Scudo Sports

Hangi istikamette gitmeli??

rockbu

Aktif Üye
Tepki
159
Ben araba yolunda bisiklet kullanırken genelde arabaların tersi istikamette kullanıyorum. Çünkü karşımdan gelen arabaların ne yapacaklarını kestirebiliyorum. Acaba yanlışmı yapıyorum bisiklet sürenler genelde düz istikamette yol alıyolar. Ben bunu bi türlü başaramadım arkamdan gelen arabanın hep bana çarpacağını düşünerek stres yapmama neden oluyor. Acaba en doğrusu hangi istikamet fikirlerinizi bekliyorum. şimdiden teşekkürler

Scudo
Bence doğru istikametten şaşmamalı. Gerekiyorsa bir ayna kullanmalısın, ters istikamette yol almak, karşıdan gelen sürücünün dikkatini dağıtabilir.

Bence benim dikkatimin dağılmaması daha önemli :D yolun kenarından gittiğim için sürücülere engel teşkil etmiyorum. Cevap için teşekkürler

tüm dikkatinle karşıdan gelen arabanın kaputuna cıkarsan pek hoş olmaz bence.
özellikle ormanlık bölgeler gibi viraj içleri zor gorulen ve bol virajlı yerlerde bisikletle karşı şeritten gitmek pek mantıklı gelmiyor sonucta bana. tabi tecrubeyle sabit denemiş olanlar varsa fikirlerini merak ediyorum, sonucta en mantıklı ve guvenli yolu bulmaya çalışıyoruz.

şöyle bir örnek düşünücek olursak karşı seritten gidiyorsun ve tekere zara verebilecek bir cukur cıktı karsına, aynı anda karşıdan araç geliyor yola dogru mu kırıcan? cukura mı gireceksin? veya bunny hop ile üzerinden mi atlıyacaksın? bence kendi seridimizden gidince arkadan gelen kişi zaten şeridimizden gittiğimiz için dikkatli olacaktır yanımızdan gecerken.

bir başka konu da trafik kanunu. kanun bisiklet yolu olmayan yerlerde en sağ şerit bisikletlere aittir ve bisikletler tek sıra halinde yol alır der.

Tuonela senin dediğin de mantıklı. Virajlı yollarda ters şeritte gitmek tehlikeli olur. Kanunun en sağ şeridi bisikletlilere ayırdığını bilmiyodum öğrendiğim iyi oldu. ee kanun karşısında boynumuz kıldan incedir :) napalım bu fobimi yenmeye çalışıcam artık.Kulağı çok iyi kullanmak lazım. Ben bikaçgündür düz şeritte kulağımla arkamdan gelen arabanın mesafesini tahmin etmeye çalışarak denemeler yapıyorum. Gittikçe de gelişiyo kulak. Umarım başımıza kötü bir olay gelmez. Ben sakaryalıyım. yanılmıyorsam geçen sene, sakaryada bisiklet yarışçısı bir kıza antreman sırasında arkadan gelen bir araba çarpmıştı. Kız öldü ( yeri cennet olsun ). Belki arabanın gelişini görse kaçabilirdi. Bence yolun durumuna göre tercih yapmak önemli.

• Beğen
Tepkiler: UMUT ALAÇİÇEK
birde bişey yazmayı unutmuştum. bisikletlerimizde sinyal veremediğimiz için dönceğimiz yönü el işaretleriyle arkamızdan gelenlere bildirirsek riskimizi azaltmış oluruz

güvenli sürüşler.

@HaliliOzturk

ayna takabilir ama gece yol alıyorsa aynadan arkaya bakarken farlar gözlerine vurur ve :eek: :eek:

tuonela arkadaşım sinyalli stop lambaları var onlardan kullan ledli

Aman Bana BİŞey Olmasinda Kİme Noluyosa Olsun Banane ŞofÖrÜn Dİkkatİnden:D

ters yönden giderken karşıdan gelen aracın rüzgarından çok fazla etkileniyorsunuz. tecrübe ile sabittir.

• Beğen
Trafikte illa ki sagdan gideceksin diye bir kural olmadıgına göre isteyen sagdan isteyen soldan gidebilir ama başkalarının haklarına taciz etmeden yol alabilir fakat kanunun "bisiklet yolu olmayan yerlerde en sağ şerit bisikletlere aittir ve bisikletler tek sıra halinde yol alır der." ifadesi beni bu noktada kararsız bıraktı
ben en iyisi bildigim gibi sagdan soldan aradan dikkatli bir şekilde yoluma gideyim :)

• Beğen
doğru şeritten gitmek en doğrusu bence.geniş bir caddede ters yönden gidebilirsiniz belki ama çarşı içi gibi sıkışık bir ortamda çok zorlanırsınız.iş arabalarla bitmiyor.bir de yayalar var.genelde sola bakıp geçiyorlar, sağa bakma alışkanlığı pek yok.o yüzden yayalarla da problem yaşayabilirsiniz.

