Forumdaki teknik hatalar

exodos

Aktif Üye
Kayıt
24 Ocak 2005
Mesaj
105
Tepki
9
Şehir
işte ele bir yer
Forumumuzun yaşadığı teknik sorunlar nedeniyle kendi adıma konuşmam gerekirse bir dejavu yaşanıyor diyorum. Eski mesajlarda olsa arada geçen bu süreyi görmezden gelip en azından kaldığımız bu noktadan devam ediyorum.. Umarım sizlerde aynı düşünceye sahipsinizdir.

Az önce ac3 codec ile ilgili mesajı görüp de cevap yazdığımda bunu hissettim :D

iyi muhabbetler herkese...


Bilgi paylaşmak içindir...
 
Scudo

BF Okuru

Forum Bağımlısı
Kayıt
6 Eylül 2004
Mesaj
164.839
Tepki
793
bizlerle olan herkese ve size teşekkürler..gerçekten sıkıntılı günler geçirdik..
selamlar dostlara yeniden..
 

Barbaros

Forum Demirbaşı
Kayıt
16 Eylül 2004
Mesaj
593
Tepki
193
Şehir
İstanbul
Hepinize tesekkurler. Aynen eski ivmeyi yine yakalayacagız. Bu hafta biraz yogunum haftasonuna dogru tekrar suprızler gelıcek...

Barbaros..
 

Civan

BOSS
Kayıt
22 Eylül 2004
Mesaj
11
Tepki
1
Şehir
İstanbul
Neler çekiyoruz şu host sağlayıcıları yüzünden. Yesilbisiklet kayıpta olsa yeniden kuruldu tekrarlarının yaşanmaması ümidiyle yola devam

kolay gelsin
 

exodos

Aktif Üye
Kayıt
24 Ocak 2005
Mesaj
105
Tepki
9
Şehir
işte ele bir yer
Host u sağlayan kim öğrenebilirmiyim acaba.. Mahsuru yoksa..
 

exodos

Aktif Üye
Kayıt
24 Ocak 2005
Mesaj
105
Tepki
9
Şehir
işte ele bir yer



yanlışınız var sanırım üstadım.. ns1 genel olarak kullanılan bir kısaltmadır. name server o da olmak zorunda.. Host u sağlayan şirketi merak etmiştim sadece.. Şayet herhangi bir sorun olursa forumumuzu (sahiplenmiş gibi oldu kusura bakmayın) benim kendi serverıma taşıyabiliriz. Bunu daha önce Barbaros' a söylemiştim zaten..


Pedallayın arkadaşlar...
 

huseyinsak

Aktif Üye
Kayıt
5 Aralık 2005
Mesaj
177
Tepki
54
Şehir
Zeytinburnu, İstanbul
Forumda ve son zamanlarda günlük hayatımda sıkça karşıma çıkan bir tabir, "Dumur Olmak":(

Dumur olmak tabirinin karşılığı ŞAŞIRMAK, ama kimse (son zamanlarda) ŞAŞIRMAK kelimesini kullanmıyor. Karşısındaki insan dumur olmak tabirini kullandığı için o da kullanmak ihtiyacını duyuyor.:mad:

Gelin biz bu forumda Dumur olmak tabirini tamamen keselim (yazmayalım)

Dumur olmak değil, ŞAŞIRMAK doğrusu
 

tayfur

Forum Bağımlısı
Kayıt
22 Mayıs 2005
Mesaj
1.621
Tepki
1.025
Şehir
İstanbul
ben bu düşünceye katılmıyorum. bence herkes istediği kelimeyi kullanabilir. oha falan olmak, falan olmak, kal gelmek bunlar türkçemizin güzide deyişleridir :D:D
 

BF Okuru

Forum Bağımlısı
Kayıt
6 Eylül 2004
Mesaj
164.839
Tepki
793
güncel bazı benzeşmeleri ya da artık dilimize yerleşmiş mizahi deyişleri kullanmakta sakınca olmasa gerek..
 

