Scudo Sports

Evde bisiklet bakımı için gerekenler

Pro bike tool diye bir marka buldum amazonda 10000 kişi 5 yıldız yorum yapmış. 2-20 nm olan ürününü alacağım. Acaba 10-60 nm olan ürünü de alsam mı göbekler için diye düşünüyorum. O bütçeyi aşıyor biraz. Hani göbek değişimleri vs herşeye yeterse bir daha bisikletçi yüzü görmeme gerek kalmazsa alabilirim 😀 60 nmden daha yukarı gereken bir kuvvet lazım olur mu?

Bence 2-20 nm olan yeterli. 20'nin üstünü gerektiren parçalar 30-40 istiyor, o da zaten "sık sıkabildiğin kadar" demek. Ya da basitçe orta boy kurbağcığı kol kuvvetiyle sıkabildiğin yer 40 nm kadar, +/- 10 Nm olsa da fark etmez. Yani bir kaseti Shimano'nun dediği gibi 40, bazı diğer markaların dediği gibi 30 Nm sıksak ne olur, biraz eksik sıksak ne olur?

Scudo
Bence 2-20 nm olan yeterli. 20'nin üstünü gerektiren parçalar 30-40 istiyor, o da zaten "sık sıkabildiğin kadar" demek. Ya da basitçe orta boy kurbağcığı kol kuvvetiyle sıkabildiğin yer 40 nm kadar, +/- 10 Nm olsa da fark etmez. Yani bir kaseti Shimano'nun dediği gibi 40, bazı diğer markaların dediği gibi 30 Nm sıksak ne olur, biraz eksik sıksak ne olur?
İşte o sorunun cevabını ben de bilmiyorum 😀 göbek takarken dişli kaptırmaktan falan da korkuyorum. Fazla güç uygularsam orada kaynamaz mı göbek?

@-Deniz- Ben olsam torkmetre'li lokma koluna vereceğim paraya başka şeyler alırdım. İhtiyacın yok çünkü. Gerçekten. Sıktığın şey her ne ise, dişlere 1-2 damla yağ damlatırsan ve hayvani bir kuvvetle sıkmazsan hepsi uygun anahtarla rahatça çıkar. Çanağı yalama yapmayan hollowtech anahtarına 470 tl verdim geçen gün. Alet edevat çok pahalandı. O paraya başka şeyler alabilirsin.

İşte o sorunun cevabını ben de bilmiyorum 😀 göbek takarken dişli kaptırmaktan falan da korkuyorum. Fazla güç uygularsam orada kaynamaz mı göbek?

Fazlagüçuygulamafobi aşamasına getirmemek lazım. Anti-seize gres kullanıp kolayca açılamayacak kadar tahmini bir ölçüde sıkmak ve bir süre sonra kontrol etmek yeterli olur.

• Beğen
Tepkiler: -Deniz-
@-Deniz- Ben olsam torkmetre'li lokma koluna vereceğim paraya başka şeyler alırdım. İhtiyacın yok çünkü. Gerçekten. Sıktığın şey her ne ise, dişlere 1-2 damla yağ damlatırsan ve hayvani bir kuvvetle sıkmazsan hepsi uygun anahtarla rahatça çıkar. Çanağı yalama yapmayan hollowtech anahtarına 470 tl verdim geçen gün. Alet edevat çok pahalandı. O paraya başka şeyler alabilirsin.

Link alabilir miyim?
Fazlagüçuygulamafobi aşamasına getirmemek lazım. Anti-seize gres kullanıp kolayca açılamayacak kadar tahmini bir ölçüde sıkmak ve bir süre sonra kontrol etmek yeterli olur.
Abi peki şimdi yeşil gres sürüyorlar ya normalde göbeklere, bu senin dediğin anti-seize olanı o yeşil grese ilave edip mi sürüyoruz? Yoksa kendi başına gresin yaptığını yapıyor mu?

