Scudo Sports

İnceleme Focus Bold 2 29 Ltd E-MTB

ratm

Forum Bağımlısı
Tepki
1.976
İsim
Hakan Engin
Uzun bir süredir kafamda dağ yollarından uzun yol kat edebileceğim çok hafif karbon bir XC veya elektrik motorlu bir XC fikri vardı. Kararı elektrik motorludan yana kullanıp araştırmaya başladım. Bu araştırma süreci uzun sürdü, zaman kısıtım olmadığı için sıkıntı yoktu, sürekli e-mtb karşılaştırmaları, incelemeleri, satış sitelerindeki yorumlar ,forumlar vs okudum durdum. Artık belli bir olgunluğa ulaşmıştı ve Focus'da karar kıldım. Ama bir sorun vardı, bu bisikletler Türkiye'ye gelmiyordu, kendilerine istediğim modeli getirip getiremeyeceklerini sordum ama maalesef olumlu yanıt alamadım. Bu sefer bunu ben kendim nasıl getirebilirim diye düşünürken forumda @mgz999 Marten adlı arkadaşın Almanya'dan bisiklet getirdiğini okumuştum. İletişime geçtim vs, sağolsun bir şekilde getirdi Türkiye'ye.

İlk kullanım denememi gerçekleştirdim ve onunla ilgili fotoğrafları da aşağıda ekliyorum zaten.

focus20.jpg

Öncelikle Focus seçmemdeki en önemli sebeplerden birisi Shimano motor kullanması. Bildiğiniz gibi genelde elektrik motorlu bisikletler Bosch kullanıyor, Shimano kullananların sayısı az. Shimano nun kendine göre avantajları var, birçok şeyi düşünerek ben Shimano kararı verdim, incelemeleri okuyalı o kadar zaman oldu ki şuan hatırlamıyorum bile tüm farklarını. Herşeyden önce bu adamlar bisikleti daha iyi biliyor ve de bisikleti bisiklet yapısından çok fazla çıkarmamış oluyorsunuz.

Focus seçmemdeki diğer bir faktör; tasarım. Diğer rakiplerine göre bence tasarımı çok iyi. Zaten bir modeli tasarım ödülü almıştı. Aküsü bisikletin "down tube" denilen parçanın içinde gizli, hemen devamında motor ile birleşiyor. Tabii ki başka markalar da var, aküyü aynı yere gizleyen ama yine de Focus kadar iyi değil bence.
Focus'un e-mtb modellerine baktığınızda sıradan bir bisikletten çok da farklı aşırı bir tarafı yok. Bisikletten anlamayan bir kişi baksa zaten onun elektrikli bisiklet olduğunu anlayamaz.

focus21.jpg

Focus'u diğerlerinden ayıran bir özellik de şu, fotoğraflarda görebileceğiniz gibi suluk takma yerinde bir parça var, oraya ekstra akü takabiliyorsunuz ve çift akü ile çok daha uzun mesafe kat edebiliyorsunuz. Bu T.E.C. Pack dedikleri akü sistemi ayrıca satılıyor tabii. Bilmiyorum başka markalar da aynı şeyi yapmaya başladılar mı, ama benim incelediklerimde yoktu.
Bu bisikletin diğerlerine göre eksi diyebileceğimiz tarafı, kullandığı akünün 378Wh olması. Diğerleri genelde 500Wh kullanıyor. Ama ekstra aküyü de takarsanız bu sefer Focus 756 Wh oluyor. Tabii 2.2 kg lık ağırlık da ekleniyor.

Son faktör ise fiyat konusu. Benzer özelliklerde olan rakiplerine göre Focus biraz daha ucuz kalıyordu. Diğerleri hem daha pahalıydı hem de istediğim özellikleri karşılamıyordu.