Önder Özdoğan

Forum Bağımlısı
Kayıt
25 Mayıs 2005
Mesaj
2.276
Tepki
1.167
evet arkadaşlar aşırıya kaçmadan herşey bızce uygundur..
herşeyın bır prosüdüru var herkes ona gore hareket ederse problem kalmaz..
turkce nereye cekersen orayaa gidiyorr maşallah..:D
zaten turkceyı tam manasıyla harfıyen cok az sayıda ınsan konusabılıyor bız kenardan sadece...;)

bıldıgımız kadarıyla...mesela--- Bir arkadaşımız atom okuyor desek bız bunu söyle karşılayabılırız , vayy be cocugaa bak atom okuyorr..hemenn lakabb takarızzz şişşşştt atom karıncaa naber..:D yaniii mesellaa..

teşekkurler
 

çağatay_çankaya

Forum Bağımlısı
Kayıt
18 Eylül 2004
Mesaj
2.790
Tepki
789
Yaş
36
Şehir
İstanbul / Eyüp
Bisiklet
Sedona
Herşeyin azı karar, çoğu zarar, ortası yarar... demiş atalarımız
 

HaliliOzturk

Forum Bağımlısı
Kayıt
3 Temmuz 2005
Mesaj
7.157
Tepki
7
Tabiri geçen çoğu "güncel" deyişleri ben de kullanıyorum günlük hayatımda. Ancak yazı söz konusu olduğu zaman daha dikkatli olmaya çalışıyorum. Çünkü yarın öbür gün bu yazıları birileri arşivlerden karıştırıp bulduğu zaman "Bu ne biçim Türkçe" demesin, okuyan insanlar garipsemesin. Çünkü söyledikleriniz o an havaya karışıp yok olurlar ancak yazdıklarınız daima burada. Günlük hayatımızdaki yerini de bir zaman sonra kaybedecek, popüleritesinin son bulacağını düşünüyorum bu deyişlerin. O yüzden konuşma dilinde tabi ki şakayla karışık yerini bulacaktır. Ancak yazdığımız yazılarda, mesajlarda kullanılmamsı taraftarıyım. Sahşi fikrim bu yönde...
 

tito

Aktif Üye
Kayıt
5 Mayıs 2005
Mesaj
100
Tepki
47
Şehir
çiftehavuzlar-kadıköy
madem ki böyle bir konu da açıldı forumda, ben de küçük ve önemsiz bir düşüncemi (sadece bir düşüncemi) yazayım bu 'yazım' ve 'konuşma' dili hakkındaki:

konuşulan ve yazılarda kullanılan ve seçilen sözcüklerin önemine ben de inanıyor ve çevremi elimden geldiğince, bu konuda (onları sıkmayacak ve sinirlendirmeyecek bir şekilde) düzeltmeye çabalıyorum. zira, değil bir yaştan sonraki insanlar, artık ne yazık ki ilkokul çağındaki öğrenciler bile kendilerine bir şeyin gösterilmesine katlanamayabiliryolar. konumuz için söylemek gerekirse: yazım ve konuşmalarında yaptıkları ve fark edemedikleri hatalarının doğru olan(lar)ının kendilerine gösterilmesinden hem rahatsız oluyorlar hem de buna katlanamıyorlar. ne de olsa anlaşıyoruz düşüncesinin bir karşılığı diye düşünüyorum, bunun tek neden olmadığını da akılda tutmak şartıyla. bu konu çok uzun, ve zaman içerisinde, toplumun sindirmesiyle oturacak (veya korkarım, oturamayacak) bir süreci gerektiriyor. ve artık ciddiye alınmayacak bir konuma sürükleniyor, komiklik malzemesi bile yapılabiliyor.
neyse, uzatmayacağım. dediğim gibi bu, sözünü ettiğim süreçte (rahat bir şekilde veya zorlanarak) düzelebilecek veya düzelmeyecektir. okuma alışkanlığımız, buna bağlı olarak sorgulama ve düşlememiz bunu etkileyebilecek sadece iki unsurdur. (bakan kişiye göre olumlu ya da olumsuz olarak algılanabilecek) denge kendi kendini oluşturacaktır.

ancak, bazı daha küçük ama çok önemli şeylerin biraz çabayla düzelebileceğine inanıyorum. türkçe'deki, '-de', '-ki', '-mi' eklerinin kullanımı konusunda insanların yaptığı yazım hatalarını heryerde görüyor ve belki de farketmiyoruz. bu ekleri kullandığımız konuşmalarımızda yaptığımız vurgulamaların, yazıya dökerken ne şekilde yazılacağını da bilmesi gerekmez mi kişinin?

