Scudo Sports

Forumda Düzgün Türkçe Kullanımı

Dün yardımcı olabilmek için 3 mesaj yazdım 5 dk geçmeden uyarı mesajları geldi . Türkçe karakter kullanın . Allah'a Allah'a Dedim ne yazdım da böyle bir mesaj geldi ! Forumlara aşına biri değilim kurallar olabilir .Benim bildiğim kurallar ' Din , Irk ,Siyaset ' Bunlar Tartışmaya yol aça bilir .Herkesin Düşüncesi ve görüşü farklı ola bilir. Kural dediğin Bunları yazılmasına çizilmesine izin verilmeye bilir .Anlarım ki bu konular tartışma sebebidir Katılırım ve onaylarım. Noktadan sonra büyük harf kullanın lütfen ! Ya bu nedir ? Argo gelime yazsam anlarım karşımdakini küçük düşürecek cümle kullansam anlarım . Gelen 3 mesaj beni forumdan soğuttu . Mesajı yollayan Yöneticiye düşüncelerimi yazmıştım . 2 Dk geçmeden Cevap geldi .Adını söylemiyorum Arkadaş geç olsa gerek esprili ,makara alır gibi cevap verdi .Kendi adıma sorun yok . Olur,Tamam demesini'de bilirim. Güzel bir sözle yazımı sonlandırayım .
KİMİ SÖZLER VARDIR EN GÜZEL GÖZLERİ AĞLATIR
KİMİ GÖZLER VARDIR EN GÜZEL SÖZLERİ ANLATIR
İyi Forumlar herkese #izmetbisiklet
Bu yazıdan sonra belki bu mesaj silinir belki bant yerim ..

Scudo
@izmet bisiklet Ustam ilk seferinde hep böyle oluyor, sonra alışıyor insan..😁..Sen ben değil olay...Cümle başını büyük yap olsun bitsin..Kimse edebiyatçı değil sonuçta..👍

Banada iki gün evvel aynı uyarı geldi. Dedim acaba ne yanlışlık yaptım, sorunda göremedim, neyse herkes dört dörtlük imla kurallarını bilmez, burada her eğitim düzeyinde insan var, anlayışlı olmak lazım, iyi forumlar

Mevzu dilin güzel bir şekilde yazılı icrası ise sorun yok.Sonuna kadar altına imzamı atarım.Fakat burada fikir beyan eden birkaç arkadaşın maksadını aşan sertlikte cümleleri, her ne kadar Türkçe yazım kurallarına uysa da nezaketten son derece uzak.Her doğruyu söylemenin bir adabı vardır.Çocuk azarlar gibi tüm okurların göreceği şekilde ifşa ederek fikir beyan etmek de görgü kurallarına aykırıdır.Bırakın yönetim işini yapsın ve uygun görmediği yorumu silsin.

İlkokulda, lisede, hatta bazı fakültelerde yüzlerce saat Türkçe dersi alıp, hala ana dilini düzgün yazamamak ta, ne bileyim... 🤔
Bir de, şu teknoloji çağında Türkçe karakter kullanamıyorum diye sızlanmak...

@eshquiaa "Ta" diye bir bağlaç yok. İroniktir ki; kim başkalarını yazım şeklinden dolayı eleştirmeye kalkıyorsa o kişiler baya yazım kuralları açısından hatalı yazıyor. Olay, doğru bir şekilde Türkçe yazma isteğinin yanlış bulunması değil. Bunun, uygulandığı şekilde dayatılması. Bir noktada hatta "Site bizim, kuralımız da budur. Beğenmeyen gider." deme noktasına gelindi. Buna gerek var mı? 1000 kişi toptan bıraksa, bu lafınızı yutmak zorunda kalmayacak mısınız mesela?

Burada kurallara uygun yazdığım Türkçe'nin bence bana bir katkısı yok. Eğer kuralınızın kabul görmesini istiyorsanız, yaptık olduculuktan ziyade mantığını kitlenize kabul ettirebilmeniz gerek.