Benim seçtiğim model bold 2 29 ltd idi. Zaten Focus un başlangıç modeli diyebiliriz, yani dibi :) Ee tabii ki bu yüzden üzerindeki bileşenleri daha ucuz ve basit kullanmışlar. Zaten benim bu konuda çok bir beklentim yoktu. İleride gerekirse yükseltirim şeklinde bakıyordum olaya.

focus22.jpg

Üzerindeki donanıma gelecek olursak ; kullandıkları ön maşa Rockshox un Recon u. Giriş seviyesi bir model. Üzerinden ayarlanabilir kilitleme özelliği var, uzaktan kumanda yok. 120mm hareket mesafesi var. Daha önce benzer bir model kullanmıştım, çok bir beklentim yoktu zaten, beni şaşırtmadı :) İş görüyor sonuçta. Bu bisiklet ile enduro araziye girmeyeceğime göre sorun yok şimdilik.

focus31.jpg

Frenlerde Magura kullanmışlar. Hangi modelidir, pahalı mıdır, ucuz mudur, hiç bilmem , Magura frenleri daha önce araştırmadım. Yalnız frenleri başarılı buldum. Fren kolları zaten çok estetik ve kullanışlı, aynı zamanda ayarları tam benim istediğim gibi. Daha önce Magura kullanmamıştım, çok hoşuma gitti.

focus27.jpg

Arka vites değiştirici olarak Shimano Deore XT kullanmışlar. Arka ruble olarak da SunRace in 11-42 T olması lazım. Vites geçişleri kötü değil, beklediğimden daha iyi. Gerçi yine bir gariplikler var ama bakalım çözerim ben onu bir şekilde. Sonuçta maliyeti düşürmek için yapılmış biraz zorlama işler bunlar.
Vites kolu Deore. Hakkaten kötü geldi bana, beğenmedim. Kullanımı ergonomik değil. Bisiklette ilk değiştirmeyi düşündüğüm şey o diyebilirim.

focus25.jpg

focus23.jpg

Onun haricinde, jantlar, jant göbekleri, gidon, sele borusu gibi parçalar Concept ismini taktıkları bir markadan. Yani kendi yaptırdıkları bir marka muhtemelen. Hadi gidon gidon boğazı vs neyse de , jant göbekleri bende büyük soru işareti oluşturdu. Çok kaliteli olduklarını sanmıyorum, yakında arka göbeği elime alacakmışım gibi bir his uyandırdı bende.
Bir de gidon boyu bu tip bir bisiklet için çok uzun geldi bana. Yakın bir zamanda kısaltmayı düşünüyorum.

focus28.jpg

Son olarak lastikler Continental 'in Mountain King 2.4" modeli. Daha önce hiç kullanmamıştım. Enduro arazi için gerçekten uygun güzel bir lastik ama bu bisiklet için bence çok arazi lastiği. Yani en azından benim amacıma çok uygun değil. Kullanmaya devam edicem ama ileride muhtemelen Cross King modeli ile değiştiririm.
Şimdi tabii adamlar tahmin ediyorum çekişi artırmak için böyle bir lastik takıyorlar, çünkü arazide dik yerlere çıkarken yere tutunabilmesi için böyle birşey gerekiyor.
Bu lastikler asfaltta kullanmak oldukça zor, çok yorucu. Elektrik motorunu kullanmadan çıkış yapmaya kalktığınızda anlıyorsunuz.

focus26.jpg

Bisikletin esas can alıcı kısmına gelirsek, yani motor takviyesine, gerçekten çok keyifli diyebilirim. Kullanmaktan ben çok keyif aldım. Shimano motora ve aküye bağlı bir küçük renkli led ekran bir de vites değiştirici tasarımında Mode değiştirici var. Aynen vites değiştirir gibi motorun modunu değiştirebiliyorsunuz. 4 mod var, Off kapalı modu, Eco , Trail ve Boost. (Bir de Walk modu var ama onu henüz denemedim)
Bildiğiniz gibi bu motorlar zaten çevirdiğiniz pedala destek sağlayarak çalışıyor. Yani motorsiklet gibi ver gazı kendi gitsin mantığı yok. En önemlisi zaten o.

