Scudo Sports

Forumda Düzgün Türkçe Kullanımı

Scudo
Yapmıyor diyelim, türkçesi düzgün olmayan bir duayen turcu, bir mekanik dehası burada kalabilir mi kalamaz mı?..Etnik dili türkçede olmasın hadi..Net fikrinizi merak ettim..Bu tip arkadaşlar bisikletle ilgili bilgileriyle burada kalsınlar mı, yoksa türkçeyi düzgün kullanamadıkları için gitsinler mi? Gri yok..Ben forum esasen "bisiklet" tabanlı olduğu için hiç düşünmeden kalsınlar derim...Tabi bu benim şahsi fikrim, forum farklı düşünüyor olabilir...
Turkiye'de kaç kişi bisiklete biniyor bilmiyorum, forumun aktif kaç üyesi var bilmiyorum..Bildiğim arada uçurum olduğu..Foruma giriyormusun dediğim kimseden olumlu cevap almadım henüz..Ustasından yolda denk geldiğim turcusuna..Sanırım hep bu "beğenmeyen gitsin " özgüveninden...Kalsalar, camiayı kucaklasa forum daha iyi olmaz mıydı?
@Serkan Mıstınoğlu yeni kayıt olduğumda çok takdir ettiğim beyefendi bir arkadaştı..Niye yok?

Amacınız polemik yaratmaksa, boşuna uğraşıyorsunuz. Kimseye git demiyorum. Sadece kurallara uymaya çalışın diyorum. Bunda anlamayacak ve "hayır ben uymayacağım" demekteki ısrarınızı da anlamıyorum.
ben de size soruyorum, net cevap verin, gri yok. Kurallara uyacak mısınız yoksa "hayır ben kural mural tanımam" demeye devam mı edeceksiniz?
Kurallara uymaya çalışmakla "hayır ben kurallara uymam, beni ilgilendirmez" demek arasında fark var. Sizin ısrarınız, ben uymam tarafında. Uymayacaksanız sizin tercihiniz. Kurallara uymadığınız için geçici veya kalıcı ceza aldığınızda da "niye uzaklaştırıldım" diye şikayet etmeyin.

• Beğen
Tepkiler: sccetin ve Olgunn
Amacınız polemik yaratmaksa, boşuna uğraşıyorsunuz. Kimseye git demiyorum. Sadece kurallara uymaya çalışın diyorum. Bunda anlamayacak ve "hayır ben uymayacağım" demekteki ısrarınızı da anlamıyorum.
ben de size soruyorum, net cevap verin, gri yok. Kurallara uyacak mısınız yoksa "hayır ben kural mural tanımam" demeye devam mı edeceksiniz?
Kurallara uymaya çalışmakla "hayır ben kurallara uymam, beni ilgilendirmez" demek arasında fark var. Sizin ısrarınız, ben uymam tarafında. Uymayacaksanız sizin tercihiniz. Kurallara uymadığınız için geçici veya kalıcı ceza aldığınızda da "niye uzaklaştırıldım" diye şikayet etmeyin.

Konuya dahil olmak istemezdim ama dayanamadım. Hakan abi diyor ki: potansiyel bu kadar. Burada dayatılan kanun/kural fazlasını istiyor olabilir ama Hıdır hesabı... Ne yapsın adam 45 yaşında Türkçe gramer mi öğrensin sırf burada yazabilmek için?

Konuya dahil olmak istemezdim ama dayanamadım. Hakan abi diyor ki: potansiyel bu kadar. Burada dayatılan kanun/kural fazlasını istiyor olabilir ama Hıdır hesabı... Ne yapsın adam 45 yaşında Türkçe gramer mi öğrensin sırf burada yazabilmek için?

hocam birazdan kırmızı ile 2 cümle yazacağım, bunun kesinlikle üstünüze alınmayın, örnek olması açısından yazacağım.

"ya ... ikide bir kural deyip duruyosunuz, sokacam kuralınıza. ben napiyim küfür etmeden yazamıyom ...”

şimdi biri gelip benim elimden de bu kadar geliyor, küfür etmeden duramıyorum dese, "bu adama 45'inden sonra edepli olmayı mı öğreteceğiz" diyecek misiniz. İstenen şey, önceden de defalarca dediğim gibi, edebi eser seviyesinde kural değil. Biraz daha dikkatli yazmak veya çabalamak bu kadar zor mu?

Yönetim Not: “...” ile belirtilen yerlere dilediğiniz küfrü yerleştirebilirsiniz.

