GPS'ler hakkında genel öneriler ?

Cyclopower

Üye
Kayıt
21 Ağustos 2009
Mesaj
77
Tepki
181
Şehir
Antalya
Merhaba arkadaşlar,

Ben Nokia N95 üzerinde bulunan dahili GPS i kullanıyorum. Bu konuda deneyimli arkadaşlardan bu konuda bir bilgi almak istiyorum. Sadece GPS olarak piyasada bulunanan cihazlar ile cep telefonları üzerindeki GPS ler arasında ne gibi farklar vardır ?

Cep telefonu üzerindeki GPS in özellikleri yeterli midir? Veriler doğru mudur?

Cevaplarınız için şimdiden teşekkür ediyorum..
 
Scudo

cpt.enes

Aktif Üye
Kayıt
21 Temmuz 2007
Mesaj
114
Tepki
42
Şehir
KOCAELİ
İsim
Enes Öztürk
Bisiklet
Diğer
cep telefondaki GPS programı da özel GPS cihazlar da uyduya sinyal gönderip alırlar ve bu aradaki geçen zamanı ve sinyalin gidişindeki mevkiyi ve dönüşündeki mevkiyi değerlendirerek çalışır. temel mantık budur ama program ve arayüz farklılıkları olabilir.. cep telefonundaki GPS'i hiç kullanmadım..
 

Ahmet Bolgi

Forum Bağımlısı
Kayıt
4 Ağustos 2009
Mesaj
645
Tepki
776
Şehir
Çayyolu- Yaşamkent/ANKARA
@kedito

bendede siemens sgx 75 var. gps olarak kullanan varsa bilgi verirse sevinirim.
 

AtilaF

Forum Bağımlısı
Kayıt
3 Haziran 2007
Mesaj
1.187
Tepki
924
Yaş
42
Şehir
İstanbul/Nişantaşı
İsim
Atila F
Başlangıç
1990—91
Bisiklet
Cannondale
Bisiklet türü
Yol bisikleti
5bin lira dahi olsa en iyi GPS bile tünelde veya çok sık bir ormanda çekmez. Ben çok sayıda GPS'i denemiş biri olarak. beğendiğim güzel modeller genelde Garmin marka GPSler. model olarak da 60 CX, Etrex legend ve Colorado modellerine bakabilirsiniz. Benim bisiklet için almayı tercih edeceğim model ise Garmin Edge 705 olacaktır.

Cep telefonlarına baktığımızda min 3 baz istasyondan aldığı sinyali kesiştirerek ve uydudan aldığı bilgiyi de uzerine ekleyerek konum belirleme işini yapmaktadır. Ancak bir cep telefonu gps'ine baktığımızda karayollarında gitmeye gore tasarlanmış yazılımları. bisiklette düşünüyorsanız pekte faydalı olmayacaktır yazılımı.
 

AtilaF

Forum Bağımlısı
Kayıt
3 Haziran 2007
Mesaj
1.187
Tepki
924
Yaş
42
Şehir
İstanbul/Nişantaşı
İsim
Atila F
Başlangıç
1990—91
Bisiklet
Cannondale
Bisiklet türü
Yol bisikleti
bence olay tamamen harici antende yatıyor
 

Cyclopower

Üye
Kayıt
21 Ağustos 2009
Mesaj
77
Tepki
181
Şehir
Antalya
@Tarık Kalkan

Bahsettiğiniz bu GPS cihazlarının şarz durumları nedir acaba ? Mobil cihazların en büyük sorunu jarz malum. Bu konuda bizleri aydınlatırsanız memnun olurum. Teşekkürler
 

marule

Daimi Üye
Kayıt
18 Mart 2007
Mesaj
398
Tepki
406
Şehir
istanbul
@Cyclopower

Cep telefonundaki GPSler ile görevi sadece GPS olan aletler kıyaslanamaz bence. Bir kere gerçek GPSler suya,toza,darbeye dayanıklı yapılmıştır. Ama cep telefonunu yere düşürdünüz mü bisikletten GPSi unutun. Aynı zamanda cep telefonlarında Li-on batarya olduğundan şarj için prij bulmak zorundasınız, yanınızda şarj aletini de taşımanız gerekir...vs vs.

