30 km/S hızla giderken iki metrede durabilen tek bir amatör yol bisikletçisi videosu çekip atın siz de. Ayrıca ben video çekme atma işlerini pek beceremiyorum. Bir önceki mesajda keşke aynı şehirde olsak da uygulamalı olarak gösterebilsem dememin nedeni de buydu. Ya da aksiyon kamerası vs olan bir arkadaş tur vesileyle Çorum'a gelirse onu misafir edeyim de çekiversin beni, sevaptır.
Gerçekçi olalım. Fixie ile iki metrede duramazsınız. Zaten iki metrede durmanızı gerektirecek kadar trafiğin seyrinden kopmuş durumdaysanız yahut bisiklet sürerken bu derece dalabiliyorsanız fixieden uzak durmanız gerekir. Fixieci trafikte her an tetikte olmak zorundadır. Muhtemel kaçış stratejilerini anında karar alarak uygulama yetisini geliştirmelidir. Aynı şartlar diğer bisiklet türleri için de geçerli. 30 kilometre saat hızla giderken iki metrede duramazsın. O hızda arka fren işe yaramaz, sert sıkarsan kayar. Ön freni teknik kullanman gerekir. Ön freni çok teknik bir biçimde kullanmayı becerebiliyor olsan dahi senin elinde olmayan sebeplerden ötürü (yağ, yağmur, mıcır, erimiş asfalt, kuru yapraklar vs) asfaltı öpmek zorunda kalabilirsin.
Fixiede ise fren ayaklarının altındadır. Yani kontrol daima sende. Tepki verebilmeniz için iki pedal arasındaki devridaim hızı sizin tepki verme hızınızı belirler ki bu da 30 km/s gibi bir hızda size yeterli hızlı tepki süresini verir. Daha önce başka bir konu vesilesiyle yazmıştım. Fixiede durma olayı yoktur. Makineyi makul bir düzeye kadar yavaşlatıp alternatif kaçış yollarına imkân tanımak zorundasın. Ön teker ile arka teker arasındaki mesafenin kısa olması nedeniyle düşük hızlarda çok kısa mesafelerde sert hamleler yapabilirsiniz ve bunları yaparken pedal kontrolü sizde olduğu için dengenizi de yitirmezsiniz. Normal bisiklette o hamleler yapılamıyor, zira pedallar boşta. Sağ sol yaparken kontra pozisyonu almak zorundasınız. (Dönüş yaptığınız yerin tam tersi istikametteki pedalın aşağı pozisyonda olması olayı, sözgelimi sola dönerken sağ pedal kolu aşağı yönde olacak ve yukarıdan hafif bir kuvvet uygulayarak bisikletin tamamen yere düşmesi engellenecek.) Fixiede bunu yapmanıza gerek yok, çünkü zincir çift yönlü baskıya imkân tanıdığı için pedal üzerinde daimi bir baskı var. Bisiklet ivmesini yitirmiyor.
Fixie durmaz, yavaşlar. Uygun hıza düştükten sonra üzerinden atlayarak inersiniz. Fixiede durmak için skide ihtiyaç duyuyorsanız bildiğiniz dualarla işe başlamak daha yararlı bence. Ben şehir içinde skidi sadece sert anı dönüşlerde artistik olsun diye yapıyorum. Back pressure ile işimi her zaman hallediyorum.
Hocam yukarıdaki mesajda durumu biraz açıklamaya çalıştım. Anlaşılamadıysam benim anlatamamamdan kaynaklanmıştır.