Scudo Sports

Halkı bisiklet üzerinde doğan ülke: Hollanda

Scudo
Artık Türkiye’deki gencolar da ak party değil after party falan istiyor Umut bey 😂 Amsterdam ‘da çekilmiş görüntüler.
Salı kral günüydü, normalde bütün ülke partiliyor ama kısıtlamalara dayanamamış gençler eğlenmişler, bulaştırmislar birbirlerine.

O güzel gün geldiğinde Turkiye'de yapılacak partinin yanında kral günü, rio karnavalı falan McDonald's doğum günü gibi kalacak diye tahmin ediyorum. Biz de burada eksik kalmayız, iyi eğleniriz kesin.

@ahmet1914 Başlık parası sanırım kültürel bir olgu. Din ile bir alakası yok. Din'den kastım Tevhid'dir onu da belirteyim. İslam'da mehir vardır o da evlenen kadının babasına ya da ailesinden birilerine değil kadının kendisine verilir almak zorunda da değildir.

@ahmet1914 Başlık parası sanırım kültürel bir olgu. Din ile bir alakası yok. Din'den kastım Tevhid'dir onu da belirteyim. İslam'da mehir vardır o da evlenen kadının babasına ya da ailesinden birilerine değil kadının kendisine verilir almak zorunda da değildir.
Allah razı olsun gerekli açıklamalar için ancak anlayamadım. Daha doğrusu mehir ile konunun ne ilgisi var onu anlamadım,veya yazdığınız mesajın. Eğer benim paylaştığım video istinaden diyorsanız ben espri olsun diye paylaştım üstteki videoyu izledikten sonra
:):)

Videolardan gördüğüm kadarıyla kask takan yok denecek kadar az, ayrıca kanuni olarak bir zorunluluk da yokmuş. Çocuklarını bindiriyorlar onlarda bile yok. Neden bu kadar rahatlar?

Avrupa daki kanunlara göre normal bisiklet ve saatte 25 kmh e bisiklet (pedelec) kask takma “zorunluluğu” yok.
Bu araçlar bisiklet yollarına kullanma izni var.

bkz bu konuda makale. ( 45 kmh uyumlu s pedelecs için kask zorunlu)

(link)

Bence iki temel nedeni var:
- Altyapı korur. Bisikletlinin zarar görmesine sebep olan etkenler ortadan kaldırılır ve bisikletliye saygı sağlanırsa geriye sadece aksaklıklardan kaynaklı kazalar kalır, onların da oranı kask takmayı gerektirmeyecek kadar düşük, neredeyse yolda yürüyen birinin başına gelebilecek şeyler kadar. Bisikletli ölümlerinde araçla çarpılarak ölenlere karşı kendi düşüp zarar görenlerin oranını düşünün. Tabii burada arazi kullanımından, yarış ve antremanlardan, akrobasiden bahsetmiyoruz, şehir kullanımından bahsediyoruz.
- Bisiklet yaşama entegre bir araç. Bisiklet yaşamla o kadar iç içe geçmiş ki bisiklete özel giyinmiyorlar, hedefe göre giyiniyorlar (dress for destination). Ek olarak, uzak ulaşımda bisikleti ara aşamalarda kullanıyorlar. Örneğin kiralık bisikletle istasyon, oradan trenle başka semt, oradan işe kiralık bisiklet v.b. Bunu bir günde defalarca tekrar ettiğini düşünün. Arada işyeri, yemek, müşteri ziyaretleri v.b. olduğunda bisiklet giyimini yanında taşımak hiç pratik değil.

Tabii forumda Hollanda'da yaşayan arkadaşlarımız var, en doğru bilgi onlarda.

Doğa kanunu, doğal düşmanı olmayan canlı savunma mekanizması geliştirmez ya da varsa da zaman içinde yitirir.
Karşıdan karşıya geçerken müptezelin birinin öldürme olasılığı düşük demekki.