focus24.jpg

focus30.jpg

Bir de "ses" konusu var. Daha önce zaten videolarından sesinin nasıl çıktığını izlemiştim dinlemiştim, az çok biliyordum. Şöyle söyleyebilirim, trafikte şehir içinde kullanıyorsanız, çevredeki seslerden dolayı elektrik motorun sesini nerdeyse duymuyorsunuz. Ama tabii ki dağa çıkmaya başladığınızda veya işte doğaya çıktığınızda belli bir vızıltı sesi geliyor. Tabii alışık olmadığımız için ilk başta garip geliyor ama yavaş yavaş alışılıyor. Açıkçası beni çok rahatsız etmedi diyebilirim. Alışılabilecek bir ses. Nasıl araba kullanırken artık onun belli bir sesi olduğunu biliyoruz ve onu kabul etmişiz, bizi rahatsız etmiyor, bu da öyle birşey bence. Belki ilerde tam sessiz motorlar yaparlar.

focus29.jpg

Deneme sürüşü için ben İzmir Karşıyaka'daki Yamanlar dağına çıktım. Normal bisiklet ile defalarca çıktığım bir yer. Yolun neresinde ne kadar zorluk olduğunu nerede ne kadar yorulacağımı artık ezberlediğim bir yer. Focus ile aynı yerleri çıkmak çok garipti. Çünkü normal düz yolda gider gibi geçiyorsunuz yorucu bölümleri. Normalde 7-10 km arasıdır benim çıkış hızım. Bunda 15 km nin altına pek düşmedim.
Tam dolu akü ile yola çıktım. Yolun tamamında Eco modunda kullandım. Eco modu bile fazlasıyla destek sağlıyor o yüzden Trail ve Boost a hiç gerek kalmadı.
Aslında Eco modu bana daha az destek verse benim için daha iyi olacak. Hem bu kadar desteğe ihtiyacım yok hem de pil süresini uzatmış olurum.
Shimano 'nun E-tube project diye bir yazılımı var. Bluetooth ile cihaza bağlanıp bir takım ayarlarını değiştirebiliyormuşsun. Mode lara da istediğin miktarda güç tanımlanabiliyormuş. Onun sayesinde Eco moduna daha az güç tanımlaması yapabilirim belki. Araştırıcam.

Bisiklet üstünde giderken istediğiniz gibi modları değiştirebiliyorsunuz, hemen o mod devreye giriyor. İstediğiniz zaman giderken motor desteğini açıp kapatabiliyorsunuz.
Ekran üzerinde motorun o an ne kadar güç sağladığını grafikten görüyorsunuz, yolun durumuna göre anlık değişiyor o gösterge.

focus32.jpg

Elektrikli motorun 25 km/h hız sınırı desteği var. Bu ne demek, elektrik desteği ile giderken 25 km hızı geçtiğiniz an motoru otomatik kapatıyor, ne zaman 25 in altına düşerseniz o zaman tekrar devreye giriyor. 25 km hızı geçtiğinizde motor desteği kalkıyor ama siz isterseniz kendi pedal gücünüzle istediğiniz hıza çıkarsınız ,onda bir engelleme yok.
Muhtemelen bu 25 km sınırı genel bir sınır, diğer motor üreticileri için de geçerli olması lazım. Zaten böyle bir sınır olması çok mantıklı geliyor bana, öteki türlü bisiklet iyice bisiklet niteliğini kaybeder diye düşünüyorum. Tabii internette araştırdığınızda bu sınırı aşmanın da yollarını bulmuşlar ama benim için gerekli bir şey değil.

