Scudo Sports

Forum sansürü ve ifade özgürlüğünün engellenmesi

Durum
Başlık tartışmaya kapatılmıştır.
@Ahmetgitar

Doğru yazmışsınız, ancak epey eksik olmuş : yolda yürürken başınıza pisleyen kuşun ve ayağınıza takılan taşın da müsebbibi benim. Tam yokuşun başında biten suyunuz ile dağın başında üç yerinden patlayan tekerinizde de benim parmağım var. Dura-ace di2 alacakken sizi Ultegra'ya mahkum etmek için dolar kurunu da ben pompalıyorum. :)

Muhtemelen farkında olduğunuz üzere bisikletforum aklınızdan geçenleri yazıya döküp paylaşabileceğiniz onlarca sosyal medya platformundan biri. Bunların arasında en popüler olanlarından meşhur mavi sitede ise benim gibi işi gücü hayatı size dar etmek olan yöneticilerden eser yok. Onun yerine her telden atış serbest. Siyaset de, din de, spor, ırklar ayrımı da herhangi bir denetime tabi olmadan dibine kadar konuşulup tartışılıyor. Bir tarafın yanlıları diğerini linç etmekle uğraşırken diğerleri daha da ileri gidilip ortamı kanalizasyona döndürüyor. Türk dilinde varlığından haberdar olmadığım zenginlikte hakaretler savruluyor. Burada siz ve birer özgürlük savaşçısı kesilip eteğindeki taşları ortaya döken diğer üyelerin gerçek istediğinin bu olup olmadığını merak ediyorum.

Hayır burada bu görevi yapıyor olmanın bana ne maddi ne de manevi hiçbir katkısı yok. Herkes forumda dilediği ile ilgilenmekte, dilediği konuda dilediği şekilde yazmakta serbestken, gün içinde onlarca farklı sorunla uğraşmak, işimden vakit ayırmak, neredeyse her yazdığım metni yönetim adına yazma sorumluluğunu taşımak için bir karşılık beklentim de yok.

Tek beklentim görevdeki diğer arkadaşlarla beraber onca emek harcadığım bu ortamın yukarıda tarif ettiğim kanalizasyon çukuruna dönüşmeden mevcudiyetini devam ettirebilmesi.

Bu yola çıkarken sevilmeyen biri olmayı göze almıştım, bu nedenle bana sempati beslemeyen üyelerin varlığı hiç şaşırtıcı değil. Keza konuya yazan üyeleri bir araya getirirsek ortaya büyük bir fan klübü bile çıkabilir.

Bahsettiğiniz konuya gelirsek, hayır kilitlerken hiç elim titremedi, zira yöneticilik yaptığım dönemde içeriğinde yer alan siyasi, dini, ırkçı ayrımcı ve forumu siyaset meydanına çeviren yüzlerce konudan biriydi benim için. İlgimi çeken şeylerden biri, bunca zamandır aynı sebepten dolayı kilitlenip kaldırılan bunca konuya ses etmezken iş sizin açtığınız konuya geldiğinde isyan bayrağını açıyor olmanız. Demek ki size etkisi olmadığı müddetçe forumda yıllardır uygulanmakta olan 6. forum kuralının hiç mahsuru bulunmuyor.

Konunuzun temizlenip kullanıma açılması kararına ise yönetim ekibinin çoğunluğu tarafından alındığı için saygı duymak durumundayım. Evet, yönetim grubunda da görüş ayrılığı olabiliyor. Bu durumda oylama yapıp çıkan sonuca riayet ediliyor. Sizin durumunuzda olan da tam olarak bundan ibaret. Kimsenin size özel bir garezi yahut kayırması söz konusu bile değil.

Bütün bunları okuma zahmetine katlananlardan son birkaç cümleye daha sabretmelerini rica ediyorum. Bisikletforum ben dahil burada bulunan üyelerin %99'undan eski. Bunca zamandır bulunduğu yerde ve çizgisinde kalabilmiş olmasını ise burada despotça diye nitelendirilen katı kural ve denetim mekanizmasına borçlu. Bunu herkesin anlamasını beklemek saflıktan öteye gitmeyecek farkındayım, ancak konu başlığında önerildiği gibi denetimin devre dışı bırakılması için forumun içinde herşey olan donanım forumuna, mavi veya kuşlu siteye dönmesi arasında çok az bir zaman gerekecek.

