Teknik olarak zinciri, aynakolu ve rubleyi yanal yüklere maruz bırakmamak için benim uyguladığım doğru vitesler 9 lu sistem için şu şekilde : 1-1,1-2,1-3,1-4,2-2,2-3,2-4,2-5,2-6,2-7,2-8,3-6,3-7,3-8,3-9
Yani "abi bu bisiklet kaç vites" sorusunun cevabı en azından benim için 3lü aynakol ve 9lu ruble ile 3*9 = 27 değil 15 oluyor. Bunlar teknik olarak doğru vitesler.
Bu viteslerden o anda hangisinde olmam gerektiğine ise yukarıda da yazıldığı gibi kadans ile karar veriyorum. ben şahsen kadansı (Dakikadaki pedal devir sayısı) 90 ile 105 arasında tutuyorum. Zaten 105 in üzerinde bisiklet üzerinde şahsen ben zıplamaya başlıyorum. 90 altında ise kaslarım şişiyor ve performansım düşüyor. o yüzden ben dik bir yokuşun ortasında yada hızlı bir inişte yada frenleme esnasında olmama bakmaksızın vites değiştiriyorum. Ancak ne zaman olursa olsun vites değiştirirken çok kısa bir süreliğine de olsa kadansı düşürerek zincirin yükünü azaltıyorum. eğer sprint atacak isem 90 kadans ile gittiğim vitesten 1 yukarı çıkarak
sprinte başlıyorum. normalde sprint esnasında vites değiştirilmez ancak bulunduğum vites yeterli olmuyor ise aynı şekilde çok kısa bir süre zincirin yükünü boşaltmak için kadansı biraz düşürüp vites değiştirip devam ediyorum.
Bu arada vites oranlarından bahsetmek gerekiyor demiş yukarıda bir arkadaşımız ki bu da çok doğru. Birçok oranda ruble, aynakol olduğu ve çoookk sayıda kombinasyon olabileceği için oranlar bulunduğunuz vites için çok önem kazanıyor. Benim yukarıda bahsettiğim min 90 kadans yöntemini her bisiklette uygulayabilirsiniz. (Kendi ideal kadans aralığınızı zaman içerisinde tecrübe ederek bulabilirsiniz.) Devir üzerine kurulduğu için oranlar ne olursa olsun maksimum verim ile gidebileceğiniz viteste olursunuz. ama arkadaşım 3-7 gidiyor ben 2-8 gidiyorum ama aynı hızda ve kadansdayız bu nasıl oluyor sorusunun cevabında oranlar var.
(2-8 , 3-7 örneği tamamen kafadan atma örnektir. herhangi bir ruble-aynakol ikilisinde bu oranların birbirini tutup tumayacağı düşünülmemiştir.)