Scudo Sports

Göbek için en uygun gres?

kerembasaran

Aktif Üye
Tepki
186
Herkese selam,

Ön ve arka teker göbekleri için ideal gresi arıyorum. İnternetteki araştırmalarım ve LX göbeklerin içinden çıkan greste gördüğüm üzere oldukça ince bir gres gerekiyor. Bisiklet göbeği çok düşük hızda, düşük sıcaklıkta çalışıyor ve verim çok önemli, standart çok amaçlı gresler ya da otomotiv gresleri işe yaramıyor.

SKF'nin gres seçme tablosuna baktım bio-degradable güzel bi gres buldum. Adı LGGB 2. Düşük hız yüksek kuvvet orta derece sürtünme. 5 kilosu 82euro imiş burada. (link) 'dan 'publications and product data sheets'ten özellikleri verilmiş. Bu gres ile ilgili fikirleriniz nedir? Toplu alım yapmayı düşünen olur mu?

Bu işe tam uygun olduğuna emin olduğunuz başka gresler var mı? Mesela shimano'nun 'cup and cone bearing' için gresi var mı, fiyatı uygun mu, burada bulunur mu?

Teşekkürler,

;)

Scudo
Aşağıdaki linkte shimano'nun üst düzey göbek gres yağları 50gr. veya 100gr. lık ambalajlarda makul fiatlara satılıyor. Shimano bu kompenentlerin en yaygın imalatçısı olduğundan kullandığı yağlarda uzun araştırmalar nihayetinde imal edilerek piyasaya sunulmuş kaliteleri tartışılmayacak ürünlerdir.

Teşekkürler. Fiyatını makul bulmadım ama aklımda bulunsun. Sondan bi önceki tercihim olur :)

Akıcı bir sürüş için göbeklere uygun gres arayışındayım kauçuk esaslı gres yağı ve astronomik fiyatlı Shimano yağ önerişmiş açıkcası 125ml gres için 45-50 tl vermek istemem. Akıcı sürüş için tecrübeleriniz nelerdir? Hangi ürünleri kullandınız akıcılıktan memnun kaldınız mı?

Lukoil marka kauçuklu yeşil gres kullanıyorum, dayanıklı sudan kolay etkilenmiyor.Bir ara araştırdım sarı renk gres akışkanlığı en çok olanı diye okumuştum.

Skf nin lgmt 3 lityum sabunlu yağını aldım test amaçlı eski bilyalı pedal göbeklerine sürdüm gerçekten akıcılıktan ve yumuşak dönüş performansından çok memnun kaldım

Teknik servis işgüzarlığı ile wd40 kullanması sonucu arka göbek orjinal yağı bozuldu ve hub sesi kesildi komple göbeği ve flibber ı söküp skf ile yağladım flibber bilyaları için çok çok az sürdüm sonuç çok başarılı tek bir sıkıntı var oda orjinal yağ bal kıvamında ve daha yapışkan olduğu için bilya sesi hiç gelmiyordu skf ile sessiz ortamda gayet dipten bilya sesi geliyor.

Malesef tur sonrası bilya sesinde epey artış var buda skf gresin bilyalara iyi tutunamadığını gösteriyor...

Zaten mantık olarak rulmanlar için tasarlanmış bir gresin bilya yatağa uyum sağlamaması gayet doğaldı. Shimano yataklarda kullanılan orjinal fabrikasyon bal kıvamlı yapışkan gresi bulmak gerek o yağı bezle bastırarak dahi elimden çıkartamadım o derece yapışkan! Shimano nun gres yağı ve premium olanıda çok ince, yapışkan değil bilginiz olsun!

Geçen gün bisiklete yıkama yağlama yaptım. Daha vites teli de değişecek tabiki. Neyse zincir sökuldu. Kullanılmış fakat atılmamış balata spreyine yatırıldı.

189926 dosyayı görüntüle

Sonra sprey ile temizlenip kurulandi. Sağ ve sola yatırılmış halde ayrı ayrı PTFB ile yaylandı (takıldıktan sonra içten ve dıştan yaylandı.)
Tekerler sökülüp iyice yıkandı. Ruble üzerinde iken temizlendi ( sabunlu su ve balata spreyiyle). Teker göbekleri açıldı. Sadece arka tekerin ruble tarafındaki greste siyahlık vardı. Diğer yerlerde gres kırmızı renkteydi. Açıkta olduğunda bir şekilde şu ve toz girmiş (triban 520 lerde bu kısımlarda siyah kauçuk kapaklar var. Çok sıkı bir sızdırmazlık için değil sadece şu sıçrama ve akmalarına fayda olacak kadar).