Nihayetinde ben de bir insan olduğum için hatalarım da olabilir. Farketmeden adaletsiz davranmış olabileceğim üyelerden özür dileyerek sonlandırayım.

Scudo
@Kudret Kurtcebe abi
işin kolayını buldum
etrafımda benim gibi düşünen insanlar varsa onlarla fikri ortaklık çerçevesinde bilgi alışverişinde bulunuyorum.
geriye kalanlar ile kendimi hasbelkader bir tartışma ortamında bulursam susuyorum baktım ki hala bik bik ediyor kimseyi kırmadan bir bahane ile hızlıca ortamı terk ediyorum.

• Beğen
Tepkiler: mehmetsunu
@Kudret Kurtcebe
Abi Uygurlar savaşçı özelliklerini yitirmişlerdi benim gibi öğrenci arkadaşlar var bilgi yanlışlığı olmasın:D:D

@Kudret Kurtcebe
maalesef sizi iyimser bulduğumu söylemek isterim. evet bir iç savaş yaşamadık ama geçtiğimiz yüzyılda bile örgütlenmiş siviller tarafından sonrasında hesabı sorulmayan kaç tane katliam gerçekleştirildi, insanların evleri komşuları tarafından yakıldı, yağmalandı. insanlar yerlerinden yurtlarından edildiler. bölünmeyişimizin nedeni savaşın karşılıklı olmaması ve zalimin güçlü, baskıcı ve yönetici olmasıdır. şu anda yaşanılan kaygının da nedeni bu. siyasete çok fazla bulaştığı için özür diler. şu kısacık hayatımızda hakkımızda her şeyin hayırlı olmasını dilerim...

@Sadettin Z.
Dediklerinizde gayet haklısınız evet saygılarımı da sunuyorum bu ayrı konu ama "adaletsiz davranmış olabileceğim üyelerden özür dileyerek sonlandırayım" demişsiniz bence adaletsiz davranmak bu kadar kolay olmamalı bence bu forumda birçok kişinin de demek istediği buydu. Kural olsun tabi olacak böyle bir platform kolay oluşmuyor fakat adaletsiz davranmak ve sonradan adaletsiz olduğum varsa özür dilerim demek de bu kadar kolay olmasın. Umarım yanlış bir şey demedim saygılarımı sunuyorum

Forumdaki bu "aman huzursuzluk çıkmasın" anlayışının nerelere kadar gittiğinin bir örneğini vereyim: O menfur cinayetin hemen ertesinde, tartışma çıktığı için Hrant Dink başlığının yine bu şekilde kapatıldığını biliyor musunuz? Siyaset mi bu, din mi, ego savaşı mı? Hayır. Hiçbiri değil. Masum bir insan katledildi, milyonlar ağladı, ama bisikletforum bunun konuşulmasına tahammül edemedi, moderasyonu izin vermedi.

Hrant Dink

Kapatılırken son mesaj şu: "Forumumuzda siyaset ile ilgili yazılar ,kurallara aykırıdır. Hepimiz çok üzüldük.Toprağı bol olsun."

Evet, bu kısa cümle işte. İfade özgürlüğünü de geç, böyle bir olayın konuşulması bile kurallara aykırıymış, bu da görülmüş bu forumda!

Bitmedi, devam edeyim. Biri de bu haksızlığa, bu akıldışı uygulamaya isyan etmiş, "bunun nesi siyaset?" diye yeni bir başlık açmış.

bunun nesi siyaset!!!