yukarıdaki son satırın şu şekilde de yazıldığını görmek ve bunun neresinin yanlış olduğunu sormak bile gereksizdir bunu önemsemeyen ya da farkında olmayan biri için: 'yazıya dökerken ne şekilde yazılacağınıda bilmesi gerekmezmi kişinin?' dikkat edilecek şey, burada yöntem (tarz/üslup) ile yazım hatasının karıştırılmaması olmalıdır.

ben burada ders verecek değilim, haddim değil. ancak bu yukarıda bahsettiğim şeye: şu '3 ek'e gösterilecek özen, konuşma ve yazmamıza ister istemez etki edecek bir refleks oluşturabilecek küçük bir adım olabilir diye düşünüyorum.
 

semrta

Forum Bağımlısı
Kayıt
4 Aralık 2005
Mesaj
617
Tepki
472
Şehir
kadıköy
Ben de bu konuda çok titiz davrananlardanım ve her gördüğüm yerde uyarmaya calışırım,
yukarıda bahsedildiği gibi;konuşma dilinde bunlar çok önemsenmeyebilir(hatta chat yapmamızı sağlayan ve konuşma ağzıyla yazıştığımız bazı programlarda da_ki onlarda bile ekleri ayırmak gerek bence,cümlenin vurgusunu değiştirmemek için-)
Yazışma kısmına gelince gerçekten dikkat edilmeli,''bu nasıl Türkçe'' denilmesinin yanısıra,bence bu tip hataların yapılması bi bakıma prestij kaybıdır,karsı taraftaki için eksi bir başlangıçtır,tabi işler kişiyi tanıdıktan sonra değişebilir ama kimse bu duruma düşmek istemez..
Eğer zaten yazıyı dönüp tekrar okuduğumuzda biz de DUMUR OLUYORSAK ('bu ne perhiz bu ne lahana tursusu :) )bi sorun var demektir..
Hepimiz ilkokulda istemli ya da istemsiz de olsa kompozisyon yazmışızdır..
Umarım herkes dikkatli olmak için çaba gösteriyordur
Saygılar..
 
  • Beğen
Tepkiler: Barbaros

Derya AKYILDIZ

Forum Bağımlısı
Kayıt
17 Ocak 2006
Mesaj
1.532
Tepki
1.666
Şehir
Ataşehir


Selamlar..:) Atalarımız ne demişler ise iyide demişler..

Sevgili arkadaşlarım..Geyiq muhabbetlerinin,çoğunlukla gençler arasında bir tarz olduğunu,daha çok gençlerin sık kullandığını ve geyiq yapmayan kişilerin, hakkında ise hayattan bi haber,hayatı çok ciddiye alan ve bu insanların a sosyal olduklarını düşünen zavallı kişiler olduğunu düşünmekteydim..

Bu konu benim çok dikkatimi çekmekte ve rahatsız etmekteydi çünkü en yakın arkadaşlarım akrabalarım hatta çocuklarım bile bu tarzı kullanıyorlardı..bu düşünceyle biraz irdelemek istedim konuyu bende biraz onların tarzıyla hareket edeyim bakalım ne olacak diyerek başladım geyiq'e..ve halende devam etmekteyim..(Tavsiye ederim,sizde göreceksiniz ilişkilerinizde düzelme olacaktır) Fakat gördümkü geyiq yapmanın bir adabı kendine göre bir kuralı varmış hayret ettim..

Evet bu geyiq insanlar..aslında çok kültürlü saygılı herşeyle ilgili en az bizim hayatı ciddiye aldığımız kadar ciddiye alan self kontrol'ü sürekli sağlayabilen,(bunu yapmazlar ise zaten geyiq yürümez) kişiler..ben en iyi dostlukların ve sağlıklı ilişkilerin bu tarz iletişimden çıktığını hayretle gördüm..sonra bu geyiq kişilerin içersinde avukatlar,mühendisler,üst düzey yönetici ve editörler bile var..(okumakla adam olunmaz bunuda atalarımız söylemiş..çok doğru bir sözdür.) onlar çok iyi geyiq yapabildikleri için ne yaptıklarını çok iyi biliyorlar.. nerede nasıl davranacaklarını karşısındaki ile konuşurken ne söylerse nasıl yanlış anlaşılabileceğinin çok farkındalar..yani tartarak konuşuyorlar..kendilerini diğer insanlardan daha çok denetlemek zorunda oldukları için..