focus33.jpg

Ben tam olarak test etmedim ama aküyü sıfırdan tam dolu hale getirmek yaklaşık 3 saat sürüyormuş. Ki benim tespitim de o şekilde. Oldukça makul bir süre.
Tam dolu halde iken ekran üzerindekü akü göstergesi 5 çubuk olarak görünüyor. Ben Yamanlar'daki TRT antenlerinin bulunduğu yere kadar çıktım Eco modunda. Oranın yaklaşık yüksekliği 1050 metre. Tabii toplam çıkış miktarım daha fazla, sonuçta yolun çeşitli yerlerinde inişler çıkışlar var. Mesafe olarak da 20km civarı. Yolun büyük kısmı asfalt, diğer kısmı çok dik olmayan taşlı arazi.
Antenlerin oraya tam ulaştığımda 2 çubuktan 1 çubuğa inmişti akü oranı. Yani hala enerjim vardı.
Açıkçası akü yeterliliği açısından benim bekletimi karşıladı, zaten böyle birşey tahmin ediyordum.
İşin bir de şu boyutu var, bu pillerin makul çalışma sıcaklıkları var, düşük ısılarda verimleri düşüyor. Hava oldukça soğuk bu aralar. Sıcak havalarda biraz daha verimli çalışabilir diye düşünüyorum.
Bir de tabii şu Eco modunun gücünü biraz düşürebilsem oradan da kazanç olacak.

focus34.jpg

İlk kullanımlarda aküyü tam bitirip ondan sonra şarj edin tavsiyesinde bulundukları için dönüş yolunda kalan enerjiyi bitirmem gerekiyordu. Yol üzerinde gördüğüm bir çok diz araziye daldım, Trail moduna getirdim, gerçekten inanılmaz şekilde tırmandı. Tabii lastiklerin de faktörü büyüktü.

Oldukça uzun bir yazı oldu. Ama, şimdi veya ileride birilerinin belki işine yarar diye düşünüyorum. Elektrik destekli bisikletlerle ilgilenmeyenlerin de en azından akıllarında bir fikir oluşturur belki.

focus35.jpg

Scudo
Güzel bir bisiklet güle güle kullanın, inceleme güzel olmuş :)

Hayırlı olsun bisikletiniz. İnceleme de güzel olmuş. Alet arazi aracı olduğu için sormadan geçemiycem; Suyu açıp foşur foşur yıkayabiliyor muyuz normal bisiklet gibi ? Ya da yağmur / çamur birikintisi varsa dalabiliyormuyuz içine ağız tadıyla ? (Genelde çamur tadı geliyo gerçi :D)
(Bu arada genelde Bosch kullanılma sebebi piyasanın lider şarjlı pil üreticisi olmaları. Shimano'nun bisiklet tecrübesi kadar Bosch'un şarjlı sistem tecrübesi var. Hatta shimano bile onlardan alıyordur belki )

@deadlistcach teşekkürler

@BerkEvren Suyla ilgili sıkıntı çıkacağını sanmıyorum. Su geçirmeyeceğine dair bilgiler var. Ama tabii çamur ve yoğun yağış altında ne olur bilmem. Biraz daha dikkatli kullanmak lazım. Onu yazmayı unutmuşum mesela, şarj bağlantı yeri "top tube" un altında ve kendine özel bir koruma kapağı sistemi yok. Var, şöyle var, ayrıca mıknatıslı bir kapak vermişler onu tutturuyorsunuz ama sert kullanımda o mıknatıs yeterli gelmeyip kapak düşebilir diye düşünüyorum. O kapak düştü mü zaten direkt olarak şarj uçları açıkta kalıyor ve onları suda çamurda bozulması çok kolay. Kapak olayına dikkat ediyorum o yüzden, kaybetmemem lazım :)

Kazasız belasız güle güle kullanın...

25km/h hızı geçince motor devreden çıkıyor demişsiniz. Daha yüksek hızlarda kendini şarj etme gibi bişey yok sanırım?

Yüksek hızda boşta çevirdiğim pedal şarj etse daha uzun mesafe gidebilir

25 km devreden çıkma sebebi kanunlarla alakalı . 25 km üzerine çıkarsa motor bisiklet sınıfından çıkar e-bike yada scooter olur.( ne olacağını tam bilmiyorum ) Buda bize ek vergi olarak yansır :krktm:

Bu arada hayırlı olsun çok güzelmiş.

