucuzunu bulacağım diye çok da aramadım, ilk aklıma gelen marka Zara, ilk karşıma çıkan model bu oldu.

Scudo
Ücret yapışkanlıkları
Menü maliyetleri
Kur geçişkenliği
Fiyatlama davranışları

Yeni Kesnesyen iktisatçılar buyrun söz sizin

@hamlet2006 bunlar 100 yıllık tanımlar. Bu batılılar daha hem toylar hem de saflar.

This is ortadogu...

Buranın jargonu da modeli de bambaşka..

Misal
Deve bir akçe , deve bin akçe
Kör malın kör alıcısı olur....

Ben Turkiye ozelinde meseleye (tum ayrintisini Tefe Tufe ve yansima zamanlarini bildigim halde) teknik anlamda bakmiyorum. Iktisat bilimi icin la ahlaki derler. Ama bizde ahlaksizca fiyat artislarina kilif olarak anlasiliyor. Siz enflasyon %10 artti deyin. Esnaf bunu %20 yansitiyor. Fiyatlar genel seviyesindeki reel artistan fazlasini koyuyor cogu zaman. Zaten tedarikci cogunlukla tek. Fiyatlari da kendileri belirliyor. Iyilerini tenzih ederim ama bu ulkede esnaf hic hazetmedigim bir kesimdir. Krizi kazanca ve firsata cevirmeye bayilan ve cogunlukla gucun kolesi tiplerdir. Iyiler uzerlerine alinmasin. Tuvalet kagidinin icindeki karton ruloyu genisletip enini de yarim santim daralttiktan sonra bir de enf+10 puan zam yapabilen zihniyet. Maliyetleri biliyorum savunmaya kalkanlar icin.

Cözüm japon modeli az mal az sorun. Herkes hayvan gibi mala abanırken herkes hayvan gibi mülke şiyederken o fiyatlar düsmez. Ben zen felsefesine dönüyorum sizi bilmem.

(link)

@Çağdaş78
2008 ABD Mortgage Krizinin diğer adı ''deve var bir akçe deve var bin akçe'' dir.
@Çağdaş78
Tam rekabet piyasasının bütün özellikleri ile çelişir.Çelişmesinde zaten sıkıntı da yoktur.Çünkü modern dünyada bile tam rekabet piyasası zaten yoktur.

@Çağdaş78

bu dip istasyonu temmuz da 200₺ ydi. geçen ay 250₺, bu ay da 300₺ oldu. iyice bokunu çıkardılar işin. hadi bu ürün ithal ama türkiye de üretim yapıp satanlar dolar yükselirken anında zam, düşünce indirim falan yok. kasıtlı olarak bu alçaklığı yapanlar vatan hainidir

(link)

@Serkan Mıstınoğlu Tekstil sektöründe şöyle birşey var. Ülkemizde üretilen bir çok giyim ürünleri yurt dışına gidiyor kalitesiz olanlar ise Türkiye piyasasına sunuluyor. Bizim maksimum 25₺ mal ettiğimiz bir ürün mağazalarda 200-300₺ bandında satılıyor gerisini sen düşün :kötü::snzdglsn:

Ekonomi kuralları; dünyanın her yerinde, benzer şartlar altında o ekonomiyi oluşturan oyuncular tarafından benzer şekilde oynanır.Türkiye'deki esnaf Mehmet Efendi ile Almanya'daki esnaf Hans Efendi benzer şartlar oluşur ise benzer tepkiyi verir.Ancak asla benzer şartlar da oluşmaz.Çünkü her ülkenin içinde bulunduğu hukuki,sosyal ,kültürel vb yapı aynı değildir.Ben esnaftan çok konjonktürün oluşmasında birincil aktör olan gelmiş geçmiş ve mevcut olan iktidar sahiplerine bakarım.
Türk'ün serbest piyasa ekonomisi ile imtihanı.

(Ürünlerimizin hiçbir çeşidinde esnaf koruyuculuğu ve iktidar yericiliği yoktur.):) Kızmayın diye not düştüm.:tskler:

Döviz kurlarındaki düşmelerin kalıcı olacağına ve Türk Lirası’nın değerinin belirli bir kurda istikrar kazanacağına yönelik çok güçlü bir kanaat oluşursa, şirketler de gelecek dönemlerde üretim maliyetleri düştükçe fiyatlarını orta ve uzun vadede düşüreceklerdir.(evrensel bir ekonomi kuralıdır)Üretim maliyetleri çok önemlidir çünkü Türkiye'de talepe dayalı enflasyon yerine maliyet enflasyonu(girdilerin ithal olması nedeniyle dövize bağlı olması) vardır.

• Beğen
Tepkiler: lightningstrike
@hamlet2006 yapma hocam . Kıyaslama doğru evet. Ama biraz da biz malımızın huyunu biliriz yani. 80 lerde 90 ların basında "ticarete atıl ilk sene arabanı ikinci sene evini alırsın" anlayışı vardı. Herkes esnaf olmaya başladı. Dükkana gelen müşteriye bile bakmazlardı. Nede olsa alıcı çoktu. Cepler nakitten şişmiş evine kasa alanlar vardı. Krizlerden sonra biraz biraz müşteri velinimet oldu. Biraz da avm lerin etkisi tabiki. Eski günler geçti. Ayakta kalabilenler evrim teorisini dogrular bicimde şam şeytani oldu.
Şartlar evet etkiliyor. Güvensiz ve belirsiz piyasa. Aşırı vergiler , kira adı altında ranttan para kazananların etkisi , belediyeler... Sanki hepsi birleşip anti-voltranı oluşturuyor. Ama büyük küçük ticaret kesiminde de bir sorun var. Sirket adina yapilip vergiden dusulen harcamalar. Almak icin 6 ay sira beklenilen ulkede WV nın sorunlu araçlar ile ilgili yetkili satıcının hiç üzerine alınmaması.
Ahi teşkilatı yok artık.

