Scudo Sports

Fransa bisiklet turu neden dünyada en çok bilinen tur

...Birincisinin gerçek olduğunu kabul edersek o zaman yapım daha en başta büyük bir riske girmiş olurdu. Ya turu Pogacar kazansaydı? Kazanan takımın hiç görüntüsü olmadan bu belgeseli nasıl yayınlayacaklardı? Proje olduğu gibi çöpe gidecekti...
Drive to Survive'ın 4. sezonunda bir önceki senenin (yani konu edilen sezonun) şampiyonu projeye dahil olmadan çekilmişti. Ama orada DTS'in avantajı şampiyonun takımının (Red Bull) dahil olmuş olmasıydı tabi.

İzlenmeyi etkiliyor mutlaka ama ben yine de çöp olacağını düşünmüyorum, ona göre bir kurguyla takım veya sporcular direkt dahil edilmeden de halledilebilir bir şekilde..

Scudo
Diziyi güzel yapmışlar gerçekten ama pogi neredeyse hiç yok.
tempolara, eforlara bakınca kendimizi tatlı su bisikletçisinden de öte, akvaryumda ki lepistes olarak çağırmaya başlayacağım.
Bence kendine haksızlık etme, o adamların işi bisiklet sürmek. Bu işten para kazanıp hayatlarını idame ettiriyorlar. Bizim gibiler ise iş ve aileden buldukları vakitlerde birşeyler yapmaya çalışıyor. 🙂

• Beğen
Tepkiler: Ricochet ve RTFM
Bence kendine haksızlık etme, o adamların işi bisiklet sürmek. Bu işten para kazanıp hayatlarını idame ettiriyorlar. Bizim gibiler ise iş ve aileden buldukları vakitlerde birşeyler yapmaya çalışıyor. 🙂
bilemedim :) bi insanın limiti nasıl bu kadar yüksek olabilir. Bundan daha büyük bir efor var mıdır yapılan profosyonel sporlar içinde bilemedim.

bilemedim :) bi insanın limiti nasıl bu kadar yüksek olabilir. Bundan daha büyük bir efor var mıdır yapılan profosyonel sporlar içinde bilemedim.
Kesinlikle insan vücudunun en muazzam performans seviyelerinden biri bu sergiledikleri, aksini iddia etmek abesle iştigal etmekten başka bir şekilde nitelendirilemez. Ancak, birincisi ve en önemlisi @Semih Cavdar 'ın da dediği gibi bu adamların işi bu. Hayatlarını bu şekilde sürdürüyorlar, bu gerçeği asla unutmamak lazım.

İkincisi; örneğin NBA'de normal sezonda her takım 82 maç yapıyor, Play-off'larla bu sayının 110'a kadar çıkma ihtimali bile mevcut. Neredeyse 3-4 günde bir maça çıkmak demek bu. Her bir takım için hemen hemen 7-8 farklı sporcunun asıl performansını göstermesi gereken, yani kazanmak için oynaması gereken yılda 90-100 kadar günden bahsediyoruz.

Bu açıdan baktığınızda mesela ulaşabildiğim sayılara göre Pogacar 2022 yılında 54 gün yarışmış, Sepp Kuss gibi bir domestik 56 gün, van Aert 48 gün, Vingegaard 54 gün, bu şekilde gidiyor. İçlerinde bir kaçı hariç standart bir profesyonelin katıldığı yarışların kaçında gerçekten fark yaratacak fiziksel efor seviyesinde performans göstermek zorunda kaldığı da tartışılır. Basketbolda da aynı şekilde maçın başından sonuna kadar %100'le kimse mücadele etmiyor sonuçta.

Kastım bisikletçilerin basketbolculardan daha az veya benzer etkileyici bir fiziksel seviyede olduklarını kanıtlamak değil yanlış anlaşılmak istemem, bence esas farkı yaratan sekanslar. Yani katıldığı yarışlarda 9-10K km mesafe kat eden bir bisikletçi büyük turlardan birine katıldığı zaman zaten yıllık toplam yarış mesafesinin %30-40'ını 3 haftada tamamlıyor. Ayrıca diğer sporların büyük bölümünde en kötü 2-3 gün hadi bilemedin 1 hafta evinden, ailenden uzak kalman gerekirken bisikletçiler için bu durum da oldukça muazzam bir psikolojik dirayet gerektiren bir durum.