Sonuç? Yine konu kapatılmış. İkinci başlık altındaki mesajları vaktiniz varsa okuyun, ibretliktir, bundan nerdeyse tam on sene önce, 23 Ocak 2007'de bugün burada yapılanın aynısı aynı gerekçelerle yapıldı. Konuyu kapatan admin bu yaptığıyla da şöyle övündü, sopasını da şöyle gösterdi:

"bisikletforum.com da ben dahil hiçbir yönetici keyfi uygulama yapamaz, yapmamıştır.bütün kararlar 19 adet yöneticinin (ki bu bir Türkiye rekorudur)ortak kararıyla alınır.son söz hakkı diye bir şey yoktur.bununla beraber forum kuralları dendiğinde ,yine yöneticiler dahil(adminler de dahil),bütün üyeler bahsi geçen bütün kurallara harfiyen uymalıdır,uymak zorundadır.üye olurken okuyup kabul ettiğiniz forum kuralları ,bisikletforum.com un Türkiye`nin en güzide bisiklet platformu olmasındaki en etkili dinamiklerdir.

Keyfi olarak banlanmak isteyenler bütün yöneticilere ya da üyeliğini sildirmek isteyenler adminlere mail,özel mesaj ya da msn yoluyla ulaşarak dileklerini gerçekleştirebilirler."

Amerikayı yeniden keşfetmek zorunda değiliz, aynı hatayıo defalarca tekrarlamak zorunda da değiliz. Bu mantığın nasıl kör bir mantık olduğunu, sınırlarının insani hassaları bile hiçe sayabileceğini görmeliyiz. Bugün ekonomi derken siyaset konuşmuyorsunuz, ahlak derken din konuşmuyorsunuz ya, konuşulmasın kardeşim biz buraya kavga etmeye gelmedik diyorsunuz ya, bazılarımız konuşmayı beceremiyorsa herkes sussun diyorsunuz ya, işte o zihniyet Hrant Dink'i de size konuşturmuyor.

Dahası var mı? Elinizi tekrar vicdanınıza koyun, aklınızı başınıza toplayın, iradenize sahip çıkın, eleştiriye ve özeleştiriye saygı duyun, tahammül edin, sakin kalın ve konuşmaya başlayın, konu neyle ve ne kadar ilgiliyse onla ve o kadar ilgili konuşun. Doğrusu buyken, insani hassaları bile kör mantığa feda etmenin hangi kitapta yeri var?

Kendin için istemediğini başkası için yapma. Ya olduğun gibi görün, ya göründüğün gibi ol. Bu düstura sahip çıkacak olursak sorun kalmayacak gibi sanki.

• Beğen
Tepkiler: sccetin
@Themaner

uygur derken atalarımız idi ,oraya işaret etmek istedim.

@Kudret Kurtcebe
Abi şaka yaptım ya tecrüben yeter özür dilerim ciddi anlaşıldıysam

Benimde muzdarip olduğum bir konuya değinmişsiniz..

@cahitakin

cahit bey size bu forumun sahipliğini versinler o vakit ne yapardınız bu soruya cevap verirmisiniz forum nezdinde kendinizi ulaş dostumun yerine koyun empati kurun bakalım biraz ,
telefonunuz çalacak idi savcılıktan aranacaktınız,burası ticari bir forumdur .

@Themaner

estafurullah ,,yok canım ne demek,,:harika:

@Sadettin Z.

Merhaba, böylesi önemli gördüğüm ve sizin tabirinizle yandaşı olan bir konuda doğru argümanlar sunmak yerine basit düzeyde laf ebeliği yapmanızı doğru bulmuyorum.
Lastik patlamasından, çıkmadığım yokuştan, alamadığım setten neden sizi suçlayayım.

Lafları çarpıtmayı kendinize yakıştırıyor musunuz?
Başka silinen başlıklara değil, sadece kendiminkine ses çıkardığımı nasıl düşünebilirsiniz? Üstelik sizin başka başlıkları silerken gayet umursamaz ve emeğe karşı çöp tavrı sergilemeniz sizin için sorun değilken nasıl beni kendi başlıklarım dışındakileri duyarsız olmakla suçlarsınız?

Yukarıda sizin de farketmenizi umduğum şey genel bir sansür durumuydu.
Giden üyelerden, çokça silinen engellenen başlık olduğunu vurguladım.
Kaldı ki bu başlığı tüketim karşıtı çevreciler başlığını saygısızca silmeniz sonrası açmış değilim.
O gün de bana başlığı sonsuzluğa uğurlamanın teknik zorluğundan söz ettiniz.
Yani üşenmeseniz başlığı kilitlemekle kalmayıp tamamen yok edecektiniz.

