alkışlarım dostum soner burada bisiklet kültürün 200 yılda oluşması lazım idi ,dönüp geçmişe bakalım 200 yıl önce osmanlıda bisikletin yeri, esasında bunu araştırıp bir kitap yazmak lazım osmanlıda bisikletin yeri diye, cumhuriyet dönemine el atacağız ve orayada bakacağız tabi, dışardaki kitle çok fazladır seyirci kitlesi ,burada ise hikaye zenginininde umurunda değil fakirinde ,
ayrım olarak düşünmeyin bu ülkede hali vakti yerinde olanlarda var olmayanlar ise çok, bisikletliler derneği bisiklete saygı sürüşü yaptığında orada çok fazla kitle yok idi ama ne vakit köprü geçişi 3000 ' e yakın kişi orada. birazda iğneyi kendimize batıralım haklarımıza sahip çıkmıyoruz tenbellik yapıyoruz. ondan sonrada sahildeki bisiklet yollarından şikayetçi oluyoruz. başkan murat ile bu konuyu konuştum valla dedi bizim millet böyle, bizim millet böyle olursa ben gittiğim protestolardaki( bayağı yer aldım )marjinal kalırız
kendimi donkişot gibi hissetmeme neden oluyor buradaki protesto sürüşleri, yalnız burada belgrada protesto sürüşü düzenlemiş idim valla 53 kişi geldi, sadece benim turuma hepsine teşekkür ederim girişte para alıyorlar idi, fransa turlarının aynısı burada olmaz olsada kitle gitmez ,cumhurbaşkanlığı bisiklet turunu bağdatta yapıyoruz ver yansın ediyor millet burada bisiklet yarışımı olur diye bunu zenginide söylüyor fakiride, okullara seçmeli bisiklet dersi kondu bakacağız ve göreceğiz kaç kişi sececek bu bisiklet derslerini,
nesil yetiştirmek eğitimle olur. bunun medya ayağı olur, basın ayağı olur, çevre ve şehirçilik bakanlığı olur ve türkiyede tüm belediyelerin ayağı olur tüm valilikler olur ve iç işleri bakanlığı olur topyekün seferber olunacakta kazın ayağı öyle değil.
Türkiye'de bisiklet sporu
İlk bisiklet yarışı, Osmanlı döneminde, 1896’da Atina’da düzenlenen ilk modern Olimpiyat Oyunları’ndan bir yıl sonra, 1897'de Selanik'te yapıldı. Daha sonra bisiklet satıcılarının girişimiyle İstanbul'da da bisiklet yarışları düzenlendi. Ama asıl gelişme, 1908’de II. Meşrutiyet'in ilanından sonra gerçekleşti. Fenerbahçe Spor Kulübü, 1912’de bir bisiklet şubesi kurarak bu sporun gelişmesine öncülük etti.
1923'te Bisiklet Federasyonu kuruldu ve bu tarihten itibaren bölgeleri dolaşmayı amaçlayan bisiklet gezileri düzenlendi. Ne var ki, bir bisiklet ekibi bisiklet bulamadığı için 1924’te Paris’te düzenlenen Olimpiyat Oyunları'na katılamadı. Türkiye ilk uluslararası yarışmalara 1927'de Bulgaristan'da katıldı.
Türkiye’de ilk kez 1928'de Ege Turu adı altında yarışma düzenlendi. Daha sonra, 1938, 1939, 1941 ve 1942'de İstanbul-Edirne-İstanbul bisiklet yarışları yapıldı. 1963'te de Marmara Turu adı altında bisiklet yarışları yapılmaya başlandı ve Marmara Turu 1966'da uluslararası nitelik kazandı. 1968'de de Cumhurbaşkanlığı Uluslararası Bisiklet Turu adını aldı. 1970'de de ilk kez Esen Bisiklet Kulübü adıyla bir bayan bisiklet takımı kuruldu.
Türk bisikletçileri 1971'de İzmir'de düzenlenen Akdeniz Oyunları'nda dereceye girdiler. Başarılı sürücülerden biri olan Erol Küçükbakırcı 1973'te Balkan şampiyonu oldu; 1975'te de Libya ve Suudi Arabistan turlarını kazandı. Hasan Can 1977'de Fransa Tour L'avenir Ödülü'nü aldı. Cumhurbaşkanlığı Uluslararası Bisiklet Turu’nda 1989’da ve 1993’te Türk takımı üçüncü oldu. Aynı turun bireysel dalında 1993’te Ayhan Aytekin, 1996’da Nadir Yavuz da üçüncülük elde etti. 1996’daki Cumhurbaşkanlığı Uluslararası Bisiklet Turu’nda Türk bisikletçiler takım halinde ikinci oldular. 1998’de yapılan Balkan Yol Şampiyonası’nda Erdinç Doğan altın madalya kazandı.
Türk dağ bisikleti tarihi 1997'de ilki yapılan, Uluslararası Alanya Dağ Bisikleti Kupası ile başlar. 2007 Avrupa Dağ Bisikleti Şampiyonası'na Türkiye 12-15 Temmuz tarihlerinde Ürgüp'de ev sahipliği yapacaktır.
2007 yılında Türkiye 3 adet uluslararası yol bisikleti turuna ve 12 adet uluslararası dağ bisikleti yarışmasına ev sahipliği yapacaktır. Bunların yanı sıra ulusal düzeyde tüm disiplinlerde yarışlar düzenlendiği gibi; Yol bisikleti, yol bisikleti zamana karşı, pist, olimpik dağ bisikleti ve dağ bisikleti maraton disiplinlerinde Türkiye Şampiyonaları organize edilmektedir.
kaynak, (link)
erol küçükbakırcı (link)