Scudo Sports

Formula 1'e karşı Bostancı - Kurtköy Grand Prix

Scudo
Bu camiada F1'cilerin çoğunlukta olduğunu da böylece öğrenmiş olduğumuz bir tartışma maratonunun ardından dün yaptığımız etkinlik sırasında yaptığımız basın açıklamasını da aşağıya ekleyip destekleyenlere de desteklemeyenlere de selamlarımı yolluyorum. Bisikletli yaşam mücadelesinde ben kendi adıma bisikletçi arkadaşların yanındayım, her ne ve nasıl yapıyorsanız.

Sevgiler.

Ümit Şahin

FORMULA 1’E KARŞI BOSTANCI-KURTKÖY BİSİKLET GRAND PRİX’Sİ

Sevgili katılımcılar, değerli basın mensupları,

Güzel, güneşli (yağmurlu) bir Pazar günü Bostancı sahil yolunda buluştuk. İstanbul’un bisiklet yolu bulunan şanslı bir caddesi olduğu için bu bölge bisiklet severlerin tercih ettiği bir yerdir. Bugün Yeşiller olarak bisikletlerimizle ve davetimizi kabul eden bisikletli dostlarımızla birlikte burada bulunmamızın nedeni şu anda yaklaşık 40 km. ötede, Kurtköy’de, İstanbul’un en önemli su kaynağı olan Ömerli baraj gölünün yanıbaşında, ormanlık bir alanın göbeğinde ve su toplama havzası içinde yasalara aykırı biçimde inşa edilmiş bulunan Formula 1 yarış pistinde başlamak üzere olan otomobil yarışına karşı, bisikletlerimizle yeşil bir alternatif etkinlik gerçekleştirmek.

Formula 1 yarışlarını neden protesto ediyoruz? Kentimizde neden Formula 1 yarışlarını ve yarış pistini istemiyoruz?

Bu nedenler arasında pist yapılmadan önce de karşı çıktığımız pistin su havzasını kirletmesi ve yarattığı orman ve doğa katliamı kadar, Formula 1 yarışlarının hem simgesel olarak, hem de gerçekleştirilme biçimiyle işaret ettiği çarpıklıklar da önemli yer tutuyor. Formula 1, hızın, otomobilli yaşamın, küresel ısınma ve diğer ekolojik sorunların en önemli nedeni olan petrol uygarlığının ve küresel şirketlerin ve onların markalarının egemenliğindeki aşırı tüketime endeksli yaşam biçiminin yüceltilmesidir. Formula 1, bir spor yazarımızın söylediği gibi bir spor değil, işadamı Bernie Ecclestone’un “dünyayı dolaşan sirki”dir ve spor olduğuna inandırılmaya çalıştığımız bu “iş” kendisine ve bir avuç otomobil takımına yılda en az 1 milyar dolar kazandırmaktadır. Aşırı hız ve aşırı tüketimden ibaret bu organizasyonu spor diye pazarlamak, spora da ihanettir.

Biz burada gerçek bir spor olmasının yanısıra doğaya uyumlu, çevreyi kirletmeyen, yeşil, insani bir ulaşım biçimi de olan bisikleti Formula 1’in simgelediği otomobilli yaşamın alternatifi olarak koyuyoruz. Ve diyoruz ki:

• Hız tutkusuna karşı, doğayı savunmak için,
• Otomobilli yaşamın dayatılmasına karşı, bisiklete, yürümeye ve toplu taşımaya dayanan yeşil ulaşım politikaları için,
• Küresel ısınmaya yol açan petrol uygarlığının yüceltilmesine karşı, yenilenebilir uygarlığa geçiş için,
• Rekabete, yarışmacılığa, paranın egemenliğine karşı, dayanışma, işbirliği ve gerçek spor ruhu için,
• Su havzamızı işgal eden yasadışı yarış pistine karşı, su havzalarımızın işgaline ve kirletilmesine dur demek için,
• Dayatılan ve tüketim çılgınlığını arttıran küresel markalara karşı, yeşil bir gelecek için,

FORMULA 1’e Hayır, Tercihimiz Bisikletli Yaşam!
FORMULA 1 Pisti Değil, Bisiklet Yolları İstiyoruz!

