1- vites geçişi (yokuş)
yokuşta vites değiştirmek zordur, çünkü zincir gergin olduğu için, o an pedala asılıyor olduğunuz için vites bir türlü geçmeyebilir. daha üst seviye vites setlerinde bu durumu daha az yaşarsınız.
2- vites geçişi (sprint,atağa kalkma)
yukardakine benzer durumda. eğer ayağa kalkarak pedala var gücünüzle abanırsanız ve o anda vites değiştirmeye çalışırsanız özellikle sora sette vites hemen geçmez. vitese birkez daha dokunursunuz. bu kez 2 vites birden geçer ve o geçiş esnasında zincir çok kısa bir süre boşta kaldığı için düşme tehlikesi geçirirsiniz.. kısacası, dümdüz yolda, sakin sakin vites değiştireceksen sora çok bile
3-fren kalitesi
şu konuda sanırım herkes benimle hemfikirdir: "yol bisikletinde fren durmak için değildir, yavaşlamak içindir" evet gerçekten de böyle. freninize asla güvenmeyin.. fakat şunu da bilin, frene verdiğiniz para arttıkça, frenleme kalitesi de artacak.. iyi fren = az kaza
3-aynakol göbeği
aynakoldan daha ziyade aynakol göbeğinin kalitesi önemli. şuan 105 göbek kullanıyorum ve memnun değilim. göbek gerçekten kötü. bir arkadaşımda rotor göbek vardı, bir tur attım ve aynakolun yağ gibi kaydığını gördüm.. göbek, bisikletteki en önemli hareketli parça bence. hele seramik göbek deyince akan sular durur.. aynakolu geriye doğru hızla döndürüp bırakıyorsunuz ve aynakol 4-5 tur atıp duruyor.. var mı böyle bi güzellik ya? benim 105 göbek 2 turu göremiyor malesef.. kendi bisikletinizde de bunu deneyin. bu durum tamamen göbeğinizin kalitesi ile alakalı.. kullandığım 105 göbeği 10 dolara almıştım

nekadar ekmek okadar köfte yani
4-aynakol
aynakol ile ilgili benim denk geldiğim yorumlar ve yazılar ağırlığı ve esnemezliği ile alakalıydı. sanırım başka bir fark yok. biraz da vites geçişini kolaylaştırır diye düşünüyorum kaliteli bir aynakol. fakat çok da ön planda olmadığını düşünüyorum aynakolun
5- STI kollar (vites kolları)
dört-beş farklı vitesi görüp deneme fırsatım oldu, ve inanın vites geçişleri gerçekten çok farklı, yani rahat. ultegra vitese dokunur dokunmaz alıyor. dura-ace zaten utanmasa ben değiştirmeden önce geçecek (saol baki abi

).. özellikle ruble geçişleri, 105te'de zaman zaman sorun yaşıyorum. ve nekadar düzgün yaparsam yapayım vites ayarını, dura ace ile 105 kollar arasında DAĞLAR kadar fark var. dağlar kadar tanımlaması bile yetersiz. gerçekten çok çok farklı şeyler. sora ile tiagranın hemen hemen aynı olduğunu biliyorum. ikisini de görme fırsatım oldu.
6-ağırlık
grupset terfisi ettiğinizde altınızda bikaçyüz gramlık bir hafiflik oluyor. ve bunu yokuşlarda hissediyorsunuz. örnek, yakın zamanda terfi etmeyi düşündüğüm sram red set, şuan kullandığım 105 setten 1 kiloya yakın daha hafif. bunu yokuşta çok iyi anlayacağımı biliyorum. 1 kilo çok azmış gibi geliyor insana, sırtınıza küçük bir sırt çantası takıp içine 2 tane 500ml'lik su şişesi atın ve hergün gittiğiniz rutin bir parkurda sırtınızda o şişelerle gitmeyi deneyin. dümdüz bir yolda bile gidebilirsiniz. farkı göreceksiniz. hele ki yokuşta, farkı feci şekilde göreceksiniz
yazdıklarım tamamen benim yorumumdur, yanıldığım yerler olabilir, ben de hepiniz gibi her gün yeni şeyler öğreniyorum. tek amacım fikirlerinize katkı sağlayabilmek