Araba kullananların da neredeyse hepsi bisiklete bindiği için kask takmıyoruz demişti bir yerel vatandaş

Araba kullananların da neredeyse hepsi bisiklete bindiği için kask takmıyoruz demişti bir yerel vatandaş

İş yerinde bir arkadaşım;
-Acıyorum sana araban var bin gelsene sabah-akşam bisiklete biniyorsun yazık sana demişti.
-Bana mı yazık? Bir düşün bakalım :kötü:

Kendisine saygısı olan her insan kask takar. Bir gün başlarına umarım öyle kötü bir olay gelirki o zaman kask takmanın önemini anlarlar.

Adama nasıl bıkkınlık geldiyse artık içinden geçmiş resmen. 😆
İstediği kadar medeniyet kenti olsun,dünyanın heryerinde var bu dangozlardan o yüzden sen eşşeği sağlam kazığa bağla,gerçi burada kask falan hikaye,denk getirirse öldürür.

İstediği kadar medeniyet kenti olsun,dünyanın heryerinde var bu dangozlardan o yüzden sen eşşeği sağlam kazığa bağla,gerçi burada kask falan hikaye,denk getirirse öldürür.
Evet maalesef acı ama gerçek. Geçen hafta bisiklet yolundan giderken motorsiklet kullanan bir genç karşımdan geliyordu ve bana el kol hareketi yaptı burada ne işin var gibi.
Gülsem mi sinirlensem mi bilemedim.

...Tabii forumda Hollanda'da yaşayan arkadaşlarımız var, en doğru bilgi onlarda.

Yazılmışı varmış:
Bu kask meselesi cok karisik.

Bisiklet surucusunun guvenligi pek cok parametreye bagli. Bisikletinin hizi, bisikletin oturus pozisyonu, bisikletin diger araclar ve yayalarla etkilesimi ve trafikteki konumu, kilik kiyafeti temel parametreler. Bunlar arasinda bisikletlinin kask, dizlik, bileklik vs. takmasi olumcul ve kalici hasar birakan kazalarda belki de etkisi en dusuk etkisi olan onlemler. Saatte 90 km hizla giden 1.5 - 2 tonluk araclar ile ayni ayni seridi paylasip, guvenliginizi saglamak icin kask takin demek mantikli degil. Kask bu gibi kazalari engellemez, 90 km hizla giden otomobil size carparsa da kaskin sizi kafa tramvasindan koruma sansi malesef cok yuksek degil. Hadi kafa tramvasindan korudu bir nebzeye kadar diyelim, boyun, omurga sakatliklari gibi olumcul, kalici yaralanma riskler mevcut ve kask sizi bunlardan korumaz.
Esas mesele, kaza olduktan sonra surucuyu koruyabilecek pasif guvenlik onlemlerini arttirmak degil, kazayi onleyebilmek. Bunun icin en onemli etkenlerden birisi ulasim amaci ile yapilmis guvenli bisiklet altyapisi ( sahil yoluna yapilan bisiklet yollari ulasim amacli degil malesef ) ve bu altyapinin trafikteki diger araclar, yayalar ve toplu yasima ile entegrasyonu. Bu konuda yapilan dogru duzgun bir calisma yok. Merkezi yonetimin zaten umrunda degil bisiklet altyapisi, yerel yonetimler ise sekil olsun diye toplu tasima hublarini, universiteleri vs. birbirine baglamayan amacsiz bisiklet yollari yapiyor ya da Bagdat Caddesi gibi trafigin zaten kotu oldugu bir yerde hesap kitap yapmadan, entegrasyonu zerre dusunmeden sag seridi bisiklet yolu ilan edip hem trafigi daha da kotu hale getiriyor hem de bisikletiler icin riskli bisiklet yolu yapiyor.
Diger onemli meselelerden birisi de bisiklet ve araclarin beraber kullandiklari yollarda otomobiller icin hiz limitinin dusurulmesi ve bunun uygulanmasi ( kurallarin halkin lehine uygulanmasini beklemek buyuk hayalcilik biliyorum ). Beraber kullanilan yollarda ve kavsaklarda bisikletlilerin, otomobillerin ve yayalarinin gecisinin duzenlenmesi vs.

