Scudo Sports

Etrafa umursamazca çöp atanları ne yapmalı

Etrafa umursamazca çöp atanları ne yapmalı ?

• Toplam katılım
    107
Doğa sevgisi, temizlik, saygı gibi kavramlar çocuk yaşta öğrenilir. Yani kişi en fazla 6-7 yaşında öğrendi öğrendi, öğrenemedi, geçmiş olsun. Bunu bildiğimden, sorgulamadan topluyorum çöpleri. İnsanlar bazen bana yardım bile ediyorlar. Aşağıdaki linkteki fotoğraflarda Gökova'ya atılan çöpleri görebilirsiniz. Ertesi günkü antrenman sonunda çöpleri toplamıştım.

Check out my ride on Strava: (link)

Scudo
Babam memurdu. Ama o zamanlar bisküviler bile açıkta kilo ile satılırdı. Dediğim 38 - 40 yıl öncesi. Çikolata lükstü bizim için. Maaştan maaşa. Bazen gofret isterdim. Birgün gofreti aldım, ambalajını açtım ve yere attım. Gofreti ağzıma götüremeden babam kulağımdan çekti. Ne olduğunu anlamadım. Al o çöpünü yerden dedi. Yoldaki başka çöpleri gösterdim suç ortağım, azmettirenim olarak. Sen onlar gibi olmayacaksın dedi. O günden beri sokağa çöp atamıyorum ben. Nerdeyse 40 yıl olmuş.

Geçenlerde sofrada kızım ekmeğin en sevdiği yerini sona bırakınca annem anlattı:

Çocukluğunda kuzu ve oğlaklar ana sürüden ayrı yayılıyorlar ve bu işi çocuklar yapıyor. Her sabah, her evden çocuğun çantasına bir ekmek dürümü konuyor, içinde peynir ya da çökelek var.

Öğlen, yemek vakti gelince küçük sürüyü bir araya toplayıp yemeği de birlikte yiyorlar. Her çocuk bir lokmasını diğerlerine göstermeden ayırmak zorunda. Bu lokmayı annemin şimdi hatırlamadığı bir mani söyleyerek etrafa bırakıyorlar. Lokmanın adı "kurt kuş payı". Ayırmayı unutanı yere yatırıp üstüne küçük bir taş koyuyorlar, gökyüzünde bir kuş görülene kadar orada kalıyor.

O dürümün kendilerine yetmeyeceğine emin olabilirsiniz. Ama yine de doğada yiyecek bulamayacak küçük canlıları düşünüyorlar ve buna bir ritüel bile oluşturmuşlar.

Özet olarak, insan binlerce yıl doğa ile iç içe ve ona uyarak/ tabi olarak yaşamış. Ne zaman ki doğadan uzaklaşmış, işte o zaman dünyanın kendisi açısından sonunu hazırlamak yolunda hızla ilerlemeye başlamıştır.

İnsanoğlu bu küreden göçecek, küre ise kendi hayatına devam edecek.

BLA-L09 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

her ulkede boyle degil ama suan bu ulkenin baskani mesela bu halkin cogunlugunun ogretmeni durumunda yani onun yonlendirmesiyle gercekten elimizde ki cogu problemin cozulebilir olduguna inaniyorum, keske hop deyince ulasabilsek, bu problemleri ilgi odagi yapabilsek

• Beğen
Tepkiler: Kızılçam
Bu mesele vicdan meselesidir, saygı meselesidir ama en çok eğitim meselesidir. Japonların dünya kupasındaki çöp toplama muhabbeti eğitim ile alakalıymış tamamen. osaka universitesinden prof. Bilmem Kim'in röportajında söylediği Japonyada eğitim bir parçası da temizlik imiş. okul nasıl temiz tutulur sokak nasıl temiz tutulur ev nasıl temiz tutulur vs. bize de lazım

@Kerem Özbayrak
iyi de bu kadar camii, kilise, havrayı kim kullanacak. dediğiniz ne kadar da değişik.

@Mehmet Metin Levent Sizin bakış açınız da bana değişik geldi açıkçası. Biz gidersek kimin umrunda dünyada yaşayan canlıların ne yapacağı. Doğa her şeyin çaresini bulur. Yeter ki insan elini çeksin gezegenden.

@Kerem Özbayrak ya ironi yaptım kardeşim :) matrix in ilk filminde, ajan smith neo biladere diyor ya, "siz insanlar virüs gibisiniz". insan = virüs

@Mehmet Metin Levent Hahaha pardon hocam. Forumda o kadar atışma sataşma görüyorum ki bu aralar, sizin de yazıyı direk bu algıyla okudum :)

Bence 2 yolu var ilkokuldan itibaren çevre dersi müfredata eklenecek birde tv izlenme oranlarının en yüksek olduğu zamanlarda çevre bakanlığının kamu spotu verilirse belki bir nebze çözüm olacaktır.

Bence sorunun çözümü ailede. Siz istediğiniz kadar okulda çevre dersi verin, tv'lerde çevre ile ilgili kamu spotu yayınlayın, aile, çocuğuna örnek olmadıkça çöp sorunu çözülmez gibime geliyor.

@Mehmet Metin Levent
Hiç anlamamışsın.

Mick amcamız da bu konuya değinmişti bir dönem. Çözüm önerisi de çok güzeldi :)

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

@Kerem Özbayrak

CQooGUIUEAED17x (1).jpg

Dünya hasta olmuş, doktor Jüpiter'e gitmiştir. Yapılan tahliller sonucu konulan teşhiş: "Üzgünüm ama insanın" var :D Bir nevi kanser gibi bir şeyiz dünya için! Zararlıyız!

Her nasılsa aldığı arabaya benzin almak için her daim sigara aldığı bakkala gelip 10 lira benzin parası borç alan insanların yaşadığı yer burası. Mick amca, ayranımız yok içmeye tahtırevanla gideriz ekin biçmeye detayını atlamış. Elinde poşetle çöp toplamaya bizim insan klasına yakıştırmaz. Münferit toplayanlar oluyor ama mesele atılmasını engellemek.

Geri