Scudo Sports

Fixie üzerine ...

30 km/S hızla giderken iki metrede durabilen tek bir amatör yol bisikletçisi videosu çekip atın siz de. Ayrıca ben video çekme atma işlerini pek beceremiyorum. Bir önceki mesajda keşke aynı şehirde olsak da uygulamalı olarak gösterebilsem dememin nedeni de buydu. Ya da aksiyon kamerası vs olan bir arkadaş tur vesileyle Çorum'a gelirse onu misafir edeyim de çekiversin beni, sevaptır.

Gerçekçi olalım. Fixie ile iki metrede duramazsınız. Zaten iki metrede durmanızı gerektirecek kadar trafiğin seyrinden kopmuş durumdaysanız yahut bisiklet sürerken bu derece dalabiliyorsanız fixieden uzak durmanız gerekir. Fixieci trafikte her an tetikte olmak zorundadır. Muhtemel kaçış stratejilerini anında karar alarak uygulama yetisini geliştirmelidir. Aynı şartlar diğer bisiklet türleri için de geçerli. 30 kilometre saat hızla giderken iki metrede duramazsın. O hızda arka fren işe yaramaz, sert sıkarsan kayar. Ön freni teknik kullanman gerekir. Ön freni çok teknik bir biçimde kullanmayı becerebiliyor olsan dahi senin elinde olmayan sebeplerden ötürü (yağ, yağmur, mıcır, erimiş asfalt, kuru yapraklar vs) asfaltı öpmek zorunda kalabilirsin.

Fixiede ise fren ayaklarının altındadır. Yani kontrol daima sende. Tepki verebilmeniz için iki pedal arasındaki devridaim hızı sizin tepki verme hızınızı belirler ki bu da 30 km/s gibi bir hızda size yeterli hızlı tepki süresini verir. Daha önce başka bir konu vesilesiyle yazmıştım. Fixiede durma olayı yoktur. Makineyi makul bir düzeye kadar yavaşlatıp alternatif kaçış yollarına imkân tanımak zorundasın. Ön teker ile arka teker arasındaki mesafenin kısa olması nedeniyle düşük hızlarda çok kısa mesafelerde sert hamleler yapabilirsiniz ve bunları yaparken pedal kontrolü sizde olduğu için dengenizi de yitirmezsiniz. Normal bisiklette o hamleler yapılamıyor, zira pedallar boşta. Sağ sol yaparken kontra pozisyonu almak zorundasınız. (Dönüş yaptığınız yerin tam tersi istikametteki pedalın aşağı pozisyonda olması olayı, sözgelimi sola dönerken sağ pedal kolu aşağı yönde olacak ve yukarıdan hafif bir kuvvet uygulayarak bisikletin tamamen yere düşmesi engellenecek.) Fixiede bunu yapmanıza gerek yok, çünkü zincir çift yönlü baskıya imkân tanıdığı için pedal üzerinde daimi bir baskı var. Bisiklet ivmesini yitirmiyor.

Fixie durmaz, yavaşlar. Uygun hıza düştükten sonra üzerinden atlayarak inersiniz. Fixiede durmak için skide ihtiyaç duyuyorsanız bildiğiniz dualarla işe başlamak daha yararlı bence. Ben şehir içinde skidi sadece sert anı dönüşlerde artistik olsun diye yapıyorum. Back pressure ile işimi her zaman hallediyorum.

Hocam yukarıdaki mesajda durumu biraz açıklamaya çalıştım. Anlaşılamadıysam benim anlatamamamdan kaynaklanmıştır.
Sizin dediklerinizi anliyorum ve hatta sizinle tanismak isterim ama ben istanbuldayim, dedikleriniz doğru. Benim yanıtım hd frenden veya pabucdan daha iyi olmasının imkansız olması idi yoksa frenlemesi (yapabilirseniz, bence zor) çok güzeldir fixienin.