Bisikletlilerin trafikte yasadigi olumcul, kalici hasarli kazalarda kask takip takmamanin yarattigi fark ile yukaridaki etkenlerin yarattigi fark arasinda daglar kadar fark var. Atiyorum %95 risk yaratan etkenlerin hic birisini duzeltmeye calismadan, sorumlulugu ve kaza aninda sucluluk bahanesini direkt bisikletliye yukleyecek duzenlemeleri yapmak hem is bilmemezlik hem de isguzarlik. Bu karari alanlardan hic birisi senede 100 km'den fazla bisiklete binmemistir, belki de son 10 senedir hic bisiklete binmemistir. Trafige bisikletle cikan birisinin, kask ve reflektorlu yelek giyerek bisikletlilerin guvenliginin saglayabilecegini dusunmesi imkansiz.

Diger yandan, kask takmanin yukarida bahsettigim gibi etkisi her ne kadar az olursa olsun hic bir onlemin olmadigi yerde en ufak onlemin dahi alinmasinin faydali oldugunu dusunuyorum.

Trafikte Güvenlik

Bir de bu harici görüş var: (link)
“İnsanlar bisiklet sürerken kask takmalıdır, onları güvende tutar”

Kask takmak genel bisiklet sürüş güvenliği için çok az fark yaratır. Zorunlu kask yasalarına veya yüksek düzeyde kask kullanımına sahip ülkeler, bu yasaların olmadığı ülkelere veya bölgelere kıyasla, kafa yaralanmalarında (veya genel olarak yaralanmalarda) hiçbir azalma göstermemektedir.
Aksine, dünyanın bazı bölgelerinde ortam bisiklet sürenlere o kadar düşmanca davranır ki, pek çok insan, güvenlik konusunda sadece umut kırıntısı sunsa bile, kask veya başka ekipman kullanmaktan başka bir seçenek olmadığını düşünebilir. Yüksek oranda kask kullanımı, yetkililerin ortamı bisiklet sürmek için iyi tasarlayamadıklarına işarettir.
Kask kullanımının zorunlu kılınmasının olumsuz bir etkiye sahip olduğu kanıtlanmıştır: İnsanları bisiklet sürmekten vazgeçirir ve böylece daha sağlıklı ve daha aktif bir nüfustan gelen toplumsal faydaları azaltır. Bir kişinin kask takması veya başka herhangi bir koruyucu ekipman kullanması kendi tercihine bırakılmalıdır.
İyi bir altyapının etkisi göz ardı edilemez: Dünyada bisiklet sürmek için en güvenli ülke olan ve bisiklet süren en geniş nüfusun yer aldığı Hollanda, aynı zamanda en düşük kask kullanım oranına sahiptir. Bisiklet sürüş güvenliğine gerçekten önem veren herkes, öncelikle ve özelllikle altyapı için mücadele etmelidir.

Son düzenleme:
@Spartiat sagolsun link vermis daha once yazdiklarimdan, baska bir link de birakayim asagiya.
Ozetlersek, kask zorunlu yapilirsa atilan tas urkutulen kurbagaya degmiyor. Altyapi cok guvenli, arac suruculeri de bisiklet surucusu oldugu icin farkindaliklari yuksek, arabayla bisikletliye carpmanin cezasi da cok yuksek. Bu durumda kask zorunlu olursa tramvatik beyin hasarli kazalardaki dusus orani cok etkili degil ama bisiklet kullanimini da azaltacak ve kask icin gerekli altyapi ( komik geliyor belki biliyorum ama boyle de bir gercek var ) cok maliyetli.

Bisiklet kaskı takmak zorunda mıyım?

Kalin kafali olduklari icin beyinleri darbeye dayaniklidir belki :)

• Hahaha
Tepkiler: seko35.50
Geri