Sevgili arkadaşlar,
Formula 1'e karşı planladığımız etkinliği öncelikle Yeşil Bisiklet Forum ve e-mail listesinde duyurmayı tercih etmemizin nedeni, bu grubun bisikleti bir yaşam biçimi olarak da benimseyen insanların bulunduğu bir yer olması. Gelen tepkiler benim bu görüşümü değiştirmiş değil, ben de senelerdir liste üyesiyim ve bu liste adıyla bile bu vurguyu hakediyor. Kaldı ki geçmişte de nükleer enerjiye karşı yapılan bazı bisikletli etkinlikler olmuştu ve bu listede de olan bazı arkadaşlar destek vermişlerdi.
Her şeyden önce listeye politika bulaştırma savının fazlasıyla eski moda bir suçlama olduğunu belirtmek istiyorum. Yaşamın her alanının, bu arada bisikletli yaşamın, bisiklet yollarının, Formula 1 gibi farklı güç ve iktidar ilişkileri üreten kurumların bütün bunlarla ilişkilerinin politik olmadığını söylemek güç. Neyse ki artık 1980'li yıllardaki gibi politikayı sadece bazı takım elbiseli adamların tekeline bırakan bir toplumda yaşamıyoruz. Herkesin bu toplum için, kendi yaşamı ve çocuklarının geleceği için söyleyeceği sözler var ve her yerde söyleyebiliyor.
Formula 1'den yana olan arkadaşlara ben saygı duyarım, benim de F1 fanatiği arkadaşlarım var ve ben protesto ederken onlar içerde yarışı izliyor olacak. Bu görüşlerime saygı duymayan arkadaşları bu nedenle anlayamadığımı, oldukça farklı bir dil konuştuğumuzu belirtmek isterim.
Formula 1'e karşı bugüne dek hiçbir protesto yapılmadığı da ciddi bir bilgi hatası. Bunu söyleyen arkadaş duymamış olabilir ama pistin yapıldığı dönemde ciddi protestolar oldu. Temelde iki nedeni vardı: Birincisi pistin su toplama havzasına yapılması, ki önemli bir konudur ve ne yazık ki yer seçimine etki edilememiştir. İkincisi de yasak olan sigara reklamlarının F1 yoluyla yapılacak olmasıydı. Bu konu halledildi.
Bizim karşı çıkışımızın nedeni pistin yer seçimini de aşıyor. Türkiye'nin en önemli sorunlarından biri olan trafik kazaları, kentlerdeki hava kirliliği, plansız kentleşme, şehir içi yolların yayalara ve bisikletlere göre değil otomobillere göre tasarlanması gibi pek çok sorun otomobilli yaşamın özendirilmesiyle bire bir ilgili. Bireysel otomobil kullanımının arttırılması için kullanılan pek çok yol var. Elbette ekonomik mekanizmalar, reklamlar, otoyollar vb. çok daha önemli. Ama F1 de simgesel düzeyde de olsa hız ve otomobil kullanımına yönelik bir tür büyülenme yaratarak bireysel otomobil kullanımını ve trafik kazalarının en önemli nedeni olan aşırı hızı körüklüyor.
Biz hem bu noktalara dikkat çekmek, hem de otomobilli yaşama karşı bisikletli yaşam (ve yürüme ve toplu ulaşım) alternatifini ortaya koymak için bu etkinliği düzenliyoruz. Katılmak isteyen arkadaşlar benim
umitsa@mynet.com adresime mail atabilir.
Son olarak memleketin çok daha önemli sorunları olduğu saptamasını yapan arkadaşa seslenmek istiyorum, biz Yeşiller olarak tabii ki o diğer önemli sorunlarla ilgileniyoruz........ diyeceğim ama, asıl bu politika (daha doğrusu politik grup reklamı) yapmak olur, o nedenle ilgilenenlerle yazışabiliriz demekle yetineceğim. Zaten Yeşiller'le ilgili internette isytediğiniz bilgiyi de bulabilirsiniz.
Pazar sabahı Bostancı'da görüşmek dileğiyle.
Ümit Şahin
NOT: "Ulaşım, Çevre, Sağlık" isimli, çeviri editörlüğünü yaptığım bir kitap var. Şu anda piyasada bulmak biraz zor, ama otomobili yaşamın çevre ve sağlık üzerinde yarattığı zararları bilimsel bir şekilde çok iyi özetleyen bu kitabı merak eden olursa bana yazabilir.