Neden? Birkaç ileti yüzünden.
Üzerine basarak söylüyorum, normalinde kuralları hatırlatırdım ama bu sefer böyle yapmak yerine başlığı kilitliyorum diyerek bunu yaptınız. Yani normalde yapmanız gereken şey yerine yıkıcı olmayı tercih ettiniz.
Bakın mesajınızda "Bahsettiğiniz konuya gelirsek, hayır kilitlerken hiç elimtitremedi, zira yöneticilik yaptığım dönemde içeriğinde yer alan siyasi, dini, ırkçı ayrımcı ve forumu siyaset meydanına çeviren yüzlerce konudan biriydi benim için." diyorsunuz. 39 sayfalık, yüzlerce üyenin katılımı ile binlerce saatte oluşturulan bir başlık sizin için bu muymuş? O zaman dikkatinizi gözden geçirin. Ya da başlık çöpe göndermeden önce bir başkasına danışın.

Bugün yine aynı şey. Siyasetse ben değildim sadece, ama başka yöneticiler değil siz tarafından bana engel koyuldu.

Aaa başkasına olsa ses çıkamayacaksınız kendiniz olunca isyan ettiniz. Nasıl bir sözdür bu? Siz bir yönetici olarak neden başka başlıklarda yapılan haksızlık için kendinize pay biçmek yerine benim o haksızlıklara karşı direnmemi isteyebiliyorsunuz?

Forumu kuş forumlarına dönmüyorsa bundan en büyük payı neden kendinize çıkarıyorsunuz? Ya da particilik ya da tercih eleştirisi dışında siyasi bir bakış sunmayı nasıl forumu kanalizasyona dönüştürme riski olarak görüyorsunuz?

Özür dilemek önemli değil. Ben naçizane laf ebeliğine girmeden bir eleştiri getiriyorum. Görülüyor ki eleştiriye tahammülünüz yok. Ama olmalı. Hele ki idareci iseniz mutlaka olmalı. Değilse boş verin, bir süre paylaşın okuyun, okutun, elinizde sopayla gezmek zorunda değilsiniz.

@Sadettin Z.

Bunca zamandır bulunduğu yerde ve çizgisinde kalabilmiş olmasını ise burada despotça diye nitelendirilen katı kural ve denetim mekanizmasına borçlu

katılıyorum,,,,,

kızabilirsiniz ama bu gerçek...

deveye sormuşlar boynun neden eğri? nerem düz ki demiş...

Herkes bir yerin başkanı oluyor işte.

@Ahmetgitar

Hakarete varan nitelemelerinizi size hiç yakıştıramadım.

Yukarıda da belirttiğim gibi bu forumu ayakta tutan şeyin herkes tarafından anlaşılmasını beklemek en basitinden saflık olur. Sizin haksızlık olarak gördüğünüz şeydir, burayı savaş alanına çevirmekten alıkoyan. Buna katılmadığınız aşikar. Benim dikkatimi çeken ise bundan 10 sene evvel de uygulamada olan bir kuralın sadece sizi etkilediğinde tepkinize yol açmasıydı.

Ayrıca bilgi eksiğiniz var, bugün sizi konudan uzaklaştıran yahut engeli kaldıran da ben değildim. Ancak siz başınıza gelen herşeyden birini mesul tutmak istediğinize göre buyrun.

@Sadettin Z.

sevgili dostum sadettin yüz yüze insanlar konuşsa daha farklı olurdu tabi ,hatırlar isen sen ben attila ve savaş ve edip ne güzelde pedal çevirmiş idik ,ki hiçbiriniz bana ters insanlar olarak asla gelmediniz samimi idiniz ,hele serkan mıstınoğlu ile pedallamıştım şilede ....

forumun kanalizasyon benzetmesiyle ilişkilendirilmesi çok talihsiz. okudum bir daha okudum. inanmak zor insanın yaptıklarına yapabileceklerine, söylediklerine de... bu su kirliyse hepimiz içindeyiz. başında da yönetici sizler duruyorsunuz.

sinan çetinin Kağıt isimli filmini bu konuyla ilgili arkadaşların izlemesini öneririm. yönetici arkadaşın tahammülsüz yaklaşımı ortada, kudret kurtcebenin Ulaş isimli arkadaşın yerine dertlenmesi ortada. Yazık!! Bütün mal sahibi olmalar bir riski doğurur; savcılıkta ifade vermek de işin içinde olsa bile. O filmdeki sansür masası şefi bayan memur aklıma geldi sadettin beyin alaycı üslubuyla verdiği cevabı okuyunca. Üzücü ne yazık ki.

