Merhaba Mrblackshadow, bisikletimin her bakımını (dikey akort hariç) kendim yapıyorum, sana yardımcı olmaya çalışayım. Öncelikle eğer mekanik işlere elin yatkınsa bisikletin geri takabileceğini düşündüğün her parçasını sökmeni tavsiye ederim. Sorularına sırasıyla cevap vereyim.
1-2) Fren tellerini sök oksitlenme yoksa kullanmaya devam edebilirsin. Nalburdan yeşil rulman gresi alıp tellerine hafifçe sür, eldiven ile de dağıt. Teller kadar önemli nokta senin fren ve vites tel hortumlarının kullanım süresi. Bu hortumlar eskiyip iç kaplaması aşınmış ise mutlaka değiştirmen gerek. Bunun değişimi basit ama hortum boylarını ayarlaman gerek, bunun için de hortum kesme pensesine ihtiyacın var veya eskilerini götür bisikletçi sana aynı boylarda yenilerini versin.
3)Pedala bastığında zincir atlama yapmıyorsa, dişlerde bariz bir aşınma yoksa öğrenci bütçeni rubleye harcama derim.
4)Bakımla ilgili değil
5)Akort ayarını daha önce yapmadıysan ve akort mantığını bilmiyorsan mutlaka bir bilene teslim et. Göbek mevzusu da önemli, zira göbekleri kapatırken içindeki bilyaları ne fazla ne az tam ayarında sıkıştırmak önemli, bu konuda da işi ehline teslim etmeni öneririm.
Paslanmış vidalarını sök bir nalbura git hepsinin paslanmaz olanlarından al bir daha paslanma sorunun kalmayacaktır.
Zincirini gaz yağına yatırıp güzelce fırçala sonra güzelce bezle silip kurut eğer içine sinmezse bu işlemi tekrarla. Sonrasında Chain-L gibi bir zincir yağı ile zincirini yağla. Zincirin ömrü daha çok uzaması ile alakalı, pas toz çok ileri düzeyde değilse halledilir ama uzayan zincirin değişmesi gerekir, akort için bisikletçiye gittiğinde zincir ölçümünü de yaptırt.
Başka değinmediğin nokta ayna kol ve maşanın furç takımı, buraları da söküp, balata spreyi ile temizleyip yine yeşil gres ile yağlayıp toplaman gerekir. Furç takımı nispeten basit sökülüp takılır, aynakol biraz daha zor sökülür, olmazsa olmaz aletleri de vardır ve bu aletler göbek çeşitine aynakol çeşitine göre değişiklik gösterir.
Umarım yardımcı olabilmişimdir.