Evet arkadaşlar bunlardan bize ne diye düşünebilirsiniz..Fakat bu tarz dyaloğu olan kişiler sadece kendi aralarında geyiq yapıyor;bu kişiler dışında bunu yapmıyorlar herkes gibi çok çiddiler ve bu kişiler mesleklerini çok başarılı bir şekilde yürütüyorlar..aksine çok daha resmi,ciddi diyaloglarda daha çok sorun yaşanabiliyor..tabi bu sadece benim görüşüm kimseyi bağlamamakta..

Son olarak şunları söyleyerek sözümü bitirmek istiyorum..İnsanın içinde vardır ne varsa..(bu da eskilerimizin güzel bir sözü) bir insan eğer nasıl davranacağını nerede ne konuşacağını ne yazacağını biliyorsa ve bunun zamanlamasını iyi yapabiliyorsa vede bunu saygı sınırları içinde yapabilecek kadar kendisini bu yönde eğitebilmişse ailesinden de bu yönde gerekli eğitimi almışsa sorun yok demektir..o konuşmalar da düzgün olur; O yazılarda,o davranışlarda o saygıda ve o işte akla gelebilecek her ne ise..

Suç'u lisan ettim ise affola!.. Hepinize saygı ve sevgiler..:)
 

Manta

Üye
Kayıt
11 Ocak 2006
Mesaj
76
Tepki
24
Şehir
Bursa
Arkadaşlar, madem Türkçe konusunu açtık, ben de bir (kaç) yakınmamı dile getireyim. Tabii ki yazarken hızdan kaynaklanan ufak harf eksilmeleri sorun değil ama inatla -de -da eklerini yerli yerince ayırıp birleştirmeyen, -bilmek ekini ayrı yazan, bir kelimenin Türkçe karşılığı varken ve de oturmuşken yabancı dildeki karşılığını kullanan (orman - cangıl, görev - misyon) insanlar bana hep 5 yaşındaymış gibi gelir. Ne yazılırsa yazılsın ciddiye almak gelmiyor içimden. Oysa bir kez boşluk çubuğuna fazladan basmak veya bir cümlenin sonuna bir nokta veya ünlem koymak bu kadar zor mu?

Hem zaten onun doğrusu "dumur olmak" değil, "dumura uğramak"tır... :D
 

HaliliOzturk

Forum Bağımlısı
Kayıt
3 Temmuz 2005
Mesaj
7.157
Tepki
7
Geçenlerde mailime gelen bir sözlük var. Geliştirip büyütmek mümkün tabi ama bu kadarı bile durumun vehametini açıklıyor sanırım;
:D
Ban - Ben
San - Sen
Lütfaaan - Lütfen
Biliyomısaaaaan - Biliyor musun
Hayvanssııaaan - Hayvansın
Falan oldum - ?
Falan yapmak - ?
Hadi papaaay - Haydi güle güle
İntiharlardayım - Çok üzüldüm
Pozitif elektrik alamadım senden yane,taam mı? - Senden hoşlanmadım
İnanmıyoroaam - İnanmıyorum
Regular cola - Normal kola (light değil)
Yivrençsiaaan - İğrençsin
Nerdeyim oldum - Nerede olduğunu şaşırmak
Partilemek - Parti
Aklımdasın yapmak - Cep telefonunu çaldırıp kapatmak
Bay gelmek hatta kus gelmek - Bıkmak,usanmak
Çılgın atmak - Delirmek
Merba - Merhaba
Nasssın - Nasılsın
Ban iyyiam, san - Ben iyiyim, sen
Ban de ama çık mıkarrna yedıam - ;Ben de ama çok makarna yedim
Pantlonundan bellıa - Pantolonundan belli
Yıraenç duryo dı mıa - İğrenç duruyor değil mi
Vet, boyfrand yüznden labilir mia - Evet, sevgilin yüzünden olabilir mi
Bilmiyoruam kia - Bilmiyorum ki
Narde okuyosssuan - Berede okuyorsun
Kıç Ünversitesia - Koç Üniversitesi