Son düzenleme yönetici tarafından yapıldı:
GÜZEL HAVALAR

Beni bu güzel havalar mahvetti,
Böyle havada istifa ettim
Evkaftaki memuriyetimden.
Tütüne böyle havada alıştım,
Böyle havada aşık oldum;
Eve ekmekle tuz götürmeyi
Böyle havalarda unuttum;
Şiir yazma hastalığım
Hep böyle havalarda nüksetti;
Beni bu güzel havalar mahvetti.

Orhan Veli yi bu guzel havalar mahvetmis. Peki bizi mahveden sey/ler nedir?

Bazen mesajlarımdaki devrik cümleleri düzeltiyor yönetici, çok utanıyorum. :D

• Hahaha
  • Beğen
Tepkiler: Cemal Ç. ve ÆSir
Bir insan hala herkez yerine herkes yazmasını bilmiyorsa yaşamasın. Hiç mi kitap okumaz, gazete almaz eline... Onu geçtim televizyonda bile herkes yazar.
Böyle bir konunun açılması bizim ne kadar içler acısı olduğumuzu gösteriyor. Biz neden Türkçe dilini öldürüyoruz. Altın gibi dilimiz varken neden birileri bize doğru Türkçe konuş desin? Siz akıl edemiyor musunuz üç-beş harfi bir araya getirmeyi?

Muratcan G demiş ki:
konu 3-5 harfi bir araya getirmek değil. 3-5 harfi bir araya getiremeyenle değil cümle başına büyük harf kullanmamak meseleye dönüşüyor burada. türkçe’yi korumak bu kadar basite indirgeniyorsa zaten ohoooo. virgülüme bile dikkat ederim ancak neymiş, büyük harf kullanmıyorum diye uzaklaştırılıyorum.

20 yıldır online her mecrada, akademik bir şey ya da iş maili vs. olmadıkça böyle yazıyorum. buna alışmışım. fakat cümle başlarını büyük harfle yazmadığım için türkçe’yi düzgün kullanmadığım düşünülüyor ise buyrun uzaklaştırın. dilimizi kurtartmış olursunuz (!).
"akademik bir şey ya da iş maili vs. olmadıkça" diyerek cevabı kendiniz vermişsiniz zaten. Burada sadece birbirimize yazmıyoruz. Sadece üyeler de okumuyor. Burası bisiklet konusundaki en büyük Türkçe kaynak. Yüzlerce insan buradaki bilgi kaynağına başvuruyor. Bisikletin kutsal bilgi kaynağı.
Hal böyle olunca da nasıl yazdığımıza dikkat etmemiz gerekiyor.
Sizin yazdıklarınızı okurken zorlanıyorum mesela.

• Beğen
Tepkiler: necmeddin
@Noldor Sırf kendinizi haklı çıkartmak, beni başka bir şeyi diretiyor göstermek için olayı küfre hakarete bağladınız. Defaatle anlattım oysa..Daha fazla anlatamam. Anlamayın peki..
"ya ... ikide bir kural deyip duruyosunuz, sokacam kuralınıza. ben napiyim küfür etmeden yazamıyom ...”

Çok alakasız..

büyük harfle yazmadığım için türkçe’yi düzgün kullanmadığım düşünülüyor ise buyrun uzaklaştırın. dilimizi kurtartmış olursunuz (!).

Elbette dil bununla kurtulmaz; ancak bildiğiniz gibi ''Bir, sıfırdan büyüktür.''

Son düzenleme:
Okuma-yazmayı doğru düzgün sökememiş çocukları ilkokuldan mezun edersen, bunun etkilerini hayatın her alanında görürsün.

Bugün tartıştıklarımız, ileride göreceklerimizin yanında çok masum kalacak.

