@Haluk Eke
Bu hemen tüm tüketim ürünlerine (telefon, kıyafet, vs) uygulanabilir iyi bir tavsiye bence, özellikle bu tip sitelerde başınıza dert almanızı engeller. Ancak satıcıyla iyi bir iletişim varsa ya da geçmiş tecrübelerle bir güven ortamı oluştuysa daha fazla risk alınabilir. Benim bu konudaki naçizane tavsiyelerim şunlar:
- gittigidiyor, hepsiburada ve n11 ilave güvenlik sağlar, özellikle para transferini kolaylaştırır, ama sadece kapıdaki ikinci kilit gibi düşünmek lazım. Sizi tamamen korumaz. Ayrıca unutmamak lazım ki parayı daha çok sizden değil satıcıdan kazanıyor. Onun müşterisi satıcı. Siz onun bir anlamda satıcıya sattığı ürünsünüz. Satıcıyı özellikle de cirosu yüksekse kollayabilir.
- getiri risksiz gelmez. Daha ucuz satan satıcının risklerini de diğerlerine göre değerlendirin. Sırf daha ucuz diye tercih yaparsanız eninde sonunda üzülürsünüz.
- tanımadığınız satıcıdan üç beş küçük üründe iade, satış sonrası yaklaşım, satış öncesi doğru bilgilendirme gibi durumlarda niyetini tartmadan sizi üzecek büyüklükte ürün almayın.
- alacağınız ürüne değil ihtiyacınıza odaklanın. O ihtiyacı gidermenin tek yolu o ürün veya satıcı olmayabilir.
- erdoğanlar, delta, decathlon, bisikletsepeti ve bikeandoutdoor benim deneyip memnun kaldığım ve kendi sitelerinden de alışveriş yaptığım satıcılar. (Ama belki sizin farklı deneyimleriniz olabilir garanti veremem.) Bunların dışındaki satıcılarda gittigidiyor veya n11 gibi siteleri kullanıyorum. Forumda da zaman zaman adı geçen bazı satıcılardan bu platformlar üzerinden dahi alışveriş yapmam.