Bir de etiketlerde "Enflasyonla topyekün mücadele" gibi saçma bir slogan yazmakta. Afedersiniz ama topyekün bir geçirme söz konusu. Dolar 7.50 olduğunda bir daha o sınırı göremeyeceğini bilip "Ülkem için bozduruyorum" diyen sahtekarlarla suyun bulanıklığından faydalanmaya çalışan kan emici sülüklerin hiçbir farkı yoktur. Hepsi dürüstlükten uzak fırsatçı asalaklardır.

"İtibardan tasarruf olmaz" diyerek lüks ve israfın dibine vuran haramilerin başa geçirildiği ülkede kafa yapısı değilmez..Kim ne tutturursa..

@Çağdaş78 Biraz rahmetlik Turgut Özal'ın pişmanlığını veya en büyük hatasını anlatmışsın.Özal'a bir röportajda sorulmuş.En büyük pişmanlığınız ne diye?Özal:'' Liberal ekonominin kültürünü tüm kesimlerde oluşturmadan liberal ekonomiyi getirmek'' olduğunu söylemişti.

Ürünlerimizin hiçbir çeşidinde liberal ekonomi övgüsü de yoktur.:) Liboşları ise özellikle sevmem.

Elin de dövizi olmayıp malı ile krize yakalananların başvurduğu bir çirkinlik diyorum ben buna. Bu kriz ile sadece mal,mülk değil insanlığımızı da kaybetmiş olduğumuzu gördüm. Geri dönülmez bir yola girdik, üç kuruş çıkar için, gözünü karartıp, Vatanı nı, Milletini satabilecek azımsanmayacak bir zümre nin var olduğuna şahit olduk. Döviz artsın diye alkış tutanlar, ekonomi batsın isteyenler gördüm yakın çevrem de. Tiksindim insanlardan. 49 yıllık hayatım da bir çok kriz gördüm, insanlığımızı kaybettiğimiz böylesine bir krize hiç şahit olmadım. Döviz düşüyor diye yıkılan insanlar var, dövize müdahale ediliyor diye beddua edenler var. Şu acımasız zamları koyanlar da bu zümreden, dövizi olan parayı buldu biz neden kar etmeyelim diyen zihniyet. Yalnız artık çok geç, hepimiz büyük kaybettik. Paradan, mal dan,mülk den bahsetmiyorum, bunlar yerine zamanla konur ama bizi Milletçe ayakta tutan karakterimizi, bilincimizi kaybettik. Bunu tekrar yerine koymak, birbirimize güvenmek artık çok zor.

Ortalık karışacak yine:komik:
Yine birileri ''hain'' ilan edilmiş,birileri ''ahlaksız''..!
Öyle komik ki:komik:
Ülkede sayıştay devre dışı bırakılmış,bir bakıyoruz ki soğanları depolayanların peşinde zabıta koşuyor..Ülkeye bak ya:komik:
Stokçu bunlar,hain bunlar,ahlaksız bunlar filan..Sen?
Ben eşrefi mahlukatım:komik:

Bu piyasa SERBEST değil mi?Serbest..!
(Serbestin ne demek olduğunu bilmeyenler,google'a bakabilir..)
Peki,ben istediğim zaman elimdeki ürünü satmama hakkına sahip miyim veya istediğim ürüne istediğim parayı isteme hakkına sahip miyim?
EVET..!
Ne diyorsun bana o zaman?!
Sen bana nasıl hain dersin,nasıl ahlaksız dersin?!
Adam soğanı depoya doldurmuş,satmıyor..Sanane..İster satar,ister satmaz..Sen bu adama karışamazsın ki..

Ülke böyle mi yönetilir?
Soğanları satın,dolarları bozdurun,iphoneları kırın filan:komik:

@ahlaksız benim unutulmazlar listem var.
Malum olan büyüklerden başka.

Ihracatçı (TIM)başkanı Satıcı nın Misıra tekstil fabrikası tasimasiydi( abd ye uygun vergi ile mal satma derdi bile olsa trajikomik).

Babalar gibi satan sıvı yumurtacı güzeli.

Kendi kendini besleyen ülke lafının efsane olduğunu söyleyen ne eken ne biçen sözde tarım bakanı.

Bu arada abd nin başkanlarından mısırcı fıstıkçı olanlar vardır. Ve bunlar bildiğimiz oz çiftçiydiler. Öyle kısa yoldan ithalat ihracat ile para kazanan sözde değil.

• Beğen
Tepkiler: hamlet2006
@Çağdaş78
Her zaman bunu ben de söylerim.İnanın ben de hiç unutamıyorum.
----------------------------
Üstadım, değerli hemşehrim,değerli dostum size de ayrıca saygılarımı sunarım.

• Beğen
Tepkiler: Çağdaş78
@hamlet2006 aslinda vatandasi olmasak komik bir ulke de. Kızmamız, daha iyisini istememiz de ,ayrı gayri demeden yanlışa yanlış dememiz de bu yüzden. Memleketin vaziyeti , milletin hali pek iç acıcı değil.

• Beğen
Tepkiler: hamlet2006
Doların düşüşünün geçici olduğunu düşünen çok herkes 2019 a odaklanmış durumda buda piyasaya bu şekilde yansıyor ki 2019 dan bende çok ümitli değilim açıkçası...

MI 6 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Geri