• Beğen
Tepkiler: Ali Kılıç 35.5
Scudo
Sizin dediklerinizi anliyorum ve hatta sizinle tanismak isterim ama ben istanbuldayim, dedikleriniz doğru. Benim yanıtım hd frenden veya pabucdan daha iyi olmasının imkansız olması idi yoksa frenlemesi (yapabilirseniz, bence zor) çok güzeldir fixienin.

Fixiede yavaşlamak ve durmak çok zor. Bunu kabul ediyorum. Zaten yeni başlayan hiçkimseye frensiz fixie kullanımını önermiyorum. Mümkünse iki frenle birlikte kullanılmalı. En az on bin km. Ben de bundan yedi sene evvel fixieye ilk başladığımda duramıyordum. Cahil cesareti ile direk frensiz fixie ile başladım. Aynakol da 52 idi. Bu ada ayrı bir ahmaklıktı. Çarpmadığım nesne kalmadı. Hayatta olmam bile bir mucize. Ama fixieyi sürdükçe hem bedenim hem bilincim gelişti. Tecrübe kazandıkça pabuç fren de HD fren de gereksiz hâle geliyor. O aşamadan sonra zaten yaşama ve insan bedeninin doğasına karşı felsefi sorgulamalar içine giriyorsunuz. Bisikletteki basitliği hayatınıza da uygulamaya başlıyorsunuz. Bisikletten freni çıkarabildiysem hayatımdan daha neleri çıkarabilirim vs vs vs.. uzun hikâye

Kalpiyelere alışana kadar gerçekten çok riskli ama alıştıktan sonra iddia ediyorum ki HD frenden daha etkili duruyor makine.
Bu cümlenin söylediği şey açık. Kullanmasını bilen fixiede HD frenden daha güçlü frenaj sağlar. 30 km'den 0'a düşmek için 2 metre yanlış olabilir. Hata bende, işin içine durma mesafesini sokmamalıydım. İddiamı düzeltiyorum:

İki kişi 30 km/s ile yanyana gidiyor olsun. (HD'linin freni olabilecek en iyi ayarda, yani HD'yi azami performansta kullanacak). HD'li patinajsız en sert frenini yaptığında, fixie'den daha önce durur. Fixienin üstünde kim olursa olsun.

• Beğen
Bu cümlenin söylediği şey açık. Kullanmasını bilen fixiede HD frenden daha güçlü frenaj sağlar. 30 km'den 0'a düşmek için 2 metre yanlış olabilir. Hata bende, işin içine durma mesafesini sokmamalıydım. İddiamı düzeltiyorum:

İki kişi 30 km/s ile yanyana gidiyor olsun. (HD'linin freni olabilecek en iyi ayarda, yani HD'yi azami performansta kullanacak). HD'li patinajsız en sert frenini yaptığında, fixie'den daha önce durur. Fixienin üstünde kim olursa olsun.

HD frenli makineyi de fixieyi de kullanan aynı bisikletçiyse, yani bensem, fixie ile daha iyi duruyorum. HD freni benden daha iyi kullanmasını bilen biri mutlaka benden daha iyi durur.

Yine de fixie ile ters baskı (ing. back pressure) frenleme videonu görürsek iyi olur. İzmir'e gidince birine çektiriver bi zahmet :kahve:

Hocam ben İstanbul'a gelirim. Videoyu sen çekersin. Aksiyon kamerası olsun ama bak. Öyle telefon kamerası ile çektirmem kendimi. 🤣 Benim gibi bir antikayı en yüksek teknoloji ile çekmen gerekiyor.