eğer taşınabilir bir GPS arıyorsanız GARMIN COLORADO 300 öneririm. 5 aydır kullanıyorum. Tüneller dışında her yerde çekiyor. Pili ise 2700 mh şarjlı pil ile sürekli açık halde 20 saat gidiyor. Pilleri AA olduğu pil oldğu için yanınızda ne kadar yedek taşırsanız o kadar uzun süre gider. GPS i açtığınız anda max 30 saniye içinde yerinizi buluyor. Eğer hareketli iseniz bu süre 15 saniyeye kadar düşüyor. Çoğu GPS in aksine bu model dokunmatik değil böylece uzun parmak eldivenle kullanımda eldiveninizi çıkarmak zorunda kalmıyorsunuz.

Fiyatı Türkiyede 1500 ytl civarı ama amerikadan 1000 ytlnin altında bulabilirsiniz. Gittigidiyordan bir araştırın derim.

bana göre tek eksi özelliği düzgün bir bisiklet montaj kiti yok. Olanlar dandik ve böyle pahalı bir aleti gidona takıp sarsıntılarda yerden toplamak istemezsiniz.
 

BF Okuru

Forum Bağımlısı
Kayıt
6 Eylül 2004
Mesaj
164.844
Tepki
789
Orman yollarında devamlı kaybolduğum için GPS almaya karar verdim.
Açıkçası orman yolları ve patikalar hiçbir haritada olmadığından, daha önceden planladığım rotayı mevcut harita dahil etmek suretiyle kaybolma olayını engellemek istiyorum, ayrıca bazen rastgele yollara girerek başı boş şekilde dolanıyorum faka bilinçsizce dolandığım için gittiğim yerlerin neresi olduğunu bilmiyorum, bu gittiğim yolların kordinatlarını kaydederek kendimce bir yol haritası oluşturmak istiyorum.
Bunlar dikkate alındığında Google Earth veya benzeri programlardan oluşturulmuş rotayı GPS içerisindeki haritaya eklemek ve tam tersi şekilde, gittiğim yola ait rota bilgilerini google earth veya benzeri programlara aktarabilmek istiyorum.
Bu dediklerimi yapabileceğim minimum maliyetli GPS tavsiyesinde bulunabilirseniz sevinirim..
 

Güney Tuncer

Forum Bağımlısı
Kayıt
21 Temmuz 2008
Mesaj
1.710
Tepki
2.838
Şehir
Ankara
Bisiklet
Giant
Arkadaşlar GPS üzerine biraz üstün körü bilgilere sahibiz. Kısa bir şekilde yazacağım, detayları siz sorun ben sonra yazarım.

GPS sistemi askeri amaçlı olarak ABD'nin gönderdiği uydulardan ve bizim satın aldığımız GPS cihazlarından oluşan bir sistemdir. Alternatifi var mı derseniz evet var :) Ruslar'ın Glonass'ı ve Avrupa'nın yakında hizmete girecek olan Galileo'su. Peki GPS kullanımı madem bedava niçin insanlar alternatif arayışına girdiler ? Cevabı basit; sistem sivil kullanım için hassas değil ve ipler ABD'nin elinde. İstediği zaman fişi çekebilir.

Pek çoğumuz hassas biliriz ne de olsa dünya üstü bir teknoloji :) İşin içinde uzay var, uydular var, tonla para verdiğiniz cihazlar var :) Ama yanılıyorsunuz. Devamı için biraz detay gerekiyor.

Sistem nasil çalışır ?

Dünyanın etrafında belirli bir yükseklikte seyrisefa eden GPS uydularının her biri dünyaya sinyal gönderir. "Sadece gönderir". Bu sinayalin içinde zaman ve kendi konum bilgisi vardır.

http://www.hgk.mil.tr/yan_menu/resimler/gps1.jpg

Siz elinizdeki cihazı "On" konumuna getirdiğinizde cihaz kendine gelen sinyali yakalayarak o GPS uydusunun konumunu ve gönderdiği saat bilgisini alır.

http://roma2.rm.ingv.it/userfiles/image/tematiche/TomografiaIonosferica/Tomografia_1.png