Hayırlı olsun,güle güle kullanın.Tasarımcılar ağırlık merkezini mümkün olduğunca aşağıya çekmişler.Yine de sormak istiyorum:Artan ağırlık, virajlarda ve manevra yaparken bisikletin sürüş dinamiklerini normal bisikletlere göre çok değiştiriyor mu?Ağırlığı ne kadar bu arada?

• Beğen
Tepkiler: Mustafa Zeybek
Allah kaza bela vermesin, güle güle sürün :harika: focus bisikletlerin tasarımını beğeniyorum. Herkes sormuş ben de sorim :D

Hayırlı olsun, kazasız belasız kullanmanız dileğiyle. Dün (link) kanalında Roc d'Azur (link) adlı yarışta E-MTB kategorisinde yarış düzenlendiğini görmüştüm. yabancı forumlardan gördüğüm üzere özellikle avrupa da sayıları giderek artıyor.

• Beğen
Çok güzel yazmışsınız. Ellerinize sağlık.

Ama deore xt ve reconlu bir bisiklet ne zamandır giriş seviyesi oldu bilemedim :) Concept kendi markası, takılmayın. Keyifli sürüşler :)

• Beğen
Hayırlı olsun, güzel alet. Güle güle kullanın. Aletin ağırlığını ve kaça mâlolduğunu da bilmek isteriz.

@a.f.k.

Kendinden şarj etme özelliği yok, olsa tabii iyi olur, ama onun olabilmesi demek daha komplike bir tasarım demek ve aynı zamanda ağırlık demek. Belki ilerde o işleri de çözerler.

@inziva Teşekkürler

@hamlet2006
Onu yazmayı unutmuşum. Ben XL kadroyu kullanıyorum. Pedal ile birlikte 20.4 Kg olarak ölçtüm ağırlığını. Elektrik bisikletleri arasında makul bir ağırlık, bir çoğundan daha hafif hatta.
Bisiklet ağır olduğu için sürüşe sadece alışmak lazım. Beni rahatsız eden çok bir şey olmadı. İlk başlarda dikkatli kullanmak lazım sadece. Dönüş yolunda denemelik dik araziye tırmandım ve oradan iniş yaptım, inişte de çok kötü bir tarafını görmedim. Dik yerlere tırmanırken ön kalkmasına dikkat etmek lazım, arada ön kalkabiliyor, çok dik yerlerde biraz daha öne ağırlık vermek lazım.

@mubeac Teşekkürler

@MakRo
Evet, sonuçta yeni bir kulvar, farklı bir etkinlik, insanlara yarışacak yeni bir mecra çıkıyor :)

@Onur Ali İmren
Teşekkürler. Evet giriş seviyesini biraz abartmış olabilirim :) ama elektrikli bisikletler için düşündüğümüzde çok da yanlış değil, genelde üst seviye donanımlar takıyorlar bu tip bisikletlere.

@Özcan.
Teşekkürler. Ağırlığı pedallı 20.4 kg civarı. Bisikletin listesi 2999 euro, Almanya'da çeşitli fiyatlar var indirimli, bende 2700 e aldım.

@ratm sonunda gözlerimizi şenlendirecek yeni bir bisiklet çıktı :D bir çırpıda okudum. Hem bisiklet, hem inceleme muhteşem :harika: özellikle üst borudaki detaylar beni benden aldı diyebilirim. Ağırlığı bana fazla geldi açıkçası ama ileride maşadan, jant setinden 1.5-2 kilo hafifletilebilir sanıyorum. Ağırlıkta lastiklerin 2.6 olmasının da payı büyük tabi. Ama incelemede bataryanın bu ağırlığı tolere ettiği de açıkça görülüyor :D neyse uzatmayayım, kazasız belasız kullanın, bataryanıza taş değmesin :p
Ekleme: lastikler 2.4 imiş :islik:

@Mustafa Zeybek

Teşekkürler temenni için. Aslında ağırlığı diğer eşdeğer elektrikli ürünlere göre normal ama tabii ki normal bir bisiklete göre çok yüksek. Yine de lastikleri değiştirsem motor gücü olmadan da çıkış yapılabilir, motorsuz çıkış denemeleri yaptım, çok kötü değil.