@-Deniz- Aldığın bisiklette kare mil var diye biliyorum. İlerde hollowtech'e geçerim diyosan al tabi. Özelden attım. Yeşil gres kauçuklu gres oluyor, su içinde çalışan makine parçalarında kullanılıyor. Yeşil koyu kıvamlı oluyor, göbeklerin akıcılığı için iyi bir tercih değil.

• Beğen
Link alabilir miyim?

Abi peki şimdi yeşil gres sürüyorlar ya normalde göbeklere, bu senin dediğin anti-seize olanı o yeşil grese ilave edip mi sürüyoruz? Yoksa kendi başına gresin yaptığını yapıyor mu?

Anti-seize olan tek başına, sadece sıkı şekilde vidalanacak olan yerlere.

• Beğen
Bir tane de yeter ama sevgi ile bakan bir çift göz.

• Beğen
Tepkiler: Kadir Eskici
(link)

(link)

Bu iki ürünü buldum. Ilki pro olan shimanonun alet markası. Ikincisi de amazonda çok yüksek puan almış başka bir marka. Isim yine pro gerçi. Sizce hangisi?

(link)

(link)

Bu iki ürünü buldum. Ilki pro olan shimanonun alet markası. Ikincisi de amazonda çok yüksek puan almış başka bir marka. Isim yine pro gerçi. Sizce hangisi?

İlki bence iyi, yerel fiyatı da böyle: (link)
2-15 Nm olan ama uçları olmayan Pro yerelde böyle: (link)

"benzetilmiş" PRO logolu ikinci ürün sadece anahtara bakarsak nispeten kaliteli bir taklit ürün gibi duruyor. Üstünde Çince yazılar olan krom kaplı uç ve uzatma oldukça kalitesiz. Kişisel olarak bilinmemiş markalı ürün alırım, fiyatı nedeniyle kalitesiz ürün de alırım ama kendi markasını öne çıkarmadan kaliteli bir markaya benzetilerek satılmaya çalışılan ürünleri almam.

• Beğen
Tork anahtarının ev kullanımı için pahalilar, bir de belli aralıklarla kalibre edilmeleri gerekiyor. Edilmese de olur ama bozuk olup olmadığını bilmedikten sonra, normal bir anahtardan pek farkı kalmıyor.

• Beğen
Evde bisiklet bakimina gereken aletler icin bu linke tiklayin, adam hobisine biraktigi icin komple atölyesini satiyor.
(link)

Sık kullandıklarım
  1. Alyan seti
  2. Ruble , center lock anahtarı
  3. Sıkışmayı önlemek için gres
  4. Bakım standı
  5. Tork anahtarı (3-15) Yeni kullanmaya başladım, ne kadar sık kullanacağım göreceğiz. 15 yıldır hiç ihtiyacım olmamıştı.
  6. Ayaklı pompa
  7. Zincir temizleme aparatı
  8. Zincir pim sökme aleti
  9. quick link için pense
  10. Yama , yağ, kaliper spacerları (taşıma için kırmızı , yağ basmak için sarı), lastik levyesi, diğer ıvır zıvırlar

Sık kullanmasam da evde bulundurduklarım;
  1. Hollowtech göbek anahtarı
  2. Hollowtech aynakol sıkıştırma adaptörü
  3. Shimano bleed kit
  4. Shimano BH62 fren hortumu kesme, uç çakma aparatı
  5. Torx Alyan seti
  6. Zincirli Ruble sökme anahtarı
  7. Aynakol çektirme aparatı
  8. Karemil göbek sökme anahtarı
  9. Açık ağız anahtar seti
  10. Jant teli anahtarı
  11. Yedek pim, qlink, balata, fren vites teli- kablosu,kaliper sabitleme civatası
  12. Mineral yağ