"Veri göndermez" sadece gelen sinyali değerlendirir ve yukardaki gibi basit bir hesap yaparak bir açı değeri bulur. Yalnız elinizdeki cihazın dünya üzerindeki yerini tam olarak bilebilmesi için aynı anda az 3 uydunun sinayalini yakalaması gerekir. Hani dünyamız 3 boyutlu ya işte bu yüzden :)

http://oceanlink.island.net/SOLE/tectonics/images/sat_location.gif

Cihaz bu noktadan sonra basit bir kestirme ile işi bitirir ama tam olarak değil. Ekstra bir uyduya "4ncü" daha fazla hassasiyet için ihtiyaç duyacaktır. 4ncü uydu zaman senkronizasyonu için kullanılır ve hepimizin aşina olduğu WGS84 standartlarında Latitude ve Longitude bilgilerini hesap eder.

Buraya kadar ister Nokia telefon kullanın ister Garmin'in 1000 dolarlık standart bir GPS'i hepsi aynıdır. Tabiki ufak tefek farlar var, anten, işlemci, batarya vs vs ama bunlar hesap kalitesinde büyük farklar yaratacak şeyler değildir. Öyle yada böyle 5 ila 15 metre hatanız olacaktır. Güneş patlamaları sırasında elinizdeki Ankara'da işinize giderken sizi Konya'da da gösterebilir :D

Peki hangi GPS ler daha hassas hesaplama yapar. Aşağıdaki resmi inceleyelim :

http://www.directionsmag.com/images/articles/GPS_articles/realtime_diff_GPS.jpg

Burada terim "Differential GPS" olarak değişiyor. Sistem basit. Yukardaki GPS'e artı bir özellik geliyor. Elinizdeki bu nacizade cihaz sadece GPS uydularını dinlemiyor. Aynı zamanda broadcast olarak yada başka bir UYDU üzerinden yayın yapılan GPS düzeltme sinyallerini de dinliyor.

Niçin GPS düzeltmesine ihtiyaç vardır ?
Bu konudaki baş belamız olan Ionosfer yüzünden. Hani güneş patlaması dedim ya, aynı zamanda ısı ve basınç değişimleri de Ionosferin yoğunluğunu değiştirecektir ve bu da GPS sinyallerini bozacaktır. Bozulan sinyallerden dolayı isterseniz 24 ayar altından imal edilen bir GPS kullanın sapıtacaktır :) Ama bu differential GPS ise sinyalin ne kadar bozulduğunu da biyerlerden duyup hatasını düzeltecektir. Burada Differential-GPS'in çalışmasına girmiyorum, merak eden varsa sonra anlatırım. Artık hata payımız metrenin altında. Ama bu cihaza verdiğiniz parayla full XTR lı bir Specialized S-Works Epic alabilirsiniz :D

Aslında olay o kadar basit ki. Uydular sadece tek bir sinyal gönderiyor. Peki aynı anda dalga boyu farklı olan iki sinyal gönderseydi ?
Dalga boyları farklı olan bu sinyaller Ionosferden geçerken farklı şekilde etkileneceklerdi ve elinizdeki cihaz bu iki sinyali birbirine referanslayıp Ionosfer hatasını hesap ederek kendi hatasını sıfıra indirecekti. Ne kadar güzel değil mi ? :) Tonla para verip pahalı GPS ler almanıza hiç gerek yok. Bir cep telefonu bile cm. hassasiyeti ile hesap yapabilecekti.

Hani ABD dedim ya bide sivil kullanım dedim. Tabi işin içinde sivil olunca askeri versiyon da olacak. Tahmin etmeye başlamışsınızdır. Askeri GPS çift bantlı çalışıyor. :cool: ve bir süpriz; Avrupa'nın yeni uydu sistemi de "Galileo" çift bant olarak çalışacak.

Sonuç olarak :

GPS ler aşırı kapalı mekanlarda çalışmaz. Uzaydan gelen sinyaller dalga boylarından dolayı GSM telefonların sinyalleri gibi duvarlardan geçemezler. Ama bir tarafı açık tünel vs gibi yerlerde çalışanları vardır. Her ne kadar duvarlardan geçemeselerde sağa sola çarpıp yansıma yaparlar. Daha hassas antenleri olan GPS ler ise bu yansımaları yakalayabilir ama bu çok verimli değildir.