• Beğen
çok güzel bir inceleme olmuş Güle güle kullanın araştırdığım bir türdü. Alıp kullanan ve birebir deneyimleyenlerden bunu birebir duymak daha güzel oluyor.
Bu arada incelemede çamur ve yoğun yağış altında birşey olduğu takdirde garanti dışı kalırmı acaba. Veya sürerken dikkat edicem diye sürüş zevkinden ödün verirmi diye düşünmüyor değilim.

@Anıl Erdoğan Teşekkürler. Bu geçen sürede çok defa kullanma şansım oldu, çamurda ve hafif yağmurda kullandım. Yoğun yağmurda çıkmamaya dikkat ettim her ihtimale karşı. Ama ciddi çamura girdim. Herhangi bir problem yok. Yoğun yağmurda da problem olacağını sanmıyorum.
Yalnız onların haricinde özellikle bisikletin arka göbeğinde sorun çıktı. Bu bisiklet için çok basit bilyalı bir göbek kullanmışlar. Birkaç kullanımdan sonra boşluk oluşmaya başladı. Kendim halledemeyince, güvendiğim sağlam bir bisiklet servisine götürdüm. Göbek kapakları gevşiyor, sıkıyoruz düzeltiyoruz, tekrar birkaç kullanımda aynı şekilde boşluk yapıyor. Bir kere de civataya loctite falan sürerek denedik belki gevşemez diye, ama sonuç yine hüsran. Servisteki elemanda şaşırdı aslında. Garip bir göbek kullanmışlar. Sonuç olarak göbeği sağlam rulmanlı bir göbek ile değiştirdim, şimdi sorun yok.
Onun haricinde kötü bir boya tekniği kullanılmış. Dışardan herşey çok güzel gözüküyor ama kullanmaya başlayınca kötü tarafları ortaya çıkıyor. Çok fazla boya işlerinden anlamam, kullanılan tekniği bilmiyorum ama hayatımda hiç bir bisikletimde bu kadar kolay boyası çıkan bir bisikletim olmamıştı.
O yüzden bir çok yerine şeffaf koruyucu yapıştırmak zorunda kaldım.
Herşeye rağmen şuan memnunum. Ama geriye dönsen yine de alır mısın diye sorarsan, bir daha düşünürdüm.

Çok estetik bir bisiklet. Tasarım gayet güzel. Maddiyattan dolayı acelem yok ama ileride kesinlikle elektrikli bir bisiklet almak istiyorum.

Incelemeyi paylaştığınızda walk modunu henüz kullanmadığınızı belirtmişsiniz. Muhtemelen çoktan denemişsinizdir ama yine de yazmak istedim. Walk modu bisikletten inip el ile yürttüğünüzde kullanılan mod oluyor. Yanlışım varsa düzeltin lütfen.

Keyifli pedallamalar.

@ersinnsahin Teşekkürler. Evet Walk modunu şimdiye kadar birçok kez kullandım, dediğiniz gibi bisiklet üstünde değilken yanında bisikleti yürütmek için kullanılıyor. Çok az bir güç uyguluyor, o yüzden yüksek eğimli bir yerde (araziden bahsediyorum) çok da işe yaramıyor.
İlk başlarda 25 km sınırını çok önemsemiyordum, bana daha fazlası zaten gerekmez diyordum ama öyle değilmiş, insanoğlu hep daha fazlasını istiyor, tırmanırken değil tabii ama düz yollarda veya hafif eğimli yollarda daha fazla hız yapmak istiyorsun, benim tespitim 40 km/h hız sınırı ideal olacaktır.

Belli bir yaşı geçmiş,tırmanış sevenler için çok uygun bir bisiklet..Yalnız pahalı..2700 Euro:rolleyes:
Güzel bir tanıtım/inceleme olmuş:harika:

@ahlaksız Ben aldığımda euro kuru 4.55 miş, hey gidi :confused:

Geri