Son düzenleme:
Amazon.de üzerinden Pro Bike markasının tork anahtarını sipariş etmiştim. Güvenemeyip iptal ettim. Yurtiçi başka bir firmadan yurtdışına göre 300 lira farkla Shimano/Pro marka 2-15 tork anahtarı aldım. Kutusuz ve başlıksız geliyor. Bu yüzden fiyatı nispeten uygun. Onun yanına da 1/4 uyumlu uç alayım dedim. Kaliteli bir uç takımı dizmek için ayrı ayrı firmalardan izeltaş'ın 1/4 uyumlu alyan ve tork uçlarını toplamaya başladım. Sonra bir baktım astarı yüzünü geçiyor. 500 lira vermişim. Hala eksik alyanlar torklar var. İzeltaş'ın 42 lik bir seti var. Şu :

(link)

Bunu sipariş ettim. İçinde vidaları sokerken kullanabilecegim bir cırcır ve uzatma aparatı da mevcut. 1000 liraya aldım. Totalde 2300 liraya mal olmuş oldu. Belki biraz fazla gelmiş olabilir ama sadece bisiklet için kullanmayacağım. Eşim geçen sene alet çantasını mahallede sokakta unuttuğu için evde alet namına bir şey kalmamıştı :D 5 dakikada çalmışlar çantayı.

Uçlar gelince deneyimleyip bir yorum yaparım tork anahtarı ile alakalı.

Son düzenleme:
  • Beğen
Tepkiler: Kadir Eskici
Arkadaşlar tork anahtarı geldi. Shimano/pro hakkında pek inceleme yok fakat gerçekten hoşuma gitti. Ayarlanan nm değerine gelene kadar alet yavaşça sertleşiyor. Sonra tık edip zaten bir kafa hafif kendini atıyor. O noktadan sonra sıkmamak gerektiği çok belli. Tork anahtarı ile birlikte kalibrasyon testi kağıdı da gelmiş. 2-9-15 nm değerlerinde ölçüm yapılmış yanlış hatırlamıyorsam. Ve hepsinde belirtilen tölerans değerleri arasında gözüküyor. Kutusu mevcut değil ama yakında ona kendim bir kutu ayarlamayı düşünüyorum.

İzeltaş'ın seti ise harika. Gerçekten tavsiye ediyorum. Iyi ki almışım dedirtti. Kutusu çok hoş açılıyor. Sürgüleri var kaydırıyorsunuz. Bisikletten alyanları sökmek için çift taraflı bir cırcır var. Bunu hem sökme hem de belirli bir ayara gelene kadar sıkma için kullanabilirsiniz. Cırcırı, uzatmayı ve hiç beklemediğim alyan tornavidasını ayrı ayrı yerlerde bugün kullandım. Gerçekten bazı açılarda farklı alet kullanmak şart. Iki suluk montajı yaptım. Birbirlerine çok yakınlar o yüzden el girmiyor mesela. Uçlar ve kutuda gömüldükleri yerin detayları falan hoş. Her bir ucun kendi üzerinde kaçlık ne olduğu yazıyor. Şimdilik sele, suluklar ve gidonu söküp taktım. Uçlar bir sıkıntı çıkaracak gibi durmuyor. Tabii uzun kullanım sonrası ne olur bilinmez.

Valla bu kadar kolaylık olduğunu bilseydim daha önceden alırdım. Gevşeklik yok, çok sıkma yok. Trekle iletişime geçip genel olarak bisiklet üzerindeki ekipmanları kaç nm ile sıkmam gerektiğini sordum. Genel bir şema attı.

Flatbarı ortalayamamışlar fabrika çıkışı. Cizgilerde biri önden bakınca sağa doğru fazlaydı yarım cm falan. Söküp onu doğru konuma getirdim. Ilk iş bu oldu.

Uzun lafın kısası iki ürünü de tavsiye ediyorum.

Ben zamanında Topeak ratchet rocket mini cırcır takımını almıştım 1-6 alyan ucu, yıldız ve düz tornavida ve 2 adet lastik sökme aparatı var.
(link)

Ben zamanında Topeak ratchet rocket mini cırcır takımını almıştım 1-6 alyan ucu, yıldız ve düz tornavida ve 2 adet lastik sökme aparatı var.
(link)
Bu da çok kullanışlı duruyor.

Geri