Diff. GPS haricindeki tüm GPS lerin hata payı aşşağı yukarı aynıdır.

Çok mecbur değilseniz GPS hayalinizi erteleyin. Yakında Galileo'nun çift bantlı alıcıları satılacak. Hem ABD tekelinden kurulacağız hem de süper hassas bir konumlamaya sahip olacağız. Ama malesef ve üzülerek söylüyorum ki yeni cihazlara ihtiyacımız olacak.

Umarım yazımdan keyif almışsınızdır ve bir not: alıntı değildir :cool: :D
 

Cyclopower

Üye
Kayıt
21 Ağustos 2009
Mesaj
77
Tepki
181
Şehir
Antalya
@Güney Tuncer

Kesinlikle zevk alarak ve içtenlikle yazınızı okudum. Çok teşekkür ediyorum. Aklımdaki tüm soru işaretlerini de bu şekilde çözmüş oldum. tekrar teşekkürler
 

herbil

Daimi Üye
Kayıt
14 Nisan 2009
Mesaj
376
Tepki
368
Şehir
Adana
@Tarık Kalkan

Baya eski bir konu, fakat düzeltmek istedim.

GPS teknolojisine sahip aletler, gökyüzünü direkt olarak görmeyen hiçbir yerde çekmez. Şehir içerisinde bile apartmanlardan dolayı çekmemezlik yapabilir, hatta sık orman ların içerisinde bile çekmeyebilir. Bu GPS in kalitesinden çok doğası ile alakalıdır. GPS sinyalleri doğru konum u sağlamak için yansıma yapmayacak bir frekansta yeryüzüne gönderilir. Yansıma yapmadığı için de gps aletinin direkt olarak gökyüzünü görmesi gerekir.

GPS lerdeki hata paylarının en önemli nedeni güvenliktir. ABD nin tekelindeki gps uyduları, terör, askeri saldırı vb. nedenlerden dolayı belli bir sapmaya göre çalışır. Sadece ABD askeri GPS aletleri %99.999999 doğrulukla çalışır. Bu aletlerin içerisinde sapma derecesini ölçecek bir algoritma ve şifreleme tekniği barındırır.

GPS markası tavsiyesinden daha önemli olan bence GPS alıcısının çipinin üreticisi ve kanal sayısıdır. Paralel kanal sayısı ne kadar artar ise gps aleti o kadar hassaslaşır, çabuk çeker, çabuk tepki verir. ATLAS ve SIRF gibi gps alıcısı çipleri mevcut. Bunların birbirlerine göre avantaj ve dezavantajları var. Bunlara göre değerlendirmek gerek.

El tipi, PNA GPS cihazlarında genelde windows ce işletim sistemi mevcut olduğu için bu işletim sistemi ile uyumlu her türlü gps yazılımı çalışabilir. Benim cihazımda haritalarımı yükleyebileceğim, arayüzünü kendimin tasarlayabileceği bir program yüklü. Gayet başarılı.

Ayrıca şunu da belirteyim, GPS cihazları sinyal göndermez, sadece gökyüzünden gelen sinyalı yakalar.
 

b-cagri

Üye
Kayıt
10 Eylül 2008
Mesaj
99
Tepki
109
Şehir
edirne
bende macellan var bi tane. gayet başarılı. kipadan almıştım. 200k modali. çok uygun fiyatlıydı. tavsiye ederim.
 

mizanci1

Üye
Kayıt
1 Haziran 2010
Mesaj
1
Tepki
0
Şehir
istanbul
Güvenlik Sistemleri ile İlgili Bilgiler İçin Aşağıdaki Linklerden Yararlanabilirsiniz.

(link)
(link)
(link)
(link)
 

Çağlar İLİ

Aktif Üye
Kayıt
29 Mayıs 2010
Mesaj
115
Tepki
43
Şehir
İstanbul, Pendik
Bisiklet
Giant
ben nokia e72 kullanıyorum şehir içinde gerçekten çok başarılı.. Ayrıca İstanbuldan Ankaraya giderken sadece adresi girdim(Ankarayı hiç bilmem) sesli ve görsel yol tarifine göre gideceğim yeri elimle koymuş gibi buldum... Tavsiye ederim...