Bir de mesela motorsporları diye bir "spor" var. Pek çok kişinin "o da spormu yea" diye burun kıvırdığı bir dal ama örneğin F1'de normal bir yarışta 350km mesafe yaklaşık 1,5-2 saat kadar bir süre içinde geçilir ve bu süre boyunca sporcuların 2 litreye kadar sıvı kaybettiği biliniyor. Pit-stop sırasında geçen ortalama 20 saniyelik bir müddet dışında bu sürenin tamamında virajlarda ve hızlanmalarda 3-4 G, frenleme esnasında 5-6 G gibi ivmelerle mücadele etmek durumunda olduğunuzu düşünün. Motorsporlarını spor olarak görmeyenle bisikleti çocuklar eğlensin diye icat edilmiş bir taşıt olarak gören zihniyet benim gözümde aynı zihniyettir.

Neticede, geçimini sportif aktivite yaparken başkalarıyla yarışarak sağlayan insanların insan fiziğinin ulaşabileceği maksimumları bize gösteriyor olmasının çok etkileyici olduğuna katılmakla beraber, aramızdaki farkın sebebinin onların muhteşemliği olmadığının; imkanlar ve şartların benzer olduğu durumlarda benzer seviyelere ulaşılabileceği gerçeğinin varlığı da göz ardı edilmemesi gerektiğini düşünüyorum. Tabi bu arada "yetenek" farkını da atlamamak lazım gelir.

• Beğen
Tepkiler: MUSA Ç. ve RTFM
Haklı olmak ile beraber atladağınız şey , bu işi para kazanmak içinde yapsanız muhtemelen bir pogi olamayacaktınız. Gerekli genetik alt yapı olmadan çok zor. Şuanda ülkemiz imkanları içinde bu işi para kazanmak için yapan sporcuların hiçbiri Fransa turunu bitiremez. O takımlarda yarışanlar dünyanın en iyileri .

Haklı olmak ile beraber atladağınız şey , bu işi para kazanmak içinde yapsanız muhtemelen bir pogi olamayacaktınız. Gerekli genetik alt yapı olmadan çok zor. Şuanda ülkemiz imkanları içinde bu işi para kazanmak için yapan sporcuların hiçbiri Fransa turunu bitiremez. O takımlarda yarışanlar dünyanın en iyileri .
Haklısınız genetik altyapı ve yetenek yoksa tabiiki olmaz. Ülkemizde bisiklet sporuna pek önem verilmediği ve yatırım yapılmadığı için şuan ki sporculardan çok birşey beklemek zaten mümkün değil. Geçen sene dünya şampiyonasını bitiremedi sporcularımız (tam sebebini bilmiyorum) 3 haftalık bir grand tur çıkarabilmeleri bence hayal şuanda.

• Beğen
Tepkiler: selim82
Haklısınız genetik altyapı ve yetenek yoksa tabiiki olmaz. Ülkemizde bisiklet sporuna pek önem verilmediği ve yatırım yapılmadığı için şuan ki sporculardan çok birşey beklemek zaten mümkün değil. Geçen sene dünya şampiyonasını bitiremedi sporcularımız (tam sebebini bilmiyorum) 3 haftalık bir grand tur çıkarabilmeleri bence hayal şuanda.
Sadece bisiklet için değil, diğer tüm sporlar da aynı durum. üst düzey aile desteği olmadığında doğru düzgün dünya seviyesinde sporcu çıkaramıyoruz. Çıkanlar da tamamen yetenek ve tesadüfler ile ilerliyor. Bu ülkenin fakirlik dışında hiç bir şeyi istikrarlı değil maalesef.

Spordan para kazanmak için maddiyat öncelik bence... tüm sporlar için bu durum böyle. Başkası işe giderken sporcu sporunu yapacak. Tek işi bu olmalı.

Beden sağlığı genetik yatkınlık vs tabi etken konular, ama adamların hayatı bu, adam daha yola yürümeyi bilmez altı bez bağlı bebesine bile iki teker bisiklet almış vermiş. Ikına ıkına gidiyor,😂 Bizdekiler de cocuk hasta olur diye hediye paketi yapar gibi kundakliyorlar, belki dönüp dolaşıp aynı yere bağlayacağım ama, Coğrafya kaderdir. Ve herşeyden önemlisi bir devleti ayakta tutan gelişmişlik düzeyini ortaya koyan da eğitimli kültürlü bir toplumdan oluşan millettir. Bizdeki davarlar bisiklet binen adamı sıkıştırır, afedersin içine idrarını doldurdu şişeyi atar. Bisiklet yolunda mangal yeller, böyle uzayıp gider.
Hayırlısı...

Son düzenleme:
(link)

Teknoloji hem iyidır,hem kötüdür.Herşeyin iyi ve kötü yanları olduğu gibi.Kötü niyetliler için teknoloji en iyi alet olmaktadır.Sevgiler,saygılar.

Son düzenleme:
  • Beğen
Tepkiler: mcanerg ve lrfan
Her bisikletle ilgili gördüğün yazı/haber için pata küte başlık açmayı bi bırak gözünü seveyim.

Geri