Sadece niceliğe değil de, ara sıra niteliğe de dikkat edilse nasıl olur?
Dilimizi doğru kullandığı halde boş şeyler yazan bir sürü yazar var bu forumda.
Cümlemin sonuna da üç nokta koyayım, yasak değil herhalde...

Fakat burada fikir beyan eden birkaç arkadaşın maksadını aşan sertlikte cümleleri, her ne kadar Türkçe yazım kurallarına uysa da nezaketten son derece uzak.
Tuzu biberi oda...Küfür, hakaret olmadıkça bir nevi emniyet valfi..

• Beğen
Tepkiler: gülcantuna
Dün yardımcı olabilmek için 3 mesaj yazdım 5 dk geçmeden uyarı mesajları geldi . Türkçe karakter kullanın . Allah'a Allah'a Dedim ne yazdım da böyle bir mesaj geldi ! Forumlara aşına biri değilim kurallar olabilir .Benim bildiğim kurallar ' Din , Irk ,Siyaset ' Bunlar Tartışmaya yol aça bilir .Herkesin Düşüncesi ve görüşü farklı ola bilir. Kural dediğin Bunları yazılmasına çizilmesine izin verilmeye bilir .Anlarım ki bu konular tartışma sebebidir Katılırım ve onaylarım. Noktadan sonra büyük harf kullanın lütfen ! Ya bu nedir ? Argo gelime yazsam anlarım karşımdakini küçük düşürecek cümle kullansam anlarım . Gelen 3 mesaj beni forumdan soğuttu . Mesajı yollayan Yöneticiye düşüncelerimi yazmıştım . 2 Dk geçmeden Cevap geldi .Adını söylemiyorum Arkadaş geç olsa gerek esprili ,makara alır gibi cevap verdi .Kendi adıma sorun yok . Olur,Tamam demesini'de bilirim. Güzel bir sözle yazımı sonlandırayım .
KİMİ SÖZLER VARDIR EN GÜZEL GÖZLERİ AĞLATIR
KİMİ GÖZLER VARDIR EN GÜZEL SÖZLERİ ANLATIR
İyi Forumlar herkese #izmetbisiklet
Bu yazıdan sonra belki bu mesaj silinir belki bant yerim ..
Ben bu mesajınızı ironi olsun diye, bilerek bu kadar hatalı yazdığınızı düşünmüştüm. Ama önceki mesajlarınız da, bu mesaj gibiymiş. Şu yazdığınızda en az 50 tane hata var. Biraz daha özen göstermek yerine, şikayet etmeyi tercih etmişsiniz. Kurallara uyun diyenler de "taşlanıyor".
Kurallara takıntılı değilim ama, sizin yazdığınızı okumaya çalışırken cidden acı çekiyor insan.

Forum düzgün Türkçe kullanımında ısrar etmekle kötü bir iş yapmış olmuyor. Bu internette pek alışık olmadığımız bir durum olduğu için garipseniyor. Fakat benim anlamadığım Türkçe kullanımını incelerken üstte ki mesajlarda yöneticilerin mesajları da dahil olmak üzere bir sürü yazım yanlışı kelimeler görünüyor. Yani sadece noktadan sonra büyük harfle başlamamaya mı ceza alınıyor?

Argo konuşanın, cümlelerini bel altı esprilerle süsleyenlerin, cümle sonuna küfür kısaltması ekleyenlerin, sempati ile karşılandığı, takdir gördüğü bir zamandan geçiyoruz. Senli benli mesajlar yazıp sözde samimi olduğunu düşünen zihniyetler var. Eleştiri yapsan, bizde böyle gardaş deyip üste çıkar. Türkçeyi düzgün konuşmayı geçtim, düzgün ifade ile soru soran, yine düzgün bir ifade ile cevap veren, ya da cevap verildiğin de teşekkür eden çok az yorum görüyorum. Kısaca ben düzgün Türkçe yerine, saygılı bir şekilde yorumlar yazıp, cevap vereni tercih ederim.