Etkinliğimiz Bostancı’dan başlayarak 3 etap halinde yapılacaktır. 1. etap Maltepe’ye kadar devam edecek, 2. etap Pendik sahilinde son bulacaktır. 2. etap sonunda hep birlikte mola verdikten sonra 3. etaba katılacak bisikletçiler Pendik-Kurtköy yolunu Formula 1 pisti giriş kapısına kadar bisikletleriyle tamamlayarak dönüşe geçeceklerdir. Basın açıklaması bitiş noktasında da tekrarlanacaktır.
21 Ağustos 2005, YEŞİLLER

Degerli Dostum,

Bu camiada F1 ciler fazla falan degil.. meselede zaten bu degil...politik bir grubun ..bisiklet dernek grup vb. leri ve yillarin mücadelesini..atlayarak ..hatali çikis yapmasidir elestirilen...Tercihimiz Bisikletli yasam ; "bisiklete daha fazla yer" mücadelesi kimsenin tekelinde degil..ama bu konuda daha önce yapilanlari ulusal ve uluslararasi boyuttta ki gelsimeleri atilan adimlari iyi incelemek lazim..bilmek lazim..bisiklet hareketini genel çikarlari ve geldigi durum açisindan olaya yaklasip degerlendirmek lazim...çagirirsin bisiklet dernek ve gruplarinini..toplanirsin..anlatirsin..ikna etmeye çalisirsin bir ortak nokta yakalarsin o zaman etkinligin binlerce kisi olur..sen yillardir mücadele et vapurda bisikklete bilet almamayi sagla belediyeyi SIKISTIR (ki bu konuda gerekli baski gücü olusamamistir eksiktir)Belediye 630 km.lik bisiklet yolunu ihaleye çikarsin..temmuz Basinda Bisikletçiler ile birlikte gezi yapsin (ki eksik yanlarinida açik açik elestirdim Platformda) sonra sen gel biskkletli yasam tercihi adina Belediyenin ülke tanitimini ön plana alan ve çaba harcadigi F1 olayini ülkedeki otomobil egemenligi olayiyla özdeslestir ve olayi F1 olayina indirge ve ona karsi bisikletçilere eyleme çagir..Belediye sana demezmi..bisiklet yolu dediniz..yapacagiz ama birakinda bizde F1 i yapalim diye..bu ne tarz bir politikadir..eylem yapmak için eylem yapilirmi? Karsi çikmak için karsi çikilirmi? ülkenin kendine özgü sartlari ve bisiklet mucadelesinin geldigi nokta atlanirmi. Ben Istanbul'da idim..Yesiller eylem karari almis bisiklet dernek ve gruplarina niye katilmiyorsunuz diye elestiriyor..Sen çagirdinmi BSD yi,mtbtr yi,yesil bisikleti,Bisiklet dostlarini..TBHP yi (ki bunlarin en küçük hareketi binlerce kisi oluyor)..oturdunmu ortak eylem karari çikartmak için ugrastinmi tartistinmi ikna etmeye ugrastinmi?..
Bu eyleme yesiller in kendisi bile ikna mi acaba...birakin bizim gibi hayati bisiklet sirtinda geçenleri, bu hareketin içinde sadece bu gün için (ki zor bir parkur degildi) bisiklete binmesini binen yokmu..30 kisi...100 kisi olsun.o zaman marjinal kalirsin..ha ama demokratik açidan elbette isteyen istedigi eylemi yapmakta özgürdür..Bende Koordinatörü oldugum Türkiye Bisiklet Hareketi Platformu sayfalarinda eylemi yorumsuz yayinladim..tartismaya açtim..ardindanda Radikal'de çikan haberi de yorumsuz olarak yayinladim..simdi tartisiliyor...en çok sevindigimde bu ..dört koldan tartisiyoruz..degisik platformlarda forumlarda konu tartisiliyor..yesiller bu anlamda iyi bir sey yapti aslinda..tartisalim..ama kemiklesmeden..gözümüzden kaçan noktalarin olabilecegini hesaba katarak..fikrimizin degisebilirligini hesaba katarak tartisalim..yoksa bizde yesil ve çevre olayinda duyarsiz degiliz..yasadigimiz onlarca pratik bunun göstergesidir..F1 yandasi falanda degiliz..bu çikis hatali bir çikistir ve hayat tarafindanda yanlisligi ortaya çikarilmistir..marjinal kalinmistir..marjinalliginde ne bisiklete faydasi olur nede yesillere ve nede ileride kurulmasi dusunulen yesiller partisine...anlatabildi isem ne mutlu bana...degisik platformlarda bleirttigim görüsleri tartismalari derli toplu olarak TBHP na aktaracagim..uzun oldu ise kusuruma bakmayin...
saygilarimla
ali nejat
TBHPlatformu Koordinasyon
(link)