Bu sorun aslında Ülke genelin de var. Türkçeyi düzgün kullanması gereken sıfatlar, bozuk diksiyonları ile ekranlar da boy gösteriyor. Açın bakın haber sitelerine, Türkçeyi doğru düzgün konuşan tek bir sunucu ya da spiker yok. Muhabirler Allah'a emanet. Bunlar son yılların ürünü çünkü hepsinin yaptığı hatalar aynı. Haber sitelerine kaç kez şikayet yazıları gönderdim, en basitinden şu MEYDAN kelimesi, sonuna ek getirdiklerin de meyDAAAAAnaaaa diye uzatmaları yok mu, elimin tersi ile ağızlarına vurmak geliyor. Ayrıca cümle sonların da YOR ya da LAR eklerini söylerken, örnek; yapıYOOOORRR, geliYOOOORLAAAR diye telaffuz etmeleri. Bunlar bir de yılların sunucusu, spikeri, habercisi, onu da geçtim akademisyeni, Tarihçisi, Doktoru. Kısaca Türkçenin düzgün kullanımı konusun da zerre bir umudum yok, daha da kötüleşecek. Belki biz yaşı kemale erenler denilenleri bir süre sonra anlamayacağız. Benim tek beklentim Ahlaklı,küfürsüz, laubali olmadan, karşısındakine saygılı, kabalık içermeyen yorumlar yazılıp, çizilmesi. Başka da bir beklentim yok çünkü yeni yetişen nesil dikkatsiz, özentisiz eller de yoğruluyor, buna aileleri de dahil.

Eğitim şart 😊

Okuma-yazmayı doğru düzgün sökememiş çocukları ilkokuldan mezun edersen, bunun etkilerini hayatın her alanında görürsün.

Bugün tartıştıklarımız, ileride göreceklerimizin yanında çok masum kalacak.

Bu ne şimdi? Dayatmaya karşı olanlar "okuma yazmayı doğru düzgün sökememiş çocuklar" mı oldu?

Arkadaşlar, azcık silkelenin de kendinize gelin. Artık bu Türklük uludur, Türkçe uludur gibi düşünceler sönmeye başladı. Türk olmanın ya da Türkçe'nin ulu bir yanı yoktur. Dünya üzerindeki herhangi bir milletten biriyiz. Kontrol edemediğimiz bir şekilde doğduğumuz coğrafyanın verdiği vatandaşlığın ya da bu topraklarda konuşulan dilin özel bir yanı yok. "Benim bile uyamadığım Türkçe kurallarına uygun yazacaksın yoksa cızzzz ceza veririm sana." yaklaşımı aşırı itici, zaten doğru yazmakta sorun yaşamayan insanlarda bir "Noluyor ya, nereden çıktı şimdi bu?" diye sorgulatıyor. Türkçe, bisikletforum'u kullanan 500-1000 kullanıcının dayatma yoluyla kurallara uygun yazdırılmasıyla "kurtarılmayacak". Kurtarmak da neyse artık... İnternetteyiz, resmi daire yazışması yapmıyoruz. Biraz salın.

Bir internet sitesini oluşturan da -hele de forum sitesini oluşturan- onun kullanıcılarıysa, benim de isteğimi görmezden gelemezsiniz. Dayatma yapamazsınız. Ha yapamazsınız derken, yaparsınız tabii ama sonuçları olmadan yapamazsınız. Sonucu mu nedir? 3-5 kişi siteyi bırakır, sonucu bu. Ama Türkçe konusundan 3-5, şu uyumsuzluktan 3-5 derken dımdızlak ortada kalır bu site.

edit: Sitenin yaş aralığı düşünülürse, kişiliğinizdeki sayılı kimliklerden biri olarak Türklüğü aşırı benimsemenize bağlı olarak bu tepkilere hiç şaşırmıyorum.

Son düzenleme yönetici tarafından yapıldı:
Kaşgarlı; 1000 sene önce Türkçe'nin zengin ve özel bir dil olduğunu dile getirmiş, cevabını dünya aleme duyurmuştu.Kaşgarlı'nın 1000 sene gerisinden bile gelememek, Türkçe'nin özel bir dil olmadığını dile getirmek, hepi topu asgari düzeydeki bir dikkatin gösterilmesinin beklenmesinin ''dayatma'' olarak düşünmek 2020 yılındaki rahat insanlara yakışır herhalde.
Bırakın Türkçe'yi, yetersiz ve özel olmayan herhangi bir dil dahi yoktur ancak ''yetersiz dil kullanıcısı'' vardır.

Kanun, kural tanımaz bir toplum olduğumuz için "dilimi düzgün kullanmayacağım" ısrarına da şaşırmıyorum.
Elbette herkesin hataları olabilir, robot değiliz. Ancak yine de, doğrusu gösterildiğinde teşekkür etmek yerine "sen kimsin beni düzeltiyorsun" şeklinde tepki vermek de nedir?
Üzülüyorum bir filolog olarak.

Kural belli ilk önce dilini alırsın , sonra örfünü tüm gelenek ve göreneklerini alırsın. Sonra derler din olgusu sizin dediğiniz gibi değil. Dine ve dile yeni kavramlar yüklenir. Daha sonra sınırların hiç bir öneminin olmadığı dünyanın tek coğrafya olduğu söylenir. Dil ıraklaştırılırken din de ıraklaştırılır .