Kurallar insanlar için falan diye nutuk çekecek değilim. kimseye birşey anlatmaya da gerek yok. kimsenin fikrini değiştireceğini de sanmıyorum. Biraz "körler sağırlar birbirini ağırlar"; biraz da "buna karşı çıkan bizim gibi küçük aykırı sesler".

@Sadettin Z. Hakaret diyerek yine olayı saptırıyorsunuz.
Yukarıda yapılan alaylı giriş bence hakaretin büyüğüdür.
Lafı saptırmak da öyle.

Kendi üzerinize alınacağınız bir şey yok.
Yazdıklarımdan sizin ve herkesin pay çıkarıp varsa doğru taraflar almasını isterim.
Aynı şekilde ben de burada sizin ve diğerlerinin yazdığı olumlu, olumsuz hoşuma giden gitmeyen her şeyi kafamda tartıyorum.
Yanıldığımı gördüğüm şeylerde değişim göstermek için azami özen gösteriyorum.

Tüm içtenliğimle söylüyorum, lütfen buna inanın, emek harcanan tüm başlıklar benim için kutsaldır. Tüketim karşıtı başlığı da benim ve birçok üyenin fazlaca emek harcadığı bir başlıktı.
Orada da yazıldı gözden kaçması normal, bir üye, hatta bisiklet sürmeyen, sürmeyi bilmeyen ama ekolojik temizlik ve bitki yetiştirme konusunda uzman olan bir dostum benim ricam ile foruma üye olup sadece orada bir ileti yazdı ki iletiyi okumak 20 dakikamı aldı. Saatlerce oturup ekolojik temizlik ve bitki yetiştirme üzerine bilgi paylaştı.
Elbette böylesi bir başlığın haksız yere kapatılmasına karşı (kabul edin haksızlık ettiniz) girişimde bulunmak doğru şeydir.
Bu başlığı siz de açmış olsanız, bir başkası da kapatılmaması için mücadele verirdim.
10 yılda ne oldu bilemem. Çünkü bir yıldan.biraz daha fazla olan bir üyelik sürem var. Ama tekrar söylüyorum ki emek harcanan her başlık kutsaldır.
Ayrıca ikidir başlığınız olunca ortamda ses çıkardınız diyorsunuz. @cahitakin bey burada, özel mesaj ile başlığın kilitlenip kilitlenmediğini sordum. Kendisinin girebildiğini öğrenince sansür konusunda sıkıntılarımızı söyledik karşılıklı. Ardından kendisinden bir başlık açmasını istedim, o da bana siz açın dedi ve başlığı açtım.
Yani başlık açmadan önce forumdaki demokratik tutumlarından dolayı dikkatimi çeken Cahit beyden bunu istedim.
Lütfen bir daha kendinize dokunulunca ses ettiniz demeyin.
Bu başlıkta sansür konusunda onlarca üyeden eleştiri var. Sadece başlığı açan ben olmuş oldum. Cahit bey açsa ben de başlıkta aynı mesajdan yazmış biri olacaktım sadece.

Biraz daha dikkatli davranmanız, sadece sizin değil diğer yöneticiler, diğer üyeler ve ben, hepimiz için bir vesile oldu ise ne mutlu.

Kötü niyetli olduğumuz düşünülürse bir yere varılmaz. Seviyoruz sizleri ve burayı. Sevdiğimiz, burada olmaktan keyif aldığımız için yazıyoruz.
Sessiz sedasız gitmek de olurdu. İster miydiniz?
Ben istemezdim.
Kalın ama eleştiri yapmayın en doğrusunu biliriz demiyorsunuz anladığım kadarıyla.

İçten sevgiler...

Durum
Başlık tartışmaya kapatılmıştır.
Geri