Seve seve. Elimde C-T 47.8 cm, geçme borulu bir velodrom canavarı bulunmakta. 50 cm kadrolara kısa kalan bir fixie sevdalısına satmak istiyorum. Onu da alırsın belki :harika:

Seve seve. Elimde C-T 47.8 cm, geçme borulu bir velodrom canavarı bulunmakta. 50 cm kadrolara kısa kalan bir fixie sevdalısına satmak istiyorum. Onu da alırsın belki :harika:

Dost ile ye, iç, alışveriş etme demiş atalarımız. 🤣

günün videosuna atacaktım da bu konu da siz fixed kullanıcıları ne düşünüyor diye buradan sorayım istedim. Bu ara çok çıkar oldu karşıma. Hatta instagramda bir tane de tur yapan
Fixie ile bence tur yapılabilir, oranı düşük tutarsın zaten hız ihtiyacı yok çok fazla yokuşta iner yürürsün olur biter :D Bisiklet de bozulcak pek bi aksamda olmayacağı için güzel olabilir.

Decathlon'da single speed / fixie satıyormuş, ama avrupa'da:acpsnr:
Türkiye'ye de getirir mi ki?
(link)
(link)

Decathlon'da single speed / fixie satıyormuş, ama avrupa'da:acpsnr:
Türkiye'ye de getirir mi ki?
(link)
(link)
Mail atalım mı belki dönerler? Vaktiyle ilk seri RC500 'ler geldiğinde kendilerine RC 520 modelinin de gelip gelmeyeceği ile ilgi mail atmıştım. "yeterli talep olursa" getirebileceklerini söylemişlerdi. Maili bulursam bakarım kaç yılında attığıma şuan 2023 ve bu sene RC520 modeli geldi. Tahmini 3-4 yıla belki getirirler. :)

Yalnız kırmızı olan beni baya büyüledi bir de direkt XL seçeneği açılınca çok hoşuma gitti.

maili silmişim :( Hakkında biraz bakınırken şunu gördüm, abimiz kadro üzerine de "mashallah" şeklinde sticker uygulamış.

Beni hiç cezbetmedi. Fixie üzerine katı fikirliyim biraz. Arka sütunlar (ing. seatstay) ile üst boru aynı noktada birleşmeli bi kere. Lugsuz, alt borusu fazla kalın, klasik görüntüsü yok bisikletin. Maşa da kıvrımlı olmalı. Bu ne böyle dümdüz iniyor. Hiç beğenmedim hiç. 1-1/8" maşa kullanmışlar, haliyle ahead boğaz var. Rezalet.

64cd77e0a1bb1261145cb215.jpeg

Beni hiç cezbetmedi. Fixie üzerine katı fikirliyim biraz. Arka sütunlar (ing. seatstay) ile üst boru aynı noktada birleşmeli bi kere. Lugsuz, alt borusu fazla kalın, klasik görüntüsü yok bisikletin. Maşa da kıvrımlı olmalı. Bu ne böyle dümdüz iniyor. Hiç beğenmedim hiç. 1-1/8" maşa kullanmışlar, haliyle ahead boğaz var. Rezalet.

310163 dosyayı görüntüle
Bir cinelliye bak bir de buna :D

• Beğen
günün videosuna atacaktım da bu konu da siz fixed kullanıcıları ne düşünüyor diye buradan sorayım istedim. Bu ara çok çıkar oldu karşıma. Hatta instagramda bir tane de tur yapan

İzledim, videonun bazı bölümlerinde abartı var. Bu fitlikte bir bisikletçi yokuşta fixie ile bu kadar zorlanmaz. Zorlanıyorsa watt kg degerinde orantısızlık var. Çoğu pro bisikletçi o yokuşları 53 aynadan düşmeden çıkıyor.

Vites yok, fren yok, minimalistlik var, minnoşluk var.

F93N4TCXIAAO6x6

Az, çoktur; küçük, büyüktür; basit, karmaşıktır.
Vitessizlik verimliliktir, frensizlik güvendir, minimalist olan maksimalisttir.
Felsefesi yapılabilen tek bisiklet türü fixiedir.

Az, çoktur; küçük, büyüktür; basit, karmaşıktır.
Vitessizlik verimliliktir, frensizlik güvendir, minimalist olan maksimalisttir.
Felsefesi yapılabilen tek bisiklet türü fixiedir.
Rabbim zihin açıklığı versin.

Geri