trafikte bisiklet diğer araçlarla aynı haklara sahiptir.
aynı zamanda, aynı kurallara uymak zorundadır da.
kurala göre sağ şeritin en sağından gitmemiz gerek.

bazı durumlarda yol yeterince geniş olmayabiliyor.
araçlar yanınızdan geçerken sol tekerleri karşı şerite
geçiyor. böyle durumlarda araç yanınızdan geçeceği
sırada karşıdan da araç geliyorsa, yaptıkları tek birşey
var. o da sizi yolun dışına atmak. birkaç kez başıma geldi.

bu durumda ben hiç çekinmeden yolu ortalıyorum.
eğer yol müsaitse yanınızdan geçip gidiyorlar. değilse
karna çalıyorlar ama en azından ezip geçemiyorlar ya da
sizi yolun dışına atamıyorlar.

bu arada, iki kişiyseniz yanyana gidebilirsiniz. yanyana
iki bisiklet, tıpkı bir araba gibi kullanabilir yolu. ama bunu
bilen araç şoförü var mıdır? hiç sanmam. bol bol korna,
biraz da küfür yersiniz.

Biz bir grup arkadaş Sivas Bölge Trafik Müdürlüğü'nün önünden geçmek üzere bir tura çıktığımızda giderken normal şeridimizde gittik(yol:iki şerit gidiş, iki şerit geliş orta refüjlü) yaklaşık 4 saat sonra gelirken de (orta refüj yüksek olup kesintisizdi) ters yönden yani yolun yine aynı kısmından gelirken polis amjalar bizi durdurdu.
1. Polis:Niye ters yönden gidiyorsunuz?
Biz: Karşıdan gelen arabaları görüp ne yapacaklarını kestirip ona göre hareket etmek için...
2.Polis 1. polise:Gençlerin gittiği yön doğru niye durdurdun onları?
Biz: Gittiğimiz yön bizcede doğru...
Bölge Trafik Müdürü:(Müdürlük binasından çıkarken bağırarak) Niye çocukları karşınıza alıp konuşuyorsunuz. Şurdan git deyin gitsinler.Pazarlıkmı yapıyorsunuz? tabi bize de defolun gidin tarzda hakaret ve küfür etti.
Ne yapacağımızı şaşırdık yine ters yönden gitmeye devam ettik.
2 hafta sonra bir arkadaşımızın bağlantıları sonucu kel kafalı müdür sürüldü...

yer yer benim de tersten gittigim oluyor. ilk baslarda bana da daha guvenli geliyordu aracla goz goze gelmek, alistikca sag seridi daha fazla kullanir oldum. ancak yolun cok kenarindan (sagindan) gitmemeli. kacacak yer mutlaka birakilmali. hele mazgal, cukur veya yamali asfalt ciktiginda sola yola kirinca arkadaki araba bayagi yanimdan gecince korkmuyorum diyemem. ortadan gidince feci korna isitiyorsun ve seni gectiginde de kizginlikla onune kiran da cikiyor. bir arkadasimla giderken is kulelerinin onundeki koprude bu olayi yasadik ve IETT soforunun sikistirmasina maruz kaldi arkadas. sonucta otobusun icinde buyuk bir arbede yasandi ve hareket amirligine sikayet dilekcesi verdi. sonuc tabii cikmadi, sulhen vazgecti sikayetinden. reevu marka aynali kasklari duymustum, bisiklet icin de yailmis. nedense baska hicbir marka bunu uygulamadi. ayrintili bilgi buradan alinir:
(link)
birileri getirse fena olmaz. 50£ gibi bir fiyati var ingilterede galiba.

@Tuonela

Evet avrupa ülkelerinde dönülecek istikamet yönüne kol kaldirilir. Ama burada alay konusu olabilirsin :) bizde ne yazik ki bisiklet kültürü cok geri. Misal : Bisiklete binen bayan direkt taciz nedeni... ben bi türlü baglantiyi kuramadim gerci.....

zamanında bizimkiler dizisindeki kapıcı cafer'i hatırlarsınız. bisikletiyle bakkala gidip donerken eliyle işaretini verirdi. yani bu bahsettiğim 10 yıl oncesi, birakalim bazı şeyleri de ogrenmesi gerekenler ogrensin. biz yapacagımızı yapalım zamanla bu yaptıklarıda ne diye kafa yorar insanlar.

• Beğen
Tepkiler: omurkadir
@gokdaltercume

buu dediğin döneceğin yönü elle işaret ederken bilmeyen şöför amcalarım "bu ne diye el kol işareti yapıyor" dıye bilir...babam da dahil çoğu şöför bu ne demek bilmiyor.....:boese157: :boese157: :boese157:

Geri