189924

Aceleyle evden çıkıp sanaiye gittim. Fakat SKF nin gresini bulamadım. Is görecek , ucuz ve kırmızı renkte olacak ( kırmızı iyi midir ben de bilmiyorum. Sadece renk farkı olsa bile en azından su ve toz alma daha iyi farkedilebilir diye dusunuyorum) PO nin 900 gr lik kırmızı gresinj 15 tl ye aldım.

189923

Ise yarayıp yaramayacağını ileride anlayacağım. O zaman paylaşırım. Sökme işlemi sırasında arka teker göbeğindeki bilyaları çıkarttım , temizledim. Ezilme vb bir durum için kontrol ettim. Fakat bir şey farkedemedim. Mil ve göbek ici bez ve balata spreyi ile iyice temizlenip kurumaya bırakıldı. Gobek içine greek bol bol sürdüm. Bilyeleri yerleştirdim. Mili sokarken ve somunları sıkarken taşan gresleri temizledim. Biraz çevirip diğer tekerle ilgilendiren sonra arka teker göbeğini sokup fazla gresi aldım. ( GCN in bir videosunda fazla gresin bilyelerin normal dönme yerine kayma hareketine sebep olacağına dair sözünü hatirliyorum) Tekrar taktıktan sonra kontra somun beni çok zorladı. Ince 13 mm anahtar olmadığından şişe açacağının bir tarafını kesip kullandım.

189922

Burada sormak istediğim; gobek sıkılığı ne kadar olmalı? Tekeri elimizle tutup çevirdiğinizde, hiç bir ses olmadan mi dönmeli yoksa içerideki bilyelerin hafif temasını elimizle hissedebilmeliyiz?

Not 1: Onemli olanın boşta değil yük altında iken oldugunun farkındayım.
Not 2: Bakım sırasında yardım eden olmadığı ve ellerimde sürekli yağlı olduğundan foto çekemedim. Yoksa aklımdaydı . Güzel bir post olurdu.

Dosyalar

• 15510059628886137418616215861593.jpg
    15510059628886137418616215861593.jpg
    1.019 KB · Okunma: 24
  • 15510065789261200252248466661223.jpg
    15510065789261200252248466661223.jpg
    1,3 MB · Okunma: 24
@Çağdaş78
Hocam o kontra somun benide çok zorladı taşlama ile kendi anahtarımızı kendimiz yaptık. Somun ayarı yaparken önce elinizle aşırı güç uygulamadan sıkılabilir yere kadar sıkın ara halka ve üst somunuda sıkın sonra mili elinizle ileri geri dönderin yağ gibi sürtünmesiz dönmesi gerek ancak mili yukarı aşağı oynattığınızdada oynama olmayacak şekilde durmalı. Fazla sıkı ise kontra somunun aksi tarafındaki (jantın diğer tarafı)somunu anahtar ile sabit tutun ve üst somunu değil! kontra somunu güç uygulayarak diğer anahtar ile hafif gevşetin tam tersi durum içinse hafif sıkın.
Skf gres işimi görmedi yeterli seviyede sürünce bilya sesi mevcut fazla sürünce ise bilya sesi kesildi ama ruble içine sızma yaptı ve rublenin sesi soluğu kesildi söküp komple temizlemek durumunda kaldım tekrar hayata dönderdikten sonra gittim shimano gres yağı aldım çok ince bir yağ olduğu için açıkcası pek umutlu değildim ancak uygulama sonrası sonuç muhteşem! Ne bilya sesi kaldı nede ruble sesi olumsuz etkilendi. Şimdiye kadar lukoil sarı gres, sfk lgmt 3 (sarı gres), yeşil alman malı kauçuk gres kullandım hiçbiri istediğim gibi olmadı ancak shimano yu kesinlikle tavsiye ederim pahalı ancak buna değdi diyebilirim.
190510 dosyayı görüntüle
190511 dosyayı görüntüle

Geri