Ali Nejat bey merhaba,

Bu forumda baştan beri yapılan tartışmalara göz atarsanız sizin "tüm bisiklet camiasıyla ortak hareket yaklaşımınızın" arkadaşların temel argümanlarından biri olmadığını görürsünüz. Genelde F1'in ne kadar önemli bir organizasyon olduğunu savundu çoğu arkadaş. Kaldı ki başta yeşil bisiklet ve BSD olmak üzere arkadaşlarla görüşülmüştür de. BSD desteklemeyeceğini açıkça söylemiştir. Yeşil bisiklet ortada. Sizin söylediklerinizi önemsiyorum. Ama en ufak bir etkinliği planlarken (ki bu biraz medyatik hale geldi kabul ediyorum, ama baştan beri kitlesel değil, simgesel bir eylem düşünülmüştü, ama bir yeşil bisiklet listesinden bile neredeyse hiç kimsenin katılmaması biraz şaşırtıcı o ayrı) tüm tarafları biraraya getirecek kadar geniş hareket edemeyebilirsiniz. Üstelik ortada hatalı bir duruş yoktur, bisiklet olduğu dışında bir şey olarak gösterilmemiştir, bisiklet ile ilgili konuşmak ise kimsenin tekelinde değildir. Zaten yeşiller dünyanın her yerinde otomobilsiz yaşamın en önemli savunucuları arasındadır.

Tartışmanın bisikletli yaşamın nasıl özendirileceği kısmının üzerinde önemle durulması gerektiği konusunda size katılıyorum. Çıkışın marjinal olduğu yorumunuza gelince. Petrol uygarlığına karşı çıkış marjinal gibi görünebilir. Ama küresel ısınma başta olmak üzere ekolojik kriz artık bir gerçeklik ve hayat bizim size radikal gelen ekolojist duruşumuzu giderek daha yaygın hale getirecek.

Ben kendi adıma F1'e karşı meydanı boş bırakmadığımız için mutluyum.

Etkinlikle igili ayrıntılı haber için (link) adresine bakabilirsiniz.