Bir milli şuur sinirine dokunurlar ve birde dini şuur sinirine dokunurlar. Sonra sinir merkezleri tepkisiz kalır. Halkımız şuur yoksunu olur. Yörük düğünleri , kürt halayları, çerkez oyunları, laz horonları ve efelerin zeybekleri gereksiz görülür. Diline ve dinine sahip çıkmayanlar dünya üzerinde bir gün mutlaka vatansız kalırlar.

Evet türkçe uludur. Bu dil ve bu dili konuşan türk,kürt,arap, çerkez ve dahi gayrı milletler dile ve dine saldırıldığında dünyaya ders vermişlerdir. Şimdi anlayabiliyorum bazı arkadaşlar ne gereği var diyor. Bosna Hersek, Kosova, Irak, Libya bir zamanlar buradaki halkların çoğunluğu Türkçeyi anadilleri gibi konuşurlardı. Sonrasında olan oldu Türkçe unutuldu. O coğrafyalara bir hal oldu. Çocuklar modern dünya dillerinin konuşulduğu ülkelerin hasta çocukları için organ fabrikasına dönüştürüldü. Kızanlar kazığa bağlandı. Yiğitler birer birer toprağa gömüldü. Geride kalanlar ya sürgün edildi veyahut köleliğe zorlandı. Sizin tek dediğiniz dünya düzeni bu.

Almaya ve çalmaya ilk başladıkları yer ise dildir. Dil çözülünce gerisi gelir.

Türkçenin ululuğuna gelince sadece konuşulmasından veyahut yazılmasından değildir. Bu dili kullanan bu ulu milletin ve bu dili benimseyen bu milletten olan veya olmayan halkların yaşantılarına katmasındandır.

Forumda eğer baskı yapılıyorsa , dayatmalar yapılıyorsa , haksızlığa uğruyorsanız gelin Forum Yöneticileri ile beraber mücadele edelim. Fakat yazılan yazıları okuduğumda direk dile saldırılıyorsa olay forumun faydasından çok zararına olacak. Hele şehitler vermiş bir milletin dili ulu değil deniliyorsa sonrasında ulu denilen herşeye saldırılacaktır.

Kimseyi kınamıyorum neden şöyle neden böyle yazdınız demiyorum. Diyorumki Türkçe uludur densizlik yapmayın. Dilin bir suçu günahı yok. Uğraşacaksanız Forum Yönetimi ile uğraşın veya size haksızlık yapanlarla.

@necmeddin Densizliğin âlâsını dini şuur falan diyerek siz baya yapmışsınız, başkalarına ne hacet. Hatırlatayım bu arada, ulu dil Türkçe'de noktalama işaretlerinden önce boşluk bırakılmaz.

Fikrimizi belirtiyoruz, utanmasanız vatan haini diyeceksiniz. İddia ediyorum, yazım kuralları ve anlam bütünlüğü açısından Türkçe'yi hepinizden iyi aktarırım yazı diline. Ancak, benim böyle yapmam Türkçe'yi "kurtarmaz" ve yapmak zorunda da olmadığımı düşünüyorum. Yapmak kişisel tercihimdir, o benim bileceğim iş.

@gg bebe buradaki hiç kimseye hain falan demedim. Dilin yozlaşmasından sonra olanları ve olabilecek tehlikeleri anlattım. Dinsiz de demedim. Densiz dedim. Çünkü değerime hoş olmayan bir şekilde ulu değil demişsiniz. Buna hakkınız yok. Dili benden daha güzel konuşabilirsiniz veya yazabilirsiniz. Bu sizi benden daha üstte yapmaz veyahut beni de alçaltmaz. Fakat dile direk saldırınıza da gerekçe göstermez. Benim sizinle sorunum olmayacağı gibi sizinde benimle bir sorununuz olamaz.

Forum yönetimini ve kurallarını eleştirirken senin ulu demediğin fakat benim ulu dediğim dilime bu şekilde seslenme benim itirazım buna. Anlamayacaksan dilediğin gibi yaz. Kalp kıracaksan buyur kır. Yazdıklarına yeterince üzüldüm ve kırıldım. Densiz ifadesini kullandım. Öfkeyle yazdım bunun içinde özür dilerim. Bu benim densizliğim olsun. Sende şunu yap kural koyan arkadaşlara derdini anlatırken kimsenin diline dokunma lütfen.

Geri