@Noldor Hocam hiç videolarını seyrettiniz mi bilmiyorum. Şimdi, ustanın konuşması böyle ve yaşı 40 (mesela), 40 yıldır konuştuğu dil bu.. Bu foruma yazabilmek için kursa mı gitmeli? Ya da yazamıyor diye forumdan mı gitmeli? İzmet usta bu sebepten forumdan gidecekse, ben de gitmeliyim, zira olay dil kullanımını aşıp ötekileştirmeye gider...

En son "jant nasıl örülür" diye videosuna denk geldim..Sıfırdan jant örüyor adam, bunuda yayınlıyor..Bu bir değerdir..

@Noldor Hocam hiç videolarını seyrettiniz mi bilmiyorum. Şimdi, ustanın konuşması böyle ve yaşı 40 (mesela), 40 yıldır konuştuğu dil bu.. Bu foruma yazabilmek için kursa mı gitmeli? Ya da yazamıyor diye forumdan mı gitmeli? İzmet usta bu sebepten forumdan gidecekse, ben de gitmeliyim, zira olay dil kullanımını aşıp ötekileştirmeye gider...

En son "jant nasıl örülür" diye videosuna denk geldim..Sıfırdan jant örüyor adam, bunuda yayınlıyor..Bu bir değerdir..

Ben ne kendisi ile ilgili bir yorum yaptım, ne mesleği ile ilgili bir yorum yaptım, ne de "gitsin/gönderilsin" dedim. Türkçe ana dili mi onu da bilmiyorum. Ama Türkçe'yi doğru yazamayıp "tamam dikkat ederim" demek yerine, ısrarla hata yapmaya devam edip, bir de üstüne kendisini uyaranları şikayet etmek mi normal?

Yoksa "dilimize özen gösterelim" demek mi?

Haddime değil, kimseye de "git demedim. Kimseyi de ötekileştirmedim. Ama siz işi şahsileştirmişsiniz. Kusura bakmayın da, gitmeye niyetiniz varsa, gidene de dur demen. Güle güle...

Lütfen, gereksizliği bir kenara bırakıp gayret edelim. Birazcık dikkat etmeye çabalamakla hiç birimizin eli kırılmaz.
Hiç te zor değil ya, azcık bile zora gelmeye mi dayanamıyoruz? Üşenmeyip, fark ettiğimiz yanlışımızı silip düzeltelim, ne var bunda? Tabakhaneye b..k (bulaşık) mı yetiştiriyoruz? Fark etmediklerimiz için uyarı alırsak da teşekkür edelim. Bilmiyorsak da öğrenmiş oluruz. Artı kimse bizden edebiyat patlatmamızı beklemiyor. Bu kadar basit.
Türkçe ses bayrağımızdır. En az Türk bayrağına saygınız olduğu kadar da saygıyı hak eder.

@Noldor Olayı polemiğe çevirmeye gerek yok, bu arkadaşın elinden bu kadarı geliyor, siz bunu eleştiriyorsunuz..Çözüm ne olmalı sizce? Ben çözümümü "cümle başlarını büyük yap, kafi olur, olabilir" diye bulmuş, ifade etmiştim. Sizce ustam ne yapsın, konuşması bu şekilde..

Ben "giderim" i sizin değil, forumun bakış açısı bu ise gitmek gerekir, ayrımcılık olan bir forumda kalmak kendimce mümkün değil anlamında söyledim, siz yanlış anlayıp onuda basit bir kaprise çevirmişsiniz, pes..🙂..

Evet, bir üyenin türkçesi saydığımız sebeplerden kurallara uyamıyorsa ne yapmalı? Açık net fikrinizi bilmek isterim..

Sanayide bir işi öğrenmek için illaki güzel Türkçe değil, iyi bir yetenek ve tecrübe gereklidir. İşini ustalıkla yapan birisi iyi bir dil ile değil, yetenekli bir ustanın öğrencisi olmakla yapabilir. Türkçe kullanımı ile ilgili böylesi bir "dayatmanın" bu ortamda yetenekli kimseleri uzaklaştırdığı, katkı sağlayacak kimseleri de daha baştan caydırdığı apaçık ortadadır. Yazım ve imla konusunda hassasiyeti olan (benim gibi) kişiler zaten uygun dille katkı yapmaya devam edecektir. Belki abartılı bir örnek gibi gelebilir ama Almanlar işte bu yüzden kazanıyorlar. Önce yetenek, ustalık, meslek, icraat sonra dil, din, kültür.