Sevgi ve selamlar

Ümit Şahin

Tesekkürler ümit..bir çok konuda ayni dusundugumuze eminim..ben F1 savunmuyorum.politik taktik ve biçim hatalari yapilmistir..bende elbette aktarimlara göre konusuyorm..BSD desteklememistir bu dogrudur..ben onlarla da tartistim bu konuyu..BSD nin durusu içinde bulunulan sartlar nedeniyle..taktik bir durustur..Belediyeyi karsisina almak istemez..hakli yanlarida vardir.bunuda anlamaya çalismak lazimdir ama oradaki anlayista diyelimki Belediye kuyrukçuluguna varirsa
onada karsi çikmakta terddUt etmem.. nitekim..temmuz basindaki BSD/IBSB ortak etkinligini platformda açik açik elestirdim..herkesin elbette karsi dusuncede olma hakki vardir..bunlar yazilir tartisilir..bu anlamda..iyi bir çizgi izliyoruz hep beraber..tartisiyoruz..eger pazar günü Istanbul'da olsaydim F1 seyretmeye falan gitmezdim..ben surati seven biride degilim..suret unutturur..yavaslik sakinlik ise hatirlatir ve rahatlatir..ama yine bisikletle surat yaptigimiz olur..neyse..pekala yesillerin basin açiklamasini izleyebilir..onlarla tartismak isteyebilirdim..onlari karsima almiyorum zaten..yesiller iletisim grubuna üye oldum ancak vakit bulamiyorum bu günlerde..aktiviteyi..platformda yorumsuz duyurdum..ve radikal deki haberide yorumsuz duyurdum ve bir tarisma açilmasina ön ayak oldum...
Sonuçta ben defalarca yazdim 2002 den beri net sayfalarinda...ülkemizdeki otomobil egemenligine ..ulasim politikalarindaki çarpikliga dengesiz gelisimine..otomobilin 2. Dunya sonrasi ABD önculugunde karayollari seferberliginden her kosebasinda birer benzin istasyonu kurarak zen gin yaratma politikalarina..demir yollarimizin perisan edilmesine,deniz yollarimizin perisan edilmesine metronun ulkemize avrupadan 100 yil sonra girmesine..bisikletin yok edilmesine elbette karsi oldum hep..ve bu yüzden adimiz otomobil dusmanina çikti bu nedenle platformu terkedenler oldu..eger ülkedeki otomobil egemenligine karsi..toplu ulasimi ve bisikleti savunmak ve dengesizligi önlemek istemek otomobil dusmanligi ise ..ben otomobil dusmanligina devam ediyorum hala..ama otomobilde olacak...formula 1 de olacak..ama bisiklet yollarida olacak..biz 3.ncünun yanindayiz çünki olmayan odur..Yasadigim ülke Fransa'da hepsi var yani bir denge var..Paris'te metro var..bus var..tren var..otomobilde var (inan bizdeki kadar luks ve fazla gelismis degil)bisiklet yollarida var..bu dengeyi yakalrsak sorun kalmaz..bu noktada Istanbul için yapilacak sey Belediye ve kurumlari zorlamaktir..bu iliskidede dikkatli olunmak zorundadir..
BSD bu aktiviteye karsi çikar yanlis bulur... ama, ayni BSD nin turlarinda yolda giderken sag seritte kalarak bisikletlinin saga SIKISMASINI engellemek için yolu gübenlik açisindan (buradaki turlar gibi) kaplar arkayada bir tampon araba koyar..ve otomobillerin önünde onlarin kornalarina aldirmadan yola devam eder..ve bazi bisikletçiler tarafindan denge adina otomobil dusmani ilan edilir..ayni BSD bu aktiviteyi desteklemez..belediyeyi karsisina almak istemez..meseleye boyle bakar..ama bunuda açikça soylemez..soylemekte bana duser..bende "sezarin hakkini sezara vermek" ve "hem nalina hemde mihina vurmak " tavrimdan vazgeçmem..tartismak iyidir..onemli olan kemiklesmeden..degisik noktalari hesap ederek açik olarak..ve en onemlisi fikr-i sabit kalmamaya çalisarak tartismak lazim diye dusunmekteyim..Bilmem anlatabildimmi? Saygilarimla
ali nejat
TBHPlatform Koordinasyon
(link)

Benzeri bir tartışma yahoo bisikletsevenler grubunda da çıktı. Hatta orada da şimdi moderatörden bahsedildi. Ben o grubun moderatörü olarak tabi ki böyle bir mesajı engellemedim. Yalnız rahatsızlığımı bildirdim. Konu şu:
Dünya Af Örgütünden bir arkadaşımız bizlerden 1 Eylül Dünya Barış Gününde bisikletlerimizle Ankara'ya çıkmamızı ve bildiri dağıtmamızı istiyor. Bu arada trafikteki tecrübemizden yararlanmak için bazı sorular soruyor.
Şimdi sorular sorsun, o kabülümüzdür. Fakat neden bizim yaşam biçimlerimiz bu tip şeylere karışıyor. Ya arkadaşlar daha Ankara'da bir kez olsun bisikletçilerin sesini duyurmak için bir faaliyet yapıldı mı? Bunu ben daha önce "bisiklet" grubunda Ali Nejat Abi'ye de söyledim. Çoğu yere de bu konudaki rahatsızlığımı bildirdim. Madem bisikletçilerin adını duyurmak, onların sorunlarını halletmek için bir organizasyon düzenlenmiyor o zaman neden başka sorunların çözümü için bizim sembolümüz olan"bisiklet" kullanılıyor? Kendi sorunlarımızı hallettikmi ki başka sorunlara da bulaşıyoruz?