Burayı seviyorum ve zarar görmesini istemem. Tavsiyem, bırakalım herkes yazabildiği kadar Türkçe yazsın. Bu ceza puanları, uzaklaştırmalar, düzeltmeler ciddi anlamda insanı (birçok örnekte görüldüğü gibi) soğutuyor. Derdini anlatacak kadar Türkçe bilmek yeterli olmalı. Yani mesela eleman bir şey soracak ama önce dil bilgisini kontrol etmesi gerekiyor! En az lise diploması ve Türkçesi 80 olmayan giremez, girse de yazamaz gibi bir şey var şu an ortamda! Adam belki ilkokul mezunu ya da Azerbaycan, Yunanistan, Bulgaristan veyahut yurt dışında uzun yıllar yaşamış ve Türkçe dil bilgisi dejenere olmuş birisi ama "sistem" gözünün yaşına bakmıyor. Çok yanlış... Keşke herkes gramerine uygun Türkçe yazabilse ama zaten burada neredeyse herkes Türkçe yazıyor. Tekrarlıyorum: keşke (ben dahil) hepimiz Türkçe imla kurallarına göre yazabilsek...

@eshquiaa "Ta" diye bir bağlaç yok. İroniktir ki; kim başkalarını yazım şeklinden dolayı eleştirmeye kalkıyorsa o kişiler baya yazım kuralları açısından hatalı yazıyor. Olay, doğru bir şekilde Türkçe yazma isteğinin yanlış bulunması değil. Bunun, uygulandığı şekilde dayatılması. Bir noktada hatta "Site bizim, kuralımız da budur. Beğenmeyen gider." deme noktasına gelindi. Buna gerek var mı? 1000 kişi toptan bıraksa, bu lafınızı yutmak zorunda kalmayacak mısınız mesela?

Burada kurallara uygun yazdığım Türkçe'nin bence bana bir katkısı yok. Eğer kuralınızın kabul görmesini istiyorsanız, yaptık olduculuktan ziyade mantığını kitlenize kabul ettirebilmeniz gerek.
Tabii ki bazı hatalar yapıyoruz. Dünyada herkes yapıyor. Tamamen hatasız ancak editörler yazabilir, ki onların da hatalarına maalesef şahit oluyoruz.
Buradaki ana fikir okunabilirliği olan, anlam kaymalarına izin vermeyen bir yazım standardına uymak. Hiç noktalama olmayan, paragrafı, büyük harfi olmayan yazılar görüyorum, ki okumaya çalışırken başıma ağrılar giriyor.

• Beğen
Tepkiler: Noldor
@Noldor Olayı polemiğe çevirmeye gerek yok, bu arkadaşın elinden bu kadarı geliyor, siz bunu eleştiriyorsunuz..Çözüm ne olmalı sizce? Ben çözümümü "cümle başlarını büyük yap, kafi olur, olabilir" diye bulmuş, ifade etmiştim. Sizce ustam ne yapsın, konuşması bu şekilde..

Ben "giderim" i sizin değil, forumun bakış açısı bu ise gitmek gerekir, ayrımcılık olan bir forumda kalmak kendimce mümkün değil anlamında söyledim, siz yanlış anlayıp onuda basit bir kaprise çevirmişsiniz, pes..🙂..

Evet, bir üyenin türkçesi saydığımız sebeplerden kurallara uyamıyorsa ne yapmalı? Açık net fikrinizi bilmek isterim..

Hocam, benim mesajımdan alıntı yapıp "ötekileştirmek" derseniz, üstüme alınır cevap veririm. Bunu kaprisle ne alakası var?
Kimseden edebi eser şeklinde yazı yazması beklenmiyor zaten. Ama ustamızın yazdığı yazı, cidden çok kötü. Bakın abartmıyorum, yukarıdaki mesajda 50'nin üzerinde hata var ve okumayı da zorlaştırıyor.
Düzeltmek için ne yapabilir? Çok basit, kitap okuyabilir. Oturup uzun uzun, saatlerce roman okumasına gerek de yok. Günde yarım saat, giriş seviyesi kitap okuyabilir, dergi okuyabilir, kendi hobileri ile ilgili yazılar okuyabilir.

Orada noktalama işaretlerinden önce boşluk bırakmayacağını görebilir. Virgülleri uygun yerde kullanmayı öğrenebilir, bir çok insanın yanlış kullandığı "de - da" 'yı doğru kullanmayı öğrenebilir, "-bilir" ekini aklına estiği gibi bazen birleşik bazen ayrı yazmaması gerektiğini öğrenebilir. İmla kurallarına %100 doğru yazamayabilir, ama 1 paragrafta da 50nin üzerinde hata yapmaz.

Yöneticilerin de veya cezayı veren "botun" da koskoca yazıdaki 1 hataya kimseyi uzaklaştırdığını sanmıyorum. Birkaç hata ile ceza alan varsa kesinlikle haklı, ama affedersiniz yazı diline "tecavüz edip", elimden bu kadar geliyor demek kendi diline saygısızlıktır. Bununla ilgili de gerekli açıklama tam olarak şöyle yapılmıştı;

"Zaten söz konusu olan bir “eşik”; tek bir noktalama işareti ya da tek bir büyük harf dahi kullanmadan koca bir paragraf paylaşan kullanıcılar var. Bir mükemmellikten bahsetmiyorum yani, sisteme kalsa hemen uzaklaştırıyor ilk uyarıda ama biz uyarmamıza rağmen hala inatla buna devam eden, hatta bu yüzden uyarı aldığı için bize hakaret eden, ukalalık yapan kullanıcılar var. Vurgulamak istediğimiz nokta asgari bir uyum, hepsi bu. "

• Beğen
Tepkiler: sccetin
Bu konu yüzünden zamanında forumdan ban yemiştim .. Örneğin; CümLeLerimi Bu ŞekiLde Kuruyordum .. Fi tarihinde chat yapmaktan kalan bir alışlanlıktı, hali hazırda çoğu yazışmamı yine öyle yapsamda, bir kaç parça bilgi alabildiğim forumdan tekrar banlanmamak adına dikkat ediyorum :D ..

Düzeltmek için ne yapabilir? Çok basit, kitap okuyabilir. Oturup uzun uzun, saatlerce roman okumasına gerek de yok. Günde yarım saat, giriş seviyesi kitap okuyabilir, dergi okuyabilir, kendi hobileri ile ilgili yazılar okuyabilir.

Yapmıyor diyelim, türkçesi düzgün olmayan bir duayen turcu, bir mekanik dehası burada kalabilir mi kalamaz mı?..Etnik dili türkçede olmasın hadi..Net fikrinizi merak ettim..Bu tip arkadaşlar bisikletle ilgili bilgileriyle burada kalsınlar mı, yoksa türkçeyi düzgün kullanamadıkları için gitsinler mi? Gri yok..Ben forum esasen "bisiklet" tabanlı olduğu için hiç düşünmeden kalsınlar derim...Tabi bu benim şahsi fikrim, forum farklı düşünüyor olabilir...
Turkiye'de kaç kişi bisiklete biniyor bilmiyorum, forumun aktif kaç üyesi var bilmiyorum..Bildiğim arada uçurum olduğu..Foruma giriyormusun dediğim kimseden olumlu cevap almadım henüz..Ustasından yolda denk geldiğim turcusuna..Sanırım hep bu "beğenmeyen gitsin " özgüveninden...Kalsalar, camiayı kucaklasa forum daha iyi olmaz mıydı?
@Serkan Mıstınoğlu yeni kayıt olduğumda çok takdir ettiğim beyefendi bir arkadaştı..Niye yok?

Geri