F-1 konusuna gelince. Bu konununda da grubumuzda bu kadar sıcak olmasa da tartışması geçti. İstanbul'da bu yarışın düzenleneceği haberini ben 2001 yılında öğrendim. Protesto edilmesi kararı yılı 2005. Burada bir çelişki var. Bu protestoyu yapan kişiler emek sarfedildikten, organizasyonlar yapıldıktan ve yarış tarihi belli olduktan sonra bunu gündeme getiriyorlar. Fikrinize saygı duyuyorum yalnız ne kadar yararlı olduğu konusunda ve elle tutulur bir gelişme gösterip gösteremeyeceğiniz konusunda merak içindeyim. Özetle tren çoktan kaçtı...
Lütfen! tekrar söylüyorum Lütfen!!! Yaşam biçimimiz, yoldaşımız, özgürlüğümüzün sembolü olan "bisiklet" lerimizi başka sorunlar için kullanmayalım. Onları hayatımızda koyduğumuz özel statüden daha farklı statülere yerleştirmeyelim!!!! Onları Bir Eylem Aracı Olarak Değil, Ulaşım Aracı Olarak Kullanalım!!!!!
Y.ERGUN

Walla cok uzadı bu tartışma. Genel olarak bu yapılan işi desteklemedik. Bisikletlerin adının olması hoşumuza gitmedi. Gidip yürüyerek protesto yapsaydınız. Çoğunluk böyle düşünüyor. F1 i protestoyu destekleyen 2-3 kişi var anketlerde bunu gösterdi.
Fazla kasıp uzatmayın bence derim...
Barbaros.

Ortada bir konu, bir sorun varsa bence görmezden gelinemez. Bu olay yavaş yavaş başlıyor. F-1'in bisikletle protesto edilmesinden sonra ilk olarak 1 Eylül için Dünya Barış Günü bildiri dağıtma faaliyeti ve ardından gelecek başka başka faaliyetler...
Eğer kestirip atarsak bisiklet amacı dışında kullanılmasına göz yumulacak.

Aşağıdaki mesajı TBHP'nin listesine atmıştım, ama aynı arguman (1 eylülde bisikletle bildiri meselesi) burada da kullanılıyor, buraya da aynı yanıtı atmak zorunlu oldu. Ayrıca bir forumda sınırlı bir alanda bir konunun uzaması neden sıkıntı doğuruyor anlamadım, e-mail listesi değil ki bu, ilgilenmeyen girmez, okumaz.

BU arada Ankara'dan yazan arkadaş 2001'den bu yana hiçbirşey yapılmadığı bilgisine nereden ulaştığını bir söylese. Ben F1 pisti yapılmadan önce engelleme amacıyla yapılan ve Çevre İçin Hekimler Dreneği adına katıldığım basın toplantılarından birinde tam da bugünkü argümanlarımıza benzer itirazları sıralamıştım örneğin. Bizim dışımızda da karşı çıkan çok oldu. Neyse diğer konuyla ilgişli yanıtım şöyleydi:

"Bir şeyin fena halde yanlış anlaşılmış olduğunu görüyorum. Biz F1 protestosu için bisikleti kullanmadık. Yani “bugün F1’i protesto ederler, yarın barış günü için bisikletle bildiri dağıtırlar” çıkarımı yanlış. Hayır dağıtmayız, çünkü biz bu etkinliği bisikleti bir ses duyurma aracı olarak kullanmak çin planlamadık, tam tersine piste bisikletlerle gitme fikri F1’e neden karşı olduğumuzu tartışırken kendiliğinden ve gerekçelerimizin mantıki sonucu olarak doğdu. Bunu katıldığım çeşitli programlarda ve yaptığım konuşmalarda da hep vurguladım. Bizim gerekçelerimiz arasında pistin yer seçiminin yanlışlığı kadar ve bundan daha da çok F1’in simgelediği ve yücelttiği hız, otomobilli yaşam ve petrol uygarlığının karşısında yenilenebilir, yeşil, insani bir ulaşım biçiminin varolduğunu göstermek, yani herkesin itaat içinde kabullenmeye başladığı Formula 1 güzellemelerine karşı “hayır, bir alternatif yaşam var, bunun en önemli unsuru da bisikletli yaşamdır” demek vardı. Önde gelen buydu ve bisiklet kesinlikle tesadüfen, ya da sempatiklik olsun diye seçilmiş bir eylem gereci değildi. Ben kendi adıma senelerdir ulaşım politikaları ve bunun çevre ve sağlık üzerine etkileri üzerinde kafa yoran bir kişi olarak, otomobil sahibi olmayan, kullanmayan, dağcılık ve bisikletçilikten gelen bir kişi olarak bisikletli bir protestoyu gayet normal ve bu protestonun mesajının doğal sonucu olarak gördüm. Yani bu etkinlik yeşil politikaların ve hayatın kendisinden çıktı.

Ortada bisikleti kullanmak gibi bir durum yoktur, olsaydı bu eylem biçimi çok önceden aklımıza gelmiş ve kullanmış olurduk, F1’i beklemezdik. Bisiklet bir ulaşım ve spor aracıdır. Evet yeşil ulaşımın da simgesidir, ama bu simge oluşu onun asıl kullanım değerini küçültmez."

Ben bildiri dağıtımı konusunun başka bir yerde ele alındığını özellikle belirttim. Yazımı eğer dikkatli bir şekilde okursanız konunun sizinle alakası olmadığını "bisikletsevenler" grubunda geçtiğini göreceksiniz. Siz de bisikletsevenler grubunda yazmadığınıza göre bunu üstünüze almanıza gerek yok. Ben orada Uluslarası Af Örgütüne bağlı bir arkadaşın yapmak istediği faaliyet hakkında konuştum.
Çok güzel, demek daha önceden bu projeyi engelleme girişiminde bulunmuşsunuz. Peki neden bizim bundan 2005 yılında haberimiz oluyor? eğer bu söylediklerinizden bizim yeni haberimiz olduysa burada kabahat bizde değildir. Çünkü duyurması gereken sizsiniz. Sonuçta zaten bu protesto ne zaman yapıldı??? o kadar emek, organizasyon vs. yapıldıktan sonra. O zaman "Ben zamanında bunları bunları da yapmıştım" demenin hiç lüzumu yok.
Tekrar söylüyorum. İstediğiniz protestoyu istediğiniz yerde yapın. Yalnız bisikletlerimizi bu işin içine katmayın!!! Benim görüşüm budur.

Bisikleti bu eylemde kullanmadık diyorsunuz. İşte groups.yahoo.com/group/yesilbisiklet grubuna attığınız mesajlar...

İstanbul'da Formula 1 yarışının yapılacağı 21 Ağustos 2005 Pazar günü
Bostancı'dan Formula 1 pistinin bulunduğu Kurtköy'e bir bisiklet etkinliği
düzenliyor ve herkesi bisikletleriyle birlikte, arkadaşları, ailesi ve
çocuğuyla birlikte bu şenliğe katılmaya davet ediyoruz.

Katılmak isteyen arkadaşlarla, ki özellikle bütün etapları yapabilecek
bisikletçilere özellikle ihtiyacımız varundefined, ayrıntıları bu liste yoluyla
konuşabiliriz. Son etap şehir içi ve yaklaşık 4-5 km. Çıkış var, bu nedenle
bu etabı yapacak birkaç bisikletçinin önceden "ben varım" demesi çok iyi
olur. Şimdilik ilk organizsyon adımında son etaba kadar katılacağını
söyleyen (ben dahil) 5 kişi var. Etkinlik için "iyi fikir, bu F1'e karşı
birşeyler yapmak lazımdı" diyen arkadaşlar, lütfen listeye ya da bana yazın,
fikir paylaşalım.

Geri